Veel drinken en dunnere mest?

Moderators: Dyonne, Nicole288, Pistasche, Apple, C_arola, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoniem

Veel drinken en dunnere mest?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-16 17:33

Ugh helemaal geen idee wat ik moet.

Mijn merrie is sinds vandaag aan de dunnere poep. Geen 'natte diarree' maar gewoon echt wel dunne. Ik heb vandaag van 6 mensne gehoord dat ze aan de dunne zit en dat het o zo smerig is dat het over haar staart zit. Euhm nou sorry maar daar kan ze helemaal niks aan doen. :(:)

Het schijnt dat ze dus ook heel veel drinkt. Echter betwijfel ik dit want ze staat met nog 4 andere paarden die uit dezelfde bak drinken. Maargoed mij is vertelt dat ze veel drinkt. :o?

Ze heeft gister toen ik wegging een nieuw plekje ontdekt in de paddock achter het schuilstalletje en heeft daar bijna nonstop zitten eten van de wilgenboom. Ze zit dan een soort van vast maar als ze achteruit loopt is ze weer "vrij".

Verder staat ze nu op onbeperkt goed hooi, krijgt ze een handje muesli na het werk en af en toe wat snoepjes. Ze toont niet ziek oid. Maar mensen zeiden dat ik het goed in de gaten moet houden met veel wilg eten (dit zou pijnstillend zijn ofzo???), veel drinken en dunnere mest.

Wie herkent dit??


RianneH
Hoofdmoderator Kantine

Berichten: 26418
Geregistreerd: 02-05-05
Woonplaats: Amersfoort

Re: Veel drinken en dunnere mest?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-16 17:46

In wilgenbast zit Acetylsalicylzuur (ook wel bekend als aspirine), maar volgens mij moet een paard daar echt een grote hoeveelheid van eten om werkelijk een pijnstillende werking te krijgen.
Het klinkt eerder alsof het in de darmen wat rommelt. Daar kunnen allerlei oorzaken van zijn, van een virus tot zand in de darmen en alles daartussen. Dat ze veel drinkt kan daar weer een gevolg van zijn, er wordt meer vocht verloren dus dat moet weer aangevuld worden. Mits ze niet veel meer gaat plassen en/of de urine een rare kleur heeft zou ik me daar geen zorgen over maken.

Het eten van bast of het knagen aan hout is vaak wel een teken van tekorten. Die kans is nu zeker al groter, want dunne mest betekend dat de darmen de mest sneller verwerken dan zou moeten en daarom ook een deel van de voedingsstoffen niet opnemen. Persoonlijk zou ik altijd een vitaminekorrel/poeder oid bijvoeren naast onbeperkt ruwvoer.
Je zou er ook aan kunnen denken om een probiotica kuur te geven om de darmen te ondersteunen. De vraag is nu uiteraard, haalt het wel iets uit of gaat het ook sneller door de darmen dan normaal...

Verder zou ik het gewoon in de gaten houden. Blijft het te lang aanhouden is het wel verstandig eens een da te laten komen en ook zeker te denken aan wormen. Wanneer is de laatste kuur geweest en hoe is het onderhoud van de weide?

"Een draver, is gaver" :D

ellepel

Berichten: 43922
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-16 19:52

Even temperaturen. Is dat goed dan kijk je het even aan.
Van veel wilg eten worden ze wel eens wat sloom, heb dat wel mee gemaakt.
maar zou dus even temperaturen :j

[IM] 22 jaar waren we bij elkaar…dag lieve lieve Appie…

A woman needs two men in her life - the horse of her dreams and a jackass to pay for it.

Jet

Berichten: 10472
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-16 22:00

Je kan ook de mest een paar dagen achter elkaar op zand testen ( als dat lukt met die diarree). Als paarden veel zand binnenkrijgen geeft dat een verstopte dikke darm. Dan kan er alleen nog dunne mest langs, dat zou de diarree kunnen verklaren. Als ze last van hun buik hebben vanwege het zand, kan dat ook het wilgentakkeneten verklaren. Dat is dus ook nog een optie.

Als ze dit langer dan een week vertoont zou ik zeker een DA raadplegen en dan wel eentje die gespecialiseerd in paarden is.

Paarden zijn net als lucht, zonder kan ik niet leven!
Vanuit de kop van Noord-Holland: Voor info klik op: Paardentaxi Jet

Anoniem

Re: Veel drinken en dunnere mest?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-16 22:13

Temperaturen ga ik doen.

Kan een zandwegkuurtje kwaad om zelf te geven? Of kan dit alleen via de DA? En hoe kan je zelf op zand testen?

Wormen, ze is in juli getest of ze ontwormd moest worden. Was toen niet het geval. Maar denk dat dat nu wel nodig is!

Jet

Berichten: 10472
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-16 04:31

Zandweg of iets dergelijks koop je bij de paardendrogist bijvoorbeeld, dat hoeft niet via de dierenarts. Toch zou ik als het even kan eerst een paar dagen testen, als er geen zand in de mest zit, kan je het beter niet geven.
Rond deze tijd van het jaar kan een wormenkuur absoluut geen kwaad, heel veel dierenartsen vinden juist tegenwoordig weer dat je in het voor- en najaar blind kan/moet ontwormen omdat mestonderzoek niet altijd betrouwbaar is.

Paarden zijn net als lucht, zonder kan ik niet leven!
Vanuit de kop van Noord-Holland: Voor info klik op: Paardentaxi Jet


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BETUWE, PetalBot en 1 bezoeker