bokvoetjes

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Muizje

Berichten: 1930
Geregistreerd: 08-02-04
Woonplaats: Haarlem

bokvoetjes

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-02-04 21:43

Ik ken een pony (bij mij op stal) met bokhoefjes. Er wordt niet zo veel mee gedaan, maar daar gaat het nu ook niet echt om. Weet iemand wat er aan gedaan kan worden of wat helpt? In de bak struikelt ze best vaak. De eigenaar van de stal in hoefsmid dus dat is het probleem ook niet. Misschien heeft iemand er hier ervaring mee?


iloveperry

Berichten: 1604
Geregistreerd: 16-06-03
Woonplaats: Ommen!!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-04 21:57

je bedoelt rechte hoeven als blokken???

als ze dit haar hele leven al heeft en ze er nu last van krijgt....... tja mischien ff aanzien en dan verder kijken. Maar ze loopt verder niet kreupel ofzo?

hoe oud is ze?
is het een zware bak?

wie het laatst lacht......snapt de grap niet Haha!

texela

Berichten: 680
Geregistreerd: 21-11-03
Woonplaats: Texel

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-04 23:21

Steltvoet - bokhoef

Wat is....
Een steltvoet is een te steile beenstand als resultaat van een bokvoet, ontstaan door een foutieve hoefbelasting. De steltvoet ontstaat door een te korte diepe buig- en steunpees of door een afwijkende gewrichtsfunctie in de ondervoet.
Het woord "steltvoet" heeft volgens de Van Dale twee betekenissen: 1. "gebrek bij paarden waarbij de koot in het verlengde van de pijp staat" en 2. "Iemand met steltvoeten kan zijn hak niet op de grond zetten en loopt op zijn tenen".

Oorzaak en behandeling....
Het duurt niet lang meer of de eerste veulens van de nieuwe jaargang zullen geboren worden. Laten we nu alvast eens kijken hoe we veel voorkomende problemen bij deze dieren kunnen vermijden.

Een probleem dat bij zeer jonge veulens voorkomt, is de bokhoef: een zeer steil hoefje, waarbij de verzenen (achterzijde) soms net zo lang zijn als het toongedeelte (voorzijde), wat resulteert in een te steile stand van de ondervoet.

Hoe ontstaat de bokvoet of steltvoet bij veulens?
De ontstaanswijze valt in twee groepen uiteen: hoefproblemen en steltvoeten. Door overmatige slijtage, het wegsnijden van het toongedeelte of het te lang laten van de verzenen kan het veulen een bokhoef krijgen. Een ongewenste steile beenstand is hiervan het gevolg.
De bokhoef gaat altijd gepaard met een permanente buiging van het hoefgewricht. Hij kan ontstaan door een langdurige pijnlijke aandoening in de achterste helft van de voet.

De steltvoet is een te steile beenstand ontstaan door een foutieve hoefbelasting of een aangeboren afwijking waarbij storingen in de groei en de ontwikkeling van botten, pezen en banden optreden. De steltvoet ontstaat door een te korte diepe buig- en steunpees of een afwijkende gewrichtsfunctie in de ondervoet. De erfelijkheid speelt hierbij ook een grote rol. De prognose is hierbij slecht te noemen.

Voor de verkregen steltvoet worden o.a. verkeerde voeding, te harde of te zachte bodem, gebrek aan hoefverzorging, te lang wachten met bekappen en een pijnlijke gewrichtsaandoening als oorzaken genoemd.

De steltvoet ontstaan door te korte buigpezen, vereist een intensievere behandeling. Het doel van de behandeling is het veulen verder door te laten buigen in de ondervoet. De correctie van de voet is gelijk aan die van de bokhoef. Om meer buiging in de ondervoet te verkrijgen, wordt een snavelijzer aangebracht. Door frequent met het veulen te stappen, worden de buigpezen opgerekt. Langzaam zullen de beenstand en het model van de hoef zich aanpassen.

Een andere behandelwijze die bij jonge veulens mogelijk is, is het onder narcose oprekken van de buigpezen. Het opgerekte been wordt vervolgens ingegipst. Dit oprekken van de pezen is in sommige gevallen ook met medicijnen te bewerkstelligen.

Om een ernstige verkromming van het hoefgewricht te kunnen opheffen, is naast een snavelijzer een operatie nodig. Hierbij wordt de ondersteuningsband van de pees van de diepe buiger (het Caputt Tendineum of Ligamentum Accesorium) doorgesneden. Deze band speelt een belangrijke rol bij het passief (= zonder energieverbruik) kunnen staan. Deze operatie zorgt ervoor dat behalve de pees het spierhoofd van de diepe buiger wordt opgerekt. Het oprekken zal dan ook versneld plaatsvinden, aangezien een spier in het algemeen makkelijker op te rekken is dan een pees.

Een laatste methode is het klieven van de pees van de diepe buiger in combinatie met een snavelijzer teneinde een stand te kunnen corrigeren. Deze remedies zijn in sommige gevallen erger dan de kwaal en zullen een goede sportcarrière van het dier in de weg staan.

Bij tijdig en correct behandelen is een te steile beenstand door een bokhoef of steltvoet meestal te voorkomen.
Voor alle veulens geldt dat de hoeven van jongs af aan gecontroleerd en als het nodig is gecorrigeerd moeten worden.

Een behandeling van de steltvoet.....

Beslag ...Voor deze problemen is een snavelijzer de ideale oplossing.

1e behandeling
Een te steile beenstand is uit biomechanisch oogpunt ongewenst; hij veroorzaakt een suboptimale belasting van gewrichten en pezen in de ondervoet.

In tegenstelling tot bij het volwassen paard zijn beenstanden bij veulens te corrigeren. De methode van correctie is afhankelijk van de oorzaak en de leeftijd van het veulen. De hoefsmid speelt in deze behandeling een cruciale rol. De stand en het model van de hoef bepalen de beenstand.
De bokhoef wordt als op zichzelf staand probleem behandeld door de toon te sparen. Door een kunststof of metalen bescherming tegen overmatige slijtage kan de bokhoef genezen of voorkomen worden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit bij alle veulens gaat.

Een voetje opnemen is dus een noodzakelijke dagelijkse bezigheid bij de opvoeding van het veulen. Het voorkomt een traumatische ervaring met een behandelend hoefsmid of dierenarts.

De 2e behandeling Na 3 maanden.

Na 3 maanden zijn de voeten weer voldoende aangegroeid en kunnen we de cast verwijderen. De voeten hebben tot nu toe telkens steun gehad van de snavel om zodoende de stand van de voeten terug te brengen naar een bijna normale voetas.
Het volgende beslag zal weer bestaan uit een snavelijzer, maar dan met een iets kortere snavel.

Het beslag zal nog enkele keren worden herhaald om te voorkomen dat de voet weer deze abnormale stand zal aannemen. Het is het grootste belang dat deze paarden goed worden begeleid.

Na de voeten enkele keren te hebben beslagen, is de stand zo veranderd dat de voetas weer normaal is en we zonder teenstuk kunnen werken.
Om deze stand te kunnen handhaven, zullen deze patiënten op tijd moeten worden beslagen.

De tractie (trekkracht) van de buigpezen zal na een tijd afnemen, zodat de stand correct blijft, zelf zonder beslag.
De voeten zullen nu qua omvang en grootte meer op elkaar gaan lijken.

Een hoefsmid kan door een goede begeleiding ervoor zorgen dat ook dit paard zonder problemen de wedstrijdsport in kan.

Kiara

Berichten: 10916
Geregistreerd: 10-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-04 13:03

Zo hee, dat is nog eens een verhaal....
Wel duidelijk zo.
Op www.hoofcare.nl staat ook veel info met duidelijke afbeeldingen.


texela

Berichten: 680
Geregistreerd: 21-11-03
Woonplaats: Texel

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-04 14:43

dat was ook de bedoeling!
ik heb het even gelezen bij hoofcare.nl en dat is ook erg goed uitgelegd.

Il0na

Berichten: 6222
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: 's-Gravendeel

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-04 17:00

texela schreef:
dat was ook de bedoeling!
ik heb het even gelezen bij hoofcare.nl en dat is ook erg goed uitgelegd.


Mijn paard heeft dus ook een klein bokvoetje, links voor alleen..
De smid is gister geweest en zegt dat het nog niet zo erg is,
maar mocht dit erger worden (paard is nu zes) dan moet er
aan beide voorbenen speciaal beslag onder..

Toch maak ik me er best wel zorgen om,
wat nou als het als en als maar erger gaat worden..?

Znoin

Berichten: 160
Geregistreerd: 24-11-04
Woonplaats: Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-04 02:35

Lees het boek eens van Evert Offereins: Paardenbenen. Is te bestellen bij de paardendrogist. Daar staat echt ALLES in over paardebenen, van hoefproblemen tot schouderproblemen, van pezen tot botten tot (speciaal) beslag. Het enige dat er naar mijn mening af en toe ontbreekt is dat hij de behandelmethode niet uitlegt, maar alleen objectief de problemen, de symptomen en de oorzaken beschrijft. Ik heb al veel aan dat boek gehad! Een echte aanrader, maar wel prijzig...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: amy_leftover, CarolienR, joyce83, madelief88, miranda83, Nooor_, Utixo en 49 bezoekers