Paard kreupel, ik weet het niet meer

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
moon2210
Berichten: 1
Geregistreerd: 13-09-22

Paard kreupel, ik weet het niet meer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-09-22 21:39

Hi allemaal,

Ik start toch maar een topic, omdat ik het zelf even niet meer weet.

Ik heb een lieve ruin van 20 jaar die lang heeft meegelopen in de sport. Echter de laatste jaren kon ik door mijn werk geen wedstrijden meer rijden en zijn we lekker recreatief bezig gegaan, maar ook bezig met loswerken.

We zijn 3 jaar terug een keer samen gevallen. Hij struikelde en viel. Sindsdien is hij af en toe steeds kreupel en dan gaat het weer goed etc.

We gaan steeds naar de kliniek en dan blijkt het of linksachter de tussenpees te zijn of rechtsachter. Hij heeft al speciale ijzers en het ziet er steeds weer goed uit. Alleen na een bepaalde tijd is het dan toch weer de pees alleen dan weer de ander. Ook is er bij hem artrose in een halswervel geconstateerd en verklaard ook waarom zijn coördinatie wat minder is en hij soms dus struikelt.

Het ging allemaal weer goed. Toen ging ik op vakantie en stond meneer stil. Ze hebben lopen vechten in de wei en nu loopt hij weer kreupel. Voor het oog loopt hij gewoon net niet helemaal lekker, en niet dat je denkt joh die is kreupel. Alleen met rijden merk je wel verschil. Vaak zet hij grote ruime passen in stap en dat is nu anders. Echter na een tijdje ‘knalt’ er iets in zijn lijf en dan loopt hij veel ruimer.

Ik heb er een osteopaat bij gehad en een keer niet direct naar de kliniek geweest. Ik vind dat de kliniek er best wel zwart wit naar kijkt en mij meer op hoge kosten jaagt door steeds foto’s en echo’s te maken, dan dat ze verder kijken naar wat anders. Ik heb namelijk zelf het gevoel dat het ergens anders niet lekker zit en misschien dat dat dan weer doorbelast wordt naar de pees. Zij denkt zelf wel dat het de pezen zijn. Maar door mijn gevoel met het rijden weet ik het niet helemaal.

Ze kan hem nu zelf even niet behandelen vanwege eigen gezondheid, maar komt over een maand weer terug.

Nu ben ik toch wel benieuwd of een van jullie misschien het gevoel herkend dat een paard in het begin niet lekker ruim stapt en na een soort van knak ineens wel. Ik vind hem ook wat slomer dan normaal. Na het rijden is hij erg alert. Ook is hij wat afgevallen. En ook vooral in spieren omdat we niks doen momenteel. Hij heeft ook een wondje aan zijn binnenachterbeen bij zijn kogel, wat wellicht ook nog voor irritatie kan zorgen.

Heeft iemand nog tips? Ik ben zelf een beetje ten einde raad en twijfel of ik hem anders met pensioen moet laten gaan, maar ik ben ook weer bang als ik hem volledig stilzet hij nog harder achteruit holt.

Bedankt voor het lezen van het verhaal en voor het meedenken


Earth

Berichten: 7880
Geregistreerd: 09-04-20
Woonplaats: 1,5 meter

Re: Paard kreupel, ik weet het niet meer

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-22 22:02

Dat klinkt een beetje als PPSM, dan kunnen ze wisselend kreupel zijn, wat stijf, niet helemaal lekker in hun vel. En het struikelen klinkt mij ook meer als artrose in de voorbenen of hko, maar ik neem aan dat dat is uitgesloten?
Ik denk dat als je echt wil weten wat het is, je toch het moet zoeken in of PPSM of in foto's.

Earth het reisbureau.

ikke

Berichten: 37515
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-22 22:18

Heb je al eens een bloedje laten trekken?

Het is niet raar dat oudere paarden soms problemen krijgen om de juiste hoeveelheden voedingsstoffen uit hun eten te halen.
Dan denk jij dat je het goed doet want hij doet het er al jaren goed op maar intussen is er langzaam wat veranderd in zijn lijf waardoor hij wat meer moeite heeft om de juiste voedingsstoffen uit z'n voer te halen.

Geen garanties, hè, maar ik heb dit zelf met mijn eerste paard gehad. Helaas was er toen nog lang niet zoveel bekend daarover en kon ik er dus niet zoveel mee. Terugdenkend herken ik wel dingen en zeg ik met de kennis van nu: Als dat toen bekend was geweest, had ik dat moeten doen en op basis daarvan moeten kijken naar haar voerbeleid.


Earth schreef:
Dat klinkt een beetje als PPSM, dan kunnen ze wisselend kreupel zijn, wat stijf, niet helemaal lekker in hun vel. En het struikelen klinkt mij ook meer als artrose in de voorbenen of hko, maar ik neem aan dat dat is uitgesloten?
Ik denk dat als je echt wil weten wat het is, je toch het moet zoeken in of PPSM of in foto's.

PSSM zou ook kunnen, al dan niet in combi met bovenstaand.
Na boven genoemd paard heb ik een Quarter gehad die, achteraf, zeer waarschijnlijk PSSM heeft gehad.
Wat bij hem opviel was dat ie in de zomer regelmatig vaag kreupel was en in de winter niet.

Achteraf kwamen we erachter waarom hij op z'n vorige stal eigenlijk geen symptomen had: die stalhouder had bodemonderzoek laten doen en strooide op basis van die gegevens elk jaar ongeveer 1000kg magnesium over z'n weiland. Nadat we hem verhuisd hadden (en hij dus minder magnesium binnen kreeg) begonnen de problemen.
Hoe we ertoe gekomen zijn, weet ik niet meer maar we zijn magnesium gaan voeren en daarmee verdwenen zijn problemen.
Na zijn overlijden kwamen we erachter dat zijn vader, maar waarschijnlijk ook z'n moeder, drager was van PSSM.


Maar pas ook op: als je wat gaat onderzoeken, doe een ding te gelijk, zodat je veranderingen duidelijk kunt linken aan je acties! Neem daar voldoende tijd voor! Dus niet een weekje iets doen en dan iets anders proberen want dan weet je zeker dat je er nooit achter komt.

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

Kidde
Berichten: 3443
Geregistreerd: 24-10-09

Re: Paard kreupel, ik weet het niet meer

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-22 22:37

I.v.m. zijn leeftijd is het ook wel een idee om PPID uit te sluiten, omdat je aangeeft dat hij slomer geworden is: https://paardenkamp.nl/ppid-check/

Ik weet niet of je al bij meerdere klinieken bent geweest, maar anders misschien een second opinion

Elisa2

Berichten: 36949
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Paard kreupel, ik weet het niet meer

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 09:25

Ik denk dat het probleem ergens anders zit, in zijn rug of hals en dat dit veroorzaakt is door jullie val. De pezen is denk ik een gevolg daarvan.

Dat knallen kan ook zijn dat hij ergens doorheen loopt..spieren/ triggerpoints/ artrose.

Ik denk ook dat hij achteruit gaat als je hem stil zet..en ik zou hem toch nog eens goed na laten kijken door bijv. een chiropracter, andere osteo, fysio, fascia specialist etc. Of iemand die een combinatie van verschillende dingen doet en ook dierenarts is zoals Rodinde Hoogenraad bijvoorbeeld.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

mamabird
Berichten: 916
Geregistreerd: 02-04-07

Re: Paard kreupel, ik weet het niet meer

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 09:39

Mijn paard had ook iedere keer tussenpees problemen (achter). Begonnen met minimaal verschil in bewegen. Alleen voelbaar, niet zichtbaar in het begin. Kon er m’n vinger niet opleggen. Omdat ze regelmatig een pas miste alles laten onderzoeken. Bleek een fors tussenpeesprobleem aan beide achterbenen en SI artrose beiderzijds. Alles behandeld, maar hoe beter het SI ging, hoe beroerder de tussenpeesblessure en andersom…

Jasmijn159

Berichten: 4429
Geregistreerd: 04-11-05

Re: Paard kreupel, ik weet het niet meer

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 12:15

Terugkerende peesblessures kunnen een teken zijn van PPID (zeker op oudere leeftijd).

Kidde
Berichten: 3443
Geregistreerd: 24-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 12:21

Kidde schreef:
I.v.m. zijn leeftijd is het ook wel een idee om PPID uit te sluiten, omdat je aangeeft dat hij slomer geworden is: https://paardenkamp.nl/ppid-check/

Ik weet niet of je al bij meerdere klinieken bent geweest, maar anders misschien een second opinion

Nog ter aanvulling, tot en met 31 oktober kan je met 50% korting testen :)

jillaroo

Berichten: 306
Geregistreerd: 31-01-10

Re: Paard kreupel, ik weet het niet meer

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 13:13

Het idee om even kritisch naar het voer te kijken omdat hij ouder wordt lijkt me goed.

Qua kreupelheden: dit lijkt me compensatie. Het kan best zijn dat hij door die val ergens een beetje scheef is in zijn lijf, of er restklachten van heeft. Dat compenseert hij in zijn beweging en daardoor krijgt hij dan irritatie aan pezen. De ene keer de ene en dan gaat hij die ontlasten en is de andere aan de beurt.

Beweging blijft belangrijk, dus naast een goede osteo of chiropractor zou ik vooral ook een goede instructeur zoeken, die je kan helpen om je paard in biomechanisch opzicht zo goed mogelijk te laten bewegen om compensatie en eenzijdige overbelasting te voorkomen. Rechtrichten dus, in alle opzichten. En kijken of je hem in zijn spieren zo sterk kan krijgen dat hij zijn lichaam zelf rechtop en in balans kan krijgen, zonder te compenseren.

Succes!

dioni

Berichten: 822
Geregistreerd: 05-08-12

Re: Paard kreupel, ik weet het niet meer

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 13:45

tussenpeesblessures komen vaak door SI gewricht problemen en omgekeerd kunnen tussenpeesblessures het SI gewricht weer triggeren. Dus als je dat nog niet hebt laten checken is dat nog een idee. SI gewricht kan ingespoten worden, geeft vaak best leuke resultaten ook bij oudere paarden.

To the well organized mind, death is but the next adventure...[o]

Padoertje
Berichten: 1510
Geregistreerd: 12-06-15

Re: Paard kreupel, ik weet het niet meer

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 13:57

Bloedonderzoek en PPID test kan wellicht al e.e.a. laten zien of in ieder geval uitsluiten. Als je al 2 DA's hebt gehad met allerlei onderzoeken, zou je nog een scintigrafie kunnen laten doen. Dan weet je in ieder geval in welk gebied het probleem zit en daarvan uit de keuze maken of je dat dan verder wilt laten onderzoeken. Aan de andere kant, het dier is 20 en heeft actief in de sport gelopen. Heel gek is het niet dat er op meerdere plekken slijtage/ongemak is ontstaan, waardoor hij enorm compenseert en vervolgens zijn pezen stuk loopt. Dan is pensioen heel geen gek idee, mits hij voldoende kan bewegen dmv een paddock paradise of iets dergelijks.

Training, verkoop, fok-en opfok van talentvolle dressuurpaarden.
Binnenkort weer twee fijne 3 jarigen klaar om iemand heel gelukkig mee te maken!

karijn

Berichten: 5398
Geregistreerd: 05-09-05
Woonplaats: Made, zo'n dorp dat in elk land wel bestaat!

Re: Paard kreupel, ik weet het niet meer

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 14:05

herkenbaar. Mijn nu 21-jarige loopt ook met regelmaat niet regelmatig. Slijtage in de achterbenen. Gaan liggen, kost heel veel moeite. Kan niet meer goed door de achterbenen zakken en laat zich vallen. Moeite met overeind komen dus ook omdat het heel veel kracht kost om die achterbenen weer onder het lijf te krijgen.
Spierverlies.
Gewichtsverlies.
Rijden doen we al 4 jaar niet meer ivm astma en verminderde longfunctie daardoor.
Cornage.
Oedeemvorming.

Bloed laten trekken, leverde niks bijzonders op.

Hij eet goed, trekt nog sprintjes. Is in zijn hoofd nog die jonge god van 3, alleen zijn lijf laat hem meer in de steek.

In jouw geval, TS. Laat het uitzoeken, wellicht is het iets "simpels". Zo niet, wat ga je dan doen?
Pensioen werd geopperd. Ik snap dat dat niet de gewenste uitkomst is maar wel iets om in het plaatje te houden.

Arabesk

Berichten: 28675
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Re: Paard kreupel, ik weet het niet meer

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 16:13

Inderdaad even laten testen op ppid, sowieso gezien z'n leeftijd. Verder misschien overwegen om ijzers eraf te halen en hoefschoenen te nemen voor het rijden. Als paarden ouder worden is de kans op struikelen gewoon ook groter, net als dat oude mensen stijver en onhandiger worden.

Eventueel extra eiwit (bijv. erwten eiwit isolaat) voeren ivm verhoogde behoefte en een goede balancer.

Sky_As

Berichten: 4686
Geregistreerd: 12-05-10
Woonplaats: naast de buren

Re: Paard kreupel, ik weet het niet meer

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 16:22

wat ik mis in de informatie, zijn zijn benen recent nog op de röntgen foto geweest?
(om te kijken qua artrose etc. daar), want idd, iedere keer de weke delen lijkt meer gevolg dan oorzaak.....
Moet ik wel heel eerlijk zijn, dat op die leeftijd ik er voor zou kiezen om paard met pensioen te doen en er geen giga kosten meer aan zou maken (PPID test zou ik misschien nog wel doen).
En dan even kijken hoe ze zich onder de rust gaan gedragen. (Dus of de kreupelheid dan weg gaat of niet). Dus of ze nog een paardwaardig pijnvrij leven kunnen hebben.

https://www.mbcfotografie.nl
Memory by Cindy, paardenfotografie, dierenfotografie, portret- en zwangerschapsfotografie
Volg op Instagram Barrie_de_pony
https://www.instagram.com/barrie_de_pony/?hl=nl

ikke

Berichten: 37515
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 18:39

Sky_As schreef:
wat ik mis in de informatie, zijn zijn benen recent nog op de röntgen foto geweest?
(om te kijken qua artrose etc. daar), want idd, iedere keer de weke delen lijkt meer gevolg dan oorzaak.....
Moet ik wel heel eerlijk zijn, dat op die leeftijd ik er voor zou kiezen om paard met pensioen te doen en er geen giga kosten meer aan zou maken (PPID test zou ik misschien nog wel doen).
En dan even kijken hoe ze zich onder de rust gaan gedragen. (Dus of de kreupelheid dan weg gaat of niet). Dus of ze nog een paardwaardig pijnvrij leven kunnen hebben.

Joh, ik heb rond die leeftijd ook wat issue's gehad met mijn eerste paard, waar ik gewoon werk van gemaakt heb en die muts het vervolgens nog 8 jaar vol gehouden heeft!
Die is op d'r 24-ste nog geklokt op 42km/h en dat was niet voluit......

Dus ja, ik zou wel kijken naar mogelijkheden. Dan weet je tenminste waar je mee te dealen hebt en welk plan je daarop los kunt laten.
Het is goed om kritisch te blijven, maar op 20 jaar afschrijven zonder duidelijke oorzaak getuigd niet van kennis van zaken.

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

Sky_As

Berichten: 4686
Geregistreerd: 12-05-10
Woonplaats: naast de buren

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-22 18:46

Ik zeg toch wat ik zou doen :)
Niet dat dat de beste, of een enige optie is. Feit is wel dat als er nu al meerdere blessures achter elkaar zijn... De kans groot is dat de oorzaak in iets - niet zomaars- oplosbaar ligt

https://www.mbcfotografie.nl
Memory by Cindy, paardenfotografie, dierenfotografie, portret- en zwangerschapsfotografie
Volg op Instagram Barrie_de_pony
https://www.instagram.com/barrie_de_pony/?hl=nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ALiuvv, Boheme, ElCamino, LiannePuthzy, SemrushBot, SunnyHorse, TessaaGr, Yontheke en 60 bezoekers