Oude pony beetje aan het kwakkelen

Moderators: Dyonne, Nicole288, Pistasche, Apple, C_arola, Coby

 
 
Mloes

Berichten: 4741
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten

Oude pony beetje aan het kwakkelen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-16 10:07

Hoi,

Mijn haflingermerrie van 26 is de laatste tijd een beetje aan het kwakkelen. Ik weet niet zo goed meer wat ik nog kan doen.

De samenvatting:
26 jaar oud, heb haar 15 jaar. Altijd heel erg fit en vrolijk, rijd nog 2 of 3x per week met haar. Daarnaast wandelen we regelmatig. Ze is altijd vrolijk en druk geweest.
Afgelopen januari verhuist naar de stal waar we nu nog staan. Ze heeft daar even tijd nodig gehad om haar draai te vinden, na een week of 3 heb ik toen de dierenarts laten komen voor een checkup omdat ze wat inviel ondanks het vele eten dat er in ging. Dierenarts heeft bloed geprikt, gebit gecheckt en darmen opgevoeld. Complimenten over hoe fit en gezond ze was, geen reden tot paniek; moest waarschijnlijk nog even wennen. Daarna weer bijgetrokken, maar eigenlijk sindsdien niet meer echt dik te krijgen. Waar ze vroeger dik werd van lucht, moet ik nu regelmatig slobber bijvoeren.
Afgelopen september begon ze weer wat in te vallen en proppen te maken. Dus weer tandarts erbij, kies laten trekken (nummer 2 nog maar). Daarna twee weekjes lastig gegeten, daarna was ze snel weer de oude. Gestopt met bijvoeren en lekker veel ritjes gemaakt.

Precies drie weken geleden heeft ze koliek gehad (eerste keer ooit), dierenarts erbij en na een spuit knapte ze eigenlijk zienderogen op. De dag na de koliek kwam ze alweer in draf naar me toe. Sindsdien vooral gewandeld en stapritjes, en wat me opvalt:

- Ik vind haar sinds de koliek was onverschillig en lusteloos, doffe oogjes. Iemand die haar niet kent zou niet echt wat merken, maar ze is absoluut niet de oude blije pony.
- Ze maakt de ene dag gigantisch veel proppen, daarna gaat het weer drie dagen goed.
- Ze lijkt te kwijlen bij het eten van d'r muesli.
- Ze kauwt veel.
- Ze krijgt elke dag Seniores Priores en onbeperkt ruwvoer, toch blijft ze wat dunnetjes. Niet echt mager, maar gewoon iets ingevallen.

Bovenstaand doet mij denken aan een maagzweer? Misschien door het lastige eten met die getrokken kies? Wat zouden jullie in mijn geval doen? Tandarts lijkt me niet per se de oplossing omdat ze de ene dag perfect d'r hooi eet, de andere dag spuugt ze alles uit. Dierenarts komt vrijdag voor bloedonderzoek, benieuwd wat daar uit komt. Ze dacht aan Cushing, maar het lijkt me raar dat dit precies na de koliek is begonnen?
Moet wel zeggen dat ze sinds dit weekend weer vrolijker is, dus wie weet toch weer op de goede weg. Vacht glanst, ze was zelfs weer hengstig dit weekend. Maar het zit me toch niet helemaal lekker.

Nog wat verder info:
- Altijd veeeel te dik geweest, tot vorig jaar nog.
- Staat 's zomers dag en nacht buiten, 's winters van 07:30 tot 18:30 ong. buiten in een groepje.
- Heeft altijd onbeperkt ruwvoer, op stal en op de wei. We hebben kuilhooi, redelijk droog. Dierenarts heeft het gevoeld / geroken en vindt het goed ruwvoer voor paarden. Heb wel het idee dat ze dit kuil moeilijker eet dan het hooi op de oude stal.
- Krijgt nu al een tijdje één schep Seniores Priores per dag. Daarnaast elke dag halve schep muesli (Pavo 18 plus), Marstall Force (vitamines), wat lucerne door de muesli, en ze heeft een liksteen.

Ik weet even niet meer waar ik goed aan doe.. Heel verhaal geworden, sorry :Y)


ellepel

Berichten: 43902
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 13:29

Zeker laten testen op de cushing, en wat voor koliek heeft ze gehad, weet je waar het van kwam?

Weet je ook hoeveel er echt naar binnen gaat van het ruwvoer,
nadeel van proppen is dat ze mooi wat op het ruwvoer omsabbelen,maar ze spugen het uit en uiteindelijk krijgen ze er soms maar bar weinig van binnen

Zou zeker kijken of er een verminderde darmwerking is.
Misschien kun je daar in nog iets ondersteunen?

Dat proppen maken is niet goed, misschien moet je juist nog een andere tandarts laten kijken?

[IM] 22 jaar waren we bij elkaar…dag lieve lieve Appie…

A woman needs two men in her life - the horse of her dreams and a jackass to pay for it.

Mloes

Berichten: 4741
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-16 15:39

Thanks voor je reactie.
Waar de koliek vandaan kwam weet ik niet.. Ze was niet verstopt. Tijdens het opvoelen zei de DA dat de dunne darm (geloof ik) op spanning stond. Maar geen zand of verstoppingskoliek geloof ik. Ging allemaal een beetje langs me heen op dat moment :Y)

Qua tandarts: heb altijd Mieke Roelse (Hestadent) als tandarts gehad, en zij is echt heel kundig. Zij heeft Cindy eind augustus nog behandeld. Voelde toen wel een losse kies, maar omdat zij geen kiezen trekt heeft ze me doorverwezen naar Jan Kroes (Krommerijnkliniek). Hij heeft twee weken later de kies getrokken. Maar ze is dus in twee weken tijd door twee heel kundige tandartsen gezien. Zou frappant zijn als beide iets over het hoofd hebben gezien. En wat ik ook raar vind, hoe kan het toch dat ze de ene dag alles uitspuugt en alleen maar proppen maakt, en de dagen erop is er weer niks aan de hand? Kiespijn of ontstekingen doen toch constant pijn zou je denken. Proppen ruiken trouwens niet vies of rot o.i.d.

V.w.b. wat ze binnenkrijgt: overdag weet ik het niet precies, ze eet met een ander paard uit de hooibak. Maar eigenlijk staat ze 9 van de 10 keer bij de hooibak als ik aan kom. 's Nachts op stal heeft ze haar eigen hooinet helemaal vol, elke ochtend blijft er nog een plukje over. Als er dan geen proppen liggen weet je dus dat ze in ieder geval 's nachts veel hooi heeft binnen gekregen.
Wat je zegt over verminderde darmwerking, daar heb ik ook aan gedacht. Je ziet de laatste tijd (maanden? Jaren?) in de mest duidelijk dat het ruwvoer minder goed wordt verteerd. Dit heb ik al eens voorgelegd aan de DA, en die zei toen dat het logisch is dat de darmen minder goed werken op zo'n leeftijd (dus qua vertering / opname). Zal vrijdag ook eens vragen of ik daar nog iets in kan ondersteunen inderdaad.

Ik neig zelf op dit moment toch naar een maagzweer, gezien het kauwen, kwijlen, proppen maken, de koliek. Alleen rare is dat ze dus 24/7 ruwvoer tot d'r beschikking heeft. Het zou kunnen dat ze na het trekken van de kies een maagzweer heeft opgelopen? Ze kon toen een week of twee heel slecht het hooi eten. Ze kreeg toen twee keer daags slobber en verder knabbelde ze wat gras, maar we hebben hier in Utrecht geen overvolle weides helaas.

Pandora2
Berichten: 17015
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 15:48

In eerste plaats cushing test laten doen. :j
Ik zie een paar zaken die zeker in die richting kunnen wijzen.

Mloes

Berichten: 4741
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten

Re: Oude pony beetje aan het kwakkelen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-16 15:51

Jep, dat is wat de DA ook al zei. Op deze leeftijd is Cushing natuurlijk helemaal niet gek. Gelukkig kan je Cushing met medicijnen redelijk onder de knie houden toch?
De dierenarts zei ook op de avond van de koliek, dat het best nog eens kan zijn dat er iets (als in: bijvoorbeeld een tumor) in die buik zit wat de koliek veroorzaakt heeft. Ook dat kan met bloedonderzoek bevestigd of uitgesloten worden.

Linnie050

Berichten: 10573
Geregistreerd: 20-04-11
Woonplaats: Gelderland de veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 15:52

Is de kwaliteit anders van het hooi?

Kan wel evenveel krijgen maar als er minder voedingsstoffen inzitten...

Naast de cushing:

Haar gebit? Dierenarts die je hebt heeft wel verstand van het gebit?
Seniorenslobber en vitamine brokjes een optie?

Mloes

Berichten: 4741
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten

Re: Oude pony beetje aan het kwakkelen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-16 16:01

Hooi is toevallig (superslechte timing :D) de week na de koliek veranderd. Oude leverancier stopte ermee. Maar hebben daarvoor altijd van dezelfde boer het hooi gehad, en ook het nieuwe hooi is (zo op het oog) van goede kwaliteit. Dat vindt mijn stalbaas heel belangrijk gelukkig. Verwacht niet dat het door het nieuwe hooi komt, de vage probleempjes waren er al tijdens het 'vorige' hooi (waar ze het dus ook wel goed op heeft gedaan). Maar als er niks uit komt vrijdag wil ik het hooi laten testen ja, had gelezen dat je dat voor 100 euro ofzo al kon laten onderzoeken.

Ze krijgt Seniores Priores en Marstall Force (vitaminebrokjes). Daarnaast Pavo 18+ muesli met scheut olie. Heb dit ook met de dierenarts doorgesproken en die vindt dat het voer goed is zo.
V.w.b. tandarts: dit zijn allebei dierenartsen die zich hebben gespecialiseerd in tandarts (opgeleid in Amerika). Dus die hebben beide verstand van het gebit. Ik laat haar ook altijd onder verdoving behandelen, eens per 6 tot 8 maand ongeveer.

mystery1980
Berichten: 3700
Geregistreerd: 02-11-05
Woonplaats: thuis

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 16:15

Heb je al eens gekeken hoeveel hooi ze daadwerkelijk eet (afwegen) vervolgens zou ik haar eens een paar dagen op metacam zetten en kijken of ze dan meer eet. Dan kun je de pijn en de tanden een beetje beoordelen. Als het daar niet aan ligt zou je eens wat voor de maag kunnen geven in overleg met je DA, is wel duur maar baat het niet schaad het niet dacht ik.

Accept both compliments and criticism. It takes both sun and rain for a flower to grow.
Normal is an illusion, what's normal for the spider is a choas for the fly!
If I was meant to be controlled, I would have come with a remote.

Mloes

Berichten: 4741
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-16 16:28

Nope, nooit echt afgewogen. Wel een goed idee, ik kan in ieder geval wegen wat ze 's nachts op stal naar binnen werkt. Overdag wordt lastiger, of ik moet haar even een paar dagen apart zetten.
Maar wat je zegt, kijken of ze op pijnstiller meer eet.. Ze eet dus gewoon wel veel. Afgezien van soms een dag proppen maken krijgt ze volgens mij onwijs veel binnen. In ieder geval dus ongeveer 1 kg Seniores priores, halve kg muesli, en onbeperkt (dus zoveel ze maar wil) hooi. Hoeveel hooi ze daadwerkelijk eet, geen idee dus ik ga eens wegen hoeveel zo'n vol net in de stal weegt.
Ze is qua eetlust nog wel een echte haflinger hoor, zodra ze eten hoort / ruikt / ziet staat ze te trappelen als vanouds :D

edit: Aangezien er (volgens mij) veel eten in gaat zou je dus eerder denken aan opname- of verteringsproblemen. Lastig lastig. Erg benieuwd in welke richting de DA denkt!

Mloes

Berichten: 4741
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-16 16:39

Dit is de dame in kwestie. Op zich vind ik haar er voor haar leeftijd nog goed uit zien, dit was de middag dat de kies werd getrokken.
Je ziet hier ook zo'n lijn lopen over de buik. Dat is het eerste teken dat ze wat gaat invallen weer. Verder vind ik haar hier qua flanken niet super gevuld, maar op zich vind ik haar er hier gewoon wel goed uit zien.
Edit: vergeleken met nu ziet ze er ongeveer hetzelfde uit. Alleen zit ze inmiddels goed in d'r wintervacht, en dus wat stoffiger enzo :Y) Wel glanst ze lekker, en flanken en die lijn zijn ongeveer hetzelfde op dit moment.

Afbeelding

Dees

Berichten: 17327
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 17:47

Ik denk aan 'gewoon ouderdom'. Niets geen cushing of andere ziekte oid, gewoon 'aan het op-gaan'.
Ze blijven niet goed en wat je ook doet, het proces van ouderdom is niet te keren. Van ouderdom takelen ze af, zo is het nu eenmaal.
Kijk maar naar je eigen opa, die is (was) op 70-tig jarige leeftijd ook niet meer dezelfde jonge god van 50 daar eerder en ook zijn ogen staan (stonden) op 70-tig jarige leeftijd wateriger dan op jongere leeftijd. Zo gaan de dingen, het hoort erbij.

Je haf ziet er nog keurig uit en dat vertelt je eigenlijk toch ook dat je het goed doet. Maar je haf is onderhand natuurlijk wel stokoud. Ze gaat alleen nog maar meer invallen, die bespiering ga je niet meer terugkrijgen en was ook ingevallen geweest als je haar niet had verhuisd oid. Zolang ze eet en een beetje vrolijk en pijnloos de dag mag doorkomen, geniet er dan van. En als de tijd daar is, wees gewoon voorbereid.

Mloes

Berichten: 4741
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten

Re: Oude pony beetje aan het kwakkelen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-16 18:03

@Dees: Ik hoopte nog heel lang van haar te genieten, maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Na de 'koliek-avond' ben ik me wel wat bewuster dat er een keer een eind aan gaat komen. Wat me nu wel dwars zit; ze is echt nog ontzettend fit. In augustus zijn we nog op trektocht geweest, 30km per dag, 3 dagen lang. Ze loopt altijd voorop, wil altijd harder. Het lijkt ineens alsof ze 10 jaar ouder is. En omdat het zo ineens is, heb ik toch het gevoel dat er een oorzaak is. Anders zou ze toch sluimerend telkens ietsje slechter zijn geworden?

Dees

Berichten: 17327
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 18:14

Tja, het kan van alles zijn. Heel veel mensen overlijden aan de gevolgen van een longontsteking. Niet omdat de longontsteking zelf perse de reden is, maar als de rest van het lijf bijna 'op' is, zal er iets de fatale doorslag gaan geven. Een toevallige longontsteking in een zwak lijf is juist dan heel riskant.
Wat ik met dat macabere voorbeeld wil zeggen: het kan ineens heel hard gaan. Je hoeft het heel niet te zien aankomen maar onderliggend kan de gezondheid natuurlijk wel al zijn aangetast. Misschien was ze niet meer zo fit als je dacht toen je nog lange ritten maakte, misschien heeft ze een virusje te pakken gekregen, misschien een kou gevat, misschien wat zand binnen gekregen... het kan van alles zijn en je zult het nooit weten.

Maak jezelf geen verwijten, je doet het echt goed dat bewijst die foto van je haf wel. Ze ziet er echt nog top uit voor haar leeftijd. En het is helemaal niet gezegd dat je niet nog heel lang van haar kan genieten. Mijn buren hebben een 27 jarige pownie die al een tijdje met pensioen is en ieder jaar een stukje slanker is dan hij ooit was, maar hij doet het verder nog goed hoor. Het hoort er gewoon bij. Het is een zegen dat ze zo oud mogen worden maar dat worden ze niet in een lijf dat lijkt op dat van een 5-jarige.

Mloes

Berichten: 4741
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-16 18:30

Ben het met je eens hoor. Heb de DA ook gevraagd of de koliek niet een grotere klap voor haar is geweest dan in eerste instantie gedacht. Het sneue is ook, ze is zo hard voor zichzelf. Op de avond van de koliek waren we lekker aan het wandelen in het park, ze was een beetje sloom maar verder niks geks gemerkt. Tot ze ineens kreunend in elkaar zakt en niet meer overeind wilde komen :( Dacht even dat ze daar zo ter plekke dood zou gaan. Dus ja, kan natuurlijk goed dat er meer speelt dan ze laat merken.

Miran

Berichten: 3905
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Woubrugge

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 18:59

Ik herken het wel, toevallig ook een 26-jarige Haflingermerrie die ik ook al 15 jaar heb, ook nog fit maar ineens wat aan het kwakkelen, met ook wat gebitsproblemen, en ook heel hard voor zichzelf. Ik heb afgelopen zomer bloed laten prikken, kwam vit E tekort en wat afwijkende leverwaarden uit. Met een ander voerpatroon zie ik de klachten van toen (niet sprankelend, wat mat) niet meer terug. Wat mij deze zomer ook duidelijk opgevallen was, zijn de snel geirriteerde ogen. Na 2 dierenartsbezoekjes en tubes zalf heeft ze de rest van de zomer 24/7 met vliegenkap gestaan en was het acceptabel, nu komt het tot rust.

Wat ik zelf ook heel erg merk, is dat elk klein dingetje toch een stapje achteruit wordt. Het is en blijft een bejaard paard, hoe fit ze ook nog is. Liefst wil ik haar voor altijd bij me houden, maar ik ben ook bewust dat het toch een keer over gaat zijn, al is ze nu zo fit dat ze zo nog tien jaar mee moet kunnen.
Op je foto vind ik haar er ook nog goed uit zien. Misschien kun je eens overstappen op een andere vitaminebrok, om te kijken daar verschil in zit? Ik merk zelf dat mijn beide Haflingers op de Marstall Forse op een gegeven moment toch wat tekort komen.
Verder heb ik nu door omstandigheden de derde tandarts binnen een jaar erbij gehad, ze heeft al die tijd al diastasen omdat haar kiezen niet meer mooi achter elkaar staan, maar dit is voor het eerst dat er echt behandeld (opgevuld) is ipv alleen schoongemaakt. De verwachting is dat ze nu langer klachtenvrij moet zijn. Een andere tandarts kan dus toch een andere kijk op iets hebben, al zijn de eerste 2 ook goede tandartsen.

Eigenlijk denk ik dat ik je niet heel veel nuttigs vertel als ik even terug lees, behalve dat je niet de enige bent :o . Ik denk wel serieus dat kleine klachten bij het ouder worden horen, in de natuur hadden ze er al niet meer geweest.

knollentuin
Berichten: 9665
Geregistreerd: 04-10-08
Woonplaats: heemstede

Re: Oude pony beetje aan het kwakkelen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 19:12

Je kan de seniores priores als ze dat graag eet verhogen, dat kan ruwvoer volledig vervangen.
Wanneer heb je t laatst tegen bloedworm ontwormd? ,
Verder vind ik je paard er best uitzien voor de leeftijd

nee ik heb geen dyslectie, wel autocorrect!!

Mloes

Berichten: 4741
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-16 19:18

Haha wat toevallig, bijna exact hetzelfde verhaal :D vieze ogen herken ik ook trouwens. Ben benieuwd wat er uit het bloedonderzoek komt. DA begon aan de telefoon wel weer over een tumor, dus ben wel een beetje bang voor de uitslag :( Het liefst houd ik haar gewoon nog 10 jaar bij me. Wil ooit een boerderijtje met een stukje grond, en dat moet Cin nog wel meemaken! :D Maar moet wel realistisch zijn. Op is op, ga haar niet voor mezelf nog met pijn en ongelukkig laten doorsukkelen.

Wat voor vitaminebrok geef jij nu? Ik ga haar voer toch ook nog even goed bespreken met de DA vrijdag.
Qua tandarts, Cindy heeft ook diastasen. Deze worden schoongemaakt maar niet opgevuld. Heeft dit bij jou geholpen? Hoe lang kon je nu door zonder klachten?

Mloes

Berichten: 4741
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-16 19:19

knollentuin schreef:
Je kan de seniores priores als ze dat graag eet verhogen, dat kan ruwvoer volledig vervangen.
Wanneer heb je t laatst tegen bloedworm ontwormd? ,
Verder vind ik je paard er best uitzien voor de leeftijd


We ontwormen preventief 2x per jaar, staat volgens mij één dezer dagen weer op de planning. Laatste keer zal april zijm geweest. Wel mestonderzoek gedaan tussendoor.

Linnie050

Berichten: 10573
Geregistreerd: 20-04-11
Woonplaats: Gelderland de veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 19:20

Je paard ziet er inderdaad goed uit hoor!

Mag ze van de rest van de groep ook gewoon bij het hooi komen overdag?

Mloes

Berichten: 4741
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-16 19:21

knollentuin schreef:
Je kan de seniores priores als ze dat graag eet verhogen, dat kan ruwvoer volledig vervangen.
Wanneer heb je t laatst tegen bloedworm ontwormd? ,
Verder vind ik je paard er best uitzien voor de leeftijd


We ontwormen preventief 2x per jaar, staat volgens mij één dezer dagen weer op de planning. Laatste keer zal april zijm geweest. Wel mestonderzoek gedaan tussendoor.
V.w.b. de Seniores: liefst wacht ik daar zolang mogelijk mee. Als ze nog hooi kan eten moet ze dat vooral blijven doen. Ik zie volledig op Seniores Priores meer als uiterst redmiddel als dr tanden echt op zijn. Tuurlijk kan ik het wel verhogen, maar vind dat voor nu nog niet echt nodig. Ze is er overigens dol op (gelukkig)!

Mloes

Berichten: 4741
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-16 19:23

linnie050 schreef:
Je paard ziet er inderdaad goed uit hoor!

Mag ze van de rest van de groep ook gewoon bij het hooi komen overdag?


Ze staat op dit moment (waarschijnlijk tijdelijk) samen met één paard op de wei. Dat is haar grote vriendin, dus die eten praktisch uit elkaars mond :7 met de andere paarden gaat het ook super. Geen voernijd o.i.d.

ellepel

Berichten: 43902
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 19:27

Je kunt natuurlijk altijd met je veearts overleggen he of je een kuur kan geven tegen een eventuele maagzweer.
En die krijgen ze bijvoorbeeld ook van een ontsteking in de darmwand door wormen, en er kunnen meer oorzaken zijn.
Maar met bloedonderzoek komt het ook wel naar voren als er wel een wormbesmetting zit hoor.
Zou dat denk ik even afwachten en dan verder kijken.

Ze ziet er mooi uit hoor, alsze ouder worden dan veranderen ze toch wat van bouw,de buik word wat anders,de bespiering vaak toch wel.
Maar ik zou even het bloedonderzoek afwachten

[IM] 22 jaar waren we bij elkaar…dag lieve lieve Appie…

A woman needs two men in her life - the horse of her dreams and a jackass to pay for it.

Pandora2
Berichten: 17015
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 19:29

Poown ziet er gewoon fantastisch uit :j
Ouderdom kan een verminderde darmwerking / opname van voedingsstoffen veroorzaken. Wat de koliek kan verklaren en het feit dat ze wat invalt. Maar in elk geval is ze zeer zeker heel goed op gewicht. Ik zou ze in elk geval niet dikker willen hebben, veroorzaakt vaak veel narigheid en al zeker bij oudere diertjes.
Testen op cushing kan natuurlijk nooit kwaad, kan je dit meteen uitsluiten ( of behandelen ).

Cowgirl

Berichten: 22830
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-16 21:32

Hier eentje van 25, haflinger ruin. Herken ook de gevoelige ogen. Zie ook wat vaker vieze ogen dan voorheen. Ook het gebit en wat jij zegt dat de ene dag alles erin gaat en de andere dag vind je proppen.
Zijn tanden zijn 4 weken terug gedaan en hij had voor zijn leeftijd nog een best net gebit maar wel vlak en op zijn eindje.

Hij word ook wat stram met het gaan liggen rollen, vandaag viel hij om toen hij wat in de knoop zat met zijn benen bij het opstaan :P . Maar heb hem al lange tijd op de glucosamine .

Ik ga naast mijn hooi ook weer pulp geven.

Maar buiten wat lichte ouderdoms kwaaltjes doet hij het prima en ziet hij er net zo uit als jou merrie.
Hij staat in ene overdekte paddock en dat is ook wel lekker, bewegen maar niet meer in slecht weer.

Verder heeft Dees gewoon gelijk ze worden ouder en daar kunnen we iks aan doen. Hooguit het ze zo aangenaam mogelijk maken.

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

Felix 28-05-1991 - 16-04-2019

Mloes

Berichten: 4741
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-11-16 22:32

Vanavond was ze weer vrolijk, lijkt niet meer zo duf en onverschillig als afgelopen weken. Gelukkig maar, daar maakte ik me nog het meeste zorgen om. Van het weekend weer een ritje / wandelingetje doen, kijken hoe ze dan is.
En qua gewicht, ik wil haar zeker niet te dik hebben. Ze heeft artrose dus te dik is direct slecht voor haar benen. Maar die lijn die je ziet is wel het teken dat ze bij de flanken gaat invallen weer, ik zou het fijn vinden haar net een tikkeltje voller te hebben. Al was het maar om een klein beetje reserves te hebben.

We gaan het zien! Als ze nu weer wat vrolijker en frisser blijft ogen maak ik me al een stuk minder zorgen :(:) Je wil inderdaad gewoon dat ze nog zo aangenaam mogelijk van haar pensioen gaat genieten.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Eline_S_S, GoogleAdsense, Sanniejtjuh, Susanne_1995, Zebrastreep en 8 bezoekers