Wicky schreef:Mijn RMH-ruin is door het CAG positief getest op pssm2, n/p3. Hij was altijd symptomatisch, kon in een nacht volledige bovenlijn verliezen, heel wisselend 8n beweging.
Na een zoektocht wat hij zou kunnen hebben uiteindelijk hem op supplementen voor pssm2 gezet. Daar knapte hij zo van op dat ik staartharen heb opgestuurd naar het CAG. Ik wilde bewust geen biopt, het nemen daarvan vond ik onnodig belastend. Ik wist al dat hij positief zou zijn, zo goed als hij reageerde op supplementen. Dat de test niet gevalideerd was, boeide me niet.
Pssm-ers doen het meestal niet goed in de sport, want die druk en drukte is een trigger voor een aanval.
Mijn pssm-er mocht maar 10 jaar worden, is ingeslapen omdat hij vol tumoren zat.
Nouvel schreef:Mijn lusitano is vorig jaar positief getest op PSSM2, n/p3.
Hij heeft zijn hele leven al veel weerstandsproblemen en is snel stijf, loopt snel gevoelig, moelijk aan het werk te krijgen, snel moe...
Tijd behandeld bij Den hoek en daar goed van opgeknapt, maar bleef wisselend stijf, passief etc..
Op advies van de dierenarts kreupelheidsonderzoek laten doen en op PSSM laten testen en toen bleek hij dus n/p3 positief.
Ik train hem nog volledig omdat ik merk dat hij beter blijft bij dagelijks bewegen.
Ik bekijk per dag wat hij aan kan, dat wisselt per dag en per week/periode.
Hij krijgt sinds ik het weet alle supplementen en verder suikerarm zuiver voer.
Hij loop op dit moment Z1, ik kijk hoe lang dit haalbaar blijft, wat niet meer lukt lukt niet meer...
Ik rijd ook veel buiten en werk aan de lange teugel.
Marie111 schreef:Misschien oud nieuws, maar er is ook een Facebook groep. Wellicht kun je daar ook informatie vinden.
https://www.facebook.com/groups/1597354 ... ?ref=share
Woody2015 schreef:Nouvel schreef:Oja zout geef ik er ook nog bij
Ik voer op werkdagen elektrolyten bij van pharmahorse, is dat ook goed of voer je zout erbij om een andere reden?
Citaat:ZOUT ZOUT ZOUT: waarom zout supplementeren, waarom is een zoutblok of de alom bekende Himalayasteen niet genoeg?
Natrium (zout dus) is een macromineraal, net als kalium en chloride.
Ik neem even alleen kalium mee hier:
Kalium (Potassium) ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel en draagt bij aan een normale spierwerking. Kalium werkt samen met Natrium. Natrium houdt vocht vast, Kalium laat het los. Teveel of te weinig(dat laatste komt zelden voor), zorgt voor spierstijfheid, schrikkerig gedrag en is zelfs toxisch.
Hypp en RER paarden mogen absoluut niet teveel kalium binnenkrijgen,omdat dit de aanvallen triggert.
In onze wei en dus ook in ons hooi(west-europa) zit veel kalium, dat moeten we dus compenseren. Kalium compenseer je met zout, gewoon simpel zout zonder toegevoegd jodium. Een paard verbruikt al snel 20-40 gram per dag, en bij warm of koud weer nog meer. In hooi en voer zit natuurlijk ook al wat natrium, maar vaak niet voldoende om kalium te compenseren. Nou, daarom heeft hij toch een zoutblok? Een Himalaya-liksteen? Het nadeel van zoutblokken: je moet de juiste kiezen, vaak zit er teveel calcium of zelfs kalium in, dan blijven ze likken en gaat zo'n blok vliegensvlug op, en het paard heeft nog steeds zijn kalium niet gecompenseerd, en dan stappen we over op een Himalaya-steen, toegegeven, het bekt ook lekker.De Himalaya-steen is hard, keihard, ze kunnen er uren aan likken en nog is de natrium-honger niet gestild, veel paarden geven het gewoon op, en weer andere paarden houden helemaal niet van likken aan een blok. Doe je paard een plezier en geef hem/haar gewoon 2 eetlepels (15-30) gram zout door het voer, en test of dat voldoende is door een houten plank met nog wat los zout aan te bieden, proef op de som ging er hier van de zomer niet veel extra zout in, maar vorige winter ruim 40gram per paard per dag.
Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Aliedaa, DorkyDweeb, GiGi_90, janneke_S, Neon, Trendiction, XxMariellexX en 9 bezoekers