Mloui schreef:Indien paard herhaaldelijk schoon is, bloed goed is en er klinisch geen aanwijzingen zijn voor wormen, dan is alleen in het najaar met brede past (equest pramox, equimax) voldoende en noodzakelijk. Dit inderdaad omdat zoals eerder genoemd, je in mestonderzoek alleen bloedworm, en in jong dier, spoelworm eieren ziet. Lintworm scheidt geen eitjes uit in de mest, en horzellarven bijten zich vast in de maagwand en zie je dus ook niet terug in de mest.
Lintworm is een bekende veroorzaker van koliek, horzellarven kunnen logischer wijs maagklachten geven.
Klinisch geen aanwijzingen nee, hoevaak is het verstandig om bloed te trekken op bloedwormen om daar zeker van te blijven dat deze niet in (grote getale) het lichaam aanwezig zijn?
Ben ik dan nu niet al te laat voor een bredere pasta zoals equest paramox of equimax?
Supertje schreef:Ik heb er wel ervaring mee dat een mestonderzoek niet altijd helemaal betrouwbaar is. Bij mijn paard had dat vrij ernstige gevolgen, maar ik heb begrepen dat het wel een heel uitzonderlijk geval was.
Mestonderzoek gaf aan geen wormen, geen indicatie voor ontwormen dus. Ik vond hem echter wat mager worden, niet helemaal in orde, vaak diarree, en na wat testen door de da (bloedonderzoek gaf ook geen 100% uitsluitsel) besloten hem toch te ontwormen met moxidectine, 2x met 2 maanden ertussen was de bedoeling. Lang verhaal kort, paard bleek enorme hoeveelheden ingekapselde bloedwormen in de darmwand te hebben en is er héél erg ziek van geweest. Koliek, bloedarmoede, darmontstekingen en als klap op de vuurpijl nog een salmonella besmetting erbij. Hij is er helemaal bovenop gekomen, maar de da vertelde wel dat het zeker net zo vaak verkeerd afloopt in zo’n geval.
Hij had blijkbaar zoveel ingekapselde larven in de darmwand dat zelfs moxidectine niet voldoende hielp (dood 80-90% van de larven) om nare gevolgen te voorkomen. Ondanks negatief mestonderzoek.
Hij wordt dus echt ieder jaar aan het einde van het weideseizoen ontwormd met moxidectine, en dat zou ik persoonlijk echt bij ieder paard doen.
Dat is ontzettend schrikken. Mijn paard heeft klinisch niet echt zaken waarvan ik denk dat hij problemen zou kunnen ondervinden van ingekapselde wormen. Hij blijft sinds aankoop al arm in de bovenlijnbespiering maar dit blijkt een andere (blessure)oorzaak te hebben.