tips voor medicatie druppelen oog paard

Moderators: Nicole288, balance, Dyonne, Sica, Neonlight, C_arola, Coby

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
MieLo

Berichten: 2511
Geregistreerd: 28-03-07
Woonplaats: Gouda

tips voor medicatie druppelen oog paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-05-22 23:40

Hoi allemaal,

Een paar weken geleden kwam mijn merrie Miek met een blauwe waas over haar oog van het land af.
Ik heb gelijk de dierenarts gebeld en heb dexamethason druppels gekregen 3x daags (was geen beschadiging te zien). Waas leek weg na 3 dagen maar kwam binnen 1,5 dag ineens heel heftig terug. Opnieuw dierenarts (A) gebeld, uiteindelijke een andere kliniek (B) laten komen en die constateerde wel een beschadiging. Overgestapt op antibiotica & Atropine 2-3x per daag.

Om een heel lang verhaal kort te maken, heb ik vanmorgen een echo (bij B) laten doen vanuit en is er toch iets van een ontsteking inwendig te zien -> ik moet weer overstappen op 3x daags dexamethason.
Ik loop alleen tegen het volgende aan: Miek laat het gewoon niet meer toe om medicatie in haar oog toe te dienen. Ik heb van alles al geprobeerd, maar het blijft echt een enorm gevecht (vaak ook met 2 a 3 man). Ze knijpt haar oog stijf dicht, schud flink met haar hoofd (heb al stalgenootje met blauw oog gehad en zelf bijna een hersenschudding).


Wat ik al heb geprobeerd:
Vanuit alle rust zonder extra spullen (halster etc) proberen, omkopen met snoepjes of ander eten en het gebruik van een praam (weet ze af te krijgen door met haar lip te bewegen en hoofd te schudden). Praam lijkt ze ook dwars 'doorheen' te gaan, ze lijkt iets te ontspannen maar zodra je bij haar oog komt, lijkt hij gewoon niet te werken en schud ze weer enorm met haar hoofd.

Heeft iemand misschien nog tips?
Zoals het er nu naar uit ziet moet ik dit nog wel minimaal een week doen (dan komt dierenarts B weer voor controle) en steeds het gevecht aan gaan levert ook bij mij stress op :(
Verder is ze onwijs braaf en staat ze veel toe, alleen de medicatie toedienen lukt gewoon amper.


Afbeelding
Even een foto van mijn monster erbij :o

BigOne
Berichten: 39126
Geregistreerd: 03-08-09

Re: tips voor medicatie druppelen oog paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 23:42

Knijpt ze haar ogen ook dicht bij fel licht? Geen maan blindheid

MieLo

Berichten: 2511
Geregistreerd: 28-03-07
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-05-22 23:46

Er is ook twijfel vanuit kliniek B of er geen sprake is van maanblindheid.
Ik heb een heel deel van het verhaal weggelaten (is in 1e instantie door verkeerd onderzoek een foute diagnose gesteld waardoor het oog enorm achteruit ging), omdat het mij vooral om tips gaat hoe het toe te dienen.
Maar ik ga zeker informatie opzoeken over maanblindheid, het is wel iets wat voorkomt bij appie's helaas.

Over dat dichtknijpen. Omdat we nu al een tijdje bezig zijn geweest met Atropine, loopt ze dag en nacht met bescherming op. Ze ziet er nu niets tot nauwelijks mee, dus echt dichtknijpen van het oog met een felle lichtbron is geen sprake van. Ook toen ze zo van het land kwam was er geen verandering in haar gedrag wat dichtknijpen betreft.
Afbeelding
Ze loopt er nu al eventjes zo bij.
Pupilreflex is wel aanwezig maar niet heel sterk (kan door nasleep atropine en mogelijk toch wat verklevingen/ vergroeiing komen)

BigOne
Berichten: 39126
Geregistreerd: 03-08-09

Re: tips voor medicatie druppelen oog paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-22 23:51

Ook omdat ze niet wil dat je er druppels in doet. Blijkbaar is het zo pijnlijk dat je er gewoon af moet blijven. Verder geen ervaring mee maar maanblindheid moet blijkbaar zeer pijnlijk zijn, sterkte ermee

MieLo

Berichten: 2511
Geregistreerd: 28-03-07
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-05-22 23:59

Het gekke is dat ze verder geen tekenen geeft dat het pijn doet. Ze knijpt verder niet met haar oog, knippert er ook gewoon normaal mee. Ik kan als ik het rustig aan doe ook gewoon mijn hand er op leggen. Tot ze merkt dat ik dat flesje in mijn handen heb en het oog open wil doen.

Ik lees ook dat maandblindheid heel pijnlijk kan zijn, er schijnt wel een variant bij appie's voor te komen die niet pijnlijk is. Wij waren er tot nu toe in ieder geval niet bekend mee.
Toen ik het net ontdekte vanuit het land merkte ik wel dat ze er echt pijn aan had. Ze kneep hem iets meer dicht en was gewoon in haar hele doen en laten niet lekker (geen koorts).
Heel anders dan nu.
Heel erg bedankt trouwens!

callippo

Berichten: 3265
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-22 00:42

Oeh, vervelend hè, zo vaak medicatie toedienen en dan ook nog bij een paard dat daar totáál geen zin in heeft.


Ik ken het en zal je mijn ervaring vertellen, misschien kun jij hier ook wat mee.

Toen mijn pony (net nieuw bij mij, we kenden elkaar amper) oogontsteking had, was ze een drama bij de dierenarts (door de praam heen wegvluchten)

Ik heb haar met clicker/snoepjes eerst geleerd dat ze met haar (voor)hoofd tegen mijn hand moest duwen. Vooral het feit dat het paard bewust tegen mijn hand duwt maakt het makkelijker om de duur te verlengen en ook iets met het oog te kunnen doen.

Begonnen met hand midden op de neus, steeds dichter bij het oog, tot ik het hele ooglid kon aanraken (of in elk geval: zo ver dat ik het wat open kon houden om te druppelen)

Afbeelding

Ooglid kunnen openen (ook dit weer in ministapjes) vooral dit stukje veel herhalen.
Daarna simulatie met een dicht flesje. Dus nog niet druppelen.
Als ze dit zelf doen, heb je nog 1 hand vrij om foto's te maken :D

Afbeelding

Na een aantal keer gingen we steeds sneller door de stappen heen en op het laatst was het echt: flesje in de hand, hoofd kwam al naar me toe, druppel erin en dan veel snoepjes.
In het ideale geval zou ik ná de druppels nog 10x de handeling herhalen zonder druppels, zodat ze de druppels weer vergeet.

Neem vooral de eerste keer zo lang mogelijk de tijd om alle nare associatie met de druppels te laten verdwijnen. Succes!!

superpony
Berichten: 25413
Geregistreerd: 25-02-05

Re: tips voor medicatie druppelen oog paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-22 01:45

Zijn de druppels ook in zalf beschikbaar?

Ik had mn merrie net toen ze een ontstoken oog had. Kreeg zalf en dacht heel naief; even zalf erin. Mevrouw ging rechtop en rondjes draaien, weer rechtop etc.

Ben vooral niet boos of gefrustreerd geraakt en wilde eerst haar hoofd kunnen aanraken en over haar oog kunnen gaan. Toen een medisch handschoentje aan en met de hand zalf in het oog gedaan.

Dag 2 begon hetzelfde en weer in alle rust, niet meegaan in haar gedrag, gaan aanraken en zalf er zo in gedaan uiteindelijk.

Dag 3 bleef ze al netjes staan en kon ik het met het tubetje doen.

De andere dagen stond ze los naast me.

Merrie heeft waardig wat trauma bij dr hoofd, maar wisten we toen nog niet. Wormenspuiten waren of zijn ook een dingetje.

Ik heb overigens zelf weleens uveitis gehad en dat is echt heel pijnlijk. Het ooglid aanraken kan dan wel.

MarjanB

Berichten: 16790
Geregistreerd: 04-02-11
Woonplaats: Regio Boxmeer

Re: tips voor medicatie druppelen oog paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-22 06:38

Hier 1 met elk jaar wel 1 of 2 keer een ontsteking.. in het begin was het drama maar met rust en duidelijkheid. Dus terroristen gedrag wel afstraffen :+ en wat lekkers als het er in zit hebben hier geholpen. Dus gewoon zelf ook duidelijk zijn in jouw gedrag, wat je wel accepteert en ook wat braaf is.

Nu stop ik het er gewoon in terwijl ze los staat en ze weet dat ze er na wat lekkers krijgt dus dat is voor mevrouw vreetzak het belangrijkste :Y)

Tinka

Berichten: 3968
Geregistreerd: 20-12-01
Woonplaats: Lacaune

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-22 07:15

Ik zou even met de dierenarts overleggen. Volgens mij is het ook mogelijk iets van een slangetje aan te brengen zodat je daardoor de medicatie in het oog kan krijgen.
Sterkte ermee. Mijn paard is ook heel lastig met oog zalven ed.

Fangio

Berichten: 2573
Geregistreerd: 28-11-04
Woonplaats: Home is where the heart is

Re: tips voor medicatie druppelen oog paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-22 14:59

Hier ook eens een oog moeten druppelen bij mijn pony. Wij doen soms wel eens wat (eenvoudige) vrijheidsdressuur, dus dat heb ik in de strijd gegooid. In een paar dagen tijd geleerd om z'n kin op mijn schouder te leggen, dan kon ik met mn ene hand z'n hoofd wat schuin 'trekken' zodat z'n oog bovenop lag en met mn andere hand druppelen. Ging wel om een haflinger met een food is life mentaliteit, dus zodra hij doorhad dat er iets te halen viel ging dat eigenlijk heel goed. Kreeg ook consequent altijd iets lekkers na het druppelen.

jazzejam

Berichten: 483
Geregistreerd: 08-11-06

Re: tips voor medicatie druppelen oog paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-22 16:02

Hier ook ervaring met druppelen, was in het begin ook drama. Als je een praam gebruikt is het handig om te zorgen dat je hem even goed strak draait en ver genoeg over de lip heen, dan even een minuutje of 2-3 laat in werken voor je met de handeling begint. Ik vond het wel makkelijk om dan met zijn tweeën te zijn. Een die de praam vast houd en dan zelf het paard met zijn kin op je schouder leggen met het te behandelen oog aan jou kant. En zalf is makkelijker als druppels is mijn ervaring.

Hier ging het na een week een stuk beter en kon ik zonder praam en alleen de behandeling doen.

Dunkeedoo

Berichten: 312
Geregistreerd: 15-12-15

Re: tips voor medicatie druppelen oog paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-22 16:24

Ik heb 2 jaar geleden 2 maanden lang moeten druppelen en vanaf afgelopen november tot 2 weken terug weer. Dit i.v.m een sluimerende vorm van maandblindheid in combi met verhoogde oogdruk bij mijn KWPN merrie.
Nu laat zij het gelukkig redelijk goed toe al was er afgelopen keer wel een periode dat ze het echt niet leuk meer vond en ze met haar hoofd ging schudden.
Heb toen ook zoals meerdere hierboven al zeiden eerst getraind met oog aanraken en vinger tegen de ooghoek kunnen doen zodat ze doorhad dat het niks deed. Daarna weer met druppels want ze moest gewoon die 3x per dag, desnoods idd met praam maar dan wel die goed omdoen en goed strak aandraaien. Dan krijgen ze hem ook niet zomaar af.
Ik had er trouwens een horselix bakje bij. Met 1 hand, of iemand anders, de horselix voor de neus laten houden en dan druppelen. Werkte bij ons ideaal, ze was zo afgeleid van het likken dat ik rustig kon druppelen. Ik druppel trouwens altijd in de bovenste ooghoek, kan je het flesje een beetje in de ooghoek duwen en dan rollen de druppels wel naar beneden in het oog. Ookal knijpen ze heel erg, doet mijn merrie ook altijd, dan komt er altijd wel wat in het oog.
Wij zijn voor nu gelukkig weer van het druppelen af. Sterkte ermee.

lauret
Berichten: 402
Geregistreerd: 28-08-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-22 17:10

Krijgt ze ook metacam? Dit is nl wel aan te raden als ze zo pijnlijk is.

Op de kliniek beginnen we met aanraken van het hoofd (en uiteindelijk der oog) en dan belonen met een snoepje of stukje wortel. Dit 30 keer achter elkaar doen. Op een gegeven moment weten ze dat na iets vervelends ze iets lekkers krijgen.

Succes!

MieLo

Berichten: 2511
Geregistreerd: 28-03-07
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-05-22 17:30

Bedankt voor alle tips tot nu toe! :D
Er zijn er een aantal waarvan ik zeker even wil kijken of dit kan werken.
Ik hoop voor Miek (en mijzelf) dat het gewoon nu snel beter zal gaan en we kunnen minderen/stoppen met de druppels.

@Tinka dat noemen ze volgens mij een oogkatheter, maar is vooral voor op de kliniek. Ik weet niet of het voor thuis een optie zou zijn, schudden ze ook zo los denk ik?

@Lauret, ze krijgt geen metacam meer. In het begin wel omdat ze echt niet zichzelf was (had zich ook verstapt op het land), nu is ze al een tijdje echt zichzelf en vertoont ze eigenlijk geen tekenen van pijn. Het is meer het echt niet willen.

@Dunkeedoo, horselix bakje is ook nog wel een goed idee voor de afleiding! Ik druppel nu vanaf de onderhoek, en dan het onderste ooglid een stukje van het oog afhalen zeg maar (gewoon met je duim). Wat fijn dat jullie weer van het druppelen af zijn! hopelijk hoeven jullie het voorlopig niet meer te doen :(:)

@superpony, helaas alleen druppels. Dit flesje heeft ook een hele korte tuut, wat ook niet zo heel makkelijk gaat. Zalf gaat ook lastig, maar dat is met mijn vinger er nog wel in te brengen.

mvdbijl

Berichten: 3695
Geregistreerd: 29-06-09
Woonplaats: Zeist

Re: tips voor medicatie druppelen oog paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-22 17:47

Dit hele verhaal mee gemaakt maar, ik zou naar een oogspecialist gaan bv die in Utrecht en als je nu een week intensief moet druppelen en dit zo moeilijk gaat het paard aan professionals over laten. Je kan dit maar 1 keer aanvliegen..

eilleen333

Berichten: 12878
Geregistreerd: 29-10-05
Woonplaats: Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-22 17:47

Je kan ook (ik ken dit iig van de kliniek) een slangetje laten aanbrengen. Dan hoef je niet direct in het oog te druppelen, maar zit het ruitje om in te spuiten op een andere plek waar je makkelijker bij kan. Het slangetje loopt dan door naar het oog.
Maar dat lijkt me meer iets voor op de kliniek dan aan huis

MieLo

Berichten: 2511
Geregistreerd: 28-03-07
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-05-22 17:57

mvdbijl schreef:
Dit hele verhaal mee gemaakt maar, ik zou naar een oogspecialist gaan bv die in Utrecht en als je nu een week intensief moet druppelen en dit zo moeilijk gaat het paard aan professionals over laten. Je kan dit maar 1 keer aanvliegen..


Miek staat nu onder behandeling bij Bodegraven bij een specialist, dus ik heb gelukkig nauw contact en kan altijd bellen. Mocht dit inderdaad een probleem blijven, dan ga ik gewoon met hen overleggen wat de alternatieven zijn (evt zo'n slangetje oid).