Omdat ik zelf alle topics over het Paardenzwembad al heb gelezen, wil ik hier graag een eigen dagboek starten.
Na mijn zwangerschap (hij is toen wel doorgereden) en een paar afgelaste SGW's, maakten mijn paard Bay en ik een paar weken terug eindelijk onze rentree in Lisse. We reden heel makkelijk foutloos de cross rond en na afloop kwamen we glansrijk door DA-keuring.
De volgende ochtend had hij een bult aan de buitenkant van z'n been die warm was. Koelen, stappen op het harde, en na drie dagen toch maar de dierenarts gebeld. Die zag op de scan dat het checkligament beschadigd was, maar kon nog niet zeggen hoe erg. Na twee weken boxrust weer een scan, daaruit bleek dat 70 procent van het checkligament is beschadigd.
De volgende dag heb ik Bay naar het Paardenzwembad in Vredenheim gebracht. Nu is het hopen op een wonder. Ik heb hem al sinds zijn 3e, zelf zadelmak gemaakt en hij heeft al m'n dromen waargemaakt. Ik vind het ook echt vreselijk om 'm nu niet om me heen te hebben, en ik mis hem enorm. Vredenheim is 2,5 uur rijden dus ik kan er ook niet zomaar even heen. Maar zelfs al zou ik Bay enkel nog recreatief kunnen rijden, dan zou ik daar al heel blij mee zijn.
Ik hoop hier verslag te kunnen doen, ook voor mensen die ooit in hetzelfde schuitje zitten en dan via Google hier uitkomen. En ik hoor natuurlijk graag ervaringsverhalen...
suikermeisje
Berichten: 8380
Geregistreerd: 19-05-08
Woonplaats: Tiel
Geplaatst: 17-10-16 21:09
Ik wil je heel veel sterkte wensen. Hoop net zo hard als jij dat hij weer de oude wordt!
Laatst bijgewerkt door Angela op 18-10-16 15:40, in het totaal 1 keer bewerkt Reden:Naam op verzoek verwijderd.
Deze week wezen kijken. De zwelling is minder na een paar weken zwemmen, maar er zit nog wel een bult. Hij maakte gelukkig een tevreden indruk, maar ik blijf het heel moeilijk vinden dat hij zo ver weg staat en dat ik hem zo weinig zie.
Over 3-4 weken wordt hij weer gescand en kunnen ze hopelijk meer zeggen. Ik blijf ook maar malen: hoe kan dat checkligament zo kapot zijn? Zonder eigenlijk ook maar een pas kreupel te lopen? Heb ik iets over het hoofd gezien? Heeft hij zichzelf dan toch aangetikt?
Ik hoop zo dat het nog goedkomt allemaal... zelfs al zou dat betekenen dat het crossen over is en we alleen nog recreatief kunnen rijden.
Ik zou heel graag meer ervaringsverhalen horen, als mensen dit lezen.
Ik herken heel erg je vragen. Mijn vorige paard heeft nooit een stap kreupel gelopen en aan beide voorbenen een fikse peesblessure.. Heel grof gezegd, de kans is heel klein dat je daar achter kom..
Ben erg benieuwd naar de resultaten van het zwemmen! Ik hoop heel hard voor jou dat je paardje weer de oude wordt en je er weer lekker mee aan de gang kan gaan.
Ik ben gewoon even nieuwsgierig naar hoe dat in zijn werk gaat hoor, hoe vaak en hoe lang laten ze hem zwemmen? Wilde je dit zelf graag of heeft een DA je erop gewezen? En hoe lang blijft hij daar nu staan?
moonfish13
Berichten: 18480
Geregistreerd: 20-08-07
Geplaatst: 29-10-16 00:29
Zover ik weet is het checkligament iets waar ze vaak niet kreupel op zijn, wat het juist zo verraderlijk maakt. Het begint vaak vrij klein en is zo weer weg, en ondertussen gaan mensen verder met trainen terwijl de blessure ongemerkt steeds erger wordt.
Mijn pony is vorig jaar met mennen gestruikeld en ging volledig onderuit met zijn achterbenen gestrekt, zo het asfalt op met zijn snufferd. Hij is 5 dagen heel stijf geweest en eerste dagen katskreupel van de spierpijn op al zijn benen, maar verder leek alles goed. Na drie weken haalde ik hem van stal en hoorde ik een miniscuul geluidje anders in zijn lopen, ik gelijk pezen nagevoeld en idd een ei op zijn checkligament. Niet kreupel niks. Dag erna was de zwelling al bijna weg, en na googelen kwam ik uit op wat er in de eerste zinnen staat. Bij mijn pony is het waarschijnlijk ontstaan door de val, maar niks gevoeld ofzo en mijn pony liep in geheel k*t. Meneer is toen na herstel van zijn stijfheid vrolijk doorgegaan, en heeft toen waarschijnlijk de boel overbelast omdat het niet zeer deed of kreupelheid gaf.
Toen ik het ei zag en wist dat dat t checkligament was heb ik niet getwijfeld en gelijk een afspraak gemaakt voor een scan, en aps therapie ingezet. Gelukkig bleek alles goed, maar de dierenarts kon wel nog zien dat er inderdaad vocht gezeten had. Hij mocht toen gelijk weer aan het werk rechtuit, advies was inspannen en lekker stappen op de weg, en voorlopig doorgaan met de APS therapie. De plek is nog lang geregeld wat dikker geweest, heel soms kan je nu nog voelen dat er wat vocht zit, of een verschil tov zijn andere been. Dat schijnt vrij normaal te zijn, het heeft toch een tik gehad toen alhoewel hij absoluut geen blessure had gelukkig. Dierenarts was lyrisch over zijn pezen en beenwerk.
Neem het jezelf niet kwalijk, het is echt een verraderlijke blessure.
MissBay
Berichten: 673
Geregistreerd: 07-01-13
Geplaatst door de TopicStarter: 06-12-16 10:02
Dag allemaal,
Al even niet meer gereageerd, maar paard is 1,5 week geleden gescand en dat zag er hoopvol uit. Het gat vult zich met weefsel, en dat is een goed teken. Helaas is het nog niet te zeggen in hoeverre hij herstelt, omdat je bindweefsel ipv peesweefsel ervoor in de plaats krijgt. Ik laat hem nog zes weken zwemmen en dan kijken we weer verder.
Wat me wel tegenvalt, zijn de kosten die Het Paardenzwembad voor een scan in rekening brengt. Dat ligt ver boven wat je normaliter bij de dierenarts betaalt, zullen we maar zeggen
@Moonfish: dank voor je verhaal en fijn dat het goed gaat met je pony. ik hoop ook dat mijn paard weer de oude wordt. en ook al kan ik er niet meer mee crossen, dan hou ik het wel bij dressuur en buitenrijden. dan ben ik ook gelukkig.
@Nann: het zwemmen kwam ik op via een stalgenootje. hij staat er nu een week of 8 en ik wil hem in totaal 12 weken laten zwemmen en dan weer verder kijken. volgens de DA komt het waarschijnlijk wel door overbelasting. maar ja, ik heb ook zo'n bikkel die door blijkt kachelen. hij zwemt nu zes dagen per week. ze leren hem eerst rechtuit zwemmen en later ook rondjes. ik heb hier voor gekozen omdat hij dan mooi de bespiering kan behouden. en mijn paard is er niet eentje die heel blij wordt van stappen.
Ik was niet zo te spreken over de hoefsmid daar. Hoeven veels te lang gehouden. Ze liep op stelten! En als ik me goed herinner ook nog dubbele lip voor. Paard is wel genezen en doet het verder prima
yarrah
Berichten: 2706
Geregistreerd: 10-08-04
Woonplaats: the city of the farting (groninger)horse!
Ik heb ervaring met een checkligament blessure. Mijn paard had het ook. De blessures genezen doorgaans altijd. (gelukkig). Mijn paard heeft 6 maanden in het land gestaan en is 100% genezen. Helaas daarna nog een tussenpees blessure nog eens 6 maanden. Nu doen we 2 jaar alles weer. Ik zou niet teveel aan pielen een paard heeft een prachtig zelfherstellend vermogen en lossen het vaak met rust (wel bewegen) zelf op.
MissBay
Berichten: 673
Geregistreerd: 07-01-13
Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-17 21:50
Ben hier al even niet meer geweest. Wel bij paard geweest en heb er dubbel gevoel over. Er werken twee meisjes die echt heel erg lief voor hem zijn geweest.
Maar communicatie laat wel te wensen over en ik heb bijvoorbeeld van de 12 weken dat hij daar stond ook maar een rekening waarin de hoefsmid ook is doorberekend (terwijl hij ergens in de 3e week op speciaal schoeisel zou zijn gezet).
Inmiddels heb ik 'm opgehaald en staat hij lekker weer bij ons. Maar ik heb nog geen opbouwschema (dat moet ik nog krijgen) en paard zit onder de korsten, soort eczeem van het zwemmen en scheren (zijn huid kan er niet meer zo goed tegen). De zwelling is wel mooi weg en ga hem nu bij eigen dierenarts laten scannen deze week.
maylotje
Berichten: 2178
Geregistreerd: 15-09-12
Woonplaats: Zoetermeer
Geplaatst: 04-01-17 23:55
Ik ben heel benieuwd hoe het nu verder zal gaan. Wel jammer dat de verzorging daar toch iets tegen viel.
Kun je anders met je eigen da niet een oobouwschema maken of nogmaals om vragen als dit niet komt?
Ik hoorde laatst ergens dat ze het water eigenlijk steeds zouden moeten verversen bij aquatherapie omdat paarden elkaar anders continu huidproblemen doorgeven. Dat is zo met echte aquatrainers maar waarschijnlijk ook met veelgebruike paardenzwembaden waarvan het water niet steeds wordt ververst. Je gooit er toch een paard in wat de hele dag in de urine en mest heeft gestaan en dan gaat de waterqualiteit heel snel achteruit. Slecht dat ze je niet voor die huidproblemen hebben gewaarschuwd (maar ergens ook wel weer voorspelbaar...). Ik vermoed dat de korsten dan ook echt door het zwemmen komen en niet door het scheren, juist omdat dat een standaard 'bijwerking' is van aquatraining in vies water.
MissBay
Berichten: 673
Geregistreerd: 07-01-13
Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-17 08:38
Hoi!
Inmiddels zijn we al heel wat maanden weer verder en rijd ik gewoon weer dressuurmatig met hem en maak ik alweer buitenritten van 1,5 uur. Springen en crossen durf ik nog niet aan. Omdat ik een paard heb dat ook qua dressuur en bosritten een fijn dier is, vind ik het op het moment belangrijker om hem heel te houden dan die andere dingen te proberen.
Ik heb hem bij de terugkomst van het Paardenzwembad nog drie keer door de DA laten scannen en met een schema weer opgebouwd. Op de laatste scan was het been zelfs weer ietsje dunner dan de keer daarvoor, terwijl ik af en toe al contragalop of een eenvoudige wissel rijd, en hij ook gewoon weer mee de wei opgaat (en daar heus nog wel eens een keer bokt, maar ja, hij moet ook paard kunnen zijn he?). Daar ben ik heel erg blij mee.
Over het Paardenzwembad heb ik gemengde gevoelens. Ze hebben gedaan wat ze beloofden: de pees dun krijgen en het gat weer opvullen. Maar ik ben wel geschrokken van hoe hij erbij stond qua beslag (is in 12 weken tijd een keer naar de smid geweest en dat was in de derde week, dus hij heeft negen weken op hetzelfde beslag gestaan, mijn eigen hoefsmid had er geen woorden voor), en qua huid. De regenrot is nu eindelijk sinds 1,5 maand weg, nu hij gewoon weer zonder deken op het land gaat. Ook de communicatie laat te wensen over, zowel tijdens de periode dat hij er stond, als erna. Een rekening voor het scannen was ook veel te hoog (350 euro, terwijl ik nooit meer dan 150 betaald heb). Een specificatie heb ik nooit gekregen, enkel een: 'Dit is wat het nu eenmaal bij ons kost.' Ik heb geen opbouwschema meegekregen en na vertrek ook nooit meer wat van ze gehoord.
Kortom, ik weet niet of ik het nog een keer zou doen als ik het zou mogen overdoen. Misschien zou ik hem dan toch naar een aquatrainer brengen.
Hopelijk heeft iemand iets aan deze ervaring. De periode van opbouwen was heel spannend (steeds wat meer en langer belasten). Maar ik ben blij dat ik gewoon weer lekker kan rijden met mijn grote vriend!
Anoniem
Geplaatst: 28-06-17 08:53
Dat moet je toch ook een enorme smak geld gekost hebben. Zelf zou ik mijn paard niet zo lang wegbrengen maar iets zoeken in mijn omgeving. Er zijn in NL een aantal gespecialiseerde dierenartsen die een aquatrainer hebben en zich hebben toegelegd op peesblessures. Daar kun je met je paard heen rijden zonder dat hij daar maanden hoeft te staan. Maar supergoed te lezen dat het nu weer goed gaat met je paard.