Spoelwormen

Moderators: Nicole288, C_arola, Coby, Dyonne

 
 
dewilderoos

Berichten: 241
Geregistreerd: 17-02-06
Woonplaats: Bij het water

Spoelwormen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-08-20 13:53

Op 31 mei van dit jaar heb ik een ander paardje gekocht (omdat mijn merrie helaas overleden is en haar 9 jaar oude dochter zwaar depri in de wei stond) Een hartstikke leuk meisje met een merrie veulen van 3 weken oud. Alles netjes besproken en “natuurlijk netjes bekapt en ontwormd”. Nou dat zat even anders! Op 19 juli vind ik een worm in de mest :( . Dus heb ik in overleg met DA haar diezelfde avond een wormspuit gegeven. ZOOOO! Daar kwamen de dag daarna MEGA veel uit! En sommige waren langer dan 20 centimeter.. Dit heb ik nog nooit gezien. Zo Ontzettend zielig! Ik wil niet overdrijven maar ik denk al met al een emmer vol. Nu op 31 Augustus vind ik dus nog steeds Elke dag nog 1 worm in de mest. Niet in elke keer mesten maar over heel de dag zit er in 1 mestbult een worm. Soms zijn de wormen zwart soms zijn ze slap en soms moet ik 2x kijken of de worm niet nog leeft. Nu vraag ik mij af wat ik moet doen, een nieuwe kuur geven, of doet de vorige kuur nog steeds zijn werk? We hebben dus op 20 juli een stoot Equest (Moxidectine) gegeven. En het veulen? Ze is van 8 mei. Zal zij ook niet al besmet zijn?

Ik heb al gebeld met de DA ze gaan mij terug bellen, dit was geen leuke ervaring. Ze vroegen of ik niet mijn meisjes terug wilde doen aan de verkoper omdat er nu waarschijnlijk darmschade is ontstaan na deze hoeveelheid wormen... Ze hebben haar niet eens gezien. EN het was de assistente? Als of ik daar op zit te wachten! Ik wil alleen van deze wormen af!

Ik vraag mij af hoe de kenners hier tegen deze wormen besmetting aan kijken. En of er iemand een soort gelijk verhaal heeft en hoe ben je dan van de wormen af gekomen?

Over illegale houtkap en ontbossing, maken wij ons heel erg boos.
Als milieuvriendelijke oplossing, is ons zadel dan ook boomloos. (@mkdemanvan)


chanicha

Berichten: 11375
Geregistreerd: 14-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-20 13:55

Zou Geerke een berichtje sturen, zij weet echt veel van ontwormen.
Succes met je paardje!

On bended knee is no way to be free……
Ter ere aan Peter R. De Vries.

ZaZu Curacao vakantiestudio’s verhuur, kijk op Instagram!

dewilderoos

Berichten: 241
Geregistreerd: 17-02-06
Woonplaats: Bij het water

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-08-20 14:05

Dank je! Ik vind het van die DA toch zo’n raar verhaal. Ben er eigenlijk nogal verbaasd van. Is dit hoe het tegenwoordig op de kliniek er aan toe gaat? Oh, paard valt tegen, Hoppa aanspraak maken op je rechten en retour afzender? Alleen voor een worminfecie? Bijzonder!


Afbeelding

Afbeelding

Over illegale houtkap en ontbossing, maken wij ons heel erg boos.
Als milieuvriendelijke oplossing, is ons zadel dan ook boomloos. (@mkdemanvan)

tamary

Berichten: 28382
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Spoelwormen

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-20 14:12

De waarschuwing over darmschade (en bijkomende koliekgevoeligheid bv) is zeker serieus te nemen en iets dat paard leven lang last van zal hebben (evenals jouw portomonee gezien de bijkomende DA rekeningen en voeraanpassingen die nogal eens het gevolg zijn). Advies DA is dus wel degelijk correct ook al is het niet leuk om te horen.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

Jet

Berichten: 11589
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-20 22:31

Op zich snap ik ergens die DA(assistente) wel, maar de manier waarop ze het brengt ( als dat is zoals jij het nu hier vermeldt) vind ik wel bot. Als ze zo reageren, zit er dan geen andere praktijk van paardenartsen in de buurt waar je beter terecht kan?

Wat ik trouwens ook niet snap: waarom heeft jouw DA het veulen niet gelijk mee-ontwormd? Niet met Equest, maar met een wormenkuur die specifiek op spoelwormen gericht is en bij veulens geen kwaad kan. En eigenlijk jouw pony waar ze bij staan ook gelijk mee. Zo heb je kans dat ze toch door één van de anderen steeds weer herbesmet wordt.
Hoe oud is de merrie eigenlijk?

Dit is wel een duidelijk artikel, het gaat over aarsmaden en spoelwormen, voor jou is op dit moment vooral de stukken over spoelwormen interessant. https://paardenpraktijkutrecht.nl/aarsw ... komsten-2/ .

Hier staat ook wel bij op basis van welk middel je een veulen tegen spoelwormen kan ontwormen: https://wormbestrijding.nl/wormbestrijd ... men-paard/ .

Veel succes ermee, helaas kom je er echt niet makkelijk vanaf, zoals je kan lezen in beide artikelen.

Paarden zijn net als lucht, zonder kan ik niet leven!
Vanuit de kop van Noord-Holland: Voor info klik op: Paardentaxi Jet

Lolaliza

Berichten: 295
Geregistreerd: 04-09-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-20 14:19

Nogmaals ontwormen inderdaad zo heb je ook nog eens de eitjes mee
Ik zou zeker ook je veulen mee ontwormen !

poown
Berichten: 271
Geregistreerd: 09-08-13

Re: Spoelwormen

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-20 14:37

Raar dat dierenarts geen advies heeft gegeven over ontwormen veulen, dit had allang moeten gebeuren . Evt op 10 dagen Of 4 weken leeftijd ivermectine (zijn de meningen wat over verdeeld tegenwoordig ) en op 2 en 5 maanden leeftijd praziquantel (strongid p of nemantel) tegen de spoelwormen. Dit is de leeftijd dat de infectiedruk van spoelwormen het hoogst is bij veulens. Merrie nogmaals ontwormen. Zou ik deze keer ook praziquantel geven als er nog spoelwormen af komen.

dewilderoos

Berichten: 241
Geregistreerd: 17-02-06
Woonplaats: Bij het water

Re: Spoelwormen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-20 23:39

En nu heb ik de blauwe Équest gekregen.. En ze hebben het niet over het veulen gehad. Wel dat ze het heel apart vinden dat zo’n jonge merrie zo vol met wormen zit. Moest trouwens wel weer een mestonderzoek laten doen terwijl ik de wormen zo kan zien zitten. Eerst wilden ze mij weer de groene equest mee geven maar de vraag was of er misschien niet toch lintwormen waren, als ik de groene dan had gegeven kon ik niet toch nog de praziquantel gaan geven. En op mijn verzoek heb ik gevraagd om de blauwe. Als nu de wormen niet weg zijn dan moet ze op bezoek komen om te kijken of er niet iets anders aan de hand is. Weet alleen niet wat ze wil zien, een veel te jong moeder-paard dat niet helemaal top er uit ziet? Het zou dan nog wel eens met haar weerstand te maken kunnen hebben was gezegd, maar ja als je zo veel wormen hebt lijkt het me logisch dat je weerstand ook beneden zeeniveau gedaald is. Zo jammer, voel me op de een of andere manier niet gehoord.

Over illegale houtkap en ontbossing, maken wij ons heel erg boos.
Als milieuvriendelijke oplossing, is ons zadel dan ook boomloos. (@mkdemanvan)

Caily

Berichten: 12429
Geregistreerd: 02-09-07
Woonplaats: Noord Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-20 23:58

Bij Tinkers (import) zijn dit soort dingen eerder regel dan uitzondering. Jouw paard is dus niet echt een uitzondering, zowel qua wormen niet als qua jong veulen hebben niet. De opmerking van de assistente snap ik als liefhebber en houder van het ras volledig en zou ik zeker overwegen. Dit is nog maar het begin... Overwegen is niet vanwege de bot heid van de mens tegenwoordig, maar vanwege hoe enorm naief je dit bent aangegaan en daar door andere partijen misbruik van is gemaakt (!), anders had je dit scenario op voorhand geweten :o En ja, dit is bot en hard gezegd, maar als trainer van Tinkers zie ik dit zo énorm vaak. Zijn ze wel pssm getest?

Als je weet dat het om spoelwormen gaat, moet je een spuit met pyrantel hebben. Die heb je nu niet. De pramox pakt wel een breed spectrum wormen, maar voor spoelwormen is pyrantel echt de beste oplossing omdat die worm behoorlijk ver resistent is tegen andere spuiten. Het veulen moet je ook zeer regelmatig ontwormen en zou ik absoluut nu pyrantel geven. Een veulen mag geen moxidectine hebben overigens.

Daarbij, is het wel andersom, waarschijnlijk is het begonnen met slechte omstandigheden bij de merrie, waardoor de wormen een kans hebben gekregen. En dat trekt haar nu nog verder omlaag, dat klopt. Voer je haar al bij? Als de foto bij de kruiwagen recent is, heeft het veulen ook een ontwikkeling achterstand, zo lijkt het...

dewilderoos

Berichten: 241
Geregistreerd: 17-02-06
Woonplaats: Bij het water

Re: Spoelwormen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-09-20 00:19

Ze staat nu op de wei en ik geef nu voorzichtig wat priores. Verder heeft ze onbeperkt hooi. Nee ze zijn niet getest. Ik ga ook niet fokken. Ze zijn voor mijn plezier en ik heb geen trainingsdoel of wat dan ook voor ogen. Verder ga/ging ik er vanuit dat mijn DA er verstand van heeft, maar als ik zo de reactie van Caily lees zou dit toch te wensen over laten vrees ik. Ik kan niet zomaar de praktijk binnenstormen en bepaalde middelen eisen? En ik denk dat de conclusie dat ik naïef ben misschien een beetje te snel getrokken is, ik weet best waar ik aan begonnen ben, maar ik kan helaas niet eisen bij de DA. Ik schrijf niet voor niets dat ik mij niet gehoord voel. En hoe haar start is geweest heb ik niet in de hand gehad, was dat maar waar dan had het er nu anders uit gezien. Voor nu hoop ik alleen dat we de darmen schoon krijgen. En dat ze zich weer lekker voelt samen met haar veulen.

Over illegale houtkap en ontbossing, maken wij ons heel erg boos.
Als milieuvriendelijke oplossing, is ons zadel dan ook boomloos. (@mkdemanvan)

Maartje1990

Berichten: 22011
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: Kessel (Limburg)

Re: Spoelwormen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 01:14

Wat heb je nu precies wanneer en aan wie gegeven?

Paddock paradise, training en opfok in Noord-Limburg www.ppdegangelt.nl
''Pak m'n hand maar''

Caily

Berichten: 12429
Geregistreerd: 02-09-07
Woonplaats: Noord Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 01:18

Pssm test je niet voor fokkerij, maar om het dier gezond te managen. Als het alleen voor de fokkerij van belang was, was het niet van belang, immers maken dingen waar paarden nooit last van hebben niet uit.

De behoeftes van een paard met pssm zijn anders. Zoals extra vitamine E (natuurlijke variant!) en magnesium. Ook eiwitten kunnen een rol spelen. Daarbij is het nóg meer van belang het suiker en zetmeel gehalte in het voer laag te houden. Al is dat voor elke koudbloed wel een dingetje. Meer dan de helft van de Tinkers is drager van pssm type 1. En ook op pssm2 (bestaande uit meerdere types) worden steeds meer Tinkers positief getest. Een van de dingen die hierbij boven komen is dat een paard nog veel gevoeliger reageert op dingen als entingen, ontwormingen en veranderingen. Daarbij doen sommigen het ook extreem slecht op gras (maar niet altijd), en is beweging van essentieel belang. Niet elke drager van pssm heeft last van symptomen en genoeg dieren doen het prima op een "normaal" management. Maar in situaties als deze zou ik je toch echt adviseren ten minste type 1 wel te testen.

Er is veel te doen omtrent wormbestrijding, omdat er een resistentie probleem op de loer ligt. Elke dierenarts gaat daar anders mee om (en tussen NL en BE zit ook nog verschil) en soms is de kennis inderdaad wat verouderd. Daarom gebruik ik voor veulens een schema van een ervaren grootschalige fokker bijvoorbeeld, die heeft meer gezien dan een dierenarts en vooral, een ander belang. Er zijn mensen die wormspuiten uit het buitenland (engeland/ierland) halen, er loopt ook een topic over op bokt.

Priores is redelijk hoog in suiker en zetmeel, fibrebeet is al iets lager. Maar er zijn echt betere alternatieven. Om eventuele tekorten op te lossen is een vitamine korrel prettig, maar met veulen en conditie achterstand zou ik eerder kijken naar merrie voer. Brok is vaak niet geschikt voor een koudbloed, maar bijvoorbeeld breed and grow van vitalbix is erg mooi spul. Daarbij zijn er voor een fokmerrie heel veel eiwitten nodig, idem voor een paard met spierverlies/vermagering. Daarvoor kan sojaschroot een fijne oplossing zijn. Om maar wat ideeën te opperen.

Qua wormen zit je nu lastig. Mest onderzoek is niet betrouwbaar ivm de gegeven spuit, en ik vind de toevoeging van praziquantel echt gering. Lintworm ziet men niet zoveel, dat zijn platte brede driehoekjes vormen. Zou eerder denken aan bloedwormen of spoelwormen. Daarvoor zou groene equest moeten helpen. En voor spoelwormen heb je pyrantel nodig. Fenbendazole kan ook, maar ben ik zelf minder bekend mee.

Darmen schoon krijgen is zeker het grootste belang, maar hou absoluut rekening met blijvende schade, spoelwormen veroorzaken vaker dan eens heftige kolieken, zelfs met operatie tot gevolg, dat geeft de ernst van de worm wel aan denk ik...

Vergeet het veulen niet mee te nemen in de ontwormingen, zeker spoelwormen zijn voor de kleine ook gevaarlijk.

Lindor92
Berichten: 6963
Geregistreerd: 14-05-07
Woonplaats: Hardenberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 01:20

Langs de dierenarts gaan en zeggen dat je pyrantel wil. Die blauwe helpt echt niet tegen spoelwormen. En als er echt zo veel af komt, kan je ook nog een risico hebben op verstopping. Dan kan preventief paraffine geven wel eens verstandig zijn na een kuur.

Doressa <3 (Lotti x Elcaro) L1 + 12 Verkocht :(

Jet

Berichten: 11589
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 09:24

Balen dat ze niet de juiste wormenspuit mee willen geven! Zit er geen andere praktijk in de buurt waar je misschien meer succes kan hebben? Het liefst eentje die gespecialiseerd is in paarden. Ik heb er geen idee van waar je woont hoor, maar dit vind ik toch wel een rottig iets voor je. Waarschijnlijk heeft het veulen ook spoelwormen en zo kom je er nooit vanaf.

Paarden zijn net als lucht, zonder kan ik niet leven!
Vanuit de kop van Noord-Holland: Voor info klik op: Paardentaxi Jet

Popstra
Berichten: 12829
Geregistreerd: 21-06-08

Re: Spoelwormen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 09:59

Je Zou een kuur van 5 dagen Panacur kunnen geven. Deze werkt effectief bij spoelwormen infectie

Ik zelf bestel altijd een voorraad in Engeland bij Vio Vet of andere websites.

Ik l*l niet met de wind mee nee...

dewilderoos

Berichten: 241
Geregistreerd: 17-02-06
Woonplaats: Bij het water

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-09-20 11:13

Popstra schreef:
Je Zou een kuur van 5 dagen Panacur kunnen geven. Deze werkt effectief bij spoelwormen infectie

Ik zelf bestel altijd een voorraad in Engeland bij Vio Vet of andere websites.


Je bedoeld voor het veulen neem ik aan?

Over illegale houtkap en ontbossing, maken wij ons heel erg boos.
Als milieuvriendelijke oplossing, is ons zadel dan ook boomloos. (@mkdemanvan)

dewilderoos

Berichten: 241
Geregistreerd: 17-02-06
Woonplaats: Bij het water

Re: Spoelwormen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-09-20 11:25

Erg duidelijk verhaal Caily! Bedankt! Ik ben mij altijd erg bewust van de suikers bij koudbloeden. We hebben nu voor het eerste jaar weidegang en tot nu toe lijkt het goed te gaan(fingers crossed) en daarom ben ik erg voorzichtig met bijvoeren. De merken die jij noemde zijn hier niet makkelijk verkrijgbaar en ik ken ook niemand die het gebruikt dus misschien moet ik mij daar dan toch eens in verdiepen.

Maar kan ik de merrie dit dan op korte termijn Pyrantel geven? Ik bedoel ze heeft nu immers de Equest er in zitten?

Ze hebben de mest gisteren nog bekeken onder de microscoop en ze konden verder geen rare dingen zien anders dan een aantal lintworm eitjes.

Misschien moet ik dit dan zelf maar ergens anders gaan kopen..

Over illegale houtkap en ontbossing, maken wij ons heel erg boos.
Als milieuvriendelijke oplossing, is ons zadel dan ook boomloos. (@mkdemanvan)

Lolaliza

Berichten: 295
Geregistreerd: 04-09-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 11:36

Popstra schreef:
Je Zou een kuur van 5 dagen Panacur kunnen geven. Deze werkt effectief bij spoelwormen infectie

Ik zelf bestel altijd een voorraad in Engeland bij Vio Vet of andere websites.

Ja dat is erg gied spul
Zowel voor merrie als veulen

Lori

Berichten: 3543
Geregistreerd: 11-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 12:04

Sowieso snap ik al niet waarom je DA je moxidectine heeft gegeven voor spoelwormen of was het ook tegen bloedworm bedoeld? Ik heb de indruk dat veel dierenartsen voor alles een equest meegeven maar totaal niet weten waarvoor het eigenlijk dient.

Ook zou ik ook als het niet voor fok is zoals Caily zegt ze laten testen op PSSM. Deze hebben een verhoogde vitamine E behoefte onder andere, er is een grote groep van op fb en op bokt ook een groot topic erover dacht ik. Zo zou ik sowieso al geen seniores priores geven maar graanvrij voer. Grasbrok met een balancer, zuppa (equifyt), bietenpulp of dergelijke. Pavo die bijna overal verkrijgbaar is heeft bijvoorbeeld fibre nuggets, speedibeet, pavo vital, ....

En zeker je veulen ontwormen ook, desnoods ze uit de UK bestellen of een andere da contacteren.

geerke

Berichten: 31213
Geregistreerd: 06-09-07

Re: Spoelwormen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 16:05

Je mag van geluk spreken dat je paard niet is overleden aan een verstopping.
Pyrantel werkt tegen spoel en veulen wormen.Maar niet tegen bloedwormen.
Spoelwormen leven in de darm,de enige schade die ze veroorzaken is een verstopping en tekorten bij het paard.
Darmen kunnen ook knappen als er veel zitten.Dat is gelukkig niet gebeurt.
Ingekapselde bloedwormen kunnen wel voor blijvende schade zorgen,die zitten namelijk in het darmslijmvlies,maken daar wonden en als ze verdelgt zijn komt er lidteken weefsel.
Je veulen in de eerste instantie ontwomen met pyrantel,daarna ivermectine.

Ik ben niet intelligent genoeg om depressief te zijn.Ik begrijp dat soort problemen niet

dewilderoos

Berichten: 241
Geregistreerd: 17-02-06
Woonplaats: Bij het water

Re: Spoelwormen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-09-20 16:48

Volgens DA zijn er alleen spoelwormen en lintwormen eitjes gevonden en verder niets. Dus geen bloedworm. Dit is gisteren bekeken.

Over illegale houtkap en ontbossing, maken wij ons heel erg boos.
Als milieuvriendelijke oplossing, is ons zadel dan ook boomloos. (@mkdemanvan)

geerke

Berichten: 31213
Geregistreerd: 06-09-07

Re: Spoelwormen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 17:32

Bloedwormen laten niet altijd eitjes los,dus het wil niet zeggen dat als ze ze niet vinden,ze er ook niet zijn. ;)

Ik ben niet intelligent genoeg om depressief te zijn.Ik begrijp dat soort problemen niet

Caily

Berichten: 12429
Geregistreerd: 02-09-07
Woonplaats: Noord Nederland

Re: Spoelwormen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 22:48

Een mest onderzoek na ontwormen slaat nergens op. Equest werkt 2 maanden door. Dat was dus nog niet eens om...

dewilderoos

Berichten: 241
Geregistreerd: 17-02-06
Woonplaats: Bij het water

Re: Spoelwormen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-09-20 10:49

Dat meen je niet! Waarom weet mijn DA dat niet?

Over illegale houtkap en ontbossing, maken wij ons heel erg boos.
Als milieuvriendelijke oplossing, is ons zadel dan ook boomloos. (@mkdemanvan)

Caily

Berichten: 12429
Geregistreerd: 02-09-07
Woonplaats: Noord Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-20 11:26

Nogmaals, kennis is vaak verouderd en de dierenarts heeft hierin een ander belang dan jij. De werkingsduur is wel enigzins discutabel, maar alsnog in dit geval klopt de actie van de dierenarts niet. Over resistentie in de hand werken gesproken :=

https://www.paardenmestonderzoek.com/ho ... ten%20zijn.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: frutsel05, GoogleAdsense, Hillebill en 25 bezoekers