Moderators: C_arola, Dyonne, Sica, Nicole288, balance, Coby, Neonlight
Ibbel schreef:Een hoefsmid is geen DA, dus je hebt sowieso geen diagnose, en dan wil je meteen al met een alternatieve therapie aan de slag, terwijl je niet eens weet wat er aan de hand is?
Wat is er mis met een DA laten komen?
Citaat:Medical leech therapy is an effective treatment modality in plastic and reconstructive surgery for flap salvage, in the treatment of hematomas, post-phlebitis syndrome, and possibly for chronic wounds. There is very limited experience for other diseases.
Eatshay schreef:Ik zou eerst beginnen met een diagnose, en DAN pas richting een (bij voorkeur bewezen, maar dat kan persoonlijk zijn) therapie gaan denken, áls dat al het advies van de veearts gaat zijn.
Mocht het inderdaad een peesblessure zijn, en je vorige paard had er ook al eentje, is dat mogelijk wel iets om eens goed over na te gaan denken mbt preventie trouwens. Is overigens niet rot bedoeld he, maar ik zie in de praktijk wel heel vaak peesblessures vaker voorkomen bij 1 eigenaar, en er zijn ook eigenaren die er werkelijk nooit mee te maken krijgen terwijl ze zo ongeveer hetzelfde met hun paard doen.
Janneke2 schreef:
Citaat:Bloedzuigers worden in de humane geneeskunde gebruikt bij moeilijke wondheling, huidtransplantaties, herstellende plastische chirurgie, enz. Het gaat dan om wonden die door de omstandigheden moeilijk of niet te draineren zijn. De bloedzuigers zorgen ervoor dat opgestapeld bloed en lymfevocht worden afgevoerd. Binnen die context hoort het gebruik van bloedzuigers gewoon bij de reguliere geneeskunde.
Alleen, het gebruik van bloedzuigers komt niet zonder risico's. Alle bloedzuigers, ook medicinale bloedzuigers, zijn besmet met aeromonas. Aeromonas zijn bacteriën die vooral in sloten, plassen, en rivierdelta's voorkomen. Aeromonas kunnen een aantal ziektes veroorzaken, in het bijzonder gastro-enteritis en wondinfectie, eventueel met sepsis. Als bloedzuigers in de humane geneeskunde worden gebruikt gebeurt dat dan ook altijd in combinatie met antibiotica. Alleen, sinds 2000 zijn hoe langer hoe meer aeromonas resistent tegen ciprofloxacine. Resistentie zit nu op 95%.
Ook het nabloeden is niet zo onschuldig als hier wordt gezegd. Het gebeurt niet dikwijls, maar het kan wel degelijk leiden tot een lage hemoglobine-spiegel, een dalende hematocriet, en problemen met de stolling van het bloed.
Zonder meer een paar bloedzuigers op je paard planten is eenvoudigweg dom. Wil je absoluut bloedzuigers gebruiken, okee, maar dan wel in een context waarin ze bewezen nuttig kunnen zijn (heling van extreme wonden), en in combinatie met antibiotica, onder begeleiding van een DA.
Hele interessante uiteenzetting, dank je BigBen. Ik had op Pubmed een tijdje geleden al wel evidentie gevonden voor de werkzaamheid van bloedzuigers maar heb nu ook gezocht op Aeromonas en je hebt gelijk. Die bloedzuigers dragen het altijd bij zich. Sterker nog, ze hebben het nodig om te kunnen functioneren. Het nabloeden wordt ook benoemd. De bloedzuiger zuigt ongeveer 10 ml bloed op maar iedere wond kan nog tientallen ml’s bloed nabloeden. Nu was ik het al niet van plan maar na dit echt helemaal niet meer. En nu is het me ook direct duidelijk waarom de bloedzuigerbehandeling uitgestorven was hier.
Gebruikers op dit forum: amy_leftover, FCSA, RenateHidden, Whizz en 18 bezoekers