Norrit bij diaree ?

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Galja

Berichten: 654
Geregistreerd: 01-07-02
Woonplaats: 't Krabbegat

Norrit bij diaree ?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-02-04 00:24

Ik verzorg een jaarling die al geruime tijd aan de diarree is.
Hij is verder niet ziek, hij speelt, rent, bijt Haha! en eet verder goed. Hij is levenslustig en zn temperatuur is normaal.
Toen hij van de wei terug kwam was er niks aan de hand. Na een tijdje kreeg hij diarree die na een tijdje weer wegging. Na het voeren van sinaasappel was hij weer aan de dunne gegaan. Nu is hij elke keer een tijdje aan de dunne. We hebben alles al geprobeert qua voer. Hij krijgt geen fruit meer ( te veel vocht?) hij krijgt geen kuilgras ( te 'vet'?)
Hij krijgt geen 'hollands' brood meer ( is bereid met melk misschien ook te vet?) hij krijgt geen veulenbrokken meer maar gewoon biks met lage eiwitten.HIj wordt correct en regelmatig ontwormt dus daar kan het ook niet aan liggen.
Maar alles tevergeefs. Elke keer als we iets nieuws proberen is hij er vanaf maar na een dag of 3 is hij weer aan de diarree!
Hij krijgt nu alleen een beetje biks met wat turks brood ( bereid met water) maar hij drinkt af en toe nog bij zn moeder dus misschien ligt het aan de moedermelk? Verward
Nou wil ik graag weten of er mensen zijn die ervaring hebben met het geven van Norrit aan paarden of dat mensen misschien een ander huis-tuin en keuken middeltje weten.
Beschuit of banaan geven, daar trapt hij niet in. Knipoog
Hij is niet ziek en drinkt verder ook goed dus een gelijk een DA te bellen vonden we niet nodig. Maar hij heeft nu al enkele maanden dat hij regelmatig aan de dunne is dus als het volgende week nog niet over is bellen we wel een DA.


animals
Berichten: 3343
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: 't Harde

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-04 00:34

Dat zoals ik je verhaal lees heb ik dus 1 vraag en dat is.
1. Hebben jullie je jaarling wel een wormenpasta/kuur gegeven?

Dat als ik verder leees in je verhaal lijkt het net dat de jaarling verschrikkelijk streng reageert op bepaalde etens resten zoals, sinaasappel, brood, kuilgras, veulenbrokken.

Dat als ik jou was zou ik stoppen met voeren met sinaasappel en doorblijven voeren met veulenbrokken, want dat is goed voor de huid (i.v.m de groei van de haren en de bloedvaten) en het krijgt vitaminen binnen.

Dat ik neem ook aan dat de jaarling al behoorlijke tanden heeft, dus dan zit ik weer met een vraag en dat is:
1. Is het veulen wel na paar maanden tijd bij de moedr weggehaald?

Het kan best zijn dat het aan de melk ligt, maar als de jaarling al behoorlijke tanden heeft lijkt mij ook dat de moeder van het veulen aardig last heeft aan haar uiers als het veulen wil drinken...tip: Haal het veulen zoveel mogelijk bij de moeder weg.

Dat je zegt dat die niet ziek is en dat die goed drinkt...nou dat is ook nog geen teken om de DA op te bellen daar heb je gelijk in...maar maakt het veulen zich verder ergens druk om dan?

Nou ik hoop dat je eve op mijn vragen kan antwoorden en kijken wat eruit komt.

Het leven met dieren maakt je lichaam rustiger waardoor je meer je vrijheid voelt.

Galja

Berichten: 654
Geregistreerd: 01-07-02
Woonplaats: 't Krabbegat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-02-04 00:51

Ik wist dat deze vraag zou komen Haha! daarom had ik al in het berichtje gezet dat het veulen goed ontwormt wordt. Hij krijgt goede pasta en hij krijgt het elke 8 weken. OK dan!
Hij loopt nog gewoon bij de moeder omdat wij het niet nodig vinden om ze te scheiden ( is ook geen mogelijkheid voor bij ons op stal)
Moeders heeft weinig last hoor met drinken af en toe doet ze even lelijk naar hem maar hij drinkt heel af en toen nog, na het spelen enz.
Hij maakt zich nergens druk om zover ik weet.
Hij krijgt ook GEEN sinaasappel meer. Heeft hij verder ook nooit gehad, ja een paar keer en dat is al maanden geleden.
Hij krijgt helemaal geen fruit of groente meer dus daar kan het niet aan liggen.
Hij staat nu alweer een week of 3 op gewone brokken.
Het is in principe ook geen veulentje meer, hij is ruim 13 maanden.
Dus wij vonden de veulenbrokken in combinatie met de moedermelk ook geen goed idee misschien ook wat te vet voor zn darmen?
Maargoed in ben benieuwt naar de reacties.....

**Life is what happends to you while you're busy making other plans...**.
Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij, maar ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij Lovers

animals
Berichten: 3343
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: 't Harde

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-04 01:02

Maar als jij zegt dat die al 13 maanden is vind ik dat die niet meer bij zijn moeder mag drinken...want als je goed gekijkt groeit de tanden van je jaarlingetje en dat word steeds scherper en dan zit die ook nog aan de uiers van zijn moeder te drinken...en dat word op een gegeven ogenblik gevoelig en pijnlijk...probeer ze wel wat de scheiden anders wil die helemaal niks!
Maar hij drinkt wel gewoon water dan of drinkt die dat ook haast niet omdat die af en toe melk drinkt.

Ja de combinatie melk en veulenbrokken kunnen wel een paar redenen zijn, maar aan de andere kant is de kans ook heel klein.

Het leven met dieren maakt je lichaam rustiger waardoor je meer je vrijheid voelt.

Ode

Berichten: 1536
Geregistreerd: 23-06-03
Woonplaats: velsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-04 08:04

Ik zou toch voorzichtig zijn en er een d.a. bij halen.
Misschien wordt de diarree veroorzaakt door een bacterie.
Of toch door een worm infectie ondanks het goede schema van de wormenkuren.

Ik ben zelf niet zo happig op medicijnen.
Je lichaam wil iets kwijt en reageert daar natuurlijk op.
Dan moet je zo iets niet stop zetten vindt ik.

Ik vindt ook dat je zelf lang genoeg gedokterd hebt en het nu tijd is voor een d.a.
Misschien is het iets heel onschuldigs maar als je te lang wacht kan dat ook heel ernstig worden.

Animals......volgens mij hebben moeders daar niet zo heel veel last van.
En anders staffen ze hun kind wel hoor.
Ik zou me daar niet zo heel druk om maken.

Je bent wat je diepe, bezielende wens is en zoals je wens is, zal je wil zijn.
Zoals je wil is, zullen je daden zijn en zoals je daden zijn, zal je lot zijn.

recreatie +2

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-04 08:57

Is hij ontwormd met een middel waar ivermectine of moxidectine inzit?
Actieve kool (norrit) doet niets anders dan het vocht uit de diarree opslorpen waardoor de mest vast LIJKT. De oorzaak los je niet op en wanneer je stopt met die actieve kool dan komt de diarree na een paar dagen weer terug. Het middel wordt vooral gebruikt bij vergiftiging (het absorbeert de giftige stoffen).

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-04 12:43

Als ik dit zo lees is waarschijnlijk de hoofdreden van de diarree het feit dat het 'veulen' af en toe bij zijn moeder drinkt. Het veulen maakt namelijk hoogstwaarschijnlijk geen lactase meer aan. Dit is een enzym wat zorgt voor de vertering van het koolhydraat lactose (wat in de melk zit). Als het lactose niet goed verteert wordt in de dunne darm dan gaat het door naar de blinde -en dikke darm en kan daar heel goed benut worden door de darmbacteriën die allerlei gassen e.d. produceren die weer zorgen voor diarree.

Hetzelfde gebeurt bij mensen die weinig tot geen melkproducten tot zich nemen. Als je stopt met melkproducten produceert je lichaam ook geen lactase meer. Ga je opeens weer lactose tot je nemen dan heb je een serieus probleem Haha!

Ik zou gewoon proberen te voorkomen dat het veulen nog bij de moeder kan drinken en de oplossing is ze gewoon een paar maanden van elkaar scheiden IMO. Het melkdrinken is een gewoonte (en voorziet het dier dus niet meer in een echte nutritionele behoefte Knipoog ) geworden en gewoontes leer je nu eenmaal af door de oorzaak van de gewoonte weg te nemen.

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

Galja

Berichten: 654
Geregistreerd: 01-07-02
Woonplaats: 't Krabbegat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-02-04 00:27

Ok mensen bedankt voor de suggesties. OK dan!
Het zijn niet mij paarden dus ik kan verder niet over ze beslissen qua scheiden maar op dit momend is dat niet mogelijk.
Het is ook gewoon een gewoonte dat drinken wat hij drinkt heel af en toe een beetje, het gaat meer om het idee denk ik Hij drinkt ook genoeg water.
Ik moet zeggen dat ik hem nu een paar dagen op turks brood met brokken heb staan ( turksbrood wordt met water gemaakt ipv melk) en ik moet zeggen dat hij al 2 dagen 'gewone' mest heeft.
We ontwormen hem met een middel waar Invermectine inzit.
Toevallig moet hij hem volgende week weer hebben ......
Het verhaal van Maarten zit wel wat in... maar ik heb zelf 2 merrie's ( shetjes van nu 2,5 jaar) die ook tot ruim een jaar bij de moeder gelopen hebben en die hadden nergens last van.....
We hebben ook afgesproken om er volgende week een DA erbij te halen als het niet over is maar zoals ik al zei op brok en een beetje ´water´brood doet hij het tot nu toe goed......

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-04 11:19

Het ligt er natuurlijk maar helemaal aan of je shetten in de tijd dat ze bij hun moeder liepen gewoon dronken gedurende dat jaar. Als de merrie het afstrafte dan kregen ze dus ook geen melk en dus geen diarree Knipoog Deze merrie straft het dus niet af met als mogelijk gevolg dat het veulen diarree krijgt.

Je geeft trouwens zelf ook al de oplossing voor het probleem. Je geeft het paard turks brood waar geen melk inzit ipv gewoon brood waar wel melk inzit. In het gewone brood zit dus lactose. Als je gewoon brood zou geven zou het veulen dus ook weer diarree krijgen Knipoog

Het kan misschien wel zijn dat het veulen maar af en toe een beetje drinkt, maar een beetje melk is al voldoende om diarree te veroorzaken Knipoog

Nogmaals... laat het veulen afkicken van de moedermelk Knipoog Daarmee zul je hoogstwaarschijnlijk van het probleem afzijn. Zolang het veulen de mogelijkheid krijgt om bij de moeder te drinken zal de moeder gestimuleerd worden om melk te blijven produceren en kom je dus nooit van het probleem af.

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

ebony

Berichten: 852
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: waddinxveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-04 11:38

geen norrit geven,eerst aan de da vragen.mij werd ook verteld dat ik norrit kon gebruiken,maar na een telefoontje aan de da bleek het dat ik dat niet mocht geven,maar alleen hooi en een handje bix.het was toen in 3 dagen over.dus niet zelf gaan dokteren!en ik denk dat het idd ook te maken heeft met dat hij nog bij de moeder drinkt.

mijn lieve spirit is naar seren verhuisd.

Galja

Berichten: 654
Geregistreerd: 01-07-02
Woonplaats: 't Krabbegat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-02-04 23:50

Mijn shetjes dronken ook nog af en toe bij moeders Lachen
Maar ik denk dat dat gewoon bij elk paardje verschilt.
Maar het komt dus door de moedermelk. OK dan!
Na een beetje logish nadenken en in overleg met de eigenaar zijn we tot deze conclusie gekomen
Hij drinkt heel af en toe nog es wat dus ik denk dat het binnen een maand wel helemaal over zal zijn het melk drinken (( hoop ik))
Vandaag had hij weer geen diarree ((dag 3 !!) dus we gaan de goede kant op......

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-02-04 08:59

Galja schreef:
Maar het komt dus door de moedermelk. OK dan!
Na een beetje logish nadenken en in overleg met de eigenaar zijn we tot deze conclusie gekomen


Joh!! Echt waar?? Haha!

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

Galja

Berichten: 654
Geregistreerd: 01-07-02
Woonplaats: 't Krabbegat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-02-04 00:32

Maarten"]
[quote="Galja schreef:
Maar het komt dus door de moedermelk. OK dan!
Na een beetje logish nadenken en in overleg met de eigenaar zijn we tot deze conclusie gekomen


Joh!! Echt waar?? Haha!
[/quote]


Niet zo bijdehand he Knipoog Haha!

**Life is what happends to you while you're busy making other plans...**.
Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij, maar ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij Lovers

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-04 08:11

Galja"]
[quote="Maarten"][quote="Galja schreef:
Maar het komt dus door de moedermelk. OK dan!
Na een beetje logish nadenken en in overleg met de eigenaar zijn we tot deze conclusie gekomen


Joh!! Echt waar?? Haha!
[/quote]


Niet zo bijdehand he Knipoog Haha!
[/quote]

Tong uitsteken

Succes ermee! OK dan!

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

Galja

Berichten: 654
Geregistreerd: 01-07-02
Woonplaats: 't Krabbegat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-02-04 00:27

Maarten"]
[quote="Galja"][quote="Maarten"]
[quote="Galja schreef:
Maar het komt dus door de moedermelk. OK dan!
Na een beetje logish nadenken en in overleg met de eigenaar zijn we tot deze conclusie gekomen


Joh!! Echt waar?? Haha!
[/quote]


Niet zo bijdehand he Knipoog Haha!
[/quote]

Tong uitsteken

Succes ermee! OK dan!
[/quote]

Dank je wel Haha!
Maar de eigenaar wil er nu toch een DA bij halen volgende week.....
Ik weet het ook niet meer hoor Verward
Maarja ik heb mn best gedaan Knipoog

**Life is what happends to you while you're busy making other plans...**.
Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij, maar ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij Lovers


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Allegra, Enphalu, S_en_Z, TanteFlavie en 58 bezoekers