hoornvliesbeschadiging paard

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
deborah_D

Berichten: 170
Geregistreerd: 26-02-14
Woonplaats: België

hoornvliesbeschadiging paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-18 13:20

5 oktober constateerde ik dat mijn paard zich aan zijn oog gestoten had, het traande redelijk en had meteen de dierenarts gebeld. Zij adviseerde mij om oogzalf (teramicine) te proberen voor een week en dan kijken of het beter werd. Na een week was het niet beter geworden en kneep hij zijn oog soms ook hard dicht. Toen ik ze toch langsgekomen om het na te kijken en was er een beschadiging van 3 mm geconstateerd. Een week lang kreeg hij 3 maal per dag gentapol druppels in zijn oog, 1 maal per dag atropine druppels en 1 maal per dag een spuit Finadyne.

Na een week te behandelen moest ik de test doen met zo fluoricerende druppels om te kijken of het kleiner was geworden, dit bleek niet het geval te zijn, of toch een heeeeeel klein beetje. Hierna hebben we de behandeling doorgezet maar zonder de Finadyne. Hij draagt ook nu overdag een vliegenmasker tegen het felle licht aangezien een van de druppels zijn pupil open zet.

Na nog een week te behandelen leek er niet veel verschil te zijn.
Hier een foto van hoe et toen nog uitzag. Hiervoor kon ik er niet goed foto's van maken omdat hij zijn hooft niet bepaald stil kon houden.

Afbeelding

Nu zijn we een maand verder en het is nog niet genezen, ik ben nog steeds druppels in zijn ogen aan het doen onder advies van de dierenarts.

Heeft iemand hier ervaringen mee?


ampi
Berichten: 89
Geregistreerd: 16-03-15

Re: hoornvliesbeschadiging paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-18 14:45

bij een hoornvliesbeschadiging is 4x daags een vette antibiotica zalf genoeg en moet het na 7 dagen genezen zijn. Ik denk dat er bij jou paard meer aan de hand is. Neem contact op met een dierenarts die gespecialiseerd is met oogproblemen want dit duurt te lang. En Gentapol mag volgens mij zelfs niet eens gebruikt worden bij een hoornvliesbeschadiging !!!!
Annemarie Verbruggen is een goede paardenoogarts. Werkt bij kliniek de Visdonk in Roosendaal

martikaW
Berichten: 44
Geregistreerd: 09-03-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-18 15:10

mijn paard had een tijdje geleden een ernstige hoornvlies beschadiging dat is behandeld met een antibiotica zalf en atropine elk 5 x daags. maar ook met serum gemaakt van haar eigen bloed.5 x daags. dit serum stimuleert het herstel. maar alles bij elkaar duurde het bijna 3 maanden voor het oog volledig genezen was. nu heeft ze een witte plek op haar hoornvlies en je kunt goed zien waar de winkelhaak zat. ze heeft verminderd zicht in dat oog door de littekenvorming. Ik zou er ook een DA bij halen verstand heeft van ogen. 1 keer daags een zalfje is bij serieuze problemen waarschijnlijk niet genoeg.

Misty12

Berichten: 6954
Geregistreerd: 31-10-05
Woonplaats: omgeving enschede, op de fiets, bij de paarden en soms gewoon in huis.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-18 15:18

Mijn paard had ook zo'n soort beschadiging op haar oog. Uiteindelijk was de beschadiging weg na een maand van zalven en druppelen. Mijn paard kreeg ook smorgens een druppel atropine. Verder hadden ze bloed afgenomen en daar een serum van gemaakt. Daar moest ik 3x daags mee druppelen. Verder had ik ook oogzalf, aureomycine. Omdat mijn paard best heel veel last had van haar oog, stond ze ook op Novacam.
Hoe het bij mijn paard is gekomen weet ik niet. Het begon dat ze een dik ontstoken oog had. En of ze het toen ook gestoten had of dat ze er jeuk aan kreeg en dat ze het oog toen beschadigd heeft, weet ik niet. Ik heb echt een maand in de stress gezeten of het ooit over zou gaan. Je zag bij haar het rondje wel steeds kleiner worden. Na ruim een maand was het echt weg. Veel sterkte!

Heb geen spijt van de dingen die je doet, maar van de dingen die je niet gedaan hebt.
It's easier to leave than to be left behind- R.E.M. -leaving New York
Irma, my star in heaven 23-05-1990 - 27-05-2019

Yess

Berichten: 1345
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: Hooge Zwaluwe

Re: hoornvliesbeschadiging paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-18 15:40

Ik heb er ook een tijd mee gelopen. De atropine ontspant de spieren van de iris en verwijdt zo de pupil . De antibiotica is om het oog niet (verder) te laten ontsteken. Maar wat het helen helpt is vitamine a oogzalf. Tenminste bij mijn paard. Heb toen een halfjaar bij de kliniek in Utrecht gelopen. Uiteindelijk is het geheeld en goed gekomen. Vooral door die vit.a. Die van mij reageerde zelfs slecht op de ab oogzalf door eraan te jeuken en zijn oog steeds verder te beschadigen.

Ellis_h
Berichten: 162
Geregistreerd: 16-12-19
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-21 21:29

Even dit topic doorgelezen om wat meer info op te doen.
Vandaag hetzelfde gehad met mijn paardje.. zo sneu voel me helemaal schuldig.
Ik had zelf m’n dag niet helemaal en was er dan ook niet helemaal met de gedachte bij.
Ik was haar lekker aan het longeren en wou vervolgens van kant wisselen. Ik wou de zweep naar mij toe halen en toen ben in perongelijk met de zweep langs haar oog gegaan
Ze kneep ook meteen haar oog dicht en helemaal tranen, begrijpelijk natuurlijk.
Dus ik toch maar voor de zekerheid de dierenarts gebeld die was meteen langs gekomen en wat ik al dacht.. een beschadiging aan het hoornvlies.
Ik heb van de dierenarts Virbac gekregen dit is ook met vitamine a dat de kras weer geneest.
Hij had me niet gelijk antibiotica gedaan, omdat ik niet heb afgewacht en er ook nog geen ontsteking is.
Hij vertelde dat de antibiotica zalf er ook weer voor zorgde dat de kras op het hoornvlies niet geneest.
Mocht het dan toch gaan ontsteken dan moet ik combinatie van deze zalf gebruiken en antibiotica, maar daar ga ik nog maar even niet vanuit.
Dus hopen dat dit genoeg is.
Wat een kloten dag, voel me helemaal schuldig naar haar toe..


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: esmee1233, Googlebot, Gordy18, Herfterhoeve, mirriejj, Pluisje1998, Room_Soesje, Saaams, Trendiction en 7 bezoekers