Kissing spines? Iets anders of overbezorgd?

Moderators: Dyonne, Nicole288, C_arola, Pistasche, Coby

 
 
Laibadji

Berichten: 1633
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Kissing spines? Iets anders of overbezorgd?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-06-20 10:16

Ik heb af en toe al eens een topic geopend over mijn paard dat niet zo makkelijk te rijden is, telkens heb ik ook benoemd dat we reeds een hele medische weg samen bewandeld hebben.

Ook nu zit ik met de handen in het haar. Misschien zie ik spoken en ben ik overbezorgd echter gaan al mijn alarmbellen af en vrees ik voor de zaak. Dit is mijn paard zijn verhaal.

5 jaar geleden kocht ik mijn paard (nu 11 jaar). Geen duur paard, zeer normale prijsklasse. Paard was klinisch gekeurd, niet rx. (Ok hier kan je veel van zeggen maar laten we hier geen discussiepunt van maken.)
De eerste jaren was een strijd met het paard. Dit niet alleen om te rijden maar ook op vlak van blessures. Hij heeft 2 x een peesblessure gehad (telkens ander been) waardoor ik het eerste jaar bijna niet gereden heb.
Mijn paard was ook niet al te best geleerd. Hij liep in een zeer strak kader, had 3 gangen maar geen tussengangen. Schakelen was een no go. Ik heb jaren de tijd genomen om hem uit het kader te krijgen, laag en diep en de ontspanning te vinden. (Zelf was ik een angstige ruiter geworden aangezien mijn paard zeer gekke capriolen kon uithalen. Nu ben ik terug een zelfverzekerde ruiter geworden waardoor we heuse sprongen voorwaarts gemaakt hebben maar door de blessure vrees ik dat we terug bij af zijn. )

Dit zijn de feiten van de afgelopen jaren:
- 2 peesblessures aan de achterbenen
- Paard heeft het zeer lastig met buigingen
- Zichzelf dragen lukt na zeer veel training en aangepaste oefeningen
- Paard heeft nood aan 2 x per jaar osteo en in slechte momenten om de 3 maanden of bij urgentie! (zoals vorige week)
- Paard wordt heel kwaad (terecht) als hij pijn heeft en uit dit zeer snel. Alles wordt dan onmiddellijk gestopt en behandeling wordt zo snel mogelijk gegeven.
- Paard ligt in de lappenmand als iemand zich op hem zet en in het zadel neerploft. (Dit is 3 weken geleden gebeurd en osteo gaf aan dat hij echt veel pijn had door dit voorval)
- Paard heeft een aan zadel dat op zijn maat is en wordt ook heel close bij gehouden door zadelpasser.
- Paard kan struikelen over een springbalk en out zijn met een blessure
- Is niet vlot aan het been. Hij loopt liever niet dan wel.
- Verruimen en verzamelen vraagt zeer veel van hem.
- 3 weken stilstaan met blessure is verlies van alle bespiering
- Om rugspieren te krijgen moeten we zeer hard werken en veel geduld hebben. Deze verdwijnen voor de zon als ik even niet met hem werk.
- Wanneer alle puzzelstukjes mooi samenvallen is hij leuk te rijden. Echter moet je hier oog voor hebben want zodra 1 puzzelstukje afwijkt valt alles als een kaartenhuisje in elkaar.
- 1 jaar zonder blessure of mank is nog niet voorgevallen

Hoe hebben we het tot nu toe aangepakt:
- Aangepaste trainingen met respect voor het al dan niet aankunnen van mijn paard.
- Onmiddellijk stoppen met rijden bij enig teken van last of pijn
- Abonnement bij de osteo
- Onmiddellijk DA bij pijn

Sinds een paar jaar hebben we 2 Freibergers. De ene heb ik nu sinds een paar maanden zadelmak gemaakt en ben ik stilaan mee aan het rijden. Wel nog beperkt in tijd aangezien hij jong is.
Het is nu zo dat dit heel makkelijk en soepel verloopt. Dit paard neemt zeer veel op, is cool in het hoofd en toch zeer vlot aan het been.
Ik sta op 1 maand tijd bijna even ver met hem als met mijn paard dat ik 5 jaar heb. Ik heb altijd dressuur gereden en nog mooie resultaten gereden. Echter lukt dit niet met mijn paard. Het is 1 stap vooruit en 2 achteruit. We zijden dus nog zeer basisoefeningen tot en met wijken/ schouder binnenwaarts.

En dan komt dat schuldgevoel. Wil ik van hem af? Neen ik zie hem heel graag! Zijn mijn ogen opengegaan dat het rijden met mijn paard echt niet zo normaal is? Doe ik hem pijn? Push ik hem?

Ik loop hier echt mee rond. Vooral omdat mijn gevoel alleen maar versterkt wordt door de feedback die ik de laatste weken kreeg. Mijn vriend zei, je rijdt veel beter met het jonge paard dan met jouw paard! Een paar dagen later zegt de trainer, amai je rijdt beter met het jonge paard dan met jouw paard! En dan weer een paar dagen later de osteo.... waarom verder blijven rijden met jouw paard als het zo fijn is op je jonge paard? (En ik weet dat mijn osteo dit niet zomaar zegt...)

Dus het plan dat ik wil volgen is de rug van mijn paard op RX laten zetten. Vandaag wordt de afspraak gemaakt.
Echter ben ik er heel bang voor. Wat als het resultaat negatief is. Mijn onderbuik zegt dat het zo zal zijn... Wat ga ik dan doen? En wat met het schuldgevoel dan als blijkt dat ik hem de hele tijd overvraagd heb?

Zijn er mensen dat het verhaal herkennen?


Ayasha
Blogger

Berichten: 55064
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-20 10:21

Als het KS is en je heb hem overvraagd dan kan je de tijd niet terug draaien. Ik begrijp dat je je daar erg schuldig over zou voelen maar gedane zaken nemen geen keer. :) Het enige wat je dan kan doen is er van leren en natuurlijk nu de nodige aanpassingen doen.

Gebaseerd op jouw verhaal zou het me helaas erg sterk lijken als er niets scheelt. Paarden zijn gevoelige en over het algemeen zelf destructieve wezens die een talent hebben om op het meest ongeschikte moment zichzelf stuk te maken. Maar de dingen die jij noemt horen niet bij een gezond paard helaas. :) Zelfs niet bij een heel gevoelige.

Poekkie

Berichten: 5817
Geregistreerd: 29-10-16
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-20 10:23

Pfff lastig! Ik denk dat alles eens op de foto zetten inderdaad een goede stap is. Het klinkt inderdaad alsof er iets mis zit. Voel je zeker niet schuldig, je hebt er al die tijd alles aan gedaan om hem de beste zorgen te geven maar kan ook niet altijd alles weten.

Paardengek in hart en nieren!

Mrs_Midnight

Berichten: 305
Geregistreerd: 19-06-17

Re: Kissing spines? Iets anders of overbezorgd?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-20 10:29

Jee. Je hebt wel echt heel erg goed naar je paard gekeken altijd, bij pijn actie ondernomen etc. Ik den niet dat je jezelf iets kunt verwijten.
Als ik je verhaal zo lees dan denk ik echt van, poeh, die had bijiemand anders allang bij de slager geeindigd. En simpel, achteraf kijk je een koe in haar bips...
Wacht op de uitslag van je foto's en baseer daar je besluiten op. Ga niet zitten bedenken wat je anders had kunnen doen, je kunt het niet meer veranderen. Maar kijk naar wat je NU kunt doen. (wat de opties dan ook zijn).
Sterkte!!

Blessed with chocolate everyday!!

Suzanne F.

Berichten: 43832
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-20 12:48

Allereerst: chapeau voor jou dat je zo eerlijk naar jezelf en het paard kijkt en dat je iets wil ondernemen en onderzoeken. De tijd terugdraaien kan je niet meer, je kan alleen wat doen in het nu en in de toekomst. Als ik dit zo lees is de kans groot dat het paard iets mankeert, of dit KS is weet ik natuurlijk niet.
Iedereen maakt in zijn onwetenheid fouten, ik heb vroeger ook een paard met de zweep de bak doorgemept omdat hij niet wilde lopen terwijl achteraf bleek dat hij een 3 en een 4 op de straalbenen had en dus hoefkatrolontsteking. Had ik spijt? Ja. Kan ik daar nog iets aan doen? Nee. Heb ik ervan geleerd? Ja. En dus doe ik het nu anders en roep ik ook sneller tegen mensen bij lastige of stakende paarden dat ze ze moeten laten nakijken in een kliniek.
Sterkte en houd ons op de hoogte!

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

Annetje

Berichten: 25370
Geregistreerd: 25-07-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-20 12:52

Wat een lastige situatie, ik snap ook wel dat je je schuldig voelt. Volgens mij heb je al veel voor hem gedaan. Zelf denk ik bij jouw verhaal aan spierproblemen PSSM bijvoorbeeld. Lees je eens in in het topic hier op medisch. Je kunt het heel makkelijk laten testen door bloedonderzoek of door haren te trekken. Het kost wel wat, maar dan weet je ook meer. Dat er iets aan je paard scheelt, lijkt me toch erg duidelijk, nu is het alleen de vraag of je echt wil weten wat het is en waar je het dan moet zoeken.

Chesss
Berichten: 1323
Geregistreerd: 25-10-12

Re: Kissing spines? Iets anders of overbezorgd?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-20 13:04

TS allereerst wat een openhartige opening en wat ben je eerlijk.!
Goed dat je een afspraak hebt gemaakt bij de kliniek. Ik zou je adviseren naast rug foto’s een scan te laten maken van het si. Bekken problemen geven ook nog wel eens de beschreven pijn reacties en ook problemen met blessures aan de achterbeen. Mogelijk is het onderzoeken van het bloed ook nog een optie en evt een voeranalyse daarop volgend. Zijn maagproblemen uitgesloten? Sterkte,

https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=271&t=2014085

Chess. Aktion x Pion RIP
Alando JetsetD x Zeoliet

Laibadji

Berichten: 1633
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Kissing spines? Iets anders of overbezorgd?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-06-20 17:39

Het bloedonderzoek is zeker ook een aanrader en neem ik mee. Ik ben enkel zo bang voor de uitslag.

BigOne
Berichten: 36051
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-20 17:43

Laibadji schreef:
Het bloedonderzoek is zeker ook een aanrader en neem ik mee. Ik ben enkel zo bang voor de uitslag.

Je noemt al een aantal zaken waarbij bij mij de alarmbellen afgaan. Maak eerst maar eens rug/hals/nekfoto's voor je allerlei kleine onderzoeken laat doen.

We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.

Chesss
Berichten: 1323
Geregistreerd: 25-10-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-20 17:43

Dat snap ik heel goed, maar zo blijf je in het duister tasten. En wie weet wordt je nog verrast door een aangename wending, het kan nog alle kanten op. Probeer niet Te sceptisch te zijn.

https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=271&t=2014085

Chess. Aktion x Pion RIP
Alando JetsetD x Zeoliet

Pandora2
Berichten: 19020
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-20 17:53

Een goede zet om die RX te laten maken !
Eerst maar eens de uitslag afwachten. Je doet wat je kan voor je paardje.
Ik lees dat je het ergste verwacht. Dan kan het enkel maar meevallen !
Ik duim voor jullie !

Laibadji

Berichten: 1633
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Kissing spines? Iets anders of overbezorgd?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-06-20 18:35

Woensdag is het zo ver. Na de middag stap 1 ex van de rug en eventueel meer (nek,SI)

BigOne
Berichten: 36051
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Kissing spines? Iets anders of overbezorgd?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-20 18:37

Met rug beginnen, ik denk dat je dan al een antwoord krijgt.

We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.

Lukasje
Berichten: 9850
Geregistreerd: 06-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-20 18:45

Aan het verhaal te horen heeft je paard waarschijnlijk wel lichamelijke problemen. Jij praat zelf over kissing spines maar wat je omschrijft past ook in het plaatje van SI- of halsproblemen.

Goed dat je verdere stappen onderneemt en dat je hem laat onderzoeken maar ikzelf zou niet meteen om RX van de rug vragen maar naar een gespecialiseerde kliniek gaan en hun de diagnose laten stellen.

En ik begrijp dat je angst hebt om de diagnose te horen te krijgen maar zonder diagnose kan je je paard ook niet helpen. Ik duim alvast dat de prognose gunstig is!

Don't take anything for granted

Gini
Berichten: 17191
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Kissing spines? Iets anders of overbezorgd?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-20 19:11

De opsomming van de problemen klinkt lang en onrustwekkend, maar heeft 1 gemeenschappelijke deler en dat is rijden. Dus als het paard inderdaad rugproblemen heeft, dan is het eigenlijk niet "raar" dat dat iedere keer zo snel naar boven komt en dat hij liever niet aan het werk gaat.

Bijvoorbeeld, wat jij hier in 4 puntjes opsomt, vind ik eigenlijk 1 groot punt. Een paard dat pijn heeft gaat dat inderdaad op meerdere vlakken aangeven.
- Paard heeft het zeer lastig met buigingen
- Zichzelf dragen lukt na zeer veel training en aangepaste oefeningen
- Is niet vlot aan het been. Hij loopt liever niet dan wel.
- Verruimen en verzamelen vraagt zeer veel van hem.

Als de RX negatief is, zou ik goed bespreken met de dierenarts wat wel nog kan qua werk en rugbelasting. Jezelf een schuldgevoel aanpraten is niemand mee gebaat, jij niet, het paard niet. Dus waarom zou je dat doen?

Runa

Berichten: 1061
Geregistreerd: 07-08-13
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-20 19:16

Ik kan me voorstellen dat het erg moeilijk is om zo de vergelijking tussen je jonge paard en je paard dat je al vijf jaar hebt te zien.

Maar heel eerlijk? Ik zou niet meer op dit paard rijden. Hoe de foto's er ook uit komen te zien, uit je verhaal maak ik op dat dit een kwetsbaar paard is en dat je met rijden het risico op nieuwe blessures groter maakt. Ik denk dat het zeker de moeite waard is om te bekijken wat er allemaal speelt zodat je je paard alsnog kunt ondersteunen, maar ik denk ook dat het eerlijker is om er niet meer op te stappen.

Dit zeg ik niet voor niks. Toen ik mijn pony net had, reed ik heel graag en heel vaak. Ik denk dat we allemaal weten dat er niks zo gaaf is als de wereld bekijken tussen de oren van je paard. Vanuit die passie ben ik een hele hoop cursussen en workshops en lesdagen bij gaan wonen en heb ik uiteindelijk een opleiding in de paardenrevalidatie gaan doen om meer te leren over de biomechanica. Bij werkelijk elke cursus en les bestond de opening uit het volgende: "een paard is van nature scheef/loopt van nature op de voorhand/doet uit zichzelf graag dit of dat, en dat is geen probleem... Totdat wij er op gaan zitten". Er is werkelijk niet één uitzondering waarbij dit niet gezegd is.

Uiteindelijk is een paard niet gebouwd op een ruiter. Willen we dit wel, dan moeten (moeten!) we zorgen dat dit gebeurt op een manier die zo prettig mogelijk is voor het paard en met zo min mogelijk schade. Als ik jouw verhaal zo lees, denk ik dat er al teveel blessures en bestaande problemen zijn waardoor je, in ieder geval voor nu, niet meer kunt voorkomen dat problemen opnieuw de kop opsteken als je gaat rijden omdat je al zoveel geprobeerd hebt en niks lijkt te helpen.

Wat dan wel? Ik denk dat het, zoals hiervoor aangegeven, een goed idee is te kijken naar waarom die spieren zo snel verdwijnen. Misschien zit daar ook de sleutel tot sterkere pezen. Tot die tijd zo ik hem vooral wel in beweging houden door middel van longeren, lange teugelen, wandelen, dat soort dingen, gericht op het trainen (/onderhouden) van balans en core stability. Niet teveel en niet te vaak, maar zoals ze zeggen.. rust roest.

Maar goed, jij kent je paard het beste en zult hem ook het beste kunnen lezen. Die luxe heb ik vanaf hier natuurlijk niet. Ik hoop dat je een oplossing kunt vinden waar zowel jij als je paard je goed bij voelen!

BeterBitloos.nl - info over bitloze hoofdstellen | Kostuums en Clickertraining op Instagram

Maflinger_S
Berichten: 11763
Geregistreerd: 01-07-08

Re: Kissing spines? Iets anders of overbezorgd?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-20 19:22

Dit verhaal doet me deels denken aan het verhaal van Rio, dat hier op Bokt gedeeld is.

Het juiste gereedschap gebruiken is het halve werk
Goed luisteren ontwikkelt zich in stilte
Niet alles is maakbaar
Iemand onderuit halen is niet zo moeilijk, iemand overeind houden daarentegen ...
If you mess with the planet, the planet will mess with you ...
Black and white are just opposite ends of fifty shades of grey

Laibadji

Berichten: 1633
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Re: Kissing spines? Iets anders of overbezorgd?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-06-20 22:43

Rijden doe ik zeker niet meer hoor. Eerst wil ik weten wat er is en dan nog zal er serieus nagedacht worden of ik mijn paard dit nog kan aandoen.

Het is helemaal niet fair naar hem toe en daar ben ik mij ten volle van bewust.

Laibadji

Berichten: 1633
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-06-20 10:57

En mijn grote bezorgdheid wordt telkens bevestigd. Zegt mijn vorige trainer dat hij ook in de richting denkt bij mijn paard. Dat hij dus echt symptomen heeft van KS.

Ik ben even op van de stress. Ik zou letterlijk kunnen braken. Bah mijn hart breekt. Als het zo zou zijn is dat het 2e paard op een aantal jaar tijd dat ik moet opgeven.

__elise__

Berichten: 2068
Geregistreerd: 29-11-06
Woonplaats: Ingen

Re: Kissing spines? Iets anders of overbezorgd?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-20 11:19

Helaas heel erg herkenbaar. Met mijn paard een beeld wat erg overeenkomt met jouw paard. Zij had naast kissing spines ook artrose op bijna elke halswervel, waarvan de atlas en wervel die op de schouder aansluit het meest ernstig waren. Praat in de verleden tijd, want ik heb haar vorig jaar in laten slapen. Zij kon niet meer pijnvrij door het leven, ook niet meer als weidepaard helaas.

Heel verstandig om foto's te laten maken, zo weet je het snelst waar je aan toe bent. Wanneer ga je naar de kliniek?

Chiren

Berichten: 534
Geregistreerd: 19-03-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-20 11:24

Ik wil je geen valse hoop geven, maar juist een diagnose zou kunnen zorgen voor een manier van omgang met je paard wat hem beter in zijn lijf laat zitten. Hij klinkt als een lichamelijk erg kwetsbaar dier, je kunt beter een diagnose hebben want dan tast je niet meer zo in het duister zoals je nu doet en dat zou ook enigszins rust kunnen geven.

Probeer tot rust te komen en knuffel hem lekker vandaag, morgen zie je wel wat er uit het onderzoek komt. Je kunt er niets aan doen, het is niet jouw schuld en je doet er alles aan om het tot op de bodem uit te zoeken. Meer kun je niet doen, je doet het echt goed.

I won't stay quiet
'Cause staying silent's the same as dying


&if=1

Sas_Mon

Berichten: 1566
Geregistreerd: 06-04-07
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-20 11:56

Wat goed dat je hier zo bewust mee bezig bent! Ik snap helemaal dat je je schuldig gaat voelen als blijkt dat ie al die tijd pijn had. Aan de andere kant klinkt het alsof je er, met de kennis die je op dat moment had, alles aan gedaan hebt om goed voor hem te zijn. En dat nog steeds doet. Wat ik opvallend vind aan je verhaal is dat spieren zo snel verdwijnen. Is dat alleen op de rug of over het hele lichaam? Indien dat laatste zou ik ook richting PSSM gaan zoeken ongeacht de uitkomst van de foto's. Pijn kan spierartrofie natuurlijk triggeren maar spierproblemen kunnen aan de andere kant ook problemen zoals KS versterken/triggeren. Succes met je paardje in ieder geval.

lessen in bewustzijn, Rebalancingsessies en hulp met paarden icm centered riding.
http://www.mensenbewustzijn.nl

Laibadji

Berichten: 1633
Geregistreerd: 18-06-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-06-20 12:15

Sas_Mon schreef:
Wat goed dat je hier zo bewust mee bezig bent! Ik snap helemaal dat je je schuldig gaat voelen als blijkt dat ie al die tijd pijn had. Aan de andere kant klinkt het alsof je er, met de kennis die je op dat moment had, alles aan gedaan hebt om goed voor hem te zijn. En dat nog steeds doet. Wat ik opvallend vind aan je verhaal is dat spieren zo snel verdwijnen. Is dat alleen op de rug of over het hele lichaam? Indien dat laatste zou ik ook richting PSSM gaan zoeken ongeacht de uitkomst van de foto's. Pijn kan spierartrofie natuurlijk triggeren maar spierproblemen kunnen aan de andere kant ook problemen zoals KS versterken/triggeren. Succes met je paardje in ieder geval.


Dit is vooral op de rug. Van zodra dat hij niet meer gymnasticerend gewerkt wordt verdwijnen de spieren voor de zon. Ik moet ook heel hard en geduldig werken om een minimum aan spieren te krijgen op de rug.

Earth

Berichten: 4638
Geregistreerd: 09-04-20
Woonplaats: 1,5 meter

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-20 12:28

Laibadji schreef:
En mijn grote bezorgdheid wordt telkens bevestigd. Zegt mijn vorige trainer dat hij ook in de richting denkt bij mijn paard. Dat hij dus echt symptomen heeft van KS.

Ik ben even op van de stress. Ik zou letterlijk kunnen braken. Bah mijn hart breekt. Als het zo zou zijn is dat het 2e paard op een aantal jaar tijd dat ik moet opgeven.


Het hoeft niet het einde te betekenen. Soms kan er genoeg aangepast worden qua training om nog tot een bepaald niveau te kunnen rijden.
Maar ik kan me voorstellen dat het ellendig voelt.

Run forrest run!!

Destiny22

Berichten: 991
Geregistreerd: 13-11-04
Woonplaats: Almere

Re: Kissing spines? Iets anders of overbezorgd?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-20 13:05

Jeetje wat vervelend zeg en wat heb je al een hoop goede dingen gedaan. Uiteraard afhankelijk van wat er uit de foto’s komt kan je ook overwegen om met hem te gaan werken aan de hand. Dan maak je hem onbelast sterker.

Hier wat meer informatie daarover.

https://paardinbalans.com/hulp-bij-reva ... ng-spines/

Guasha Therapeut voor mens en paard. Kijk voor meer informatie op http://www.guashavoormensenpaard.nl. Facebook https://www.facebook.com/Serene-Guasha- ... page_panel


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Amber_anne, nathe en 10 bezoekers