Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
Coentjuh schreef:Lastige dingen dit he.. Sterkte met je paard..
Hier een standafwijking en tussenpeesblessure. Paard is met een Frans RV voetje geboren en sinds vorig jaar chronische tussenpeesblessure LV. Er is niets officieels bewezen dat het door de stand komt, maar het kan natuurlijk wel meespelen, na jaren compensatie RV, waardoor LV hard moest werken en een zwakke plek werd. In combinatie met een glijder in de wei (denken we, want we reden hem zelden afgelopen jaren).
Elisa2 schreef:Wat is er veranderd aan zijn stand waardoor de tussenpees anders belast wordt? Ik zou verwachten dat hij eerder last zou krijgen van zijn andere pezen bij een stand verandering.
In ieder geval als het weer warm of gezwollen is. Even een stapje terug doen.
MyWishMax schreef:Compensatie is bij zulke blessures wel vaker de oorzaak van peesblessures. Niet eens stand verandering dus, maar ze bewegen anders en belasten dus anders.
Ik heb er bij 2 paarden ervaring mee, helaas niet zo'n goede afloop bij beide.
Gizeppie schreef:Elisa2 schreef:Wat is er veranderd aan zijn stand waardoor de tussenpees anders belast wordt? Ik zou verwachten dat hij eerder last zou krijgen van zijn andere pezen bij een stand verandering.
In ieder geval als het weer warm of gezwollen is. Even een stapje terug doen.
Zijn artrose is toegenomen, daardoor is hij het anders gaan belasten (compensatie). Hij is opnieuw ingespoten hiervoor. Wellicht dat dit hem verlichting geeft.
Gizeppie schreef:Suzanne F. schreef:Ik zou hem lekker op de wei gooien en laten grasmaaieren zolang het nog kan en hij blij is.
Ho ho, hij is nog niet afgeschreven.
mellamoshan schreef:Hier ook ervaring hiermee.
Telkens terugkerende tussenpees blessure aan beide achterbenen en artrose aan het si. De arts gaf aan dat die twee vaak hand in hand gaan.
Mijne liep z2 en ik heb hem nadat het telkens pappen en nathouden was, terug getrokken uit de wedstrijden en met pre pensioen gezet.
Dit houdt in, hij loopt af en toe een buitenrit en dat dan met veel plezier.
Verder geen verwachtingen meer van hem en zie wel hoe lang hij blij blijft. Soms zit er een slag in het wiel, meestal niet, maar blij paard -> blije baas.
Gizeppie schreef:Hem volledig op de weiden zetten wordt hij mentaal echt niet gelukkig van. Dit is een paard wat echt om aandacht vraagt, niet qua beweging, maar wel qua poetsen en tutten.
Maik79 schreef:Gizeppie schreef:Hem volledig op de weiden zetten wordt hij mentaal echt niet gelukkig van. Dit is een paard wat echt om aandacht vraagt, niet qua beweging, maar wel qua poetsen en tutten.
Misschien kan ik je hier wat gerust stellen. Mijn ruin is vorig jaar met pensioen gegaan, met vergelijkbare klachten: artrose in SI, en daardoor (volgens de arts) blessure aan de tussenpezen achter. Daarnaast overigens meer issues, ook artrose in de hals en KS. We hebben toen direct besloten om hem met pensioen te doen, maar wel 24/7 buiten, dus niet op stal, zodat hij altijd kan/moet bewegen.
Hij staat nu sinds september 24/7 op een wei met ong. 15 kuddegenootjes. Ik had verwacht dat hij daar moeite mee zou hebben, vond mensen verschrikkelijk gezellig, altijd op zoek naar knuffels, echt een mensenpaard. Als we nu op bezoek gaan, dan komt hij uiteraard wel die wortel en die kriebels achter zijn oren halen, maar na 5 minuten vindt hij 't ook wel weer goed en kuiert terug naar zijn kudde. Daarnaast loopt hij volledig rad, beter dan toen hij de wei op ging. Voor hem was dit echt de beste beslissing die we hadden kunnen nemen.
MyWishMax schreef:Bij een peesblessure zegt het eigenlijk niks of ze kreupel zijn of niet. Dat is juist het gevaar waardoor mensen te lang door rijden en de schade veel erger wordt. Ook het si geeft regelmatig juist geen kreupelheid maar andere symptomen.
Beide maakt helaas niets uit voor de ernst.
De mijne was ook niet kreupel toen hij ingeslapen werd, in al die jaren niet geweest.
Aan de andere kant, ook 2 passen niet zuiver is gewoon onregelmatig. Zodra ze het in stap en galop laten zien is de pijn echt wel heel hoog, want dat zijn sowieso gangen waar je het het laatste ziet.
MyWishMax schreef:Als een paard pijn heeft wel, ja. Misschien snap jij niet hoe het werkt als er hoger in het lijf afwijkingen zijn, maar dan hoef je het niet te zien aan 1 been. Dat is te zien aan het volledige lichaam en aan de blessures op andere plekken die telkens terug komen. Zoals dus peesblessures door compensatie. Of moeite krijgen met opstaan na liggen en rollen, niet meer rennen, zich afzonderen van de kudde, kortere gangen, wisselen van been op rust continu en noem maar op. Als de diagnose belangrijker was, was hij 8 jaar eerder ingeslapen en achteraf was minimaal het laatste jaar alleen voor ons en niet voor het paard.
Mensen zouden niet zo blind moeten staren dat een paard alleen pijn kan hebben als ze zwaar kreupel lopen. Daardoor lopen er ook veel paarden rond die daar alleen maar lopen omdat de eigenaar te blind is om te zien hoe slecht het dier is, maar hey hij loopt niet stok kreupel of hey hij loopt maar beetje onregelmatig en kan nog steeds sprintjes trekken.
En vooral niet van de belachelijke opmerkingen in topics waar ze niks nuttigs hebben toe te voegen.
Popstra schreef:Wat goed!!
Hoe lang heeft de revalidatie nou geduurd?
Ik zit nu op 4 weken met een merrie. Tussenpees voor been door over belasting. 5 verschillende plekjes waren op de scan te zien. Ik scan over 2 weken weer om te kijken hoe ze er voor staat