Moderators: C_arola, Dyonne, Sica, Nicole288, balance, Coby, Neonlight
Lukasje schreef:Ik zou het bloedonderzoek afwachten. Hopelijk geeft dat een antwoord.
Wat betreft de hartslag, het nerveus zijn mag toch geen invloed hebben op het regelmatig zijn?
office schreef:Genoeg looplust zegt niet altijd iets over wel of geen klachten bij een paard.
Als hij na het rijden slechter loopt zou ik hem veel lichter werk aan bieden.Niet te veel draaien en zeker niet over zware bodem werken.Je hoeft niet alles te onderzoeken gezond boeren verstand kom je ook een eind mee.
ikke schreef:Hoewel niet 100% waterdicht zou ik Cuching (PPID) en PSSM in het achterhoofd houden.
Leverbot kan ook hele rare beelden geven en is lastig te diagnosticeren. Daar heb ik minder ervaring mee, maar er zijn best wat Bokkers die dit aan de hand gehad hebben en je kunnen vertellen of dit herkenbaar is.
Ik vind wel dat je weinig voert, in de zin dat ik ruwvoer mis. Hoeveel hooi voer je of hoeveel weidegang op gras heeft hij?
Elisa2 schreef:Test de dierenarts wel op spierbevangenheid?
PPID zou ik ook zeker testen inderdaad.
Ik zou EMS/ insulineresistentie ook niet uitsluiten, veel drinken en plassen zou daar een symptoom van kunnen zijn en dit kunnen ze bijv. krijgen als ze PPID hebben.
Slmt9 schreef:Wat ik nog van ppid weet is dat je volgens mij van september en oktober waarden hebt die dan sowieso hoger liggen dan de rest van het jaar (seasonal rise). Ik deed de test destijds juist in maart. Ook dan zijn de waarden hoger als ze ppid hebben, maar is het verschil gewoon minder groot dan tijdens de seasonal rise. Ik heb in mijn notities staan dat je tijdens de seasonal rise ook met andere referenties meet dan daar buiten om.
Onder invloed van pijn/stress kan de waarde ook (vals) stijgen.
Kortom, ik zou zelf in februari/maart wel op ppid laten checken.
Elisa2 schreef:Heeft hij ook opstartproblemen met rijden, als in stijf? En als hij niet/ nauwelijks stil staat na het rijden dan is dat probleem van het extreem korte lopen er niet?
ellepel schreef:ik ben toch ergens wel benieuwd of je ook vitamine E en selenium hebt laten testen in het bloed?
ben wel benieuwd naar dat gehalte.
onbemest land, en je geeft vrij laag krachtvoer.
dan zou er toch best iets tekort kunnen zitten wat die symptomen geeft.
en misschien de eiwitten wat laag,kan ook de dikke benen etc verklaren.
Citaat:Voordroog komt van eigen land wat nooit bemest wordt dus niet veel eiwitten of suikers. (
DuoPenotti schreef:Citaat:Voordroog komt van eigen land wat nooit bemest wordt dus niet veel eiwitten of suikers. (
Deze pik ik er even tussenuit.
Niet bemesten geeft juist hoge suikers. Dat is dus wel een denkfout.
En de eerste snede vorig jaar gaf sowieso op veel percelen hoog suikergehalte.
Tweede snede minder. Maar met testen weet je dat.
ellepel schreef:oh ja ik lees bij jou:
Achtergrond info:
Kwpn-er
16 jaar
Groot Paard, altijd al gevoelig geweest voor stalbenen, snel een dik been als er wondjes zijn. Oftewel, doorbloeding in zijn benen is niet zijn sterkste punt.
dus dat bedoel ik met dikke benen.
suikermeisje schreef:Hoefbevangenheid en spierbevangenheid zou de dierenarts vreemd vinden, aangezien hij voor de inspanning nergens last van heeft. Spierbevangen lijkt het ook niet, staat niet te trillen, geen vocht in zijn benen, geen vocht plekken op zijn lijf.
Nibbit schreef:Ik denk toch ook iets in de stofwisseling.
Ik zou iig het hooi laten testen, als het niet erg hoog in suiker zit kun je dat uitsluiten.
Ook kan een vitamine E tekort zorgen voor spierproblemen/ klachten. Als hij niet op gras komt zou het niet gek zijn dat hij een tekort heeft
MyWishMax schreef:suikermeisje schreef:Hoefbevangenheid en spierbevangenheid zou de dierenarts vreemd vinden, aangezien hij voor de inspanning nergens last van heeft. Spierbevangen lijkt het ook niet, staat niet te trillen, geen vocht in zijn benen, geen vocht plekken op zijn lijf.
Ik vind dit een beetje vreemde redenering, eigenlijk. Mijn pony is eens spierbevangen geweest. Die trilde niet, geen vocht in benen of op lijf. Gewoon extreem kort/stijf stappen. En dat was niet voor de inspanning. Die had juist super gelopen en aantal uren later(weet het niet meer precies) was hij zo.
Daar is meteen bloedonderzoek gedaan, maar alles wat jij noemt waren geen criteria voor de da. Juist de manier van lopen was reden voor meteen maatregelen nemen op verdenking van spierbevangenheid en het bloedonderzoek gaf aan dat het idd zo was. Dus medicatie gegeven en zelfs een hele tijd standaard moeten geven, omdat hij heel fijn kon lopen en na het rijden toch weer wat slechter leek. Ook nagekeken met bloedonderzoek.
Natuurlijk de training aangepast ook, dat spreekt idd voor zichzelf zoals jij zegt. Op medicatie/supplementen is het daarna gewoon goed gegaan jaren.
BigOne schreef:Bij mensen zou je zeggen dat hij etalagebenen had, misschien gekke opmerking maar hij werkt, nergens last van en na even stilstaan zere benen. Zijn hart/lichaam voert misschien niet voldoende afvalstoffen af? Met als resultaat zere benen?
Misschien eens een hartslag meter omdoen en kijken wat er allemaal met z’n hart gebeurt.