different1 schreef:@kitobeer ik heb je een pb gestuurd.
@eilleen333: wat zijn de symptomen van de paarden?
Pytje schreef:Het is te zien op een rontgenfoto, maar hij moet wel wat schuin van onderen worden geschoten.
Paarden staan ook vaak met een (dezelfde) voorvoet naar voren. Tenzij ze de malformatie aan beide kanten hebben. Het gedrag wordt ook slechter naarmate het paard ouder wordt. Vooral na hun 8ste jaar.
different1 schreef:Eilleen333 bedankt.
Nouvel: wat ik uit de podcast en Google haal, en wat vooral bij mijn paard heel toepasselijk is: voorspelbaar onvoorspelbaar.
Daarnaast struikelen, niet weten waar ze hun voeten laten, moeilijk in de aanleuning, staken, vallen.
Ik neem aan dat dit op een röntgenfoto te zien is, maar heb daar nog niet echt duidelijkheid over.
Bowo schreef:De malformatie van C6/C7 is te zien op röntgenfoto's. Als ik zo de link lees, zijn er tegenwoordig nog meer malformaties die eronder vallen, daar heb ik geen verstand van.
Een paar jaar geleden is een familielid van mij bij een dissectie geweest, ik meen met Zefanja Vermeulen en daar is de malformatie ook veel besproken. Aan de hand daarvan is het ook binnen ons familie vrij breed besproken, maar wij hadden wel zo onze twijfels over de wetenschappelijke basis van een aantal dingen.
Dat dit een bestaand probleem is, is vrij duidelijk. De cijfers erover zijn minder duidelijk. In eerste instantie zijn deze gebaseerd op dissecties en welke paarden gaan over het algemeen naar dissecties? Degenen met problemen. Volgens mij wordt dit nu wel steeds meer gerelativeerd met röntgenfoto's, maar voor zover ik weet mist er nog een goed, wetenschappelijke onderzoek met een representatieve steekproef.
Datzelfde geldt voor de bloedlijnen waarin dit probleem zou zitten. Er zijn toen diverse namen genoemd van hengsten, sommige ouder, sommige nieuwer. Het schijnt dat Sharon May Davis meer namen bekend wilden maken, maar is bedreigd hierom. En ergens snap ik dat ook wel, want het wetenschappelijke onderzoek was (toen in ieder geval) zeer beperkt. Van de oudere hengsten (begin/medio vorige eeuw) is natuurlijk minder weerstand en die zijn ons dus ook meer ter oren gekomen. Echter, als je maar ver genoeg terug zoekt, kun je de meeste volbloedhengsten wel ergens terugvinden in de stamboom van de huidige warmbloeden. En dat bleek ook bij ons "persoonlijke" onderzoek. De betreffende hengst die Davis als 'oorsprong' benoemde, kwam volgens mij bij al onze toenmalige paarden terug in de stamboom (van 1 paard weet ik niet meer zeker). En dat ging om een mengeling van spring- en dressuurbloed en Nederlands en Duits bloed. Echter, geen van onze paarden waar foto's van zijn gemaakt, hadden de malformatie en de anderen hadden ook geen symptomen.
Conclusie: houd je nog niet teveel vast aan die bloedlijnen, of er moet recent meer onderzoek naar zijn gedaan.
Verder heb ik geen ervaring met paarden met de malformatie.
Gebruikers op dit forum: anjali, ComscoreBot, devv_nn, Lielle, Lui_, paljaslaura, Riviera87 en 19 bezoekers