Helaas mag ik weer een topic openen op dit onderwerp, want ik heb jullie hulp nodig.
Ik zal het probleem zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen.
Het is een hele lap tekst, mijn excuses

In september 2022 heb ik de pony Fenja gekocht.
Een 6 jarige IJslander merrie, al goed ingereden en superbraaf en lief. (Gekeurd voor aankoop, en helemaal goed. Ik heb zelfs een pssm1 test laten doen, negatief)
Ze heeft helaas bij mij problemen.
Tijdens het rijden staakt ze steeds (echt met geen mogelijkheid vooruit te krijgen) of weigert ze harder te gaan/valt zelf terug in stap.
Het is absoluut geen vervelend uittest gedrag, of ik-heb-geen-zin gedrag. Dat heeft ze in het begin natuurlijk ook wel geprobeerd, maar doet ze heel anders. Dan krijg je haar relatief makkelijk weer vooruit.
Maar nu staakt Fenja echt heel anders. Ze begint al met wat langzamer lopen, moeilijk/boos kijken. En dan stopt ze en dan is het net een ezel, je krijgt haar niet vooruit (en geloof me, ik het alles geprobeerd). Ze staat dan heel gespannen, met haar hoofd hoog, gezicht strak. Ze loopt pas weer als je afstapt, en dan stapt ze braaf weer mee. En als je er weer op gaat, stopt ze direct weer. Tot je terug naar huis gaat, dat wil ze wel.
Ze is in karakter (dit heb ik ook van haar vorige baasje gehoord en op filmpjes gezien) een onwijs brave maar ook drukke pony, die altijd wilt gaan. Ze zou heel snel zijn, best wel vurig en pittig eigenlijk. Echt IJslands vuur. Dit is dus heel raar gedrag
En bij mij is ze traag. Ze kan wel hard, maar lijkt het niet te willen of zoiets. Als je haar in draf of galop vraagt doet ze dat netjes, maar kijkt ze na 2 passen vrij snel bozig, met haar oren in haar nek, en die opengesperde neusvleugels en strakke mond. Ze blijft nog even draven (met hele korte pasjes wel) en dan valt ze terug. Ze is niet boos naar mij of omgeving.
Ik heb alleen maar korte buitenritjes met haar gemaakt nog, met iemand op de fiets mee. Wel zonder ander paard, met een ander paard meegaan is niet vaak mogelijk, en het gedrag blijft hetzelfde.
Bakwerk gaat nog moeilijker.
In de wei is ze ook anders dan bij haar vorige baasje. Ze was daar heel actief, speelde met vriendjes, en trok soms een sprintje.
Hier lijkt ze zo min mogelijk te willen lopen. Ze staat voornamelijk in de schuilstal hooi te eten, en loopt af en toe naar de waterbak of gaat in de buurt slapen. Maar daar blijft het bij. Max 1 keer per dag gaat ze wat grazen, maar heel rustig aan. Als de rest van de kudde gaat rennen/spelen of ze schrikken ergens van, blijft Fenja achter, of gaat ze er in stap achteraan. Soms begint ze in draf, maar laat ze hetzelfde gedrag zien als onder het zadel, en valt ze terug.
Op wandeling zonder ruiter doet ze het ook een beetje. Maar zonder ruiter is het wel veel minder erg.
Ook Fenja's gangen lijken vlakker. (Ze kan een beetje tolten, maar moet nog echt getraind worden en heb ik voor nu gelaten)
Ik had voor de aankoop filmpjes gekregen, zo ook van haar galop vrij in de weide. Ze ging vol, prachtig opwaarts, met veel ruimte. Echt zo'n opwaartse IJslander galop zeg maar.
Hier is het een vlak kort galopje, eerder van een trekpaard. Draf is is ook vlak, korter, met weinig knieactie.
Ook in de kudde is ze anders dan ze bij de vorige eigenaar was. Daar was het een geboren leider, de een na hoogste in de rang, en streng en duidelijk naar de andere paarden.
Hier probeert ze het ook, maar als het te moeilijk wordt (als de andere paarden wat bozig terugdoen) druipt ze af. Ze geeft snel op lijkt het. Hoewel ze blijft proberen.
Ik vermoed dat ze een fysiek probleem heeft.
Als je zachtjes haar rug voelt, en je komt bij de onderrug, reageert ze daar (voor haar doen) heftig op. Ze kijkt bozig, en probeert weg te draaien, lopen.
Toen ik haar in stap zachtjes voelde, maakte ze een bijtbeweging (heeft ze nog nooit gedaan, ze is zo lief en beleefd...
Dus we zijn gaan zoeken naar het probleem. De osteopaat is geweest. Ze zat flink vast op meerdere plekken in haar rug en in haar hals. (op de foto staat aangekruist waar ze de blokkades/problemen had: http://boktimg.nl/img/m/oYg1Qs.png)
Dit is allemaal opgelost en losgemaakt.
Na de rusttijd ben ik op advies van de osteopaat weer gaan rijden. De eerste 3 ritten ging geweldig! Ze staakte maar 1 of 2 keer, en was er makkelijker doorheen te krijgen. Ze was zo anders, zo snel en vurig. Op een galop stuk voelde haar galop zo snel aan, en meer opwaarts leek het.
Maar na 3 ritten was de pret voorbij. Ze had het staakgedrag weer en was weer terug bij af.
Misschien zelfs wat erger.
(haar problemen lijken sowieso erger te worden, longeren deed ze bijvoorbeeld altijd wel braaf (maar niet blij). Nu stopt ze steeds, wil ze niet harder en kijkt heel kwaad met korte dribbel pasjes en haar staart tussen haar billen geklemd)
We hebben de tandarts laten komen, gebit was in orde (wel een beetje gevijld, maar zag er verder prima uit)
De hoefsmid heeft tijdens een bekap beurt haar hoeven goed bekeken, ze heeft erg goede hoeven en daar was ook niks mis mee.
Haar tuig en zadel is gecheckt, ligt goed, en is een heel goed zadel voor Fenja.
Dus hebben we de Dierenarts laten komen.
Die heeft haar gevoelt, en zag ook die heftige reactie. De DA zei dat ze erg veel pijn heeft. Ze zij ook dat ze de blokkades in haar rug en hals nog steeds had...
Op aanraden van de DA zijn we naar de kliniek gegaan voor rontgenfoto's.
Alles was normaal. Ook hebben ze van haar maag een foto gemaakt om te kijken of er toevallig veel zand in zou zitten, maar dat was erg weinig.
Hun advies, bloedtest laten doen.
Dus thuis weer de DA laten komen (een andere deze keer, maar van de zelfde praktijk)
Die heeft ook een uitgebreid onderzoek gedaan, en zei dat Fenja heel gezond eruit zag, en zuiver liep (ook na buigproeven). Ze heeft ons een middel tegen maagzweren gegeven (Pepticure).
En ook een supplement voor de eierstokken (Overine) en iets voor de spijsvertering (Gastricalm).
Haar advies was de middeltjes geven, en erna een testrit maken om te kijken of er verbetering is.
We hebben eerst het maagzweer spul gegeven, en na de kuur (duurde een week) zag ik in haar gedrag verbetering. Ze oogde blijer, en drukker.
Maar tijdens de testrit was het probleem even erg al dan niet erger.
Ik vermoed wel dat ze maagzweren had (gezien haar verbeterde humeur), maar dat het niet de oorzaak is van het probleem.
We zijn nu bezig met de Overine voor de eierstokken. Ik zie geen enkel verschil bij Fenja, maar voor de zekerheid maken we het spul af.
De Dierenarts heeft ook een bloedtest gedaan, alle waardes waren goed.
http://boktimg.nl/img/m/UQWdZn.jpg
http://boktimg.nl/img/m/1WFDiN.jpg
Ze houdt haar rug altijd strak en gespannen lijkt het. Dit was goed te zien toen ze op de kliniek verdoofd werd voor de rontgenfotos, haar rug hing ineens een stuk lager en relaxder. Toen de verdoving uit was gewerkt hield ze haar rug weer 'normaal'. Ook gebruikt ze haar buikspieren heel weinig, daar train ik haar voor. Over balkjes draven, longeren met een (relatief losse) Pessoa teugel, achterwaards lopen, tempowisselingen en overgangen, dat soort oefeningen. Daar is het wel wat beter op geworden. Nu doe ik het even niet meer, ze heeft te veel moeite met longeren of draven, en ik wil niet over haar lichamelijke grenzen gaan.
Ik weet het niet meer. We hebben alles al geprobeerd wat ik kon bedenken, en de dierenartsen wisten het verder ook niet, en vonden het erg vreemd.
Dit gedrag heeft ze sinds ik haar heb.
Fenja staat in een kudde met 4 andere paarden, 24/7 buiten met schuilstal. Ze heeft onbeperkt hooi, met hooinetten met een maas van 2.5/3 cm. In de schuilstal staan 2 grote hooibalen met grote netten erover, en buiten hangen kleine netjes.
Ze krijgt elke dan een vitamine koekje (de Marstall Stal Riegel)
En elke dag iets van 200 gram haver.
Er is een goede kwaliteit liksteen, en altijd voldoende water (drinkbaar kraanwater kwaliteit)
Ze heeft 2 vriendinnen in de kudde.
In totaal hebben ze 3 hectare land, maar nu staan ze op 1 hectare in Paddock Paradise systeem vanwege de modder, en het groeiende gras waar ze anders te dik van wordt.
Ze is nu goed op gewicht, je kan haar ribben licht voelen.
Ze krijgt elke dag beweging, een korte wandeling, of alleen maar een rondje over de track aan de hand.
Ik voer soms verse kruiden bij, of eetbare takken.
Ze wordt ook netjes optijd ontwormt (via mestonderzoek) en is nu ook wormvrij.
In karakter is Fenja heel introvert/binnenvetter. Je ziet normaal moeilijk dat ze ergens last van heeft. Ze wil onwijs graag voor je werken. Superlief, zal nooit gemeen doen. Ik denk dat ze dus erg veel last heeft, ondanks dat haar klachten misschien wat vaag zijn.
Voor het beeld, dit is Fenja: (ze is vrij onbespierd en heeft een slechte bovenlijn, maar dit is een gebrek aan training en veel bewegen.
19 September 2022 kwam ze bij mij de wagen af.
Een van de eerste foto's hier:

Oktober:



November:


En 2 weken geleden:


Hebben jullie enig idee wat het probleem zou kunnen zijn of wat we nog kunnen proberen?
Alvast enorm bedankt!