Zeer ernstige diastases?

Moderators: Nicole288, Coby, Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola

 
 

Myrkvi

Berichten: 937
Geregistreerd: 15-08-05
Woonplaats: APELDOORN

Zeer ernstige diastases?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-10-21 19:37

Hoi Bokkers,
Gisteren te horen gekregen dat mijn merrie van 14 jaar zeer ernstige diastases heeft bij bijna alle kiezen.
We hebben dit paardje pas net een maand of 2.
Ze heeft last van ontstekingen en het is schoon gespoten gezien er rottend voer tussen zat.
Het is mij gelukt om redelijk snel een andere stalling te zoeken waar zij op korte termijn naar toe kan, op onze huidige pensionstal is het niet mogelijk om dagelijks weidegang aan te bieden.
Ze mag nu geen hooi meer en ook geen brokken.
Het beste zou zijn op de wei en slobber als aanvulling.
De tandarts die dit geconstateerd heeft zag het allemaal niet zo rooskleurig in en betwijfelde of het nog zou gaan verbeteren en of ze zich nog beter zou gaan voelen.
Ik heb vandaag een andere tandarts gebeld voor een seconde opinion.

Zijn er bokkers met ervaring met deze aandoening? En hoe hebben jullie gehandeld?
Ik hoor het graag!

Oke :)


bigone
Berichten: 33085
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Zeer ernstige diastases?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-21 19:49

Niet gekeurd? Want dit had een goede da waarschijnlijk wel gezien. Er zijn tandartsen die de ruimtes wat op kunnen vullen maar de vraag is of dat kan wanneer het veel en bij meerdere kiezen is. Verkoper nog gecontacteerd ?

Mensen eisen vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken waar ze zelden gebruik van maken. Kierkegaard.

belle_boef

Berichten: 9154
Geregistreerd: 13-02-08
Woonplaats: Drenthe

Re: Zeer ernstige diastases?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-21 19:54

Ik heb mijne er om in laten slapen. Altijd pijn in de bek en teveel risico’s en te weinig kans van slagen om de tanden te bewerken.

bluebeauty
Berichten: 563
Geregistreerd: 12-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-21 19:57

belle_boef schreef:
Ik heb mijne er om in laten slapen. Altijd pijn in de bek en teveel risico’s en te weinig kans van slagen om de tanden te bewerken.

Ik ook jaren geleden. Klinisch laten keuren, maar niet gezien door de dierenarts

HarmanyL

Berichten: 2465
Geregistreerd: 08-06-06
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-21 19:58

Mijn merrie heeft het ook, maar dan niet super ernstig. Bij haar is alleen geadviseerd geen voordroog voeren, verder mag ze alles.
Ze heeft aan 2 kanten nu een vulling

Jurylid brons en zilver
Als iemand weet waar Elbruce is hoor ik dat heel graag!

__Suzanne__

Berichten: 4165
Geregistreerd: 23-10-04
Woonplaats: Woudenberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-21 19:58

Een pony die ik had, heeft dit ook heel erg gehad. Ook in de winter ontdekt. Zonder hooi bleven de ruimtes leeg. Hij heeft de winter geleefd op Hartog Compactgras en Seniores Priores, en daarna een zomer met gras. Uiteindelijk, met elk half jaar zijn gebit balanceren, zijn de diastases opgevuld met tandvlees en had hij er geen last meer van.

De pony leeft inmiddels helaas niet meer, maar dat kwam niet door de diastases

Be yourself, there are plenty of others

MirandaMalik

Berichten: 9187
Geregistreerd: 13-06-05
Woonplaats: Kropswolde, Groningen.

Re: Zeer ernstige diastases?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-21 20:00

Roos Stoop is een tandarts die vaak nog veel kan betekenen.
Die zou je kunnen contacteren, als iemand er nog wat mee kan is zij het wel!

*****Malik, Gimli en Zosja drie super poownies*****

Hannanas
Berichten: 11474
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-21 20:02

Kunnen de tanden en kiezen er niet uit?

Help bokker Palmera nadat zij alles kwijtraakte door de vulkaanuitbarsting op La Palma
https://www.doneeractie.nl/woning-van-f ... CjcnBszQol

Caily

Berichten: 11950
Geregistreerd: 02-09-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-21 20:10

Hier (veel) ervaring helaas. Jaren geleden toen het voor het eerst werd gediagnosticeerd stond mijn paard nog op stalling. Er werd geplastificeerd hooi gevoerd. Prima kwaliteit, maar volgend de DA/TA volledig ongeschikt, ik moest echt ongeplastificeerd hooi gaan voeren. De eerste maand na de eerste behandeling dit gedaan, en ze knapte mooi op. Echter kon ze niet altijd apart blijven lopen. Dus toch weer terug de groep in en op voordroog. Ik kon elke 2 maanden wel de tandarts laten komen voor schoonmaken etc. Was blij toen ik de paarden 8 maanden later aan huis kon krijgen. Dus vanaf toen ongeplastificeerd hooi, en paard knapte goed op, met tussenstappen van een kwartaal, half jaar en jaar, kon ze uiteindelijk om de 2 jaar na de tandarts zelfs. Zo goed ging het met de diastasen.

Bij toeval trof ik een eigenaresse wiens paard ze bij mij wilde stallen, welke hetzelfde probleem had (misschien reageert ze hier nog wel). Dit paard was een stuk jonger, maar opgegeven door Utrecht, zo slecht zou het gebit geweest zijn. Mijn DA/TA is de uitdaging aan gegaan en ook dit paard knapte op. Niet helemaal zorgeloos hoor, zijn situatie was ernstiger dan van mijn merrie. Maar inmiddels 7 jaar verder en dat paard doet het nog steeds. Mijn merrie is jaren geleden verkocht en bij de eigenaren nog lang goed gegaan, onlangs ingeslapen op 20+ leeftijd, compleet andere oorzaak. Het andere paard heeft ook een tijd gehoest, wat ermee te maken had, hoe het zat weet ik niet precies meer. Maar jouw paard hoest ook las ik elders, dus wellicht even zinvol om te benoemen.

Opties die je hebt behalve bijhouden en goed kijken naar je ruwvoer, is het uitboren van sommige kiezen. Dan maken ze de diastase groter zodat er geen voedsel meer in blijft hangen, dan voorkom je ontstekingen. Daarnaast kunnen ze ook een kies trekken en zo de ruimte groter maken. Je kan je paard ook leren tanden poetsen / uitspuiten. Is een klus, maar met clickertraining kan je dit zeker aanleren. De mondklem en spuit is even een investering, maar wie weet kan je het zo zelf wel iets bijhouden.

Vorig jaar was ik op de Lingehoeve met een ander paard waar bij toeval een diastase werd ontdekt, ik heb gevraagd naar hun advies wat betreft voer. Het heilige droge hooi haalden ze een beetje onderuit. Sommige paarden hadden juist baad bij zo zacht mogelijk ruwvoer, dus kuil achtig. Wel bevat geplastificeerd hooi, hoe droog ook, altijd melkzuurbacteriën, die het proces van ontstekingen versnellen.

Ik weet niet of er al is gekeken naar opties als uitboren of kiezen trekken. De ruimtes opvullen kan ook, maar meestal verdwijnt het vulmiddel snel, waardoor het een tijdelijke oplossing is. Het kan wel toegevoegde waarde hebben in het genezingsproces vd ontstekingswonden bijvoorbeeld.

Helaas is het gras wel zon beetje op, en wat er nog aan gras is, bevat amper voeding en vezels. Dan zou ik dus niet doen, hooguit overdag een paar uur. Omdat ze niet kan kauwen is een goede stoelgang al lastig. Ik zou verder gaan bijvoeren met heel veel fibrebeet en/of een slobber van bijvoorbeeld agrobs. Een verzelrijke ruwvoer vervanger. Goede vitaminebrok erin mee weken.

Over een maand moet het gebit tot rust gekomen zijn en zou ik gaan opbouwen met hooi bijgeven. Echt droog hooi met goede stengel, wat niet in plastic gezeten heeft. En dan kijken hoe het gaat. Als het niet gaat weer terug naar volledig slobber en kuilachtig zacht spul proberen op te bouwen. Als dat ook niet gaat, moet je je afvragen of je nog 10 a 20 jaar een paard op een dieet van slobber wilt gaan houden.

Andere optie is natuurlijk proberen de koop ongedaan te maken. Wat voerde de vorige eigenaar? Als paard het toen wel goed deed zit daar misschien wel de oorzaak dat ze nu last krijgt. Of is het gevalletje achterstallig onderhoud?

Myrkvi

Berichten: 937
Geregistreerd: 15-08-05
Woonplaats: APELDOORN

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-10-21 09:24

Paard is idd voor de koop klinisch gekeurd en ook de tandarts is erbij geweest.
Paard was goed gekeurd en het gebit behandeld, haken en er waren 2 diastases gezien, dit zou geen problemen veroorzaken en zou alleen maar kunnen verbeteren aldus de tandarts.
Heb voor de daadwerkelijke koop nogmaals telefonisch contact opgenomen met d'r tandarts, en ze vertelde dat het gebit absoluut geen problemen zou gaan opleveren en dat jaarlijkse controle voldoende zou zijn, positief koopadvies.
Pony gekocht en na 2 weken bij mij op stal begonnen de problemen, niet willen lopen onder het zadel, bijten met aansingelen, slecht eten.
Dierenarts erbij gehaald, dacht aan een maagzweer, dit behandeld zonder resultaat.
Bloed afgenomen en bleek een fikse bloedworm infectie.
Dit is ook behandeld maar het slechte eten bleef.
Gebit nogmaals laten controleren en blijkt nu in zeer slechte staat, fikse ontstekingen en zeer ernstig diastases.
Erger dan dit kan het niet worden volgens de tandarts.
Paard heeft veel pijn en ongemak, de boel is nu schoon gespoeld.
Wij wachten nu op de rapportages van de dierenarts en tandarts van ons, helaas nog niks ontvangen en grote mond gekregen nadat ik meerdere malen erachter aan heb gebeld.

Oke :)

Brainless

Berichten: 27102
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Re: Zeer ernstige diastases?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 09:34

Hier een paardje met diastase.. eerst zijn ze gevuld, daarna zijn de ruimtes groter gemaakt waardoor het voer er beter uit valt.
Nu heeft hij alleen onder nog 2 smalle diastases en die laten wij vullen en hebben voor nu besloten om ze niet ruimer te laten maken.
Tot nu toe geen ontstekingen meer gehad.

Ik heb er wel een zeer goede tandarts (is ook DA) erbij.
De eerste periode kwam ze regelmatig om te spoelen, na een jaar 2x per jaar en nu na 4 jaar kunnen we naar 1x per jaar.

Sommige mensen worden totaal niet gehinderd door enige vorm van intelligentie.
;)

Earth

Berichten: 2830
Geregistreerd: 09-04-20
Woonplaats: 1,5 meter

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 11:45

Myrkvi schreef:
Paard is idd voor de koop klinisch gekeurd en ook de tandarts is erbij geweest.
Paard was goed gekeurd en het gebit behandeld, haken en er waren 2 diastases gezien, dit zou geen problemen veroorzaken en zou alleen maar kunnen verbeteren aldus de tandarts.
Heb voor de daadwerkelijke koop nogmaals telefonisch contact opgenomen met d'r tandarts, en ze vertelde dat het gebit absoluut geen problemen zou gaan opleveren en dat jaarlijkse controle voldoende zou zijn, positief koopadvies.
Pony gekocht en na 2 weken bij mij op stal begonnen de problemen, niet willen lopen onder het zadel, bijten met aansingelen, slecht eten.
Dierenarts erbij gehaald, dacht aan een maagzweer, dit behandeld zonder resultaat.
Bloed afgenomen en bleek een fikse bloedworm infectie.
Dit is ook behandeld maar het slechte eten bleef.
Gebit nogmaals laten controleren en blijkt nu in zeer slechte staat, fikse ontstekingen en zeer ernstig diastases.
Erger dan dit kan het niet worden volgens de tandarts.
Paard heeft veel pijn en ongemak, de boel is nu schoon gespoeld.
Wij wachten nu op de rapportages van de dierenarts en tandarts van ons, helaas nog niks ontvangen en grote mond gekregen nadat ik meerdere malen erachter aan heb gebeld.


Wat verdrietig zeg. Hierin zijn alleen maar verliezers. Het kan natuurlijk zo zijn dat de tandarts het juist heeft geschat, maar dat het onverwacht toch snel mis is gegaan. Of kan de huidige tandarts bevestigen dat dit al langer aan de gang is?

Run forrest run!!

Myrkvi

Berichten: 937
Geregistreerd: 15-08-05
Woonplaats: APELDOORN

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-10-21 11:59

Earth schreef:
Myrkvi schreef:
Paard is idd voor de koop klinisch gekeurd en ook de tandarts is erbij geweest.
Paard was goed gekeurd en het gebit behandeld, haken en er waren 2 diastases gezien, dit zou geen problemen veroorzaken en zou alleen maar kunnen verbeteren aldus de tandarts.
Heb voor de daadwerkelijke koop nogmaals telefonisch contact opgenomen met d'r tandarts, en ze vertelde dat het gebit absoluut geen problemen zou gaan opleveren en dat jaarlijkse controle voldoende zou zijn, positief koopadvies.
Pony gekocht en na 2 weken bij mij op stal begonnen de problemen, niet willen lopen onder het zadel, bijten met aansingelen, slecht eten.
Dierenarts erbij gehaald, dacht aan een maagzweer, dit behandeld zonder resultaat.
Bloed afgenomen en bleek een fikse bloedworm infectie.
Dit is ook behandeld maar het slechte eten bleef.
Gebit nogmaals laten controleren en blijkt nu in zeer slechte staat, fikse ontstekingen en zeer ernstig diastases.
Erger dan dit kan het niet worden volgens de tandarts.
Paard heeft veel pijn en ongemak, de boel is nu schoon gespoeld.
Wij wachten nu op de rapportages van de dierenarts en tandarts van ons, helaas nog niks ontvangen en grote mond gekregen nadat ik meerdere malen erachter aan heb gebeld.


Wat verdrietig zeg. Hierin zijn alleen maar verliezers. Het kan natuurlijk zo zijn dat de tandarts het juist heeft geschat, maar dat het onverwacht toch snel mis is gegaan. Of kan de huidige tandarts bevestigen dat dit al langer aan de gang is?


Ja de huidige tandarts zegt dat dit al veeel langer speelt, het is zo ernstig dat het uitgesloten is dat dit recent onstaan is.

Oke :)

MCE
Berichten: 2290
Geregistreerd: 28-02-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 12:00

citaat:
De behandeling bestaat uit het in balans brengen van het totale kauwopppervlak, de kam eraf vijlen, schoonmaken en uitboren van de ruimtes. Hierdoor wordt de opening groter, zodat het voedsel niet meer op kan hopen. Dergelijke paarden gedijen het beste in de weide.

https://www.kliniekvoorpaardengebit.nl/diastasen/zelf geen ervaring, maar misschien kunnen zij iets voor je betekenen

ikke20
Berichten: 7425
Geregistreerd: 31-05-06
Woonplaats: t beste durp

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 12:15

hier ook ervaring mee. met merrie van toen 12. zeer ernstige diastase. tussen aantal kiezen. veel rot voedsel. door middel van goed vijlen(elke 4a6 maanden) en de ernstige plekker een vulling erin. ze is sinds dit jaar helemaal goed kiezen zijn verschoven waardoor de ruimtes tussen de kiezen kleiner zijn geworden waardoor geen voedsel meer blijft zitten.

Tessebes

Berichten: 18373
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Re: Zeer ernstige diastases?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 12:54

Wat waardeloos, eerlijk gezegd zou ik proberen het paard terug te geven of anders inslapen. Je bent nu nog niet echt gehecht aan het paard en dit wordt een hele lastige weg, met hoe dan ook een slechte afloop.

Myrkvi

Berichten: 937
Geregistreerd: 15-08-05
Woonplaats: APELDOORN

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-10-21 15:07

Tessebes schreef:
Wat waardeloos, eerlijk gezegd zou ik proberen het paard terug te geven of anders inslapen. Je bent nu nog niet echt gehecht aan het paard en dit wordt een hele lastige weg, met hoe dan ook een slechte afloop.

Ik ben er ook bang voor dat dit niet goed gaat komen, en ik wil ook niet dat het paard dagelijks pijn heeft.

Oke :)

tamary

Berichten: 25418
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Zeer ernstige diastases?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 15:22

Neem contact op met advocaat in paardenzaken, maar paard voldoet niet, nl niet gezond (gebit is nogal essentieel onderdeel van gezond kunnen zijn) en breng het dier terug naar de verkoper. Andere optie is inderdaad paard de ellende besparen en inslapen, maar qua financien moet dat ook kunnen.

Korte termijn : spoelen met kamillethee helpt bij geirriteerd tandvlees (ook bij mensen), kan je gewoon thee uit de supermarkt voor gebruiken.
Grote 300ml spoelspuit zoals de tandarts die ook gebruikt is makkelijk aan te komen (agradi bv).

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

bigone
Berichten: 33085
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Zeer ernstige diastases?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 15:24

Die tandarts die gekeurd heeft? Die was verbonden aan de keurende praktijk ?

Mensen eisen vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken waar ze zelden gebruik van maken. Kierkegaard.

Myrkvi

Berichten: 937
Geregistreerd: 15-08-05
Woonplaats: APELDOORN

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-10-21 15:26

bigone schreef:
Die tandarts die gekeurd heeft? Die was verbonden aan de keurende praktijk ?

De dierenarts die gekeurd heeft is tevens tandarts en verbonden aan de verkopende partij.

Oke :)

bigone
Berichten: 33085
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 15:28

Myrkvi schreef:
bigone schreef:
Die tandarts die gekeurd heeft? Die was verbonden aan de keurende praktijk ?

De dierenarts die gekeurd heeft is tevens tandarts en verbonden aan de verkopende partij.

Dan zou ik via een jurist die hier in gespecialiseerd is er werk van maken maar eerst zou ik het medisch dossier eens opvragen. Grote kans dat je het niet krijgt maar proberen kan altijd.

En zonder jurist kun je ook contact opnemen maar dan per mail en precies weten hoe en wat je zegt. Met eventueel begeleidende brief van je eigen tandarts/da erbij.
Laatst bijgewerkt door bigone op 23-10-21 15:29, in het totaal 1 keer bewerkt

Mensen eisen vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken waar ze zelden gebruik van maken. Kierkegaard.

Myrkvi

Berichten: 937
Geregistreerd: 15-08-05
Woonplaats: APELDOORN

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-10-21 15:29

tamary schreef:
Neem contact op met advocaat in paardenzaken, maar paard voldoet niet, nl niet gezond (gebit is nogal essentieel onderdeel van gezond kunnen zijn) en breng het dier terug naar de verkoper. Andere optie is inderdaad paard de ellende besparen en inslapen, maar qua financien moet dat ook kunnen.

Korte termijn : spoelen met kamillethee helpt bij geirriteerd tandvlees (ook bij mensen), kan je gewoon thee uit de supermarkt voor gebruiken.
Grote 300ml spoelspuit zoals de tandarts die ook gebruikt is makkelijk aan te komen (agradi bv).

Verkoper wil paard absoluut niet terug, reden hiervoor is dat het paard bij verkoop gezond is verklaard door hun dierenarts/tandarts.
Bij navraag tandarts gaf zij ook aan dat dit zeker geen problemen zou opleveren en gaf een positief koop advies.
Nogmaals gezegd dat ik niet het probleem van een ander wil kopen en dit was absoluut niet het geval.
Na controle andere tandarts blijkt het gebit is zeer slechte staat en is het paars er zeer ernstig aan toe.
De twee tandartsen hebben dus tegenstrijdige uitspraken gedaan.

Oke :)

bigone
Berichten: 33085
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 15:31

Dan jurist er op. En dat kun je de verkoper en keurende da laten weten. Simpel stellen dat ze niet, vooral de da, aan de zorgplicht heeft voldaan door het paard in deze toestand geschikt voor verkoopdoel goed te keuren.

Mensen eisen vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken waar ze zelden gebruik van maken. Kierkegaard.

Pareltjes
Berichten: 1054
Geregistreerd: 21-07-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 16:07

Ooit en pony gekocht met dramatisch gebit op alle vier de kaakelementen was het prijs.
Na 3 jaar 2x per jaar goede te behandelen is het helemaal ok!
Typisch gevalletje van 17 jaar verwaarlozing bij vorige eigenaar.

Maandag met mn 25 jarige hengst naar de kliniek. Heel goed gebit maar nu 1 diastase. Aangetaste kies wordt eruit gehaald. Ben benieuwd voor de oude man of het verlichting geeft.

Idd hier nooit voordroog of mais. Verkeerde zuurgraad en schimmelgevoelig. Ook weet ik paarden met ernstig problemen die vroeger steeds die sukerlikblokken kregen....tja....

Myrkvi

Berichten: 937
Geregistreerd: 15-08-05
Woonplaats: APELDOORN

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-10-21 16:22

bigone schreef:
Dan jurist er op. En dat kun je de verkoper en keurende da laten weten. Simpel stellen dat ze niet, vooral de da, aan de zorgplicht heeft voldaan door het paard in deze toestand geschikt voor verkoopdoel goed te keuren.

Hebben idd contact met de jurist gehad, moeten bewijzen aanleveren door middel van rapport van de huidige dierenarts/tandarts.
Onze dierenarts doet hier helaas erg moeilijk over en wil er zijn vingers niet aan branden.
Tot op heden hebben wij dus nog geen rapport ontvangen wat wij kunnen aanleveren

Oke :)


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: EarthFocus, Sil1985 en 10 bezoekers