Schimmel? Mijt? Wat voor plekjes?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Muiz
Moderator Algemeen2
No worries, be happy!

Berichten: 8126
Geregistreerd: 21-12-12
Woonplaats: Wijk bij Duurstede

Schimmel? Mijt? Wat voor plekjes?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-01-23 08:07

Gister tijdens het scheren viel het mij op dat mijn merrie wat plekken had die tijdens het scheren zichtbaar werden. Hiervoor had ik wel wat plekken gezien maar door wat onrust in de paddock groep dacht ik dat het bijt wondjes waren. Nu twijfel ik daar aan.

Het zijn een soort korstjes, soms een bultje en soms een bultje met een streep naar beneden. Het jeukt volgens mij enorm als ik zie hoe ze op het scheren reageerde.
Op haar linker buikzijde kwamen vlak na het scheren enorm veel kleine bultjes opzetten maar na 2 uur waren die weer compleet weggetrokken.

Merrie staat overdag buiten en in de nacht op stal met een Amigo outdoordeken, hals en een liner. Dit wisselt wat na gelang de tempratuur.
Ze krijgt op het moment een schep hartog comfort, pavo vital en een schepje kruidenmix op een dag. Het gaat om een friese merrie van 11.

Ik heb byemite en anti schimmel staan maar voor ik haar in de wasstraat zet toch eens hier vragen of iemand het herkend. Mocht ik er niet uitkomen laat ik een afkrabsel maken door de DA.


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


spokey

Berichten: 1900
Geregistreerd: 21-02-02
Woonplaats: Heerhugowaard

Re: Schimmel? Mijt? Wat voor plekjes?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-23 18:35

Bij mijn Shetlander kwamen ook na het scheren enorm veel schilfers en wat kale plekjes tevoorschijn. Ik heb nu 3x met imaverol gewassen maar de jeuk word niet minder. Vanmorgen maar met Sebacil gewassen. Denk dat het dan toch mijt is. Ik dacht eerst van het voer, daarna schimmel maar omdat de jeuk bleef toch mijt.

Jeempie Z1+0

Muiz
Moderator Algemeen2
No worries, be happy!

Berichten: 8126
Geregistreerd: 21-12-12
Woonplaats: Wijk bij Duurstede

Re: Schimmel? Mijt? Wat voor plekjes?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-01-23 18:50

Klinkt herkenbaar, die schilfers vind ik ook bij haar. Wilde vandaag in daglicht nog wat foto's maken maar dat lukte niet.
Hoopte eigenlijk dat het vandaag wat warmer aan zou voelen en ik had kunnen wassen maar het was hier nog steeds berenkoud.

Getty_Maan

Berichten: 2560
Geregistreerd: 14-04-06
Woonplaats: Fryslân

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-23 18:58

Afbeelding

Even een voorbeeld van 2 jaar geleden van mijn Friese enter die destijds flink onder de mijt zat.. Maar zekerweten doe je pas na een bezoekje van de DA.

- Maan fan de Alde Skatting (Alwin 469 X Bartele 472) drachtig van Arent 515
- Ulkje H (Bartele 472 X Fetse 349)L2+13 drachtig van Arent 515


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Freddydeshet, inge_romeo, Lente, mariettek, nijnthju, Pallatin, Piekosjj, pluisje88, Shalimar, valonka en 17 bezoekers