Grote wond voorbeen (ervaringen, boxrust?)

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Simbaa
Berichten: 3966
Geregistreerd: 17-12-04

Grote wond voorbeen (ervaringen, boxrust?)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-20 20:54

Door een naar ongeval heeft mijn paard over haar een grote vleeswond aan de voorkant van haar voorbeen. Het loopt van onder haar voorknie tot aan de kogel en het is vrij breed. Door het vele vuil kon het niet meer worden gehecht en moet het dus van binnenuit dicht groeien. Ze staat nu al twee weken op de kliniek zodat het goed schoongehouden etc kan worden.

Nu heb ik van mijn DA al begrepen dat het dichtgroeien heel lang kan duren (maaaanden). Al die tijd moet het in het verband blijven en mag ze eigenlijk niet naar buiten ivm met eventuele nattigheid en omdat de wond niet open mag gaan door gekke bewegingen. Het enige wat mogelijk is, is stappen aan de hand
Helaas is dit niet het eerste akkefietje dit jaar, waardoor ze ook al eerder twee maanden boxrust heeft gehad.

Ik vind dit eigenlijk paardonwaardig en had mezelf voorgenomen dit niet meer te doen. Nu zie ik helaas weinig andere opties. Deze week heb ik een gesprek met de DA over hoe en wat precies, maar ik vraag graag al wat ervaringen.

Paar dingen; stukje afzetten is geen doen. Ze wordt gek als ze niet bij de rest in de buurt kan komen en er 1 naast zetten op een klein stukje is niets. Bovendien woon ik in een nat gebied, dus het verband droog houden in de herfst zie ik ook niet voor me. Ook omdat ze overal aan bijt, dus ook aan het verband (of aan een zak er omheen).

Dus wie heeft er ervaring met zo’n grote wond? Specifiek aan het been? Hoe lang duurde de genezing en onder well regiem is dat gebeurd?

Alvast veel dank! _/-\o_

Afbeelding


Manon_Harry

Berichten: 167
Geregistreerd: 03-02-11
Woonplaats: Overijssel :B

Re: Grote wond voorbeen (ervaringen, boxrust?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 21:06

Mijn paard heeft in 2018 een ongeluk in z'n stal gehad. 1 groot drama en inderdaad ook een grote wond tot op het bot aan z'n rechter voorbeen. Eerste 2 weken op de kliniek daarna naar huis.

Heb toen een stukje weiland afgezet en daarin nog een keer 4x4 voor hem. Hij heeft daar wel geteld 3 minuten ingestaan daarna is hij eruit gesprongen :')

Uiteindelijk in overleg met de arts hem in een iets groter stuk buiten laten staan met z'n maatje. Heeft voor mij toen goed geholpen.

The revolution is not an apple that falls when it is ripe. You have to make it fall

A thing of beauty is a joy forever

Harry L1+5
Kiandro B

Simbaa
Berichten: 3966
Geregistreerd: 17-12-04

Re: Grote wond voorbeen (ervaringen, boxrust?)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-20 21:19

Dank voor je reactie! Hoe lang heeft het geduurd voordat het dicht was? En moest het de hele tijd in verband blijven?

Caira
Berichten: 26082
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Re: Grote wond voorbeen (ervaringen, boxrust?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 21:25

Wij hebben hier een paard gehad met zo’n wond maar dan op zijn knie. Dat is goed ingepakt en ik heb hem apart gezet met een ander rustig paard.

Art_Ificious
Berichten: 12790
Geregistreerd: 30-06-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 21:28

hier geen ervaring met wond op die plaats, wel aan bovenbeen van het voorbeen (net onder de schouder).
Paard mocht ook minstens 2 weken niet teveel bewegen en dus boxrust, omdat hij in een gesloten box erg onrustig was (echt nat van het zweeten veel rondraaien zelfs als zijn maatje in de stal ernaast stond met zicht op elkaar dmv tralies werd hij niet rustig) hebben we aan de schuilstal inde wei 2 linten gemaakt en hem in de schuilstal "box"rust gegeven. Hier was hij veel gelukkiger mee, werd rustig en ging zelfs liggend slapen.
We vreesden ook even dat hij aan het verband zou prullen, maar dit viel al bij al nog goed mee eigenlijk.

Mijn zus haar paard is wel eens door de trailer gezakt en hierbij een ferme wond op de knie van het voorbeen en achterbeen net boven de hoef. Die kreeg ook boxrust.

Boxrust is niet meteen paardwaardig, maar in sommige gevallen echt wel nodig. Die van mij moest dat omdat de wond anders steeds weer open zou gaan door de beweging van de spieren op die plek. (paard loopt normaal ook 24/7 buiten)

hier kan je mijn proces volgen, dierenarts gebruikte ook verbanden die vuil uit de wond trekken (kerlix). Alle gebruikte middelen staan ook vermeld in het topic
[MD] [VOLG] behandeling oedeemwond op bovenbeen
Laatst bijgewerkt door Art_Ificious op 20-09-20 21:30, in het totaal 2 keer bewerkt

Leef en laat leven.

Dioxide

Berichten: 7666
Geregistreerd: 10-06-03
Woonplaats: FL360

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 21:28

Toen ik nog in de kliniek werkte behandelden we dit soort wonden met alginaatkompressen. Het alginaat (uit zeewier) zorgt voor een soort vochtige gellaag die de wond toch wel aanzienlijk sneller liet helen ten opzichte van droogverband of vette gazen. Misschien iets om eens met je DA te overleggen om het herstelproces mogelijk te versnellen en de stalrust verder te minimaliseren.

Qua stalrust heb ik er dit jaar ook 2 gehad, eentje 3 weken en eentje ruim 2 maanden. Beide paarden staan normaal 24/7 buiten en werden ook niet vrolijker op stal. Ik heb toen van die weidepanelen gekocht en in overleg met de DA een stuk wei van ongeveer 4 bij 6 afgezet zodat ze wat scharrelruimte hadden maar wel contact met hun vriendjes konden houden. Eventueel een iets groter stukje met een chill paard erbij is ook geen optie? En om wat droge stukken te maken zou je eventueel steenschotten of grove rubberen matten kunnen leggen.

Het is behelpen, maar heel veel succes met de genezing van je paardje :knuffel:
Laatst bijgewerkt door Dioxide op 20-09-20 21:29, in het totaal 1 keer bewerkt

We'll ride the spiral to the end and may just go where no one's been

Horseloverl
Berichten: 2233
Geregistreerd: 27-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 21:29

Wij hebben een veulen gehad met zo’n wond. Propolis zalf!! Is van bijen. Trekt rotzooi uit de wond en dan heelt het heel mooi

Roze schoentje

boris_rakker

Berichten: 278
Geregistreerd: 14-04-07
Woonplaats: Heerhugowaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 21:30

En totaal ander idee: voor deze winter een andere stal in de buurt zoeken waar alle paarden binnen staan? Dan hoeft ze niet alleen te staan en draait gewoon mee in het schema van de andere stal paarden daar. Als boxrust echt het beste is en ze wordt onrustig op haar huidige stal omdat ze de uitzondering is, is dit misschien een oplossing.

Ik sta ook op een stal waar ze gelukkig de hele winter naar buiten gaan. Maar er zijn er zat in de omgeving waar dat niet het geval is, wie weet in uitzonderingsgeval komt dat toch nog goed uit...

Verder is het mogelijk om een paddock buiten af te zetten op het harde? Dan wordt het ook al minder vies dan op zand of weiland.

Voor het prutsen aan verband:
https://www.lepaturon.com/anti-insecte- ... heval.html
Hertshoornolie kost in Frankrijk bijna niets. Gebruik het hier om te zorgen dat mijn paard geen vlas eet. Werkt ook prima voor hout waar op geknabbeld wordt, of vliegenmaskers als ander paard een sport maakt van het helpen afdoen. Smeer een beetje op de buitenkant van het verband en ze blijven er gegarandeerd van af.
Laatst bijgewerkt door boris_rakker op 20-09-20 21:34, in het totaal 1 keer bewerkt

We'll take a running start and we"ll take to the sky

silvanak
Berichten: 2
Geregistreerd: 24-09-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 21:34

tegen het bijten en het er afpellen van het verband verband in smeren met antibijt - of sambal is niet lief ik weet het maar het is voor zijn eigen best wil. En voor buiten eventueel luiers er om of een hoge hoef zak of iets dergelijks. en zorg dat zijn vriendje bij hem is waar hij het goed mee kan vinden. dan blijft hij het langst rustig.

Nikass

Berichten: 16733
Geregistreerd: 27-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 21:35

Hoeveel mag je paard aan de hand bewegen? Ik zou vier keer per dag aan de hand stappen en adh laten grazen. Mist dat dus mag van je dierenarts.

Maflinger_S
Berichten: 12176
Geregistreerd: 01-07-08

Re: Grote wond voorbeen (ervaringen, boxrust?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 21:39

Een van de Bokt-leden heeft een paar jaar geleden een topic geopend over haar paard La Margneta Aura die ook een hele grote wond aan een voorbeen had. Misschien kan je uit dat topic nog tips halen. Paard is helemaal genezen en het gaat goed met haar.

The smarter the phone, the dumber the person
Je ziet pas waar je in zit als je eruit stapt

Het juiste gereedschap gebruiken is het halve werk
Goed luisteren ontwikkelt zich in stilte
Niet alles is maakbaar
Iemand onderuit halen is niet zo moeilijk, iemand overeind houden daarentegen ...
If you mess with the planet, the planet will mess with you ...
Black and white are just opposite ends of fifty shades of grey

Simbaa
Berichten: 3966
Geregistreerd: 17-12-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-20 22:05

Super dank weer voor alle reacties!

Art_ificious, dank voor je topic. Had dit inderdaad al gevonden tijdens het Googlen :) De wond bij jullie lijkt een stuk kleiner (gelukkig!), maar toch een heel proces. Ga in ieder geval die Kerlix eens voorleggen.

Dioxide: thansk voor je verhaal! Afzetten van de wei is bij ons echt geen optie, ook omdat er geen rustige maatjes zijn. Gelukkig is het weideseizoen bijna afgelopen en komen ze veel binnen. Hier zal de stalrust alleen wel langer gaan duren is de voorspelling, minstens vier maanden. Persoonlijk vind ik meer op stal niet zo erg, maar vind het wel vervelend als ze dan ook niet aan het werk kunnen en niet paard kunnen zijn door los te mogen, vrij te kunnen bewegen etc. Die alginaat ga in ieder geval ook overleggen! Super fijn.

Boris: gelukkig staan er meerdere paarden veel binnen bij ons in de winter, dus dat gaat het probleem niet zijn. Ik zit meer met het gebrek aan beweging, vrijheid etc, zeker als het een half jaar duurt. Die hertshoorn klinkt goed. Daar ga ik achteraan! Net zoals de antibijt :)

Nikas; ze mag best veel stappen (denk ik) en vier keer moet wel mogen. Helaas heb ik ook nog een baan ;) Zonder gekkigheid, dit hele gebeuren hebben we ook al begin van het jaar gehad en kost veel tijd. Toen kon ik dat met werk nog wel regelen. Nu met nieuwe baan is dat geen optie meer en moet ik gewoon savonds gaan. En stalgenoot oid kan ik best een keer vragen, maar ook hierin is 4-6 maanden dan echt lang. In de ideale wereld zou dit de beste oplossing zijn.

Maflinger; ik ga dat topic meteen opzoeken. Thanks!

Manon_Harry

Berichten: 167
Geregistreerd: 03-02-11
Woonplaats: Overijssel :B

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 22:11

Simbaa schreef:
Dank voor je reactie! Hoe lang heeft het geduurd voordat het dicht was? En moest het de hele tijd in verband blijven?


Ik heb nadat ik hem heb opgehaald tot half oktober wekelijks op en neer gereden naar de kliniek om het verband te laten wisselen. Daarna mocht het eraf blijven omdat het ver genoeg dicht zat.

Het is toen der tijd 6 juli gebeurd en 16 oktober ben ik toen voor het laatst bij de kliniek geweest.

The revolution is not an apple that falls when it is ripe. You have to make it fall

A thing of beauty is a joy forever

Harry L1+5
Kiandro B

ruitje

Berichten: 12380
Geregistreerd: 29-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 22:12

Wij hebben zoiets. Kunnen ze toch nog wat bewegen/kiezen of ze buiten of binnen staan. Daar staan altijd paarden bij elkaar en op het steen blijft het ook schoon.

Afbeelding

Wij hebben er 1 gehad met zo'n grote wond, dat is ondanks de boxrust en het steeds bijhouden niet netjes geheeld. Paard heeft nog gekoerst en had er in het gebruik geen last van, maar mooi was het niet :o

24/7 buiten en een binnenbak in de Randstad? Het is er:
insta: https://www.instagram.com/staldegroenemeer website: https://www.staldegroenemeer.nl

Nikass

Berichten: 16733
Geregistreerd: 27-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 22:46

Simbaa schreef:
Super dank weer voor alle reacties!

Art_ificious, dank voor je topic. Had dit inderdaad al gevonden tijdens het Googlen :) De wond bij jullie lijkt een stuk kleiner (gelukkig!), maar toch een heel proces. Ga in ieder geval die Kerlix eens voorleggen.

Dioxide: thansk voor je verhaal! Afzetten van de wei is bij ons echt geen optie, ook omdat er geen rustige maatjes zijn. Gelukkig is het weideseizoen bijna afgelopen en komen ze veel binnen. Hier zal de stalrust alleen wel langer gaan duren is de voorspelling, minstens vier maanden. Persoonlijk vind ik meer op stal niet zo erg, maar vind het wel vervelend als ze dan ook niet aan het werk kunnen en niet paard kunnen zijn door los te mogen, vrij te kunnen bewegen etc. Die alginaat ga in ieder geval ook overleggen! Super fijn.

Boris: gelukkig staan er meerdere paarden veel binnen bij ons in de winter, dus dat gaat het probleem niet zijn. Ik zit meer met het gebrek aan beweging, vrijheid etc, zeker als het een half jaar duurt. Die hertshoorn klinkt goed. Daar ga ik achteraan! Net zoals de antibijt :)

Nikas; ze mag best veel stappen (denk ik) en vier keer moet wel mogen. Helaas heb ik ook nog een baan ;) Zonder gekkigheid, dit hele gebeuren hebben we ook al begin van het jaar gehad en kost veel tijd. Toen kon ik dat met werk nog wel regelen. Nu met nieuwe baan is dat geen optie meer en moet ik gewoon savonds gaan. En stalgenoot oid kan ik best een keer vragen, maar ook hierin is 4-6 maanden dan echt lang. In de ideale wereld zou dit de beste oplossing zijn.

Maflinger; ik ga dat topic meteen opzoeken. Thanks!


Dat weet ik. Ik had ook een baan toen mijn paard met peesblessure zes(!) keer per dag 10 minuten moest stappen met minimaal één uur tussen de stapbeurten. Ik redde vijf ;)
Het is ingewikkeld en ik ken jouw situatie niet, maar desnoods schakel je een verzorger in? Advertentie hier op bokt zetten? Iemand die overdag twee keer kan stappen en jij twee keer savonds?
Het voordeel dat ik toen had is dat mijn paard heel lang niet de neiging had om uit haar plaat te gaan. Waar anderen niet meer konden lopen met hun paard dat er maar twee keer tien minuutjes uit mocht.

mirjamalvaro

Berichten: 14660
Geregistreerd: 19-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 23:01

Mijn merrie jaar terug haar voorbenen open tot op peesschedes. Zij heeft 1a 2 weken boxrust gehad, daarna weekje beperkte ruimte 10x10m en daarna weer gewoon de wei in met de kudde. Kudde die ze trouwens volledig vertrouwt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

MT sporthorses, voor uw dressuur- en/of ponyveulens.

Poekkie

Berichten: 7362
Geregistreerd: 29-10-16
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 23:07

Ik heb vorig jaar iets soortgelijks gezien qua wonde, maar dan over heel de knie. Paard heeft weken puur boxrust gehad tot alles goed genezen was en dan terug in de kudde. Wel met intensieve verzorging met drukverbanden (?) etc. Ging om een paard van net 3 dacht ik. Is goed genezen met maar een klein litteken en wordt nu zadelmak gemaakt. Voorlopig een stabiel paardje zonder problemen.

Paardengek in hart en nieren!

Melissa0304

Berichten: 4449
Geregistreerd: 13-02-05
Woonplaats: Dinteloord

Re: Grote wond voorbeen (ervaringen, boxrust?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 23:24

Mijn paard heeft ook een wond gehad maar dan achterkant voorbeen, ook veel ellende mee gehad met het genezen, zijn nu 6 maanden verder en er is eindelijk alleen nog maar een korstje te zien, ik zal de foto’s besparen maar ik heb wel een paar keer met mn handen in het haar gestaan.. ook vanwege boxrust wat ik zo vreselijk rot vond.

Chasey

Berichten: 10696
Geregistreerd: 27-10-10
Woonplaats: Meddo

Re: Grote wond voorbeen (ervaringen, boxrust?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 23:28

Er is een bokker met een witte Arabier jet. Die had ook een hele grote open wond, is helemaal goed gekomen.
Heeft een topic gemaakt, maar ben de naam van de bokker kwijt...

Tierania_
Berichten: 4509
Geregistreerd: 29-11-05

Re: Grote wond voorbeen (ervaringen, boxrust?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 23:41

Hier 1.5 jaar geleden een rare wond aan het achterbeen op een plaats dat altijd beweegt als ze loopt.

Moest 2 weken volledige boxrust. Ben zelf totaal niet van de boxrust maar in dit geval moest het echt anders genas het niet. Na die 2 weken zat het super mooi dicht en heeft ze nog een week in een klein stukje wei gestaan met verband (hechtingen erui), daarna gewoon in de wei. Mijn paard hield zich gelukkig wel rustig in de wei.

Denver | Z springen, Z2 dressuur en M eventing

quintusgl

Berichten: 4454
Geregistreerd: 30-06-06
Woonplaats: Bij t bos

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-20 23:48

Propolis zalf dik er op doen. Verband erom. Zuivert en heelt sneller van binnen uit.
Je kan je van tevoren heel.druk malen (herkenbaar) maar soms gaat t toch anders dan je denkt als je hem bv wel naast de kudde kan zetten. Evt, als dat mag, een kuub woudzand ofzo regelen en op dat stukje gooien op een plek....dat ie in ieder geval een stuk zand heeft.

Porva, trotse merrie, spiegel en soulmate, ren over de velden en waak nog een beetje over Valiente.
Dank je wel meis, ik zal je missen!
[IM] Porva mijn trotse dame, mijn spiegel.....wat mis ik je meis!

Kookaburra

Berichten: 5432
Geregistreerd: 23-07-20
Woonplaats: Op een laaghangende tak in een loofbos.

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-20 00:01

Geen ervaring (gelukkig), maar let je ook even op het voer tijdens de boxrust? Je wilt haar niet hoog in het voer hebben.

Heel veel succes en sterkte. Nare plek en nare wond!

xPenny
Berichten: 1715
Geregistreerd: 11-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-20 00:45

Mijn paard heeft eens ook een soortgelijke wond gehad op het achterbeen voorkant kogel.
De wond van mijn merrie was ook bijna zo groot kwa oppervlakte daar de dierenarts veel dood vlees had moeten wegsnijden. Pezen waren deels zichtbaar. Mijn merrie had echt een flinke, best diepe open wond met veel rood vlees.
Ook met stappen daar het op de kogel zat, was deze plek constant in beweging.
Mijn paard heeft echt 8 weken boxrust gehad totdat ik langzaam meer durfde te lopen met haar. Maar heeft in totaal zeker 16 weken geduurd.

Ik merkte namelijk tijdens het verband wisselen in de eerste weken dat bij elke beweging de wond weer iets had gebloed.

Mijn dierenarts gaf aan 3 x per week het verband te wisselen maar was het bijna elke dag aan het doen. Dit voor de rek goed te houden zodat de wond weinig kans had om open te gaan staan of te gaan zwellen.

Op het eind voornamelijk met Vulcetan zalf gaan smeren om wild vlees vorming te gaan voorkomen, want dat zou betekenen dat de wond weer open gemaakt moest worden.
Uiteindelijk is de plek niet helemaal weg gegaan en heeft ze er een soort “eelt” plekje aan overgehouden van een duim dikte. Verder geen last ervan of iets en is al die tijd mooi rustig gebleven.

Tip: wanneer je kleefbaar verband nodig hebt, haal ze bij de Action!
Ik betaalde 6,50 per rolletje bij de dierenarts en deed er maar 2 keer mee... werd een dure grap.

Ik had gaasjes wat ik vol moest smeren met een bepaalde zalf voor open wonden (weet even niet meer welke) en deze op de wond leggen, hierna een normaal verbandje eromheen, flinke laag watten, een rekverband eromheen en daarna (niet te strak) afrollen met kleefbaar verband.

_Nelleke_

Berichten: 8068
Geregistreerd: 02-11-07

Re: Grote wond voorbeen (ervaringen, boxrust?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-20 07:51

Heeft ze aan 2 benen zo'n dergelijke wond? Ik zie op het nog niet ingepakte been dat de wond vrij oppervlakkig lijkt en niet op een enorm bewegend deel zit. Hoe is dat op het andere been? Wat is de reden dat de dierenarts hem stil wil zetten?

Ik heb zelf hele goede ervaring met mesitran op dit soort wonden. Kijk anders eens op veterinaire wondzorg.nl, daar staan heel veel cases. Het mooiste is als je om de dag zelf verband kan wisselen, kan afspuiten met leidingwater en opnieuw kan inpakken met schoon verband. Ik zou trouwens wel kijken of vrije beweging toch mogelijk is en of je niet in elk geval 2x per dag zelf kan stappen, bijv voor je werk en erna, zodat de doorbloeding van de wond ook goed blijft.

mYrthee
Berichten: 17
Geregistreerd: 28-01-06

Re: Grote wond voorbeen (ervaringen, boxrust?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-20 16:59

Mijn jonge paard (4) heeft in februari een behoorlijk ongeluk gehad en daarbij haar rechter voor (onder)been ontveld, een deel kon nog gehecht worden, de rest helaas niet meer, ze heeft 6! maanden in het verband gezeten, de 1e maand boxrust, daarna 6 weken gestapt en daarna is ze in het verband de wei op gegaan. Na een week of 4/6 zijn ze begonnen met de wond laseren iedere week en om de week wildvlees wegsnijden. Inmiddels is het ruim 7 maanden geleden en is de laatste korst er 2 weken geleden afgegaan, uiteraard heeft ze er wel een litteken aan overgehouden maar het valt ontzettend mee als je ziet waar ze vandaan kwam. Succes met het herstel!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ange29, GoogleOther en 3 bezoekers