Mogelijke spoelwormeninfectie - Graag advies (Help)

Moderators: Coby, Dyonne, Pistasche, Apple, Nicole288, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Lily_Fee
Berichten: 613
Geregistreerd: 16-01-17

Mogelijke spoelwormeninfectie - Graag advies (Help)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-02-17 22:07

Beste Bokkers,

Mijn eerste topic en helaas niet de meest vrolijke...

Een maand geleden ben ik eigenaresse geworden van een prachtig merrie veulen genaamd Lily-Fee. Zij is nu zeven maanden oud en heeft een ontzettend relaxt en eerlijk karakter. Plus het is een plaatje om te zien (vind ik <3 ) Echter maak ik mij zorgen om haar, vaak sus ik mijn gedachte met "het is een paard, ze kan met een beetje hulp prima voor zichzelf zorgen". Maar vandaag valt alles ineens op zijn plek. Lees a.u.b het gehele verhaal om mijn gedachtegang te kunnen volgen en advies te geven.

Anderhalve maand geleden (half december) ben ik voor het eerst wezen kijken en zoals velen tegen mij zeiden: kijken is kopen. Zo nu ook, ik was en ben helemaal verliefd :j
Wel was ze iets ondervoed, niet mager (klein ribje zichtbaar), maar het mocht gewoon wat meer zijn. De fokker was het met mij eens en na het los bewegen in de bak moest zij mesten. Op haar mest lag een spoelworm en de fokker gaf aan dat zij twee weken daarvoor ontwormd was, dus dat deze dode spoelworm mogelijk het restje kon zijn. Dan kijk je een tweede keer naar een veulen en dan zie je ook een iets ruwe vacht. Ik denk dan: "mogelijk een spoelwormeninfectie eens navragen bij een dierenarts".

Dag later heb ik een dierenarts gebeld, (ik noem haar dierenarts 1 omdat er later twee andere dierenartsen in beeld komen en het anders een beetje onduidelijk wordt). Dierenarts 1 vertelde mij dat zij eigenlijk nog nooit een veulen van toen zes maanden had meegemaakt die geen spoelwormeninfectie had en ze vroeg mij na te vragen welk wormenmiddel de fokker had gebruikt. Verder stelde da 1 mij gerust, dat dit eigenlijk nooit grote schade had als gevolg. :D Na afloop even de fokker gebeld en overlegd (fokker wist dat ik de da ging bellen vanwege de worminfectie) en de fokker kon mij vertellen dat zij ontwormd is met het middel equarell. Ik gegoogled en inderdaad dit middel zou spoelwormen moeten doden.

Zoals ik zei was ik al helemaal verliefd en heb ik haar aangeschaft. Wel wilde ik haar graag klinisch laten keuren en moest ze nog ge├źnt worden. Fokker vond dit absoluut geen probleem en raadde hun dierenarts aan (verder heet hij dierenarts 2). Dierenarts 2 is dierenarts bij een zeer grote gerenommeerde kliniek dus daar had ik wel vertrouwen in. Verder heeft de fokker netjes de enting betaald en ik zelf de keuring. Klinische keuring bij een paard van zes maanden stelt niet zo gek veel voor, alleen kan je wel vaststellen dat je niet een veulen koopt met een hartprobleem, longprobleem, geslachtsprobleem of ataxie. Dat was voor mij voldoende. Buigproeven zijn bijvoorbeeld niet uitgevoerd, dat gaat allemaal nog niet. Ook zijn er geen foto's genomen, is ook nog te vroeg.

Maar goed ook de vraag gesteld bij dierenarts 2, heeft zij mogelijk een spoelwormeninfectie infectie? Op het oog zag de dierenarts een gezond en correct paard, dus helemaal goedgekeurd de keuring door. In de middag in de trailer gezet en naar mij toe gebracht. (begin januari) *\o/*

Nu staat ze in de kudde op de paddock met een uitloopstal en ze doet het super in de groep. Na de tweede dag kwam de staleigenaar bij mij en zij dat hij spoelwormen had aangetroffen in de paddock. Deze had hij lang niet meer gehad en mijn paardje was nieuw dus hij vroeg aan mij of ze ontwormd was. ik super blij met zo'n opmerkzame staleigenaar en zij ja, wist het middel en wanneer. Staleigenaar was iets achterdochtiger toen hij hoorde dat ik niet zelf had ontwormd en vroeg of hij haar nogmaals mocht ontwormen. Daarop zij ik dat ik niet zomaar wilde ontwormen en even een da wilde bellen voor mestonderzoek. Dierenarts 1 heb ik gebeld en zij meldde mij dat mestonderzoek in de winter niet altijd betrouwbaar is omdat de eieren niet goed zichtbaar zijn en dat ontwormen voor een veulen heel belangrijk is dus dat ik er goed aan deed. Staleigenaar gevraagd om te ontwormen en daarna nog even gevraagd naar het middel en hoeveelheid. Dit was Strongli P. En 400 gram. Beetje veel want te weegt 250 tot 300 kg. Staleigenaar gaf aan dat na een maand de herhaling kwam en dat dan ook de gehele kudde ontwormd wordt.

Ondertussen knapte haar vachtje mooi op minder ruw en kreeg ze iets meer buik. Twee weken geleden had ik helaas pech, waarschijnlijk was ze uitgegleden of getrapt, maar een iniminie wondje op haar kogel infecteerde en daardoor liep ze een ontsteking op. Vrijdag nog bijna niet zichtbaar en zaterdag een dik been en verhoging dus dierenarts 3 gebeld (is het meest dichtbij) en vijf dagen antibiotica gekregen. Daarna weer helemaal een slank en mooi been. Dierenarts 3 heeft ook niks gezegd over conditie, heb ik haar ook niet gevraagd.

Vorige week kwam de inspecteur van de paardenverzekering. Keek 30 seconde naar haar en vroeg alleen; is ze ontwormd. Ja twee keer antwoordde ik en noemde de twee bovenstaande middelen. Hij zij alleen, ja ze heeft alleen een beetje een hangend buikje, dat kan duiden op wormen. Verder leek hij tevreden en was ze goedgekeurd voor de verzekering.

Naar aanleiding van de inspectie en om een afspraak te maken voor de herhaling van de enting (moet na zes weken weer ongeveer bij een veulen) belde ik dierenarts 1. Met de vraag kan ik een afspraak maken en heeft ze mogelijk een worminfectie? Ik heb haar verteld met welke middelen er wanneer is ontwormd en gevraagd of dit voldoende is. Dierenarts 1 zei van wel maar over twee weken een afspraak gemaakt zodat zij haar kon enting en eventueel ook een bloedonderzoek kan doen om een eventuele wormbesmetting extra te kunnen checken.

Vandaag haalde ik haar op uit de paddock en ze had een hele vieze neus. Avond er voor nog niet. Ik dacht dat ze verkouden was en de uitvloeiing was doorzichtig met een kleine groene snottebel. Ik heb haar getemperatuurd en met 37,8 was dat prima voor haar doen. Ook was vandaag de herhaling van de wormenkuur, dus weer Strongi P. Er in voor 400 gram. (Gedaan door mijn staleigenaar).

Nog een paar mensen gevraagd uit haar kudde of zij paarden hadden met een verkoudheidje en niemand had er gelukkig last van. Ik zonder problemen naar huis gefietst en nu wilde ik vroeg naar bed (zelf niet zo lekker) en begint het malen. Wat nou als het groene snot een ontsteking is. Dan had ik de da moeten bellen. Dus het boek EHBO voor paarden erbij gepakt en gaan bladeren. Snot kan ook bij droes of rhino of influenza en omdat ik toch nog met het spoelwormen verhaal in mijn hoofd zit ook daar even kijken. En wat staat daar spoelwormen geven vaak een dikke buik (inspecteur zei het al) en neusuitvloeiing zonder koorts.

Ik denk mijzelf gerust te stellen, ze is vandaag nog ontwormd het valt wel mee. Alleen even checken welk middel je het beste kan gebruiken voor spoelwormen en wat blijkt. Strongli P. Ontworming helpt helemaal niet tegen spoelwormen :') en 60% van de spoelwormen is resistent voor equarell!! -O- Ik voel mij dus de grootste oelewapper op deze aarde... ;( ;( ;( Mijn paard heeft waarschijnlijk een grote spoelwormen infectie.

Mijn plan voor morgen is:
- temperaturen, bij koorts dierenarts bellen (ben nog niet uit of dat da 1 of da 3 wordt).
- bij geen koorts twijfel ik tussen wachten tot na het weekend of ook bellen.

Kortom ik leid door de stress aan tunnelvisie en graag advies over of het inderdaad een spoelworminfectie is (denk niet helemaal meer helder na) en over mijn plan voor morgen.

Ontzettend bedankt voor jullie advies en al het lezen.

XOXO


elibeest

Berichten: 3576
Geregistreerd: 10-04-03
Woonplaats: Breskens/Vierpolders

Re: Mogelijke spoelwormeninfectie - Graag advies (Help)

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 22:25

Werkzame stof van worm middel dat je het beste kunt gebruiken bij een spoelworm infectie is fenbendazole, of eventueel pyrantel
Ik weet niet wat voor een veulen je hebt en wat ze weegt, maar je kunt hier prima meer van geven. Beter overdosering dan onder doseren

Lily_Fee
Berichten: 613
Geregistreerd: 16-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-02-17 22:34

elibeest schreef:
Werkzame stof van worm middel dat je het beste kunt gebruiken bij een spoelworm infectie is fenbendazole, of eventueel pyrantel
Ik weet niet wat voor een veulen je hebt en wat ze weegt, maar je kunt hier prima meer van geven. Beter overdosering dan onder doseren


Dankjewel voor je snelle reactie :)
Jij denkt dus ook dat het een spoelwormeninfectie is? Of mogelijk da bellen om al het andere ook uit te sluiten?

elibeest

Berichten: 3576
Geregistreerd: 10-04-03
Woonplaats: Breskens/Vierpolders

Re: Mogelijke spoelwormeninfectie - Graag advies (Help)

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 22:45

Spoelworm infecties kunnen heel hardnekkig zijn. Vaak zijn spoelwormen inderdaad ook resistent tegen de werkzame stof ivermectine
Het kan bij zo'n Jong dier heel goed dat de snotneus los staat van de worm infectie. Vaak maken ze ook wel een verkoudheid door.
Maar mijn ervaring, wij hebben een fijne dierenarts, vertrouw je het niet, bel dan voor overleg, en indien nodig laat je ze langs komen. Beter een x teveel, dan een x te weinig
Maar ze had geen verhoging schreef je, dus volgens mij hoef je dan geen slapeloze nacht te hebben

janouk

Berichten: 15864
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 22:49

Liever met Febendazol ontwormen tegen spoelwormen. Van Pyrantel is bekend dat de wormen meer kans geven op verstijving van de worm bij het afsterven en leiden tot verstoppingskoliek. Ik he altijd geleerd juist bij spoelwormen niet over te doseren omdat je juist licht moet onderdoseen om te zorgen dat de spoelwormen geleidelijk afkomen om verstopping te voorkomen.na een week dan nadoseren.

Maar overleg goed met de veearts voor een goed ontwormingschema en middel en neem meteen verse mest mee voor controle, als is nu in de winter minder betrouwbaar omdat wormen nu minder eieren uitscheiden.
En dan maandelijks ontwormen tot geen ei meer gevonden wordt.

Janouk ZZ dressuur mennen ZZ vaardigheid mennen, L dressuur, Working Equitation
Meneer Anton, M dressuur mennen en M vaardigheid mennen
Aladdin, L dressuur mennen, M vaardigheid mennen, L2 dressuur

Lily_Fee
Berichten: 613
Geregistreerd: 16-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-02-17 22:54

elibeest schreef:
Spoelworm infecties kunnen heel hardnekkig zijn. Vaak zijn spoelwormen inderdaad ook resistent tegen de werkzame stof ivermectine
Het kan bij zo'n Jong dier heel goed dat de snotneus los staat van de worm infectie. Vaak maken ze ook wel een verkoudheid door.
Maar mijn ervaring, wij hebben een fijne dierenarts, vertrouw je het niet, bel dan voor overleg, en indien nodig laat je ze langs komen. Beter een x teveel, dan een x te weinig
Maar ze had geen verhoging schreef je, dus volgens mij hoef je dan geen slapeloze nacht te hebben


Dankjewel voor je geruststellende woorden. Normaal ben ik niet zo'n stresskip, maar nu dus even wel :Y)

janouk schreef:
Liever met Febendazol ontwormen tegen spoelwormen. Van Pyrantel is bekend dat de wormen meer kans geven op verstijving van de worm bij het afsterven en leiden tot verstoppingskoliek. Ik he altijd geleerd juist bij spoelwormen niet over te doseren omdat je juist licht moet onderdoseen om te zorgen dat de spoelwormen geleidelijk afkomen om verstopping te voorkomen.na een week dan nadoseren.

Maar overleg goed met de veearts voor een goed ontwormingschema en middel en neem meteen verse mest mee voor controle, als is nu in de winter minder betrouwbaar omdat wormen nu minder eieren uitscheiden.
En dan maandelijks ontwormen tot geen ei meer gevonden wordt.


Dankjewel voor je reactie. Ik had het gelezen op internet ja van die verstopping en ik ga morgen even bellen. Een gescheurde darm leek mij nou net niet de bedoeling :+ Wel wil ik alles eruit hebben dus inderdaad een ontworminsschema lijkt mij het beste.
Laatst bijgewerkt door Angela op 04-02-17 15:07, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: berichten samengevoegd

janderegelaa

Berichten: 12714
Geregistreerd: 10-01-06

Re: Mogelijke spoelwormeninfectie - Graag advies (Help)

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 23:43

Die snotneus kan heel goed komen omdat ze in een nieuwe groep staat.

http://www.hplt.nl Curing with the power of light!

mrie
Berichten: 6055
Geregistreerd: 08-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-17 00:33

Niet panieken en je bent geen oelewapper. Je beest is nog erg jong, heeft spoelworm en een snotneus. Ook paarden kennen kinderziektes en hier heb je er een paar.
Voor juiste informatie over wormen en middelen kun je kijken op VPL het Woud. ik heb goede ervaringen met hun werk.
Die snotneus gaat wel over, krijgen ze weerstand van. Doordat de weerstand van je veulen laag is krijg je grote ontstekingen bij kleine wondjes. Rustig behandelen.
Intussen: Zorg dat je beest goed te eten krijgt. Goed is wat anders dan veel. Geen kuil of voordroog, hooi zoveel als hij wil. Een veulenbrok zorgt ervoor dat goede stoffen binnen krijgt.
Veder geef ik zelf elke dag een kleinbeetje slobber waar ik zeoliet bokashi en veendrap door doe. Zeoliet is een soort kleipoeder wat zeer zuiverens werkt. Daarmee ontlast je de lever een beetje na al die zooi van de ontwormingen en dat komt de weerstand ten goede. Bokashi is een soort gefermenteerde granenmiks. Het werkt als probiotica, ze hoeft maar een eetlepel per dag, Veendrap is de aarde van uit de onderstelaag van een veenveld. Het ziet er uit als modder, maar dat is het dus niet, veen zijn vergane plantenresten. Ook hiervan is een eetlepel genoeg om de juiste mineralen toe te voegen aan zijn dieet. Dez spullen zijn o.a. verkrijgbaar bij Bioron, er zit vast wel een dealer ergens bij je in de buurt.
Staat je veulen nu met andere veulens? Want dat is voor de socialisatie wel heel belangrijk. Daar krijg je straks een leuker paard van die zich goed weet te redden in een kudde.
Succes, het komt allemaal goed

jobamara
Berichten: 3379
Geregistreerd: 23-11-10
Woonplaats: Strijbeek

Re: Mogelijke spoelwormeninfectie - Graag advies (Help)

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-17 01:29

http://wormbestrijding.nl/wormbestrijdi ... smiddelen/

Hier een overzicht vd werkzame stoffen in de wormspuiten en welke voor wat het best gebruikt kunnen worden.
Zeker veulens maar ook jaarlingen, twenters en 3 jarige moeten eigenlijk vlgs schema ontwormt worden ipv mestonderzoek.

Lily_Fee
Berichten: 613
Geregistreerd: 16-01-17

Re: Mogelijke spoelwormeninfectie - Graag advies (Help)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-02-17 09:37

Bedankt voor de tips! Voeding ga ik even goed uitzoeken. Ze krijgt onbeperkt hooi, van eigen land, speciaal ingezaaid voor paarden en wordt regelmatig gecontroleerd door een kenner. Verder krijgt ze pavo podo start gemengd met pavo podo grow. Zitten nu in de overgangsfase. Ze staat in een groep van vijftien paarden met drie veulens een jaarling wat kleine pony's / Shetlanders en drie oude van dage. Bedankt voor het terug brengen naar de aarde


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Destiny22, Googlebot, Mieppony en 2 bezoekers