Osteo/chiro/craniosacraal/fysio/acu voor paard, wat te doen?

Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne, Pistasche, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
UMayDream

Berichten: 8823
Geregistreerd: 31-03-10
Woonplaats: Leeuwarden

Osteo/chiro/craniosacraal/fysio/acu voor paard, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-12-16 11:32

Zoals de titel al doet vermoeden, ik heb keuzestress. := Mijn vraag aan jullie: wat doen de volgende therapeuten precies, wat voor resultaten worden ermee bereikt en hoeveel zin heeft het?
Zo uit mijn hoofd weet ik deze te benoemen: osteopaat, chiropractor, cranio sacraal therapeut, fysiotherapeut, acupuncturist. Info hierover is heel welkom en ook over andere soortgelijke therapieën voor paarden! Na 2 maanden ongeval, ziekte en geen training wil ik de goede keuze maken voor mijn paard.

Even een situatieschets:

2 maanden geleden (3 oktober) is mijn paard over het hek gejaagd door 2 andere paarden tijdens het binnen halen. Degene die haar binnen wilde zetten voor de nacht werd verrast door de 2 paarden die mijn paard aan de kant drukten en opjoegen omdat ze ook de weide uit wilden. Aangezien mijn paard nieuw is in de kudde (in augustus verhuisd) was het sowieso al onrustig in de groep en draaide het dit keer echt op een flinke ruzie uit. Mijn paard is daar zo van in paniek geraakt dat ze over het hek van de weide probeerde te springen. Dat is helaas niet zo goed afgelopen: achterbenen volledig open en volgende dag natuurlijk dikke benen. Ze is met 1 achterbeen over, en 1 achterbeen achter het hek blijven hangen - die gelukkig afbrak omdat anders waarschijnlijk haar benen hetgeen waren wat was gebroken. Volgende dag heeft dierenarts er antibiotica, pijnstilling en de hele reutemeteut ingespoten plus medicatie voor de rest v/d week. Alles genas goed behalve 2 wonden aan de binnenkant van de sprong. Dus dierenarts er weer bij. Die voelde met de sonde dat het toch dieper was dan in eerste instantie werd gedacht: 1 van de 2 wonden die niet dicht wilden, zat tot op het bot :oo Paard opgeladen, foto's laten maken en godzijdank was het gewricht niet geraakt (het bot boven de sprong was geraakt) en ook geen stukjes bot los. Maar wel een fikse ontsteking, ook het botvlies. Aldaar is er nog meer medicatie en tetanus gespoten en weer medicatie voor een week mee gekregen en een spuitje (zelfde ab als droogzetten voor koeien) om in de wond te spuiten 2 keer.

Nu zou je denken, dat moet goed komen. Niet is minder waar. Ze werd rondom hoefbevangen door een combinatie van factoren: teveel wortelen (ik kan mezelf wel voor de kop slaan dat ik daar niet bij stil had gestaan, betreffende stal voert er nogal veel), hoefsmid was langs geweest en bovenal véél stress, pijn en medicatie. De DA zei wel dat dit echt komt door al deze factoren, alleen die wortelen was misschien niet heel goed maar hoefbevangen was ze er niet van gworden zonder al de andere dingen die meespelen. Daarom op stal gezet voor 2,5 week en 4 keer per dag hoeven gekoeld plus gekoeld met koelcompressen.

Na een paar dagen op stal stond ze met haar staart een stuk meer tussen de benen dan normaal. Ze heeft altijd gewoon keurig de staart een stukje van de billen af gedragen en nu dus tegen de billen aan. Dat was voor mij al een teken dat er iets niet 100% is in de rug.

Het verhaal is nog niet afgelopen. :Y) Nadat de hoefbevangenheid achter de rug was, constateerde de dierenarts dat op die 2 wonden wild vlees was gekomen. Geprobeerd om dit terug te dringen met stiftjes die soortgelijk zijn aan het spul wat de HA gebruikt om wratjes te bevriezen. Dat hielp niet voldoende, dus DA er weer bij. Die heeft er eea af gesneden, in het verband gezet en weer 3 dagen op stal. Om de groei van nieuw wild vlees te voorkomen en het bloedde natuurlijk ook behoorlijk.

Na bijna 2 maanden mochten we eindelijk weer rijden! *\o/* Alleen is ze dus erg boos tijdens de eerste keer aandraven. Ik heb nu 2 keer weer gereden en beide keren wilde ze stilstaan op mijn hulp om aan te draven de eerste keer. Na even doorzetten galoppeerde ipv draafde ze aan en dat deed ze beide keren eigenlijk heel soepel. Na beide kanten op gegaloppeerd te hebben is ze los en kan ze beide kanten om nageeflijk draven. Ik merk wel dat ze met buiging, balans en nageeflijkheid moeite heeft - maar dat is ook niet verwonderlijk na alles wat er is gebeurd. En haar spieren zijn natuurlijk als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik ben dus op zoek naar iemand die met mij kan meekijken waar het probleem precies zit en die er wat aan kan doen. Ze is verder niet kreupel, eet, drinkt en mest goed en zit verder goed in d'r vel.

Een lang verhaal is het geworden, bedankt voor het lezen! En alvast bedankt voor het advies :)

Lees hier over mijn reis van 2,5 maanden naar Canada: [BEU] Van dressuur in Nederland naar cowgirl in Canada, eh!


mystery1980
Berichten: 3744
Geregistreerd: 02-11-05
Woonplaats: thuis

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-16 11:37

Ik zou even goed overleggen met de dierenarts en niet zomaar iedereen aan je paard laten zitten, er is nogal wat gebeurd en een fysio bijvoorbeeld moet ook goed weten wat er gebeurd is en dus met je dierenarts samenwerken. Ik heb toen enkel en alleen de fysio van de kliniek waar mijn dierenarts bij zat aan het werk gehad bij mijn paard en dat werkte erg fijn, dierenarts en fysio spraken geregeld resultaten door en dat kwam erg ten goede vna mijn paard. Dierenarts weet ook het beste wat jou paard nodig heeft, laat hem de keuze zou ik zeggen, hoef je er zelf ook niet om te stressen.

Accept both compliments and criticism. It takes both sun and rain for a flower to grow.
Normal is an illusion, what's normal for the spider is a choas for the fly!
If I was meant to be controlled, I would have come with a remote.

dresjoepie

Berichten: 2399
Geregistreerd: 23-11-13

Re: Osteo/chiro/craniosacraal/fysio/acu voor paard, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-16 11:47

Heb je geen opbouw schema gehad van de DA? Dit is toch wel gebruikelijk na een blessure Bv 2 weken 15 minuut stappen 2 weken 4 tot 6 rondjes draven tussendoor stap enz

Zou idd ook overleggen met de DA of en wie je je het beste kan laten komen

Symbeami

Berichten: 2660
Geregistreerd: 16-10-03
Woonplaats: Okkenbroek

Re: Osteo/chiro/craniosacraal/fysio/acu voor paard, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-16 11:55

Met deze voorgeschiedenis zou ik ook zeggen: fysiotherapeut. Zeker in dit stadium.
Overleg het ook met je dierenarts. Meeste dierenartsen hebben wel een fysiotherapeut waar ze mee samen werken en vertrouwen in hebben.

Janneke2

Berichten: 17194
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-16 12:09

....een fysio heeft veel verstand van bewegen en spieren.
Dat galop na losstappen makkelijker is geeft mij de associatie dat achterbenen uiteen doen relatief moeilijk is.
Dat kan tijdelijk zijn en klinkt mij logisch in de oren na deze blessure - wellicht heeft de getrainde blik van een ervaren fysio meerwaarde, plus aanvullende tips.

Ik heb een osteopaath die tevens dierenarts is. Zij komt als de gewone DA er niet helemaal uitkomt. Ze kan scheve botten wat verschuiven en voelt superprecies naar spieren.

Een acupuncturist kan andere dingen onderzoeken. Laat ons zeggen de 12 meridianen en wat dat zoal betekent. Wat mij er nog van bijstaat is dat de lever-en galblaas meridianen 'verbonden zijn met' de pezen en banden. Dus toen mijn paard met een pees blessure stond, was het zaak om te zorgen dat die meridianen in topvorm waren en bleven (en paard kwam gelukkig helemaal terug in het werk).

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Arabesk

Berichten: 28240
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Re: Osteo/chiro/craniosacraal/fysio/acu voor paard, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-16 12:13

Keuzestress? Geen van allen bellen; bel je veearts en overleg, voordat je geld uit je zak laat kloppen door een vage therapeut.

gebitsverzorger in Noord-Holland aangesloten bij de NVVGP
cursussen hoefbekappen voor paardeneigenaren
http://www.jantineleeflang.nl

KahluaB

Berichten: 4818
Geregistreerd: 09-11-06
Woonplaats: Zieuwent

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-16 12:22

Wat een ellende zeg ! :(:)

Het mooiste zou zijn (na overleg met je DA) Iemand die op meerdere vakgebieden gespecialiseerd is;die zou dan ter plekke kunnen bekijken welke behandeling voor jouw paard het meest geschikt is. .
Bij ons komt bv iemand die Osteopaat en Homeopaat is .Ook doet ze aan dry Needling.

Succes met het herstel van je paard !
Laatst bijgewerkt door KahluaB op 05-12-16 12:31, in het totaal 1 keer bewerkt

Kahlua:Ster D-OC M2~Feel Good x Elite D-OC Jetset D
Opium: Elite D-OC Z dr~Jetset D x Ster Sport Dr Record

Ramazzotti~Ferguson x Feel Good
:verkocht aan een Inter II ruiter.

UMayDream

Berichten: 8823
Geregistreerd: 31-03-10
Woonplaats: Leeuwarden

Re: Osteo/chiro/craniosacraal/fysio/acu voor paard, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-12-16 12:27

Bedankt voor jullie reacties! Ik zal vandaag of morgen mijn dierenarts eens bellen voor advies. :j

Lees hier over mijn reis van 2,5 maanden naar Canada: [BEU] Van dressuur in Nederland naar cowgirl in Canada, eh!

Janneke2

Berichten: 17194
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-16 12:28

Arabesk schreef:
Keuzestress? Geen van allen bellen; bel je veearts en overleg, voordat je geld uit je zak laat kloppen door een vage therapeut.

....op zich is dat altijd aan te raden, TS noemt beroepen die keurige structurele voorzieningen hebben zoals diploma's, beroepsvereniging, tuchtrecht, etc.

Dus waar zie jij vage therapeuten?

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

damian23
Berichten: 3305
Geregistreerd: 11-02-09
Woonplaats: noord-holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-16 12:29

Zeker, wat een ellende allemaal. Ik zou overleggen met je dierenarts wat te doen. Het kan zijn dat het littekenweefsel trekt of dat er nog iets niet lekker zit. Ik kan me voorstellen dat het wel iets doet met een paardenlichaam als je zo in het hek hebt gehangen. Ik laat altijd een osteo/chiro komen die tevens dierenarts is.

NatasjavE

Berichten: 30734
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-16 12:30

Een paard wat 2 maanden uit de running is zou ik voorzichtig opbouwen.
Overleg met je DA hoe je haar kan opbouwen. Wellicht dat hij een fysiotherapeut waar hij mee samenwerkt aanraden.

That awkward moment when someone yells at you for clicking your pen and you have to click it one more time to use it....

UMayDream

Berichten: 8823
Geregistreerd: 31-03-10
Woonplaats: Leeuwarden

Re: Osteo/chiro/craniosacraal/fysio/acu voor paard, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-12-16 13:08

Over het opbouwen, wat zijn jullie daarin gewend? Ik heb nu 2 keer een halfuurtje gereden met daartussenin 4 dagen rust. Ondertussen wandel ik ook regelmatig met haar een klein halfuur in het bos en staat ze de hele dag buiten. Mijn dierenarts heeft gezegd 'rustig opbouwen' maar geen specifieke schema's o.i.d. aangereikt.

Lees hier over mijn reis van 2,5 maanden naar Canada: [BEU] Van dressuur in Nederland naar cowgirl in Canada, eh!

damian23
Berichten: 3305
Geregistreerd: 11-02-09
Woonplaats: noord-holland

Re: Osteo/chiro/craniosacraal/fysio/acu voor paard, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-16 13:36

Het ligt helemaal een de kwetsuren hoe je moet opbouwen. Met kneuzingen bouw je heel anders op dan met een peesblessure. Ik zou even met je dierenarts overleggen wat hij/zij met rustig opbouwen bedoeld.

PimxBotje

Berichten: 441
Geregistreerd: 22-11-16

Re: Osteo/chiro/craniosacraal/fysio/acu voor paard, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-16 13:42

Volg het advies van je dieren arts zou ik zeggen. :)
Beterschap!

Blijheid

Berichten: 10944
Geregistreerd: 19-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-16 13:46

Inderdaad overleggen met je eigen dierenarts die weet het best wat er gebeurd is en hoe je goed kan opbouwen. Mocht je toch een fysio of chiro willen laten komen, kijk dan eens naar een dierenarts die ook extra opleiding(en) heeft in die richting dan weet je zeker dat er niet iemand met een weekendopleidinkje aan je paard zit.

Zelf laat ik eens per jaar Aimee de Rooij komen, puur voor controle. Zij is dierenarts, maar ook chiropractor en heeft nog een aantal opleidingen in die richting. Zie http://www.dierenchiropractor.nl/even-voorstellen.html
Met Minneke van Duijn (verving Aimee bij haar zwangerschapsverlof) heb ik prima ervaring, zie http://www.minnekevanduijn.nl/www.minne ... paard.html

moonprayer

Berichten: 2393
Geregistreerd: 02-04-04
Woonplaats: Friesland

Re: Osteo/chiro/craniosacraal/fysio/acu voor paard, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-16 13:51

keuze is moeilijk, maar ik heb mijn paardje laten behandelen door een dame die net afgestudeerd is, en erg bekwaam. ze doet eigenlijk al deze dingen. en mijn paard heeft er super baat bij gehad.

ik woon zelf ook in friesland, dus wellicht kan ze tegen geringe voorijdkosten langskomen.
De behandeling vroeg ze maar een schamele €35,- voor, omdat ze haar klantenkring nog moet opbouwen. maar ik heb er een super ervaring aan overgehouden.
mijn paard ook trouwens. zichtbare bobbels in haar wervelkolom zijn weg.

https://www.facebook.com/Osteofrouketea/?pnref=lhc

geen idee of de link werkt. facebook Frouke-tea Friedhoff , is geen alledaagse naam dus moet te vinden zijn. ik zeg voor dat geld ook, baat het niet dan schaad het niet.

I Survived because the fire within, burned brighter than the fire around me.
*~ Duende ~* Frederiksborger ras (moravitas_devoto op Instagram )

UMayDream

Berichten: 8823
Geregistreerd: 31-03-10
Woonplaats: Leeuwarden

Re: Osteo/chiro/craniosacraal/fysio/acu voor paard, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-12-16 23:52

Bedankt weer voor jullie adviezen en tips! Ik heb vandaag met de kliniek gebeld, 'mijn' dierenarts was helaas net even bezig dus daarmee heb ik niet gesproken - wel heb ik geïnformeerd of 1 van de da's misschien een diploma had voor chiropraxie of een andere richting. Dit was niet het geval, er komt wel iedere week een chiropractor bij de praktijk en daar kan ik de 14e al terecht, ware het niet dat vervoer op die dag een probleem is (ben daarin afhankelijk van anderen). Morgen bel ik even terug om het opbouwen met mijn da te bespreken en te kijken of die chiropractor langs zou kunnen komen bij mij op stal.

Ik was vergeten het te vermelden, maar ik en mijn paard wonen sinds kort in Venlo ipv Leeuwarden vanwege mijn studie. Ervaringen met therapeuten uit deze regio zijn zeer welkom! :)

Lees hier over mijn reis van 2,5 maanden naar Canada: [BEU] Van dressuur in Nederland naar cowgirl in Canada, eh!

moonprayer

Berichten: 2393
Geregistreerd: 02-04-04
Woonplaats: Friesland

Re: Osteo/chiro/craniosacraal/fysio/acu voor paard, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-16 10:16

oei venlo is wel een stukje verderop hahahah. dan kan ik je niet helpen ;)

succes

I Survived because the fire within, burned brighter than the fire around me.
*~ Duende ~* Frederiksborger ras (moravitas_devoto op Instagram )

UMayDream

Berichten: 8823
Geregistreerd: 31-03-10
Woonplaats: Leeuwarden

Re: Osteo/chiro/craniosacraal/fysio/acu voor paard, wat te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-12-16 10:24

Hihi ja, het is nogal ver van Friesland :P Toch bedankt!

Lees hier over mijn reis van 2,5 maanden naar Canada: [BEU] Van dressuur in Nederland naar cowgirl in Canada, eh!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Coentjuh, Googlebot, linda2008, Xritt en 10 bezoekers