dikke kogels achter

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Talida

Berichten: 6240
Geregistreerd: 25-07-01
Woonplaats: nieuw vennep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-01 08:01

vanochtend had talida 2 dikke kogels achter toen ik haar van stal haalde, hoe zou dat kunnen? bij 1 been kan ik me nog voorstellen dat ze ergens een klein onstoken wondje heeft, maar 2 tegelijk???
ze staat verder de hele dag buiten, ze zal nu toch niet al last hebben van stalbenen ofzo?


Dees

Berichten: 16613
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 08:35

Yep, waarschijnlijk stalbenen. Kan ook zijn dat je de avond ervoor wat rijkelijk voer heb gegeven met wat te veel eiwit... wat kariger voeren vanavond en je zal het morgenochtend dan wel zien.
Ook, houd dat wondje wel in de gaten, dan kan uitgroeine tot een heerlijke mok, en dan heb je zeker weten dikke voetjes.
Stalbenen kan je ook krijgen door de dag er voor flink te rijden en te weinig aandacht te besteden aan de cooling down... maw beter uitstappen, zeker 10 minuten nu de paarden weer meer op stal staan.

Talida

Berichten: 6240
Geregistreerd: 25-07-01
Woonplaats: nieuw vennep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-01 08:40

snif ze is pas 1 1/2 dus aan het werk van gister kan het niet gelegen hebben. en ze krijgt iedere dag hetzelfde voer. dus daarom vond ik stalbenen eigenlijk geen optie

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 08:45

Zo'n jong paard moet lekker in een grote loopstal met andere leeftijdsgenootjes,
dan hebben ze veel meer beweging,
wordt het beenwerk harder waardoor ze in de toekomst minder kans hebben op bijv. gallen.

Dees

Berichten: 16613
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 08:52

Pas 1,5 week aan het werk? Nou, dan kan het weldegelijk van het werk komen hoor! Je paard is dus gewoon nog ongertraind, maw elk klein dingetje wat je met haar doet is een zwaardere belasting dan wat zij gewend is... juist in deze periode loopt je paardje kans op blessures en galletjes. Niet elke dag werken, en veel stappen... weinig longeren in een zachte bak (ook geen blubber!)... kijk het nog even aan, wellicht heeft ze zich ook gewoon even verdraaid in de box. Kan ook.
En wat elke dag hetzelfde voer betreft; weeg je het dan elke dag? Nee toch, nou, dan kan je per ongeluk toch iets te veel hebben gevoerd. Of je bent met een nieuwe zak brokjes begonnen, een andere pak kuil of hooi... Ze kan in het land een verkeerd plantje hebben gegeten (geheid dikke voeten de volgende dag)... het kan van alles zijn. En toevallig krijg je altijd die dikke beentje na een nachtje in de box. Dan noem je het stalbenen, maar dat hoeft helemaal niet een permanente kwaal te zijn hoor... gebeurd af en toe ook gewoon wel eens.

Dees

Berichten: 16613
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 08:53

Gut, ik lees het verkeerd.. je paard is 1,5 jaar oud, niet 1,5 week aan het werk.... Suffe ik. Nee dan zal het wel niet aan het werk kunnen liggen Haha! .....

Talida

Berichten: 6240
Geregistreerd: 25-07-01
Woonplaats: nieuw vennep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-01 09:26

helaas zaten de loopstallen in de buurt al vol, ze staat nu met een2 en een 3 jarige op het land. het hooi zou ook nog wel eens kunnnen, ik had wel een vage baal te pakken. ik moet ook inderdaad wat vaker gaan stappen met haar op de harde weg, maar had niet echt veel inspiratie met dit weer de laatste tijd. goed voornemen voor dit weekend!

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 07:55

Kijk, hier krijg is de kribbels van. Omdat jij nat wordt en het prachtige weer van de afgelopen week niet leuk vond moet je paard eronder lijden. Daar kan ik zo vreselijk slecht tegen..... Als je het niet voorover hebt om ook met slecht weer goed voor je beest te zorgen, verkoop hem dan maar gelijk. Ik ben daar heel zwart-wit in maar bij ons op stal waren de gevolgen van dit lakse gedrag van eigenaren goed merkbaar. Een paard staat nu met spierbevangen op stal (4 dagen op stal gestaan omdat het zo nat was buiten, gelijk naar de les en nu stijf van de pijn...... wie is hier het slachtoffen het PAARD en NIET de eigenaar!!!!!!!!!)

Zoals je dus merkt, ik kan heeeeeel slecht tegen dit soort eigenaren die alleen aan hun eigen belangen denken en niet aan het paard. Ongeacht leeftijd en wat je doet met je paard, het MOET uit zijn stal. Regenpak aan, laarsen aan, en lopen met je knol!!!!

Talida

Berichten: 6240
Geregistreerd: 25-07-01
Woonplaats: nieuw vennep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-09-01 08:49

sorry hoor maar ik vind niet dat mn paard eronder lijdt als ik iedere dag 'sochtends om kwart over 7 voor haar neus sta om haar te voeren, haar buiten te zetten (ondanks dat ik door 100 kilo blub moet, in hoosbuien loopt en daarna keurig op mn kantoorbaantje in het net moet verschijnen) en 'savonds na mn werk haar weer binnen zet, volledig verzorg (poetsen wondjes hoefjes tutten pielen noem maar op) stal uitmesten en een lekker bedje maken, vergeef me dan dat ik na een dag werken door de weeks er weinig voor voel om met een jaarling langs een zeer drukke weg met scheurende vrachtwagens te lopen. in het weekend krijgts ze dubbel zo veel aandacht, inclusief lopen langs de dan gelukkig rustige weg. of we doen wat anders 'geks' proberen een beetje te longeren, door plassen te waden of balkjes te lopen (aan de hand uiteraard). Ik vind dat ik er genoeg tijd aan besteed en ik krijg niet de indruk dat ze nu zo vreslijk aandacht te kort krijgt!!! denk trouwens dat het aan de baal hooi heeft gelegen, want er hadden meer paarden last van op stal

Talida

Berichten: 6240
Geregistreerd: 25-07-01
Woonplaats: nieuw vennep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-09-01 09:04

en nog iets eleanor, heb je wel gelezen dat ze overdag altijd buiten staat en pas 1 jaar is?????ik heb nog nooit in mn hele leven een paard 1 dag op stal laten staan zonder dat hij eruit kwam (wat dacht je van 1 1/2 jaar 4x per week op en neer rijden van gelderland naar noord holland, alleen om 1 uurtje te rijden...en dat zijn heel wat kilometer, files, sneeuwbuien hagel ijzel en weet ik veel wat voor rottigheid), en ik kan heus wel tegen een regenbuitje. en dat ik dan nu effe wat minder zin heb om op de harde weg te stappen met talida is heel wat anders dan je paard de hele dag binnen te laten staat om dat het nu toevallig regent!!

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 11:54

oke, misverstand. Ik zie en hoor vaak het tegenovergestelde dat mensen juist voor hun eigen gemak hun paarden op stal laten staan. Sorry.

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-01 15:49

grote kans dat het door het hooi komt. Slecht hooi meteen weggooien dus. Paarden kunnen heel erg ziek worden [en zelfs overlijden] van slecht of bedorven hooi.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers