Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
Koper schreef:Het kan van alles zijn, je zult toch op onderzoek uit moeten gaan.
Wat zegt je dierenarts? Wat voor ras is het paard, is het bij voorbeeld een ras waar PSSM voorkomt? Hoe is de artrose vastgesteld (foto's?)?
Als de artrose in de schouders zit weet ik echt niet hoe er een verband kan zijn met wat je beschrijft over de achterbenen. Maar als je het hebt over spiertrillingen is PSSM wel waar ik direct aan denk (tenzij hij natuurlijk last heeft van beesten maar lijkt mij dat je daar makkelijk genoeg achter kunt komen).
Mrs_Midnight schreef:Steeds wisselen van been in ruststand duid vaak wel op pijn. En als je maar pijn genoeg hebt word je vanzelf ook wat zuur natuurlijk. Ik zou even i.o.m. je veearts kijken of het verschil maakt als je hem op een vorm van pijnstilling zet. Dan kun je van daaruit verder kijken, waar doet het precies pijn, hoe komt dat (wellicht dat de temperatuursschommelingen er mee te maken hebben)
Dreamboy schreef:Mrs_Midnight schreef:Steeds wisselen van been in ruststand duid vaak wel op pijn. En als je maar pijn genoeg hebt word je vanzelf ook wat zuur natuurlijk. Ik zou even i.o.m. je veearts kijken of het verschil maakt als je hem op een vorm van pijnstilling zet. Dan kun je van daaruit verder kijken, waar doet het precies pijn, hoe komt dat (wellicht dat de temperatuursschommelingen er mee te maken hebben)
Daar heb ik ook wel aan gedacht maar als hij pijn heeft zou je toch ook verwachten dat hij kreupel gaat lopen? Bovendien us het de lastste tijd toch best mooi weer. In de herfst / winter staat hij sowiezo altijd met deken ivm de atrose en bij regen / harde wind met een regendeken. Maar de laatste tijd is het hier super mooi weer en droog.
Earth schreef:Ik denk dat je toch eens kritisch moet kijken naar de levenskwaliteit van je paard. Ander gedrag naar jou en naar de pony's kan duiden op pijn. Door de benen zakken ook.
Sommige paarden verliezen nooit de glans in hun ogen, hoe slecht ze ook zijn, dus ga daar niet te veel van uit. Kijk naar de feiten. Komt hij nog wel goed in de benen als hij ligt/ rolt?
Heb je een foto van je paard? Ik ben soms wel benieuwd hoe ze er bij staan. Mag ook per pb.
Marigold schreef:Een draver kan last hebben van te losse heupkommen. Het kan daar misschien een beetje uit de kom schieten, misschien is dat het en dat dat pijn doet waarvan hij dan wat nerveus wordt?
Ik zou je ook aanraden en de veearts naar te laten kijken. Wellicht is rust niet eens het beste voor je paard, maar heeft hij juist baat bij specifieke training.
Of missch heeft hij baat bij pijnstilling.
Wel vervelend voor je om je paard zo te zien lijkt me.
Een klik geluid bij het lopen heb ik ook wel redelijk vaak gehoord bij pony’s. Waar dat precies door komt weet ik niet.
Succes en sterkte in elk geval!
MyWishMax schreef:Ik vind dit juist symptomen van ataxie, het slechter lipen, door achterbenen zakken enzovoorts. En ook het lelijk doen.
En nee lang niet elk paard met pijn loopt kreupel, dat is juist als ze aan 1 been pijn hebben. Zijn het er meerdere of andere plek in het lijf hoeven ze helemaal niet kreupel te lopen. Mijn vorige met ataxie heeft tot laatste dag niet duidelijk kreupel gelopen, maar had toen wel duidelijk pijn. Hij liep alleen iets anders met beide achterbenen, maar zou klinisch er tot laatste jaar gewoon doorheen komen. Alleen vergeleken met hoe hij liep toen hij gezond wad was het een enorm verschil
Elisa2 schreef:Hoe licht atactisch is hij? Wat gebeurd er bij de staarttest bijvoorbeeld?
De beschrijving van het trillen, door het been zakken,vergeten been mee te nemen lijken mij verstoringen te zijn van zijn zenuwstelsel. Kan heel goed bij de ataxie horen maar artrose kan hier natuurlijk ook een rol in spelen.
Ik zou toch de DA even laten kijken, of kijken of de artrose erger is geworden oid. Die aanvallen vind ik lastig te duiden.
Elisa2 schreef:Ja dat kunnen ze soms krijgen door zenuwbeknelling/ blokkades.
Sommige paarden hebben baat bij behandeling van de fysio, soms lijken ze wat atactisch maar zijn het bijv. symptomen van een wervel die niet helemaal goed staat. Wat kan ontstaan door een keer vastrollen in de stal oid.
Elisa2 schreef:Hoeft niet bij jou gebeurd te zijn he?Je gaf al aan dat hij dit beeld ook al liet zien bij de vorige eigenaar. Misschien is een DA die wat meer gespecialiseerd is in dit soort problemen wel interessant voor hem.
Dreamboy schreef:MyWishMax schreef:Ik vind dit juist symptomen van ataxie, het slechter lipen, door achterbenen zakken enzovoorts. En ook het lelijk doen.
En nee lang niet elk paard met pijn loopt kreupel, dat is juist als ze aan 1 been pijn hebben. Zijn het er meerdere of andere plek in het lijf hoeven ze helemaal niet kreupel te lopen. Mijn vorige met ataxie heeft tot laatste dag niet duidelijk kreupel gelopen, maar had toen wel duidelijk pijn. Hij liep alleen iets anders met beide achterbenen, maar zou klinisch er tot laatste jaar gewoon doorheen komen. Alleen vergeleken met hoe hij liep toen hij gezond wad was het een enorm verschil
MyWishMax schreef:Hier was 1 achterbeen veel slechter, ja. De zenuwen naar dat achterbeen waren het meest beschadigd door de ontsteking en artrose in de hals en zijn nooit meer genezen. Dus de rest van zijn leven is 1 achterbeen slechter geweest. Maar voor omstanders leek hij gewoon scheef. Dat achterbeen graag buiten de massa zetten bijvoorbeeld en net minder ondertreden wat je bij zoveel paarden ziet die niks mankeren. Alleen als je wist hoe dit paard was toen hij gezond was zag je een enorm verschil, want hij ging van goede beweger met een heel goed achterbeen naar een gewone beweger met minder achterbeen en wat schever
Maar hij werd dus ook steeds slechter en kreeg steeds meer blessures. Met de ataxie gaan ze toch compenseren en dat vindt zo'n lijf niet zo leuk. Toen hij ingeslapen werd had hij peesblessures, KS en si artrose erbij gekregen. Nog steeds niet kreupel, maar wel ongemak en lelijk naar anderen doen tor op het laatst zich afzonderen.
Dus naar een DA gaan om hem na te laten kijken kan ik zeker aanraden. Wie weet is er wel iets nieuws bijgekomen of is er iets te vinden om hem daarmee te helpen.
Achteraf had ik hem eerder moeten laten inslapen en dat vind ik wel heel pittig om mee te leven af en toe.