Operatief verwijderen botfragmentjes

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Little_Gift
Berichten: 1788
Geregistreerd: 05-09-07
Woonplaats: België

Operatief verwijderen botfragmentjes

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-09-16 06:50

Mijn merrie is nu 9 jaar en heb ik reeds sinds veulen.
Ze is altijd intensief aan het werk geweest vanaf haar 3,5 jaar opgebouwd naar wvur dressuur wedstrijden niveau 1 en endurance 80km reeksen.
Sinds vorige winter ook het springen opgestart met haar (ze is springgefokt).

Onlangs bij de kliniek rondom op foto's laten zetten, echo en scan.
Wou weten nu ze 9 is, hoe het daarbinnen eraan toe is.
Bleek qua pezen, artrose in de gewrichten, spat, verkalking enz helemaal zuiver, precies een veulentje was de opmerking. Beter kon dus niet...

Ware het niet dat ze helaas rechtsvoor wel met een botfragmentje zit in de kogel (vooraan).
Links kwamen er 2 fragmentjes aan het licht, vooraan en opzij van de kogel.

Aangezien ze zo netjes is en ik haar wil blijven inzetten, besloten geen eventuele schade af te wachten maar onmiddellijk te laten opereren om die fragmentjes uit te halen.
Want vroeg of laat veroorzaken die schade en dan is dezelfde operatie nodig, maar krijgt men de opgelopen schade nooit meer ongedaan, dus dat risico wou ik niet lopen.

Vanavond moet ik ze inchecken in de kliniek en morgen wordt ze geopereerd.
Woensdagavond of ten laatste donderdag mag ze dan terug mee naar huis.

Als ik eraan denk hoe ze haar helemaal onder zeil gaan brengen, ondanks dat het in een echte verkoeverkamer is met kussens en matrassen ingericht en ze geassisteerd in slaap gaat en geassisteerd terug wakker wordt en er elke seconde iemand bij haar blijft tot ze volledig wakker is, keert mijn maag om en zeker als ik denk hoe ze haar vervolgens gaan takelen aan allevier de benen via de kraan om haar op de tafel en terug in de ontwaakkamer te transporteren...

Ik werk nachtdiensten, dus ben vannacht gaan werken en ga maandagnacht nog werken en dan heb ik de rest van de week vrijaf genomen om er te zijn voor mijn paard.

Ze moet de eerste 2 weken boxrust krijgen maar ik heb reeds een stukje land afgemaakt ter grootte van een box zodat ze wel buiten kan en kan grazen.
Daarna start haar revalidatieschema met veel stappen op rechte lijnen (aan de hand) op stabiele bodem.
Prognose is 100% gunstig met volledig herstel en terugkomst op vol niveau in de sport.
Maar dat maakt me niet zoveel uit, zolang ze maar terug naar huis komt en gelukkig is elke dag, is voor mij het enige wat telt.

Ik weet niet wat ik hiermee wou bereiken eigenlijk met dit topic, maar bij deze staat het er dus :)


Zwoezie
Berichten: 747
Geregistreerd: 23-02-10
Woonplaats: Budingen

Re: Operatief verwijderen botfragmentjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-16 21:20

Ach en niemand die reageert? Uiteraard volg ik je op facebook, maar via deze weg wil ik je toch nog even steunen :D Ook al is de operatie voorbij, tot nu toe alles vlot verlopen en is ze terug thuis. Jammer dat er via hier zo weinig reactie komt ! Want uiteraard is het toch wel fijn dit van je af te schrijven, 't is tenslotte een kind voor je :)

‘°ºO•❤•.¸✿¸.•❤•.❀•.Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ‘°ºO Aurora ‘°ºO•❤•.¸✿¸.•❤•.❀•.Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ‘°ºO

Little_Gift
Berichten: 1788
Geregistreerd: 05-09-07
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-09-16 15:06

Lol haha ik denk dat ze mij niet zo graag hebben hier... ah wel, trek ik mij nu eens niets van aan hihi, komt nu eenmaal voor als je niet de kudde volgt en er uitgesproken meningen op na houdt... maar dan zal er hier ook nooit iemand moeten verwachten dat ik ervaringen betreffende bovenstaand thema delen zal ;)

Evelijn

Berichten: 7692
Geregistreerd: 12-07-04
Woonplaats: Peize

Re: Operatief verwijderen botfragmentjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-16 15:09

Veel sterkte ermee... hoe is de operatie gegaan? Is ze alweer thuis?

"Men kan in de africhting van het paard en de opleiding van de ruiter pas een volgende stap zetten als de vorige stap is afgesloten" Ernest van Loon

Dees

Berichten: 18941
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-16 15:14

Snap niet zo goed waarom je hebt laten opereren.
Dier was toch goed? Die fragmentjes zitten er waarschijnlijk al jaren en hebben toen niet voor problemen gezorgd, waarom zouden ze dat dan nu nog gaan doen?

Mijn ruin had op 3 jarige leeftijd al een chip. Die zit er nu, 11 jaar later, nog. Nooit een probleem aan gehad. En ik weet waar ik over praat - ik ben zelf meerdere keren geopereerd aan een OCD-knie.

Maar goed, het is vast al gebeurd. Ik hoop dat je merrie spoedig herstelt.

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Little_Gift
Berichten: 1788
Geregistreerd: 05-09-07
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-09-16 16:06

Dees: na overleg met meerdere specialisten ter zake is beslist dat het wel degelijk nodig is de fragmenten uit te halen.
Het is een merrie die intensief werkt en het is niet de bedoeling dat de fragmenten uiteindelijk voor schade gaan zorgen.
Want dat doen ze sowieso, vroeg of laat.
Laat staan als ze afbreken en tussen het gewricht schieten, dan is het helemaal om zeep.
Dat risico wou ik mijn dier niet laten lopen!

We hebben het uitgebreid op echo, scan, rx en met een heel team van deskundigen besproken en vroeg of laat zorgen die fragmenten voor kraakbeenschade, alleen al door de continue wrijving langs het kraakbeen.
Om dit te voorkomen, hebben we dus onmiddellijk ingegrepen en tijdens de operatie was te zien dat er inderdaad heel heel lichte krasjes aanwezig zijn op het kraakbeen, deze zijn bijna het vernoemen niet waard en zullen niets van last/schade opleveren maar zo zagen we wel, dat indien we dit niet zouden geopereerd hebben, het kraakbeen alleen maar verder geschaafd ging worden.

Ik heb dus gekozen zeker wel te opereren en alles in het werk te stellen om te voorkomen dat er enige letsels binnenin optreden omdat ik die fragmenten wou laten zitten omdat ik tegen een operatie op zag.

Mijn merrie is ondertussen dinsdag geopereerd en liep dezelfde dag rond alsof er niks aan het handje was/is.
Ze heeft nergens last van, geen pijn, geen zwelling, wordt elke 3 dagen verband gewisseld, moet over 2 weken starten met een revalidatieschema van actief opbouwend stappen aan de hand en zal over 6 weken helemaal terug op en top zijn.
Dan volgt er nog een controle op de kliniek en gaan we door naar aquatraining/hydrotherapie, geen kost noch moeite is me teveel als het om mijn merrie gaat.
Als ik van haar vraag dingen voor me te doen, dan moet ik zorgen dat zij dat ten volle kan en sorry maar ik ging nimmer meer op een paard gaan zitten waarvan ik weet dat er fragmenten in de voorvoeten zitten die elk moment kunnen losschieten of bij elke stap schade aan het veroorzaken kunnen zijn.

Paard maalt er niet om, die merkt niet eens dat er iets gebeurd is, de enige die er blijkbaar van afgezien heeft, is baasjelief!

Had ik gekozen de operatie niet te laten doen, dan kon dat ook, maar dan wisten we dat er ooit een dag kwam dat we het wel dienden te doen omdat op een dag die fragmentjes wel voor kreupelheid zorgen.
Die dag zou dezelfde operatie als nu nodig geweest zijn, met het grote verschil dat alle opgelopen schade niet meer terug te keren zou zijn en dus permanent zou zijn.
Dus als de operatie dan toch moet gebeuren, dan beter voor er schade is dan wachten op een tikkende tijdbom.
Laatst bijgewerkt door Little_Gift op 23-09-16 16:08, in het totaal 1 keer bewerkt

Little_Gift
Berichten: 1788
Geregistreerd: 05-09-07
Woonplaats: België

Re: Operatief verwijderen botfragmentjes

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-09-16 16:07

Evelijn: operatie ging super vlot, de botfragmentjes kreeg ik in een potje met sterk water mee naar huis als souvenir, na de operatie was op de controle rx'en te zien dat alles super netjes verwijderd was en dezelfde dag liep ze alweer rond alsof er niets aan het handje was.
Ze is dus ook alweer thuis sinds woensdag en wordt elke 3 dagen gecontroleerd door onze dierenarts die rechtstreeks in contact staat met de kliniek waar ze geopereerd werd maar paard maalt er niet om, ze merkt er niets van blijkbaar.

Dees

Berichten: 18941
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-16 16:29

Little_Gift schreef:
Had ik gekozen de operatie niet te laten doen, dan kon dat ook, maar dan wisten we dat er ooit een dag kwam dat we het wel dienden te doen omdat op een dag die fragmentjes wel voor kreupelheid zorgen.


Dat is bangmakerij. Het is helemaal geen vaststaand feit dat die fragmenten ooit voor problemen gaan zorgen. Er is een kans. Maar de kans dat er nooit een probleem van komt is net zo groot. Het bewijs daarvan heb ik hier op de wei staan en het bewijs daarvan ben ik zelf.
Ik heb overigens zelf ook fragmenten in het gewricht gehad en geloof me, dat merk je direct. Daar loop je echt niet nog 14 dagen mee door. Na operatie overigens 0,0 gevolgschade. Ook dat verhaal valt imo in de categorie bankmakerij.

Geen enkele dierenarts heeft een glazen bol en ze zijn bij mijn weten ook nog altijd niet helderziend.
Wel verkopen ze graag operaties. Operaties die zelf niet zonder risico zijn, je zou niet de eerste zijn die zijn paard op die wijze verliest.
Je MOET niet opereren bij fragmenten, het kan. Maar het hoeft helemaal niet goed te gaan. Terwijl niets doen ook wel goed kan gaan. In dit geval had ik zelf niet gekozen voor opereren, het paard liep immers al jaren hogere sport zonder problemen, waarom dan de problemen opzoeken.

Neemt niet weg, blij dat het goed is gegaan.

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Little_Gift
Berichten: 1788
Geregistreerd: 05-09-07
Woonplaats: België

Re: Operatief verwijderen botfragmentjes

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-09-16 16:43

Dees: denk dat jij het dan op iets heel anders hebt en ik vermoed dat jouw paard ook nog lang niet uitgeleefd is dus wat niet is kan nog komen.
Verder, welke sport loopt jouw paard of hoe intensief werkt hij?
Plus: er was wel degelijk zichtbaar dat er al irritatie ontstond en neen, ik ben ook niet van het opereren voor het opereren en heb zelf een 3voudige schouderoperatie ondergaan vorig jaar en weet wat de ellende na een operatie kan zijn maar weet ook dat kraakbeenschade geen lachertje is en dat is bij mij in mijn schouder helaas het geval wegens té laat opereren.
No way dat ik mijn paard dat aan deed.

Jij hebt er jouw denkwijze over, ik die van mij en mijn paard is het levende voorbeeld dat zo'n operatie echt geen invasieve ingreep is en het paard er geen hinder van overhoudt.
Verder ga ik tenminste met een gerust gevoel terug met mijn merrie aan de slag kunnen en ben ik blij dat ik dit voor haar heb kunnen doen.

BMHP
Berichten: 1507
Geregistreerd: 15-12-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-16 17:04

Little_Gift schreef:
Dees: denk dat jij het dan op iets heel anders hebt en ik vermoed dat jouw paard ook nog lang niet uitgeleefd is dus wat niet is kan nog komen.
Verder, welke sport loopt jouw paard of hoe intensief werkt hij?
Plus: er was wel degelijk zichtbaar dat er al irritatie ontstond en neen, ik ben ook niet van het opereren voor het opereren en heb zelf een 3voudige schouderoperatie ondergaan vorig jaar en weet wat de ellende na een operatie kan zijn maar weet ook dat kraakbeenschade geen lachertje is en dat is bij mij in mijn schouder helaas het geval wegens té laat opereren.
No way dat ik mijn paard dat aan deed.

Jij hebt er jouw denkwijze over, ik die van mij en mijn paard is het levende voorbeeld dat zo'n operatie echt geen invasieve ingreep is en het paard er geen hinder van overhoudt.
Verder ga ik tenminste met een gerust gevoel terug met mijn merrie aan de slag kunnen en ben ik blij dat ik dit voor haar heb kunnen doen.


Ik ben met Dees eens dat de Operatie vaak preventief wordt gedaan. In veel van die gevallen is het risico van de operatie groter dan de aanwezigheid van fragmentjes. Ik ben geen DA, ik heb de foto,s niet gezien. Dat betekend dat ik niet kan oordelen over de specifieke situatie van TS.

TS heeft het advies van de DA opgevolgt, gezien het paard veel wordt belast kan ik haar beslissing ook begrijpen. Fijn dat alles goed is gegaan.

Ik ben nieuwsgierig wanneer TS weer alles mag doen met haar paard.

Little_Gift
Berichten: 1788
Geregistreerd: 05-09-07
Woonplaats: België

Re: Operatief verwijderen botfragmentjes

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-09-16 20:30

Uiteraard wordt de operatie preventief gedaan, dat is ook de hele bedoeling van de operatie geweest.
Anders had ik het ook zeker niet gedaan. Ik heb het gedaan omdat het preventief was, om te voorkomen dus dat er schade door zou ontstaan en ik zou zo weer die keuze maken.

Om op je nieuwsgierigheid te antwoorden:
Over 6 tot 8 weken.
De eerste 2 weken helemaal niets, daarna gaan de hechtingen eruit en dan moet ze de volgende 4 weken intensief een stapschema volgen (aan de hand) ter revalidatie die elke dag een trapje hoger moet opgebouwd worden.
Daarna mag ze terug een herstart maken qua training en gaan we ook naar de aquatraining/hydrotherapie ter begeleiding/ondersteuning van het heropbouwen van de training.

mirgino

Berichten: 15475
Geregistreerd: 02-02-04
Woonplaats: vlakbij de zee in Z-H

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-16 22:58

mijn paard is in 2011 geopereerd aan chip rechtervoor kogel
mijn paard liep er onzuiver/kreupel mee
en helaas zat er al flinke artrose
de operatie is super gegaan !
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Cheyenne 15-06-2000 - 09-05-2009
(SkipsGiantGringo 02-07-2000 - 29-04-2019 [IM] De Artrose heeft hem ingehaald Dag Lieve Gringo
mijn hart huilt......

Zwoezie
Berichten: 747
Geregistreerd: 23-02-10
Woonplaats: Budingen

Re: Operatief verwijderen botfragmentjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-16 23:01

Ik vind ook dat je et beste gedaan hebt. Natuurlijk klinkt het gek. Maar aan de andere kant... Moest je de scans ed. niet hebben laten doen, wist je het niet en had je er misschien nooit wat van gemerkt. Of misschien toch? Aan de andere kant, nu had je de scans ed. gedaan, snap dat je dan onrustig bent, dingen die niet op hun plaats zitten, horen er niet te zitten lijkt mij... 't is net je kind, dan maak je je daarover zorgen...

Niemand heeft een glazen bol, maar net daarom behandel je dus preventief.. Keuzes maken.. 't is niet altijd even simpel :D

Maar je meid doet het super en maakt het je soms nog lekker uitdagend en moeilijk hahahaha

‘°ºO•❤•.¸✿¸.•❤•.❀•.Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ‘°ºO Aurora ‘°ºO•❤•.¸✿¸.•❤•.❀•.Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ‘°ºO


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers