ooit een paard met si problemen gehad?

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, Pistasche, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
kvfoto

Berichten: 144
Geregistreerd: 21-02-15
Woonplaats: groningen

ooit een paard met si problemen gehad?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-05-18 17:50

Hé hallo allemaal,

Ik dacht laat ik dit verhaal maar even delen, ik kan er veel over vinden maar eigenlijk ook niet zoveel.
Waarschijnlijk omdat er zoveel vage klachten mee gepaard gaan en omdat er geen duidelijk aanleiding voor is. Si- problemen bij paarden. Ik heb een aantal foto's toegevoegd maar de behandelende dierenartsen er even weggestipt (privacy).

Mijn paard is vorige week behandeld bij de clinic. Ik had hen na een lang proces van zaken wegstrepen gebeld om te vertellen dat er een echo gemaakt moest worden omdat ze si problemen had.

Achteraf begon het allemaal al veel eerder dan gedacht. Halverwege vorig jaar, paard blij, gezond en lekker 'vol' begon wat minder te doen met haar achterhand. Dit weten we aan de training en eigenlijk verder niets speciaal, ineens wilde ze rechtsom niet meer een volte lopen. 'Ach weet je jong paard, 5 jaar, nog niet lang onder het zadel'. Ze sprong wat vaker dan gemiddeld over maar ach ze vind het vast nog moeilijk. Training aangepast, het overspringen ging het ene moment goed en het andere niet, voltes liep ze weer normaal en de achterhand kon nog wel wat sterker, maar eigenlijk niets speciaals.

Hierop verhuisd van stalling; waar ze eigenlijk vanaf het begin heel relaxed was. Vriendinnen hadden al op haar gezeten zonder zadel en je kon heerlijk dingen met haar doen, op de emoes na dan. Die zijn nog altijd spannend hahaha.

Na de verhuizing, begon ze langzaamaan wat vast te houden op rechts al het overspringen in de galop werd steeds beter. Heel gestaag liep ze steeds wat stugger, zowel in haar lijf als mond, Ze begon protesteren bij het aanspringen (trapte uit) Wat ik nog nooit eerder met haar meegemaakt heb in de 4 jaar dat ik haar heb (ze is een beetje zo'n oké ik vind dit moeilijk, eng of niet leuk maar het is oké type). Dit baarde natuurlijk direct zorgen, waar kon het aan liggen? Teveel vasthouden van de ruiter waardoor het teveel druk opgebouwd word? Wellicht haar zadel?

Hierop naar haar zadel gekeken, haar zadel paste niet meer, nieuwe aangeschaft (waar natuurlijk een zoektocht aan vooraf ging). Hierna was ze weer oké. Daarna ging het sneller achteruit van vasthouden, naar rug hollen, gevoelig op haar rug achterste wervels en illium maar ze was ook niet helemaal aanwezig (niet knuffelig zoals ze altijd is). We kennen het allemaal, je kent je eigen beesie het beste en je voelt wel als het echt niet oké is. Ik naar de DA, logischerwijs is ze bekeken en eerst gekozen voor lichte beweging met pijnstillers en ontstekingsremmers in de hoop dat het een ontsteking zonder verhogen was ergens in de heup/bekken regio.

Op dit punt had ik al veel 'research' gedaan en al naar de DA benoemd dat het best wel eens het SI-gewricht kon zijn. Waarop al werd gezegd maar dan ben je een stuk verder van huis en zal je naar de clinic moeten.

Na de pijnstillers en ontstekingsremmers was ze weer helemaal haarzelf, helaas was dit voor korte duur. Zowel aan de longe als onder zadel, protesteerde ze veel, galoppeerde als een konijntje weg en liep enorm kort-lang achter, gevoelig op haar rug, niet meer lang en laag kunnen lopen, praktisch omvallen op de volte dat niet alleen maar zelfs met training waren haar biceps verminderd ten opzichte van haar volle bips. Daarnaast was ze in de tussentijd bozig geworden en met alles heel panisch en paniekerig. Onder het zadel voelde dit als een echte 'leg je been aan en weg is ze'. Ze wilde vluchten. Hierop eigenlijk direct een afspraak gemaakt met de clinic voor een echo, als je het lijstje ziet van si-problemen bij een paard had ze er maar een stuk of drie niet. Zo gezegd zo gedaan binnen een week kon ik terecht!

Ze hebben gekeken of het daadwerkelijk om si problemen ging, dit was het geval. Het rechter gewricht was meer aangetast en de linker voornamelijk aangetast door compensatie (botonsteking, spieronsteking, ruwe botdelen) Over de oorzaak hoefde we niet te speculeren, daar kom je niet achter, gewoon botte pech voor haar. Ondanks het feit dat een injectie geen gegarandeerd succes geeft heb ik besloten haar gewricht wel te laten inspuiten met het cocktailtje. Inmiddels al lang blij voor haar en voor mij dat we weten wat er is en dat er naar gehandeld kan worden maar ook dat er niet ook nog ergens artrose zat.

Op dit moment staat ze heerlijk in de wei en heb ik een trajectje meegekregen:
- in de eerste week na de behandeling (4 keer per week los longeren)
- tweede á derde week longeren met bijzet (om het lang-laag weer te introduceren)
- vierde week weer beginnen met rijden (lichte inspanning)
- na week zes á zeven moet er een duidelijk verschil zijn van minstens 70%
is er een duidelijk verschil, maar nog niet 100% dan opnieuw contact opnemen voor fysio en kijken wat er in de training gedaan kan worden. Is het verschil niet duidelijk zichbaar, is er de keus voor de infuus behandeling (voor de botproblemen)

Al weten we nu nog niet hoe alles zal verlopen en of ze beter word, of dat ze met heel vroeg pensioen moet, weet ik wel dat ze sinds de behandeling niet meer kort-lang loopt, haar achterbenen weer meer optilt maar nog veel belangrijker, weer knuffelig is en niet meer boos en niet meer paniekerig.

Zijn er nog meer mensen in het zelfde traject, paarden waar weer volledig op gereden kon worden, of alleen recreatief of misschien wel helemaal niet meer? Ik ben benieuwd.

Even voor de beeldvorming:

Het ging allemaal heel snel dit is nog niet heel lang geleden, eigenlijk niets speciaals aan het hand.
Afbeelding


Tijdens de behandeling (ik heb er nog meer foto's van maar dan moet ik wel heel veel mensen wegstippen)
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Na de behandeling, ze komt weer naar mij toe en wil weer met ons allemaal knuffelen
Afbeelding

Je mag er zijn, de wereld is leuker met jou! http://www.kvfoto.nl


tinker_sally

Berichten: 1405
Geregistreerd: 11-01-13
Woonplaats: Een durpke vlakbij de zee

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-18 18:09

Bij mijn tinker merrie is het si-gewricht ingespoten door de dierenarts. 20 Januari 2017.
Zij is met een tweewieler erachter door een steile sloot gegaan en heeft kar met mij erop er zelfstandig uitgetrokken.
Resultaat gescheurde knieband en last van het si-gewricht. Waarschijnlijk doordat ze haar ene been met lopen lang ontlast heeft.
Voor we wisten waar ze last van had heeft ze er nog een aantal maanden mee doorgelopen. Iedere keer mankeerde ze wel wat en liep niet zuiver, en en toen de doktersmolen met haar ingegaan om via echo erachter te komen wat het was.
Na inspuiten heeft ze nog een poosje rust gehad en toen ben ik haar rustig weer gaan oppakken.
Van haar si-gewricht heeft ze geen last meer. Haar gescheurde knieband heeft nog wel lang opgespeeld en blijft een puntje van aandacht.

Gypsy's goud rinkelt en glittert niet. Het glanst in de zon en hinnikt in het donker.

Mando

Berichten: 14367
Geregistreerd: 11-06-06
Woonplaats: Siegerswoude... of all places.

Re: ooit een paard met si problemen gehad?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-18 18:24

Mijn haflinger nadat hij vol over de kop geslagen was toen hij bijna 5 was.
Getackeld door een shetlander.

Na vele fysio en osteo, vliegles en wandelen is de mijne in revalidatie training gegaan voor 3 maanden.
Hij is alweer jaren goed maar daar heb ik ook hard voor gewerkt altijd.

Wat jij van mij vind mag je houden, het is niet van mij.

SilvanoN
Berichten: 180
Geregistreerd: 18-05-14

Re: ooit een paard met si problemen gehad?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-18 19:32

Mijne ook klachten, niet meer willen aandraven met ruiter erop: steigeren, slaan naar been , achteruitlopen. Aan de longe weinig te zien. Behalve galop, daar houdt ze zich strak.

2 jaar terug ingespoten en fijn kunnen rijden, loopt Z. Nu weer klachten, opnieuw ungespoten, maar lijkt nu veel minder resultaat te hebben. Stap gaat goed, draf eigenlijk niet. Van de week maar weer een osteopaat. Ik hoop hem weer op de rit te krijgen, maar ik weet het niet...

Ik hoop dat jouw paard snel weer trainbaar is!

Jolynne

Berichten: 2261
Geregistreerd: 30-11-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-18 19:38

Hier geen rijpaard, maar wel een mini die intensief (+-50 km/week) voor de wagen stond. Pony is ooit eens door een nieuw paard over de omheining heen geduwd en kwam vanuit een flinke hoogte recht op haar bekken terecht, op beton. Ze heeft toen enkele dagen stijf gelopen en nadien ging het beter, ofja dat dachten we..groen licht gekregen voor te laten dekken en zo had ze het jaar erachter een vlotte bevalling, zonder enige problemen. Na het afspenen mocht ze weer stilaan aan het werk en dan begonnen de problemen: steeds verkeerd aanspringen in galop, achterhand niet actief kunnen onderbrengen, protesteren voor de wagen (bokken) en hele minipassen. Nogmaals osteo laten komen en hieruit bleek dat ze haar SI gewricht volledig vast zette en deze niet optimaal kon kantelen, als ze dit wel deed dan kreeg ze pijn. Was per direct gedaan met onze toekomstplannen: mensport en om het jaar een veulen. Ze staat nu enkele huizen verderop, bij een vriendin, als weidemaatje die zo en dan aan de longe loopt..maar meer zal ze nooit meer kunnen doen.

kvfoto

Berichten: 144
Geregistreerd: 21-02-15
Woonplaats: groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-05-18 19:47

SilvanoN schreef:
Mijne ook klachten, niet meer willen aandraven met ruiter erop: steigeren, slaan naar been , achteruitlopen. Aan de longe weinig te zien. Behalve galop, daar houdt ze zich strak.

2 jaar terug ingespoten en fijn kunnen rijden, loopt Z. Nu weer klachten, opnieuw ungespoten, maar lijkt nu veel minder resultaat te hebben. Stap gaat goed, draf eigenlijk niet. Van de week maar weer een osteopaat. Ik hoop hem weer op de rit te krijgen, maar ik weet het niet...

Ik hoop dat jouw paard snel weer trainbaar is!Ik bereid mij voor op wel, niet en wellicht eerder met pensioen als ze ouder is. Ik duim natuurlijk voor de mooiste uitkomst. Hopelijk krijgen jullie hem weer wat beter!

Je mag er zijn, de wereld is leuker met jou! http://www.kvfoto.nl

kvfoto

Berichten: 144
Geregistreerd: 21-02-15
Woonplaats: groningen

Re: ooit een paard met si problemen gehad?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-05-18 19:47

Wat een heftige ongelukken zijn er bij jullie aan vooraf gegaan zeg!

Je mag er zijn, de wereld is leuker met jou! http://www.kvfoto.nl

DiantaM
Berichten: 10925
Geregistreerd: 10-04-04

Re: ooit een paard met si problemen gehad?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-18 20:08

Mijn paard heb ik vorig jaar in moeten laten slapen vanwege zware artrose in het SI gewricht. Hij was als jong paard ontzettend lomp en is wel tig keer over de kop geslagen, uitgegleden etc.

Hij ging de laatste jaren steeds stijver lopen en de afgelopen twee jaar kon hij eigenlijk amper meer galopperen. Draven ging ook steeds slechter. Dit in combinatie met o.a. tumoren in zjjn ogen en zware allergie waardoor hij ook heel de dag stond te schudden, heb ik besloten om hem te laten gaan.

Steppe

Berichten: 2629
Geregistreerd: 15-11-05

Re: ooit een paard met si problemen gehad?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-18 20:22

Hier ook 1 met SI problemen. Mijn paard is overbouwd waardoor het voor hem erg moeilijk is om correct te lopen dus zijn bekken de juiste kant op kantelen. Ik werk regelmatig aan de hand met hem waardoor ik zijn achterhand sterker maak wat voordeel geeft onder het zadel. Tijdens mijn lessen ligt nadruk op achterhand gebruik en correct gebruik van rug enz. Hij is vorig jaar ingespoten na het maken van een echo. Het zal zijn leven lang een ding blijven ene moment beter dan het andere. Ik laat hem regelmatig masseren, osteo en chiropracter. En rijtechnisch goed rijden is essentieel net als ern goed passend zadel.

car0linee

Berichten: 1300
Geregistreerd: 29-10-05

Re: ooit een paard met si problemen gehad?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-18 18:14

Mijn merrie heeft ook last gehad van haar si gewricht. Dit doordat zij tijdens galop haar been dubbel klapte. Hierdoor sprong ze liever niet aan in de rechtergalop en was zelfs behandeling van de hoefsmid niet heel fijn. Door meerdere osteobehandelingen is zij er binnen een jaar weer helemaal boven op gekomen.

Suzy ♥ Just another part of me ♥

Smotz

Berichten: 646
Geregistreerd: 02-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-05-18 00:16

Ja hier ook een paard met artrose in het si gewricht. Oktober 2013 vastgesteld, toen met mesotherapie en inspuiten si behandeld.
Juli 2014 weer mesotherapie, omdat ze na hangen weer last kreeg van zenuwpijn/artrose.
Tot nu toe gaat het goed. Tuurlijk ups en downs en slechte dagen. Ik moet gemiddeld 1 metacam kuur per jaar geven, om te zorgen dat ze uit een slechte periode komt (ze zet dan haar lijf vast, waardoor ze fysiek in de knel komt).
Daarnaast is ze gevoelig geworden voor prikkelingen zoals vliegen/dazen/waterdruppels (regen is prima, alleen losse druppels bii afspuiten) op haar rug. Lijkt alsof ze dan denkt dat ze zenuwpijn heeft, ze raakt dan in paniek. Dus regen- of vliegendeken op, niet zonder deken zetten.

Verder is het een vrolijk, genietend paard waarmee ik vooral veel kilometers (ook langere ritten van 4-5 uur) in het bos rij.
Het is echt uitvogelen wat het beste werkt, hoe je het kan managen. Je moet vooral je paard goed kennen en op tijd erbij zijn als ze fysiek vast loopt (dan fysio of masseur erbij).
Vooral in beweging blijven houden!

Ik moest binnen 2 weken na de mesotherapie terug op mijn oude rijnivo zitten van de dap. Beginnend met wandelen en longeren natuurlijk. En dat is ook gelukt.
Longeren vind ze wel een van de zwaardere dingen, op een slechtere dag doe ik alleen stap/draf aan de longe - even spieren loswerken. Bijzet heb ik er juist niet aan.

Info over rijden op de Utrechtse Heuvelrug: http://www.paardrijdeninutrecht.nl

1metjePaard

Berichten: 389
Geregistreerd: 25-11-02
Woonplaats: Alphen (nb)

Re: ooit een paard met si problemen gehad?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-05-18 07:30

Klinkt alsof ik mijn lees over mijn paard (in maart in laten slapen) zij had echter ook artrose in de hals, hals en si laten in spuiten leek eerst super te gaan. helaas na een paar maanden weer issues si / rug super verbeterd echter artrose verergerd.

Omleiden te voorkomen (zou uit eindelijk uitval krijgen van de achterhand) besloten haar in te laten slapen..moest nog 7 worden.

Kom je uit de regio Breda zoek je een instructrice? Kijk dan eens op http://www.eenmetjepaard.nl
Nancy Romance (Pony), Nevada (LA x Chronos) (1995-2014) M2+3, Graceful-O (Boss VDL x Lux) (2011-2018) B+2

kvfoto

Berichten: 144
Geregistreerd: 21-02-15
Woonplaats: groningen

Re: ooit een paard met si problemen gehad?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-05-18 15:58

Veel verschillende ervaringen en verhalen. Precies de reden waarom ik de mijne deelde, van dat jullie dat ook doen! Dankje

Je mag er zijn, de wereld is leuker met jou! http://www.kvfoto.nl

Jennyj01
Berichten: 4939
Geregistreerd: 25-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-05-18 16:08

Ik heb zelf problemen met het si gewricht gehad na een val van een paard. Zelf heb ik een hele tijd bij een Chiropractor gelopen omdat verder niemand echt iets voor me kon doen. Het heeft een behoorlijke tijd geduurd maar ik heb zelden nog klachten. Hooguit wanneer ik echt te veel van mezelf heb gevraagd. Dan meld dat stukje van mijn lichaam zich als eerste.

Jester_

Berichten: 11660
Geregistreerd: 16-12-07
Woonplaats: Eerbeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-18 06:27

Hoe heeft je paard gereageerd op het inspuiten?

When you're with me, no judgement
You can get that from anyone else
You don't have to prove nothing
You can just be yourself

Plukje
Berichten: 1411
Geregistreerd: 22-06-05
Woonplaats: Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-18 07:04

Mijn paard (4 jaar oud) had artrose in het SI gewricht. Ik had hem nog maar net, dus ik heb geen idee hoe het kwam. Afgesproken met de DA van de Lingehoeve dat we hem eerst drie weken opende buut zouden zetten om hem uit de negatieve spiraal te halen en daarna zouden starten met mesotherapie. Helaas, was hij na die drie weken eerder slechter dan beter. Toen gaf de dierenarts aan dat hij graag het traject in wilde als ik dat wilde, maar dat euthanasie wat hem betreft de betere oplossing was. Daar heb ik naar geluisterd.

Wie lief heeft, begrijpt. Wie begrijpt, heeft lief. Iemand die zich begrepen voelt, voelt zich geliefd en iemand die zich geliefd voelt, voelt zich begrepen.

kvfoto

Berichten: 144
Geregistreerd: 21-02-15
Woonplaats: groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-08-18 10:06

Jester_ schreef:
Hoe heeft je paard gereageerd op het inspuiten?


Op het moment word ze alleen gelongeerd, gewandeld enzovoort. Ze vertoont geen pijn, en is weer helemaal haarzelf en gebruikt aan achterbenen supergoed. Het weer beginnen met rijden is al een stuk eerder in overleg verplaatst en zou binnenkort een poging mogen wagen als ze het goed blijft doen en dan vooral beginnen vanuit stap in ontspanning te laten lopen. Vanaf dat punt is het opnieuw afwachten of het voldoende heeft geholpen.

Je mag er zijn, de wereld is leuker met jou! http://www.kvfoto.nl

kvfoto

Berichten: 144
Geregistreerd: 21-02-15
Woonplaats: groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-08-18 10:14

Plukje schreef:
Mijn paard (4 jaar oud) had artrose in het SI gewricht. Ik had hem nog maar net, dus ik heb geen idee hoe het kwam. Afgesproken met de DA van de Lingehoeve dat we hem eerst drie weken opende buut zouden zetten om hem uit de negatieve spiraal te halen en daarna zouden starten met mesotherapie. Helaas, was hij na die drie weken eerder slechter dan beter. Toen gaf de dierenarts aan dat hij graag het traject in wilde als ik dat wilde, maar dat euthanasie wat hem betreft de betere oplossing was. Daar heb ik naar geluisterd.Het is niet niks! Of je je paard nu al jaren hebt of net, maar het voelt wel extra erg als ze dan ook nog zo jong zijn. Ik mag tot nu toe in mijn handjes knijpen dat er nog geen woord gesproken is over euthanasie, het zijn zowel moeilijk als hele eerlijke beslissingen. Wat naar dat je je paard zo snel en jong hebt moeten verliezen.

Je mag er zijn, de wereld is leuker met jou! http://www.kvfoto.nl

060606
Berichten: 1264
Geregistreerd: 05-07-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-18 10:14

Jong paard eerst laten inspuiten, verschillende kundige mensen laten komen zoals fysio osteo enz, maar uiteindelijk moeten inslapen het werd niet beter en hij had er last van. Was zo mooi paard. Mis hem nog steeds en heb er nog pijn van dat ik hem moest inslapen zo jong en lief.

kvfoto

Berichten: 144
Geregistreerd: 21-02-15
Woonplaats: groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-08-18 10:31

060606 schreef:
Jong paard eerst laten inspuiten, verschillende kundige mensen laten komen zoals fysio osteo enz, maar uiteindelijk moeten inslapen het werd niet beter en hij had er last van. Was zo mooi paard. Mis hem nog steeds en heb er nog pijn van dat ik hem moest inslapen zo jong en lief.


Mijn missie met zafira is, als je alles wat je zelf wil even wegdenkt, uiteindelijk ook als ze maar geen last heeft. Ze kan bij mij prima als knuffelpaard dienen, als ze maar geen last heeft. Ik kan mij dit gevoel heel goed voorstellen, het gemis maar ergens ook het onrecht denk ik. Ergens bereid ik mij erop voor dat het alsnog niet werkt, al hou ik mijn stiekeme hoop wel vast omdat ze het zonder bereden te worden precies zo is als voor het hele gebeuren.

Je mag er zijn, de wereld is leuker met jou! http://www.kvfoto.nl

Jester_

Berichten: 11660
Geregistreerd: 16-12-07
Woonplaats: Eerbeek

Re: ooit een paard met si problemen gehad?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-18 14:07

Maar heb je een nieuwe scan nog laten doen of ga je dat nog doen?

When you're with me, no judgement
You can get that from anyone else
You don't have to prove nothing
You can just be yourself

kvfoto

Berichten: 144
Geregistreerd: 21-02-15
Woonplaats: groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-08-18 17:44

Jester_ schreef:
Maar heb je een nieuwe scan nog laten doen of ga je dat nog doen?


nee dat is nu nog niet aan de orde, bij twijfel van zowel mij, als de artsen kan dit altijd nog worden gedaan.

Je mag er zijn, de wereld is leuker met jou! http://www.kvfoto.nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bonny_dream en 8 bezoekers