Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Moderators: Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola, Nicole288, Coby

 
 
Mandarijn12

Berichten: 1318
Geregistreerd: 23-02-12

Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-06-18 20:33

Omdat ik ook via privéberichten veel reacties heb gehad op mijn vorige topic, open ik een nieuwe om de voortgang van mijn knappe paard te bespreken. Ik vind het erg interessant om verschillende invalshoeken te bekijken/bestuderen en wellicht hebben jullie zelfs ervaringen :)

Mijn vorige topic: [MD] Paard spontaan kreupel aan twee voorbenen (?)

In een notendop: mijn 5-jarige pony was spontaan kreupel, loopt 24/7 buiten. Dat spontaan kreupel lopen viel samen met wisseling van weide en een hoefsmidbezoek. Dus ik hoopte het daaraan te wijten, maar na 5 weken geen verschil. Dus naar de kliniek.

Vandaag ben ik daar geweest en dit is het resultaat:

Afbeelding

Een cyst-like lesion in het rechterkootbeen.

Hoe het is ontstaan weten ze uiteraard niet. En om het 'op te lossen' heb ik twee opties gekregen:

- Behandeling met Bisfosfonaat (Alendronaat infuus) of Tildren
- Chirurgische behandeling van de cyste

Ze noemde het steeds cyste maar haar collega gaf aan dat ik het niet zo mocht noemen. Dus cyst-like. Whatever. Het is in ieder geval kl*te.

Ik heb me helemaal klemgelezen aan informatie natuurlijk, en ik denk dat die Alendronaat een hele goede is. Ik las dat het 30x beter moest werken dan Tildren en daarnaast zorgt het voor minder darm- en maagproblemen. Tevens raadde de dierenarts een operatie af: dat was zeer achterhaald.

Aangegeven dat ik er over ging denken en maandag zou laten weten wat ik ging doen. Advies: 12 weken boxrust. Arm beest, hij heeft nog nooit langer dan 2 uur op stal gestaan. Gelukkig heb ik lieve stalgenoten én sta ik aan de Veluwe, rechtuit lopen aan de hand mag namelijk wel onbeperkt. Wordt dus goed voor mijn conditie dit...

Hebben jullie ervaringen met vergelijkbare problemen of uiteraard met de behandelmethodes?


Suzanne F.

Berichten: 36281
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-18 20:37

Wel ervaring met een cyste in het kootbeen maar niet met de behandelingen. Mijn paard is toen ingeslapen. Er werd gezegd dat het een erger wordend proces was. De cyste zou alleen maar groter worden.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

IngridM

Berichten: 11741
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-18 20:55

Biofosfonaat kan in ieder geval geen kwaad, zou ik zeker doen.
Mijn pony heeft een echt grote cyste in zijn knie achter. Maar hij heeft er gelukkig haast nooit last van. Dat kan zo blijven maar hij kan er ook last van gaan krijgen.
Dan is een operatie een optie. Dan zetten ze er een schroef in wat botaanmaak bevordert en hij zo mogelijk weer dicht groeit.
Dat is niet achterhaald hoor. Maar heeft niet zo'n hoge slagingskans. Slechts 40-60%.

Mijn pony zal niet geopereerd gaan worden. Als hij erg veel last gaat krijgen zal hij gaan hemelen maar dat heeft te maken met het feit dat hij ook 2 kapotte voorbeentjes heeft.

Vwb de cyste zal mijn pony eens in de 8 maanden een infuus hiervoor krijgen met biofosfonaat (tildren)

Dat zou ik zeker doen!

Succes!

Edit, ik zie dat er boxrust is voorgeschreven. Dat zal tijdelijk helpen. Op het moment dat je weer aan de slag gaat gaat je paard eer dan waarschijnlijk weer last van krijgen.
Ik loop bij de Raaphorst met mijn pony en hier geen sprake geweest van boxrust, ook niet toen hij eer wel even last van had. Ik zou, zolang hij pijnvrij kan stappen, dat zeker blijven doen. Maar ik ben geen arts natuurlijk.

Mandarijn12

Berichten: 1318
Geregistreerd: 23-02-12

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-06-18 21:13

Bedankt voor je reactie! De boxrust is niet bedoeld om de kreupelheid op te lossen voor zover ik begreep. Die uitstulping in het bot erboven kan er voor zorgen bij een verkeerde beweging dat plekje zou doorscheuren en een fractuur zou worden.

Wat vervelend dat je pony ook twee versleten voorbenen heeft. Dan is het dweilen met de kraan open op een gegeven moment... Die operatie hebben ze inderdaad ook uitgelegd. De dierenarts zelf was erg fan van dat Alendronaat. Zijn enthousiasme was bijna aanstekelijk.

IngridM

Berichten: 11741
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-18 21:41

Mijn pony heeft inderdaad ook de betere versie gehad van de biofosfonaat. Niet de Tildren maar ik noem het zelf elke keer zo voor het gemak.

Waar neig je nu zelf naar om te doen?

Mandarijn12

Berichten: 1318
Geregistreerd: 23-02-12

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-06-18 22:11

Ik heb in ieder geval een second (en third...) opinion aangevraagd. Ik vond hun conclusie met betrekking tot het probleem vrij karig. Zij zag het eerst niet, haar collega vervolgens wel en vervolgens had zij een heel behandelplan. Snap dat dierenartsen niet altijd de meest sociale dieren zijn, dat is ook hun goed recht. Maar ze moeten mij natuurlijk wel van hun gelijk en specialisme overtuigen. En misschien zit ik nou eenmaal zo in elkaar... Dat kan ook ;)

Ik ga er in ieder geval alles aan doen om te zorgen dat ik een pijnvrij beestje heb :) En wat er daarna gebeurt zie ik dan wel weer.

Myrth97

Berichten: 1587
Geregistreerd: 24-11-13
Woonplaats: Breda

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-18 23:12

Aah jeetje, wat vervelend! Geen ervaringen, maar hoop dat ie snel lekker pijnvrij is!

Ibbel

Berichten: 41794
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 06:13

Goed dat je doorzoekt, want zo'n cyste geeft voor zover ik weet nooit boem, van de ene op de andere dag, opeens en duidelijke kreupelheid. En zeker niet aan twee benen. Dit kan heel goed een toevalsbevinding zijn, en de echte reden voor de kreupelheid nog niet gevonden.

Doppers
Berichten: 402
Geregistreerd: 15-01-07

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 08:14

Mijn merrie heeft een cyst like lesion gehad, maar dan lager bij de kogel. Zij is behandeld met Osphos (vergelijkbaar met Tildren maar stuk minder bijwerkingen, was een injectie en klaar). Daarna paar maanden rust op de wei (zij is npbuiten rustiger dan als ze binnen moet blijven), en daarna liep ze weer goed. Gaat sindsdien alweer twee jaar goed. Je mag altijd pb sturen voor meer info.

IngridM

Berichten: 11741
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 08:14

Goed doorzoeken dan inderdaad. Je moet zeker weten dat je de voor jullie juiste keuze maakt.

renee16

Berichten: 4698
Geregistreerd: 25-08-05
Woonplaats: Eindhoven

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 08:25

Denk dat je er goed aan doet een second opinion aan te vragen. Ren cyste hoeven ze geen last van te hebben zolang deze niet bij het gewricht(vloeistof) in de buurt komt.. wat ik volgens mij ook niet zo op je foto.. het lijkt me niet heel waarschijnlijk dat dit een kreupelheid van de ene op de andere dag veroorzaakt. Nu ben ik natuurlijk geen veearts.

Bij mijn merrie is op haar 3e een cyste ontdekt. Op haar 8e was deze vele mate kleine dat het amper zichtbaar was op de foto... ze heeft er nooit een dag kreupel opgelopen, qua behandeling kan ik je dus niet helpen.

~ <3 CADIZ <3 ~ Eindstand: Z1 + 6 ~
18.11.14:https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=53&t=1816678

Juut

Berichten: 6263
Geregistreerd: 10-01-04
Woonplaats: Vlakbij het vagevuur

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-18 08:30

Jee, je paard maakt het er spannend op... :(:)
Hoe hebben de da de kreupelheid aan 2 voorbenen verklaard? Tuurlijk kan het compensatieklachten zijn, maar lijkt mij dat je dan eerder al problemen van rechterbeen had opgemerkt...
En is deze cyste-like een uitstulping, of zit het in het bot zelf?

Handig he...brandgel
Epona paardenmassage
Leef vandaag, niemand heeft je morgen beloofd

Mandarijn12

Berichten: 1318
Geregistreerd: 23-02-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-06-18 08:37

Het zit in het bot zelf.

Ze geven aan dat ze verwachten dat het compensatiegedrag is omdat hij duidelijk verschil toont tijdens de buigproef. Het ene been is aanzienlijk slechter. Gister hebben we ook duidelijk gekeken op verschillende ondergronden en rechtuit/voltes. Ik keek natuurlijk alleen als hij uit de wei kwam hobbelen.

Ik heb vannacht besloten dat boxrust geen optie is. Het voelt ZO naar, niet passend. M'n gevoel geeft duidelijk aan dat dit geen oplossing is. Ik heb bij mijn vorige twee paarden m'n gevoel eerst ook niet gevolgd en uiteindelijk elke keer KEIHARD gelijk gekregen, dus die fout ga ik hier niet nogmaals maken. Hoe zweverig dat voor sommige ook klinkt.

Hij is heel kalm, nooit wild, echt nooit. Wordt ook niet gauw opgenaaid en in vrijheid is hij liever lui dan moe. Dus ik ga kijken of we een stuk wei kunnen afzetten (hoop dat m'n staleigenaar daar mee akkoord gaat, haha) zodat hij in ieder geval lekker 24/7 gras kan eten i.p.v. binnen op een postzegel te staan. Lekker languit in de zon liggen, dat vindt hij zo fijn. Als hij niet opgejaagd wordt door de 2 ruinen in zijn 5-kops kudde zit er echt niet meer beweging in dan een stap verder om gras te eten. Het is niet voor niets een New-Forest pony... Fokker geeft ook aan dat het niet genetisch is, of in ieder geval bij geen andere uit haar stam voor komt (en die fokt echt al 100 jaar met die stam).

Heb twee andere klinieken benaderd met de foto's. Hoop dat ze gauw reageren. Een ken ik via via, dus die heb ik maar even geappt ook.

Daarnaast vond de doorverwijzende dierenarts het ook een bijzonder verhaal. Zij zou vandaag de foto's + verslag krijgen, dus daar heb ik vandaag ook nog even contact mee.

F_inley

Berichten: 6278
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Hellevoetsluis

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-18 18:55

Weet je inmiddels al meer Kim?

Reserve Kampioen M district West 2019
Reserve kampioen L district west 2018
Dressuur B+10 L+13 M+12
Z+3
vaardigheid L+10 M+11 Z+3
Saluut mijn ster in de hemel 17-5-1999 ~ 19-12-2013.

Mandarijn12

Berichten: 1318
Geregistreerd: 23-02-12

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-18 07:03

Iedereen was het met de waarschijnlijkheidsdiagnose eens, 4 dierenartsen... Om het te bevestigen kon ik een MRI doen, maar die was errrrrrg duur. De medicijnen kwamen uit op hetzelfde bedrag, dus ik ga dat gewoon doen. Hij krijgt vrijdag een infuus en daarna moet hij met 'boxrust' 2-3 maanden herstellen.

Ik heb de boxrust iets ruimer geinterpreteerd en een mooi stukje weiland afgezet. Hooinet erin, waterbak, vliegendeken en hij kan nog steeds met z'n kuddegenootjes kriebelen over het hek :+:

IngridM

Berichten: 11741
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-18 07:04

Hoop dat het gaat helpen Mandarijn!!

F_inley

Berichten: 6278
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Hellevoetsluis

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-18 07:43

Ga duimen voor jullie dat het daarna helemaal goed is. Fijn dat hij op een afgezet stukje land kan

Reserve Kampioen M district West 2019
Reserve kampioen L district west 2018
Dressuur B+10 L+13 M+12
Z+3
vaardigheid L+10 M+11 Z+3
Saluut mijn ster in de hemel 17-5-1999 ~ 19-12-2013.

Juut

Berichten: 6263
Geregistreerd: 10-01-04
Woonplaats: Vlakbij het vagevuur

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-18 18:22

Mooi opgelost met afgezet stukje wei :)

Handig he...brandgel
Epona paardenmassage
Leef vandaag, niemand heeft je morgen beloofd

Mandarijn12

Berichten: 1318
Geregistreerd: 23-02-12

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-06-18 07:21

Vandaag krijgt hij dat infuus, hij heeft z'n lot gelukkig geaccepteerd inmiddels :+ Zolang hij een goede zak hooi heeft, is hij tevreden :D

Mandarijn12

Berichten: 1318
Geregistreerd: 23-02-12

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-18 09:29

Nou, dat ging helemaal prima eigenlijk. Zat er met 10 minuten in en daarna stond hij gewoon weer als een dooie gras te eten. Ben benieuwd hoe het verder gaat. Geen reactie als koliekheid of iets anders.

Valerie_91
Berichten: 534
Geregistreerd: 28-11-07
Woonplaats: België - Brecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-18 09:52

Welke regio zit je? Mijn merrie had ook een botcyste, ik ben uiteindelijk in de kliniek de bosdreef terechtgekomen waar de cyste als diagnose is gesteld. Is toen een volledige botscan gemaakt omdat ze niet wisten wat er mis was en haar blessure hoger in de schouder zat. Uit die scan bleek dat de cyste in haar elleboog zat.

Wij moesten ook tildren geven, dat toen al behoorlijk duur was. Van 1 keer tildren was ze weer 3 maanden goed, maar ze herviel dan terug. Dan besloten om terug 1x tildren te proberen en af te wachten. Uiteindelijk heeft die 2de maal tildren niks geholpen en hebben we ze op de weide gezet.
Ongeveer na een half jaar weiderust zag je er niks meer aan en mankte ze geen pas meer ...

Na 1,5 jaar weiderust een tweede opinie laten doen bij een veearts in wuustwezel, ze was op dat moment nog maar 11 jaar oud.
Daar zijn echo's genomen en bleek dat de cyste mooi rustig was. Met ander beslag zouden we haar slechte kant kunnen ontlasten en mochten we rustig terug opbouwen. Ik heb ze toen nog een jaar als rijpaard gehad (wel nooit te zwaar belast), maar mits ik intussen al een ander paard had, heb ik ze als fokmerrie verkocht. Ze wordt af en toe bij de nieuwe eigenaars gereden (overige tijd is ze grasmaaier en nu ook drachtig), maar ook zij hebben ze geen enkel pas meer weten manken.

Van die laatste veearts wel veel goede info gehad en was een interessante second opinion! Was ik aangenaam verrast van. Hij kende veel paarden die met botcystes nog op internationaal niveau liepen. Al bleven die paarden af en toe wel eens een slechte dag hebben.
Laatst bijgewerkt door Valerie_91 op 20-06-18 09:56, in het totaal 1 keer bewerkt

Babootje

Berichten: 17373
Geregistreerd: 25-06-05
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-18 09:56

Hier geen ervaring met een cyste like leasie maar wel met een cyste in het kootbeen (LA) (met een kanaaltje naar het gewricht).
Mijn DA verwachtte juist weinig effect van Tildren en het paard is geopereerd (stamcel). Het paard heeft een half jaar in revalidatie gestaan en daarna konden we weer opbouwen. Dat is inmiddels alweer een jaar geleden en het paard loopt nog steeds zuiver. Nu M2 en kan het werk prima aan.

Heeft even geduurd, maar toch. Inmiddels is de sinds lang vermiste merrie terug gevonden. Lang leve bokt!
VERMIST!! KLIK HIER VOOR FOTO

IngridM

Berichten: 11741
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-18 09:58

Maar dat is nu ook precies hey typische aan een cyste; ene dag kunnen ze zo kreupel als de pest zijn, andere dag lopen ze een grand prix proef :-)

Rust geeft vaak tijdelijk soelaas maar als je ze weer flink aan het werk gaat zetten zal de last weer toenemen.

Mandarijn12

Berichten: 1318
Geregistreerd: 23-02-12

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-06-18 12:49

Ik ben benieuwd hoe mijne hersteld. Jullie ervaringen zijn goed om te lezen. Hij draafde gister voor het eerst sinds 6-7 weken weer loepzuiver, maar dat was een klein stukje met inmiddels 2 weken rust.

Babootje

Berichten: 17373
Geregistreerd: 25-06-05
Woonplaats: Den Haag

Re: Kreupel paard: cyst-like lesion aan kootbeen -> Hoe verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-18 14:26

Heeft jouw DA nog iets hezegd over een mogelijke oorzaak?

Heeft even geduurd, maar toch. Inmiddels is de sinds lang vermiste merrie terug gevonden. Lang leve bokt!
VERMIST!! KLIK HIER VOOR FOTO


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Baticorn, Carolinelady, Gini, Googlebot, janna, lovis, Mississippi, Scarpati, shanna_dw, sommodore, Urbiezira, xAnthea en 16 bezoekers