Droes!?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
juval

Berichten: 13213
Geregistreerd: 05-04-03
Woonplaats: Culemborg

Droes!?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-06-22 11:56

Afbeelding

mijn pony heeft sinds vorige week woensdag een dikke en gevoelige bult op haar kaak. Vrijdag is de dierenarts geweest en die zei meteen droes -O-
Pony is gelukkig verder niet ziek of verkouden. Heeft veel eetlust en ik merk er niets aan.
Ik heb nu een pot met laurierzalf gekregen om op de plek te smeren zodat de huid dunner wordt en het makkelijker openbreekt.
Heeft iemand hier ervaring hoe lang het kan duren voor zoiets doorbreekt?

pony is in prima conditie, maar wel al 30 jaar oud (dacht eigenlijk dat het een jonge-paarden-ziekte is)

Hoe we er aan komen is een raadsel, paarden staan aan huis en er komen nooit vreemde paarden bij in de buurt. Ook de bijrijders komen niet met andere paarden in aanraking. Enige wat we kunnen bedenken is de tandarts die 2 weken eerder is geweest.

Ze staan met 4 paarden samen. Ik heb begrepen dat zolang er geen snot of pus is, ze niet besmettelijk is, dus nog niet gescheiden hoeven. Zodra dat wel gebeurt kan ik ze wel apart zetten, maar dan zal het wel te laat zijn. paarden zijn 3, 5, 8 en dus 30 jaar.
De 5 jarige is als veulen wel gevaccineerd tegen droes voor hij naar de opfok ging, maar ik heb gelezen dat die enting nu niet meer werkzaam zou zijn? iemand daar ervaring mee?

Nou, vooralsnog hoop ik dat het met een sisser afloopt en er niemand ziek wordt, maar het is toch wel even schrikken om zo'n diagnose te krijgen.


Afbeelding

Sizzle

Berichten: 35699
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: Droes!?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 12:09

De uitspraak is: 2 weken zonder smeren, 14 dagen met smeren.
Ofwel, gemiddeld ongeveer 2 weken.
Het zou kunnen dat je paard (of een ander paard op stal) droes drager is in de luchtzak, dat zou je dan kunnen laten testen.
Ga er voor het gemak maar even vanuit dat het niet bij 1 paard blijft en je met wat pech zo 6-8 weken verder bent.
Sterkte met je paard.

Kabayo

Berichten: 14003
Geregistreerd: 30-05-12
Woonplaats: Fryslân

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 13:03

Sizzle schreef:
De uitspraak is: 2 weken zonder smeren, 14 dagen met smeren.
Ofwel, gemiddeld ongeveer 2 weken.
Het zou kunnen dat je paard (of een ander paard op stal) droes drager is in de luchtzak, dat zou je dan kunnen laten testen.
Ga er voor het gemak maar even vanuit dat het niet bij 1 paard blijft en je met wat pech zo 6-8 weken verder bent.
Sterkte met je paard.

2 weken is toch 14 dagen?

Ik vind het eigenlijk niet een hele dikke bult. Is het bevestigd via een swab? Als ie niet ziek is twijfel ik heel erg. Mijn paard heeft ook wel eens zo'n bult aan beide kanten. Dat komt van het gras eten. Mijn ervaring met droes is koorts, dikke groene snot een een zielig paard

Diddykong

Berichten: 1471
Geregistreerd: 09-05-12

Re: Droes!?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 13:33

Droes is ten eerste heel erg besmettelijk, ook via druppeltjes met hoesten of proesten. Een paard wat verdacht wordt van droes moet je daarom direct isoleren, daar zou ik niet mee wachten.
Dat daargelaten, vind ik je paard niet perse verdacht voor droes. Heeft de dierenarts een swab afgenomen? Alleen dan weet je het met zekerheid. Paarden zijn meestal ook echt ziek met koorts en slechte eetlust.
Dit lijkt meer op een overvulde speekselklier :o. Maar ik ben geen dierenarts en zie het alleen vanaf de foto.
Vaccineren tegen droes kan, maar moet elk half jaar herhaalt worden. Een vaccinatie van 5 jaar geleden gaat nu helaas niets helpen, als het droes is. Via de tandarts kan natuurlijk prima, ook via de hoefsmid trouwens. Zo besmettelijk is de ziekte namelijk.

kimmetje26

Berichten: 479
Geregistreerd: 15-05-09

Re: Droes!?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 13:50

Mijn paard had vorig jaar een bult en er is een swab afgenomen om zeker te weten hoe en wat. Was gelukkig geen droes maar een andere infectie.
Heb heel veel potten laurierzalf gesmeerd, maar er gebeurde niet veel. Het heeft ook wel langer dan 2 weken geduurd voordat er iets veranderde. Uiteindelijk is de bult niet echt open gegaan, maar is iets leeg gelopen en is na een aantal weken verdwenen. Na een week of 5-6 is hij behandeld met antibiotica

Sizzle

Berichten: 35699
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 14:06

Kabayo schreef:
2 weken is toch 14 dagen?

I


Ja precies, dat is ook het punt :D
Het duurt gemiddeld een week of 2, ongeacht wat je er mee doet of opsmeert.

Let op: gemiddeld

Langer of korter kan natuurlijk ook. Bij langer moet je extra alert zijn omdat dan de kans op verslagen droes groter wordt.

Ik zou ook een swab nemen trouwens, ging er eigenlijk vanuit dat de DA dat al gedaan had. Afwachten en isoleren zonder diagnose is niet echt meer van deze tijd vind ik.
Laatst bijgewerkt door Sizzle op 07-06-22 14:10, in het totaal 1 keer bewerkt

daantjuhhh

Berichten: 26873
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: The Netherlands

Re: Droes!?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 14:10

Mijn paard was de eerste op stal met Droes. Nooit opengebroken. Maar toch kregen de anderen ook Droes.

Liesje89

Berichten: 9927
Geregistreerd: 01-12-03

Re: Droes!?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 14:30

Staat 'ie op (kort) gras?

Jet

Berichten: 12000
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 18:20

Heb je hem getemperatuurd en heeft hij verhoging of zelfs koorts? Dan kan het inderdaad droes zijn. Zonder verhoging/koorts ( dagelijks, liefst 2 x per dag temperaturen) denk ik dat het toch iets anders is. Hier in de kop van Noord-Holland heerst een aparte variant van droes: het lijkt eerst op een virusinfectie en dan met een swab blijkt dat het droes is. Bij de ene breekt het via een abces naar buiten door, bij de ander komt er snot via de neus. Deze variant lijkt nog besmettelijker te zijn dan de "gewone" droes.

Als echt niemand van jullie met andere paarden in aanraking komt, lijkt me inderdaad de tandarts/hoefsmid/instructie e.d. personen de enigen via het bij jullie is gekomen als het wel droes is.
Ik zou aandringen op een swab, dan weet je het tenminste zeker of het droes is of niet.

Zo'n dikke klier kan inderdaad ook door het grazen op kort gras komen.

Sizzle

Berichten: 35699
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 18:22

Ik heb al vaker paarden gehad met broertjes van droes. Inderdaad wel een abces (en zelfs herhalende abcessen) maar geen droes en in feite ongevaarlijk.
Daarom is een swab altijd wel stap 1.

Zebrastreep

Berichten: 9763
Geregistreerd: 27-08-19
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 18:31

Mijn 4 jarige had vorig jaar onder haar kaak een opengebroken abces. Niks van gemerkt maar achteraf gezien verklaarde het een hoop waarom ze zich vreemd gedroeg. Wel zat het abces een stukje verder naar onderen dan bij jouw paard.

Die van mij was ook niet ziek en ze at en was actief. Wel is ze gescheiden van de rest van de paarden. Ik heb toch de da gebeld en hij zei direct dit is geen droes maar eerder een ontsteking ergens in de mond wat naar beneden open is gebroken. Paard was veelte fit en dat hoort toch echt niet bij droes.

Ik moest elke dag spoelen met stromend water , wassen met betadine, en insmeren met zwarte trekzalf. Dit heb ik zeker 10 dagen gedaan en toen was de bult weg en een mooie korst.

Geen enkel ander paard heeft het gehad dus droes was het ook niet. Maar wel een vervelend klusje en voor haar ook heel vervelend de vliegen lieten haar niet met rust hoe ik haar ook inpakte en met spray behandelde....

Ben altijd nog verbaast over hoe goed het genezen is.

suffie
Berichten: 5714
Geregistreerd: 06-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 18:43

Liesje89 schreef:
Staat 'ie op (kort) gras?


Daar dacht ik ook aan. Het lijkt ook op een opgezette speekselklier.

_Lorette_

Berichten: 12085
Geregistreerd: 27-09-04
Woonplaats: Onder Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 18:44

Mijn paard heeft eens een bult gehad op zijn luchtpijp (niet direct op/achter kaak). Ik dacht meteen dat het droes was, maar dat bleek het niet te zijn. Paard was ook gewoon fit en geen enkel ander paard kreeg ergens last van. De bult leek groter te worden en net op het moment dat ik er een zalfje voor kreeg, was de bult ineens weer heel klein en ging het snel weg.

Afbeelding

Van kort gras afgrazen kunnen ze inderdaad ook een verdikking krijgen op/achter de kaak.

Of het nou droes is of niet, hopelijk valt het mee, worden er geen andere paarden ziek en is de bult snel weg! Beterschap.

BillyJ

Berichten: 1371
Geregistreerd: 02-10-16
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 18:49

Mijn voormalige paard kreeg op oudere leeftijd ook ineens een dikke bult op die plek. Ook 1ste constagering, "droes". Uiteindelijk niet doorgebroken en swab genomen, toch geen droes, maar wat dan?

Uiteindelijk via kliniek en scopie van de keel/luchtpijp erachter gekomen dat mevrouw verlamde stembanden heeft (ze had idd heel vreemd hinnikje), ook waren het gelukkig dus gewoon de speekselklieren die zodanig waren opgezet dat we dus die bult zagen aan de buitenkant.
Wrs ging ze door de verlamming minder goed slikken, meer speeksel aanmaken met dat dus als gevolg.

Met uiteindelijk goed voerbeleid, nat/geweekt hooi en altijd lang gras of anders paddock deed ze het goed en hebben we het nagenoeg niet meer terug gekregen.

Laat dus zowieso eerst nu een swab uitvoeren om zekerheid te hebben.

juval

Berichten: 13213
Geregistreerd: 05-04-03
Woonplaats: Culemborg

Re: Droes!?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-06-22 18:54

ze staat inderdaad op kort gras. De dierenarts heeft geen swab genomen. er is ook geen snot, en koorts heeft ze ook niet. Dus ik twijfel ook wel een beetje aan de diagnose.
ik zal morgen weer eens bellen.

Op_zoek
Berichten: 331
Geregistreerd: 17-11-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 19:31

Mijn paard heeft vergelijkbare dikke klieren gehad toen ze tijdens weekendje weg op weide met heel kort gras had gestaan. Na een paar uur op stal met hooi in hooinet (zodat ze haar hoofd wat hoger hield) was het weg. Als je de mogelijkheid hebt om dat uit te testen, zou dat misschien optie zijn om eea uit te sluiten. Opgezette speekselklieren door kort gras kunnen dus zo snel wegtrekken. Ik verwacht dat dit met droes of ander virus als oorzaak langer zal duren.

Liesje89

Berichten: 9927
Geregistreerd: 01-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 21:49

juval schreef:
ze staat inderdaad op kort gras. De dierenarts heeft geen swab genomen. er is ook geen snot, en koorts heeft ze ook niet. Dus ik twijfel ook wel een beetje aan de diagnose.
ik zal morgen weer eens bellen.

Mijn oudere ruin heeft dit ook standaard na een dagje op kort gras. Is een opgezette luchtzak en hoef je je geen zorgen om te maken. Ik zou eens bellen naar de DA, om een swap vragen. Komt daar niks uit kun je er bijna zeker van zijn dat het een opgezette luchtzak is :)

Fokker321
Berichten: 500
Geregistreerd: 16-02-22

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-22 22:09

juval schreef:
ze staat inderdaad op kort gras. De dierenarts heeft geen swab genomen. er is ook geen snot, en koorts heeft ze ook niet. Dus ik twijfel ook wel een beetje aan de diagnose.
ik zal morgen weer eens bellen.


Heb je ook een foto van de andere kant?