Zandkoliek, ons Kruimeltje heeft het niet gered.

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, Pistasche, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
DWitzel

Berichten: 211
Geregistreerd: 10-09-09
Woonplaats: Almere

Zandkoliek, ons Kruimeltje heeft het niet gered.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-10-17 11:04

Helaas kan ik jou met deze post niet terug halen, maar wie weet help ik andere eigenaren door mijn post om te voorkomen dat hen hetzelfde overkomt.
Kruimel was nog maar 17 maanden oud....

Hoe blij waren we met jou geboorte, een merrietje, je zou het laatste veulen worden van je moeder, de nieuwe stammoeder voor onze stal, later als je groot zou zijn! Maar het heeft niet zo mogen zijn.

Zaterdag 14 oktober, we moeten een aantal bomen kappen achter de stal, ik kijk naar de wei, jij loopt heerlijk te klieren met je broertje terwijl mama en tante Tanny staan te grazen, het is duidelijk dat jullie allemaal van het heerlijke zonnige weekend genieten.

Zondag 15 oktober, je gaat weer lekker de wei op ’s morgens, maar in de loop van de dag valt het me op dat je veel ligt in de wei, dan kom je naar huis en gaat een beetje sip in de paddock staan, tja het is wel erg warm vandaag maar dit is niet normaal, ik loop naar je toe en voel eigenlijk al aan je bekkie dat je wel erg warm bent, even temperaturen, 40,7°C, ik schrik er van! Ik vertel mijn man van de hoge koorts en bel direct de dierenarts, dit vertrouw ik niet… Hij komt, en meet zelfs 41°C koorts! Je krijgt een injectie IV met antibiotica, pijnstiller en ontstekingsremmer. We gaan je 2x daags Sulfatrim en Quadrisol geven en dan moet je met een paar dagen wel opknappen. Je gaat in je stalletje liggen en we houden je goed in de gaten. ’s Avonds is de koorts gedaald naar 38,6°C, daar ben ik blij mee, je ligt in je stalletje maar komt wel nieuwsgierig even kijken wat ik allemaal aan het doen ben buiten.

Maandag 16 oktober, ik geef je medicijnen en meet je temperatuur, 38,2°C, fijn we zijn weer bijna op normaal! Het is prachtig weer, ik gooi de wei open en je hobbelt lekker met de groep naar achteren. Ik vertrek opgelucht naar mijn werk. Helaas wordt ik in de lunchpauze gebeld door 1 van de verzorgmeiden, je ligt in de wei en wil niet opstaan, ze maakt zich zorgen. Ik neem geen risico en bel de DA en vlieg zelf ook naar huis, als ik aankom is de DA er al en ze hebben je naar de paddock gekregen, waar de DA zondag nog duidelijke darmactiviteit hoorde is dat nu minimaal, hij geeft je Colosan, je had tenslotte 24 uur gelden nog hoge koorts, je moet wel even de tijd krijgen om op te knappen.

Dinsdag 17 oktober, ik kom om 7u op stal om de medicijnen te geven. Het is nog donker en ik werk thuis vandaag, dus een uurtje later als het licht is ga ik weer naar de stal en zie je op je rug liggen, je rolt en gaat weer op je rug liggen, jeetje nu lijk je toch echt buikpijn te hebben! Weer bel ik de DA, ik vertel hem dat ik denk dat je koliek hebt! Helaas ben je te klein om op te voelen en om zo maar paraffine te geven is misschien niet de beste oplossing, we kunnen je betere even meenemen naar de kliniek stelt hij voor, zodat er meer onderzoek gedaan kan worden en je daar eventueel een dagje kan blijven ter observatie, dan kunnen we ook beter zien of je mest… We zijn rond 10:30 in de kliniek, je wordt verdoofd en er wordt een röntgenfoto van je buik gemaakt, zand! Je hebt zandkoliek en de slijmvliezen in je bekje zijn rood/paars, de arts maakt zich duidelijk zorgen! Je krijgt via een neussonde paraffine met Sandoil, er moet beweging komen in die massa in je darmen… Je mama is met je mee naar de kliniek, ik laat jullie samen achter in een grote kraamstal met 24u cameratoezicht.

Woensdag 18 oktober, ik kom op ziekenbezoek, je bent stabiel, hebt soms wat praatjes, zo heb je de waterbak omgegooid, het was 1 groot waterballet, ja dat doe je thuis ook, spelen met water is 1 van je grote hobby’s, we lachen er om….

Donderdag 19 oktober, mijn nichtje gaat ’s morgen op bezoek, ze maakt zich zorgen, je ziet er niet erg fit uit. Ik bel rond de middag de kliniek, hoe gaat het met haar? De arts zegt dat hij klinisch verbetering ziet, je ligt minder en bent rustiger, mijn man gaat nog even bij je kijken, tja, beter, maar we willen mest zien en je eet ook niet echt… om 22u wordt ik gebeld, er is mest, niet veel maar een begin!

Vrijdag 20 oktober, ik ben vrij en ga met 1 van je verzorgsters naar je toe, je staat bij de deur en ziet er redelijk alert uit, je eet een appeltje van ons en mag mee naar buiten, met mama een stukje wandelen in de zon, je knabbelt wat aan de grassprietjes en eet nog een appel. Je slijmvliezen zijn wat beter van kleur en de arts is gestopt met pijnstillers. We laten je met een gerust hart achter, weer een stapje in de goede richting.

Zaterdag 21 oktober, ik heb de pony’s gevoerd en zit met mijn man aan een kopje thee, we maken plannen voor het weekend, straks even naar de kliniek bij de guppen kijken, wie weet gaat het zo goed dat we ze zondag kunnen ophalen?? Maar dan gaat om 8:25 de telefoon, de arts klinkt verslagen, hij heeft vannacht om 1:15 nog bij je gekeken en alles was rustig, maar vanmorgen lag je dood in de stal….. Ik ben even stil, deze mededeling had ik echt niet aan zien komen, je was gisteren zo veel beter…. Ik spreek af dat we er aan komen, met trailer om jou gedag te zeggen en je mama mee naar huis te nemen… Ik zit nog even verdwaasd op de bank en stuur een appje naar de groep verzorgsters, je bent er niet meer… Het is stil in de auto terwijl we naar de kliniek rijden. Daar staat je mams te hinniken, ze wil weg, jij ligt nog bij haar in de stal, we nemen afscheid, een laatste kus op je neusje. Waarschijnlijk is er vannacht toch iets geknapt in je maag/darmstelsel wat jou dood heeft veroorzaakt. We kunnen autopsie laten doen, maar dat wil ik niet, ik laat je mooie blonde manen en staart waar ze horen en neem alleen je halstertje mee. Lieve Kruimel, we zullen je allemaal zo enorm missen, je was nog geen 1,5 jaar, veel te jong om al afscheid te nemen.. We zullen altijd van je blijven houden, uit het oog maar nooit uit het hart!

Inmiddels heb ik me zo veel afgevraagd of ik je overlijden had kunnen voorkomen… Hoe kan het dat je zo veel zand binnen hebt gekregen? Bij (mini) Shetlanders is het altijd een strijd om de optimale condities te vinden te te veel gras want dan worden jullie moddervet met alle risico’s die daar bij horen. Niet te kaal, want dan plukken jullie die polletjes met zand uit de wei, ruwvoer, niet op de grond maar in slowfeaders, schoon water in schone bakken, lage stroomdraadjes om de paddock om te voorkomen dat jullie je in alle bochten wringen voor die 3 sprietjes die net naast het hek staan… Hoe kan het dat juist jij, een jaarling nu het slachtoffer bent geworden van zandkoliek, hoort het niet veel langer te duren om zo veel zand opbouw te krijgen? Op advies van de arts uit de kliniek gaan we de hele groep vanaf nu twee keer per jaar preventief een kuurtje Sandoil geven. Had dat jou kunnen redden, of zat er binnen in jou toch iets zo fout dat we dit einde niet hadden kunnen voorkomen. We zullen het nooit weten, maar ik zal er alles aan doen om te voorkomen dat we dit nog eens mee moeten maken. Door mijn verhaal hier te posten hoop ik ook bij anderen nog eens aandacht te vragen voor zandkoliek, een sluipmoordenaar waar veel mensen niet bewust mee bezig zijn, je kan zelf heel makkelijk de mest van je pony/paard testen en wie weet denk je na mijn verhaal wel, zo’n kuurtje Sandoil of een vergelijkbaar product is zo gek nog niet!
Laatst bijgewerkt door petraaken op 26-10-17 20:06, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: tekst wat overzichtelijker gemaakt.


Anoniem

Re: Zandkoliek, ons Kruimeltje heeft het niet gered.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 11:13

Jeetje wat een verhaal.. Ik ben er stil van..
Heel veel sterkte met dit onverwachte verlies, heeft je merrie er moeite mee of heeft ze het voor zichzelf al wel afgesloten?

janouk

Berichten: 16626
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Zandkoliek, ons Kruimeltje heeft het niet gered.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 12:01

:(:) geen woorden. Wat verdrietig

Meneer Anton M dressuur Z vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, kwalificatie 24.3.2022
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

joey2010

Berichten: 4320
Geregistreerd: 08-09-11
Woonplaats: limburg

Re: Zandkoliek, ons Kruimeltje heeft het niet gered.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 12:22

Jeetje wat erg dat kruimeltje het niet heeft gehaald.
Heel veel sterkte met het verlies.

isa06x

Berichten: 243
Geregistreerd: 25-10-17
Woonplaats: Overijssel

Re: Zandkoliek, ons Kruimeltje heeft het niet gered.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 12:29

Ahw, arme jaarling. ;( ;(
Ik heb misschien nog wel tips voor mensen waarvan de pony veel koliek heeft, zoals wel een paar 1x in de week.
Wanneer een merrie bv deze week gaat bevallen, gebruiken mensen een geboortemelder. Paarden gaan liggen wanneer ze bevallen, en een pony met koliek ook. Dus als je een geboortemelder omdoet gaat die af wanneer je pony gaat liggen. Met een beetje geluk gaat die geboortemelder niet af wanneer je pony gaat liggen omdat die moe is, want ik ken iemand die is er midden in de nacht uit bed gegaan omdat die dus dacht dat zijn pony ging bevallen, maar de pony was gewoon moe. Maar meestal liggen paarden niet zo vaak. Ik hoop dat mensen misschien wat aan mijn tip hebben. :)

Huidverzorging is mijn passie
Sterre & Flash, mijn shetlanddames

ElCamino

Berichten: 8542
Geregistreerd: 01-03-05
Woonplaats: Naarden

Re: Zandkoliek, ons Kruimeltje heeft het niet gered.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 12:39

Erg onbegrijpelijk, en nog steeds onwerkelijk. We hebben het er al een aantal keer samen over gehad.
Ik leef nog steeds met je mee en ook van hieruit nogmaals heel veel sterkte!!!

Lugea

Berichten: 980
Geregistreerd: 25-10-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 13:06

Tijdens het lezen van je verhaal heb ik kippenvel over mijn hele lichaam gekregen. Wat een ongelooflijk verdrietig verhaal en wat krachtig van je om dit hier te delen zodat anderen zich bewust(er) worden van de gevaren van zandkoliek.

Ik wil je ontzettend veel sterkte wensen de komende tijd. :(:)

Rangeela

Berichten: 650
Geregistreerd: 25-02-08
Woonplaats: Groningen

Re: Zandkoliek, ons Kruimeltje heeft het niet gered.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 13:30

Sterkte meid. Wat vreselijk dat het zo moest aflopen.

Vayo

Berichten: 7890
Geregistreerd: 23-08-05

Re: Zandkoliek, ons Kruimeltje heeft het niet gered.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 13:39

Ohhh wow hier ben ik even stil van. Wat intens verdrietig, voor jullie en voor de mama. Hoe is haar moeder er onder? Wat een groot verlies! Heel veel sterkte!

Dit laat me nogmaals zien hoe belangrijk een kuurtje tegen zand is. Ik herken de afwegingen die je met shetjes maakt maar al te goed. Hij lopen ze op een soort paddock Paradise, dus veel zand als ondergrond. Psyllium krijg ik er erg moeilijk in. En twijfel of die kant en klaar brokjes wel genoeg werken (wil ik eens meer over lezen). Ik ga eens lezen over sandoil.

Nogmaals heel erg veel sterkte!

Lukasje
Berichten: 9432
Geregistreerd: 06-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 15:48

Ach, wat vreselijk zeg! Ik werd er stil van ... Heel veel sterkte bij dit verlies.

Don't take anything for granted

Miefje

Berichten: 1547
Geregistreerd: 02-12-16
Woonplaats: Limburg

Re: Zandkoliek, ons Kruimeltje heeft het niet gered.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 15:53

Heel veel sterkte! Wat ontzettend sneu en verdrietig, geen woorden voor ;(

zwartepaerd

Berichten: 856
Geregistreerd: 14-10-04
Woonplaats: provincie Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 19:32

Hier ook een shetje, zelf gefokt, die ontzettend gevoelig is voor zandkoliek, de eerste maal had ze die al op net 1 jarige leeftijd....het is bij haar de manier van eten waardoor ze meer zand binnen krijgt dan haar ouders, en hoogstwaarschijnlijk voert ze het zand ook slechter af dan een ander. Puur zand eten of likken doet ze niet. Ondanks zelfs heel erg lang maandelijks een kuur psyllium helaas nog vaak genoeg zandkoliek gehad, waarvan de een na laatste zelfs zeer heftig en is er een maand lang! zeer veel zand los gekomen.
Het is inderdaad heel erg moeilijk, shetjes moet je nu eenmaal schraal houden. Maar hier is dat geen optie. Ze gaan hier nu slechts een paar uur per dag op de wei, die dan redelijk vol tot vol is. Voor de rest op de paddock waar we nu zelfs rubber tegels hebben liggen om er zeker van te zijn dat ze geen zand binnen krijgen en krijgen ze voldoende hooi. Maar zelfs in hooi kan nog redelijk veel zand zitten dus ook deze "oplossing" is niet waterdicht, we moeten hier overal rekening mee houden, en dat is echt niet eenvoudig. Zodra er weer meer mestwater bij haar mest gaat zitten hou ik mijn hart al vast. Het blijft een zorgenkind, maar ondertussen is ze toch al 15 jaar en hoop ik dat daar nog vele, hopelijk zorgeloze en koliekvrije jaren bij komen!
Ik wil je veel sterkte wensen met het verlies van jullie Kruimel!

Sinds 2008 het adres voor gevlochten touwartikelen voor paard, hond & baasjes. Kies uit 28 verschillende kleuren en stel je eigen kleurencombinatie samen.
http://www.diereninpastel.nl

DWitzel

Berichten: 211
Geregistreerd: 10-09-09
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-10-17 19:35

Bedankt allemaal voor de lieve reacties. De moeder is op zich wel oké, het was natuurlijk ook geen veulen meer, ze was al 1,5 jaar oud en ik had de moeder meegenomen omdat ik Kruimel niet alleen op de trailer wilde hebben, ze was nog nooit alleen van huis geweest en ik was bang dat de stress van reizen en vreemde omgeving niet zou helpen bij haar herstel. De arts in de kliniek vond het verstandig en daarom is de merrie dus ook in de kliniek gebleven als support. Toen wij zaterdag op de kliniek kwamen maakte ze wel zo veel stampij dat ze er wel klaar mee was. Ze wist niet hoe snel ze de trailer in moest rennen. Of dit door een dood veulen kwam of gewoon omdat ze inmiddels 4 dagen in een stal stond met beperkt voer waar ze bij ons 24/7 buiten staat weet ik niet..... Voor wat betreft de Sand oil 369, dit heeft als voordeel dat het kleine brokjes zijn die de meeste paarden zonder probleem eten, het wordt door veel dierenarts en op klinieken gebruikt maar ook gewoon te bestellen via alle reguliere webshops.

Pumpkins

Berichten: 3013
Geregistreerd: 14-05-10
Woonplaats: rotterdam

Re: Zandkoliek, ons Kruimeltje heeft het niet gered.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 22:03

Pff veel sterkte met het verlies. Arme kruimel... Gelijk ook maar een kuurtje bestellen. Je verhaal grijpt zeker aan.

jenne

Berichten: 2142
Geregistreerd: 29-01-06
Woonplaats: Emmeloord

Re: Zandkoliek, ons Kruimeltje heeft het niet gered.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-17 22:43

Heel veel sterkte met jullie verlies!
Hoorde het van 1 van jullie verzorgsters die een goede vriendin is.
Zo oneerlijk! Zo jong nog!

Mijn tinker heeft ook zandkoliek gehad. Bij de 4de keer koliek in 4 maand tijd hebben we haar naar de kliniek gebracht. Daar ging het zo slecht dat ze geopereerd moest worden.
Toen werd het pas duidelijk dat het zand was.
Met thuis testen kwam er bijna geen zand uit en gingen we er niet vanuit dat het de oorzaak kon zijn.
Gelukkig heeft ze het gehaald, al was het kantje boord.

Ik vertrouw haar niet meer op het zand.
Ze staat nu samen met onze hoefbevangen gevoelige shet op tegels.
Het is ondertussen 3 jaar geleden en hier doet ze het goed op.

Tancreda4

Berichten: 21578
Geregistreerd: 12-01-03
Woonplaats: ZuidHolland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-17 21:14

Pfff wat een verhaal en wat verschrikkelijk. Heel veel sterkte, veel te jong ;(

Hier ook een shet die koliek gevoelig is, mogelijk Door zand. Vond haar vandaag knijpen en merk dat haar mest onregelmatig is dus gelijk weer even een intensieve kuur. Zo eng, zeker blij doe kleintjes die je niet kunt opvoelen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bowo, Cilli96, ELNTIE, Emj_23, Flicka12, janneke_S, lilskie, stella92, veertje99, xAnthea en 14 bezoekers