Mijn paard vermagert en verliest bespiering in de bovenlijn

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

 
 
Watikjezeg01
Berichten: 61
Geregistreerd: 12-07-15

Mijn paard vermagert en verliest bespiering in de bovenlijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-15 20:15

Hallo allemaal,

Ik heb sinds januari een paard, ze is nu net 17 en een merrie. Ik heb haar uit de regio Utrecht en ze stond in eerste instantie op een stal vlak achter mijn huis, regio Rotterdam. Ik heb haar verhuisd na 2 maanden omdat de paddocks daar te nat waren en altijd bezet, ik vond dat ze te weinig beweging kreeg. Ze is verhuisd naar een mooie plek waar ze overdag in de paddock staat en ' s avonds en 's nachts op stal. De eerste maand kreeg ze ineens een eetprobleem, ze at 2 weken erg weinig hooi en tenslotte een aantal dagen niets meer(wel brok). Ze zag er een beetje ingevallen en ribberig uit en was erg onverdraagzaam naar andere paarden en erg schrikachtig in de omgang. Ineens at ze weer, ging weer hinniken als het voertijd was en at haar hooi gulzig op. In de tijd dat ze bijna geen hooi at zijn we begonnen haar bietenpulp bij te voeren zodat ze toch voeding binnenkreeg. 3 maanden later, eind mei begon de ellende weer, juist toen ze er weer mooi en vol begon uit te zien. Ze liet al haar hooi staan en at alleen haar brok en dronk weinig. Na enkele dagen dronk ze vrijwel niets meer(mogelijk wel buiten in de paddock bij het elektrische drinkbakje maar niets op stal). Hierop heb ik de dierenarts erbij gehaald. Deze heeft haar klinisch onderzocht en kon niets vinden, goede darm en maaggeluiden, vochtige roze slijmvliezen. Hij adviseerde een vitamineprik want dat zou eetlustopwekkend zijn. Omdat hij geen aanwijzingen had voor ziekte vond hij een bloedonderzoek eigenlijk overbodig. Tevens heeft hij haar inge- ent want hij achtte haar daar goed genoeg voor. Inmiddels gaf ik haar ook slobber zodat ze in elk geval meer vocht binnenkreeg. Trouwens, gras at ze wel, we hebben op de locatie een klein stukje land. Helaas is dit niet voldoende om een paard te voeden en lopen er meerdere paardjes zo nu en dan, nu is het al een droge dorre bedoening.
Nu eet ze inmiddels weer hooi, ik ben gestopt met haar brok te voeren om haar te dwingen haar hooi te eten en voer geen snoep en slobber meer bij. Maar nog steeds is mijn paard een schim van wat ze was ondanks 3 weken weer hooi eten. Ze is ribberig en is haar bovenlijn bespiering kwijt. De stalhouder had nieuw hooi, groenig hooi en mijn paard is er dol op, alleen zei de stalhouder dat er zoveel eiwit en suikers inzitten dat ze er veel minder van voert. Maar ik werd er niet blij van om te zien dat mijn paard eindelijk weer eet en dan zo'n karige portie te zien die ze binnen 10 minuten had opgeschrokt. Ik heb erop aangedrongen haar meer te geven, minstens 3x3 kg omdat ze moet aansterken en ook al geen brok krijgt. Ik ga nu toch weer een dierenarts erbij halen en een bloedonderzoek laten doen, misschien een holistisch dierenarts. Ik ben de wanhoop nabij, voel me gespannen en ongelukkig. Mijn paard trekt erg naar me toe. Als ik haar uit de paddock haal hinnikt ze en als we eruit lopen rukt ze bijna mijn arm eraf zo graag wil ze het gras uit de berm eten. Het verontrust me zo erg dat ze zo'n verschrikkelijke honger heeft. Heeft iemand een idee wat erachter zou kunnen zitten? Ik zit nu zelf te denken aan een maagzweer of een leveraandoening of een leverbot besmetting. De stalhouder doet bij ons zelf mestonderzoek en dat is volgens stalhouder 2 maanden terug gebeurd en bij aankomst, en heeft niets kunnen vinden( ik weet dat leverbot daarbij niet te zien is).
Ik begin zelfs gedachten te krijgen als was ik er maar nooit aan begonnen en voel mij daar schuldig bij omdat het beestje er ook niks aan kan doen en ik gek op haar ben. Ik hoop dat jullie tips hebben. Of een goede (holistisch) dierenarts in de buurt van Rotterdam weten.

Groetjes


Newallure

Berichten: 367
Geregistreerd: 07-01-14
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 20:20

mijn eerste gedachte is gewoon een stalling met weidegang.......en maag problemen denk ik ook aan.

Karin_deB

Berichten: 5956
Geregistreerd: 15-08-04
Woonplaats: Rijsbergen

Re: Mijn paard vermagert en verliest bespiering in de bovenlijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 20:22

Zand in de darmen??

You're my end and my beginning

Zinzi_jewel

Berichten: 6957
Geregistreerd: 24-01-08
Woonplaats: In het mooie zuiden !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 20:22

Bloed testen op cushing dat als eerste .
En je stalhouder moet je paard gewoon naar behoefte voeren ...
Anders een Andere Stal

Edit lab onderzoek naar cushing kost je momenteel niets . Aktie van de pillen fabrikant

Chasing Dreams ...
Zinti , My very own princess
Fanny, also a princess...
What a luck to have 2 of those Amazing girls
[*]2 wow dressuur zadels te koop [*]

myk_en_shant

Berichten: 2825
Geregistreerd: 15-12-10
Woonplaats: Steenwijkerwold

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 20:25

Ik denk ook zeker aan maag problemen. Al dan niet zweren of zand.

hwn
Berichten: 2775
Geregistreerd: 26-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 20:32

3x 3kg voor een te mager paard is volgens mij te weinig, en zeker als ze geen slowfeeder systeem hebben. Ik zou onbeperkt hooi eisen (desnoods wat bijbetalen, al bespaart stalhouder al op krachtvoer, zou die mogen doen).

Als ze zo hongerig is naar gras, zou ik niet direct denken aan een maagzweer, dan houden ze juist op met eten. Paard geeft aan dat ze honger heeft, dus ik zou in eerste instantie ernaar luisteren, en erop staan dat de stalhouder dit ook doet. Wil ie hier niet in meegaan, dan vrees ik dat verhuizen de enige optie is.

Heb je al es geprobeerd om luzerne bij te voederen? Is ook ruwvoer, eiwitrijk (voor bespiering) en komen ze ook wat van aan. Maar in eerste instantie moet haar rantsoen natuurlijk aangepast worden.

Bloedonderzoek is iss geen slecht idee. Mocht ze effectief voer tekort hebben, dan zal ze ook wel enkele andere tekorten hebben.
Laatst bijgewerkt door hwn op 12-07-15 20:33, in het totaal 1 keer bewerkt

KayleeJane
Berichten: 202
Geregistreerd: 07-12-12
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 20:33

Net als zinzi dacht ik ook aan testen op chushing..

Voor altijd bij me in mn hart <3 R.I.P Scooby

genja
Berichten: 2608
Geregistreerd: 12-12-07

Re: Mijn paard vermagert en verliest bespiering in de bovenlijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 20:38

Op zich heeft de stalhouder wel gelijk dat het niet verstandig heel veel van het 'groene' hooi te voeren. Maar dan moet er wel iets anders aangeboden worden.
Zelf zou ik eerlijk gezegd op zoek gaan naar een plek waar ze overdag gewoon op het gras kan is toch de beste dikmaker die er is.

Watikjezeg01
Berichten: 61
Geregistreerd: 12-07-15

Re: Mijn paard vermagert en verliest bespiering in de bovenlijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-15 22:52

Bedankt voor jullie reacties!
Ik dacht ook aan een verhuizing of bijvoeren maar ik was juist gestopt met bietenpulp, slobber en snoep vanwege de vele eiwitten en suikers want dat kan een (verborgen) aandoening ook verergeren, en ik ben bang dat een verhuizing, de derde dan vanaf januari ook helemaal niet goed is voor haar. En dat het nog zal verergeren. Het is een Arabier ook nog dus al erg sensibel.
Onbeperkt ruwvoer tegen bijbetaling kan ik opperen bij de stalhouder maar momenteel is het zo dat er om 09:00 een voerbeurt is en dan pas 17:00 weer, dit omdat mijn merrie met een jonge Arabierenruin staat en mijn merrie voernijd heeft. In het begin kregen ze om 15:00 een deel van het hooi van de voerbeurt van 17:00 en was het echt bonje tussen die 2, maar de eigenaresse van de ruin zei ook tegen me dat dat allang niet meer zo erg is als in het begin, ik weet zeker dat zij ook graag zou willen dat er weer een middagvoerbeurt is. Want als er zolang geen eten is dan is het bijna gek als ze geen maagzweer krijgen. Vaak ga ik vroeg in de middag met haar op de dijk buiten de stal grazen, zodat ze toch wat binnenkrijgt.
Het moeilijke is er is een no food beleid dwz dat je niet zelf mag bijvoeren, als er bijgevoerd moet worden moet je dat in een bak doen en voert de stalhouder dit. Dit geeft me eerlijk gezegd nu met dit probleem wel een machteloos gevoel
Ik dacht aan mijn paardje verhuizen maar in omgeving Rotterdam is het erg moeilijk een plek te vinden waar je paardje overdag lekker naar buiten kan.
Dat testen op Cushing zou ik kunnen doen maar ik betwijfel of dat het is, ze vertoont daar verder geen kenmerken van en komt goed door haar vacht. Zand in de darmen en in de maag had ik nog niet aan gedacht, maar is het dan niet zo dat ze dan koliek(verschijnselen) krijgen? Ik zal wat mestbollen in water gooien, kijken wat er overblijft. Op zich plast en poept ze goed, haar mest is niet te nat of droog. Ik hoop echt dat de dierenarts iets concreets kan vinden dat behandelbaar is, en anders denk ik toch ook dat het gewoon een weidepaard is en dat ik op mijn gemak een goede plek moet zoeken voor haar, desnoods volpension in een andere provincie..of zelf te verhuizen naar Brabant. Maar in de tussentijd moet ik toch wat.

MarChak

Berichten: 2485
Geregistreerd: 27-01-08
Woonplaats: op mijn eerste Chakra

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 22:58

Zoals je het voerbeleid omschrijft zou ik daar niet gelukkig van worden en toch weer een andere stal zoeken, waar je meer zeggenschap hebt over wat, hoeveel en wanneer je paard mag eten.

♥♥♥ ๑۩۞۩๑ Chakra Mansolein ๑۩۞۩๑ ♥♥♥ Onze zwarte fluwelen schoonheid is gefokt door stoeterij Mansolein

sigrid1182

Berichten: 4620
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: westhoek (frl)

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 22:59

Een paard moet onbeperkt ruwvoer krijgen als ze mager zijn, en ook wat krachtvoer...

Dan groeien ze vaak weer..

Maar dan praat ik wel over 12 kilo......en t liefst overdag goede weide..

Een darmflora van paard werkt t beste als ze hele dag wat kunnen kauwen /eten...

stefje

Berichten: 1807
Geregistreerd: 20-05-04
Woonplaats: Amstelveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 23:05

Eerlijk gezegd denk ik ' mooie plek waar ze overdag in de paddock staat en ' s avonds en 's nachts op stal' maar ze staat daar niet -overdag- in het land, zelfs nu niet (hartje zomer) dan is dat voor je paard geen mooie plek. En een weidepaard... dat is elk paard. Niets ten nadele van jou, maar ik zou snel op zoek gaan naar een plek waar ze, zeker in deze periode, het gras op gaat. En een zandkuurtje doen, hongerig in de paddock dan loert het zandprobleem om de hoek. Beter maar voorkomen met een kuur, koliekverschijnselen kunnen nog komen maar dat zou ik niet afwachten.

aisie

Berichten: 3722
Geregistreerd: 05-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 23:08

Als ik dit zo lees krijgt je paard gewoon veel te weinig te eten. Dit is lang niet genoeg voor een volwassen paard. Ik zou meer vooral veel meer hooi gaan voeren en eventueel grasmix, grasbrok of senior priores bij gaan voeren. Tanden ook even na laten kijken. Maar veel beter zou zijn als dit paard gewoon overdag in het gras kan lopen en in de avond en nacht onbeperkt hooi krijgt. Dat zou ik eerst eens proberen voor je allerlei onderzoeken laat doen. Grote kans dat het probleem opgelost is door het paard gewoon meer eten te geven. En tussen 9 en 17 uur 1x een beetje hooi voeren is ook veel te weinig. Dan loop je grote kans op maagzweren en zandkoliek.

SVRL

Berichten: 2924
Geregistreerd: 26-03-15

Re: Mijn paard vermagert en verliest bespiering in de bovenlijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 23:36

Mijn paard staat al 8 jaar op een paddock aan huis en wordt volledig bijgevoerd, heb hem 1 keer een periode op een wei gezet en daar was hij dood ongelukkig, hij heeft nog jaren met een grote boog om de straat van die wei gelopen. Maar zonder gras, moet je wel serieus compenseren. De mijne krijgt 2 maal een halve emmer geweekte pulp en 2 keer 2 scheppen senior voeding plus onbeperkt hooi. Door de pulp meng ik lijnzaadolie (dierenarts moet zeggen hoeveel je paard nodig heeft). Dit voedingsschema heeft hij sinds hij ziek is, daarvoor kreeg hij gewone muesli 2 keer 1 schep, tarwe zemelen 2 keer 1 schep, luzerne 2 keer 1 schep en 15 kg hooi per dag. Eiwitten mag ik niet geven van de DA, seniorvoeding verteerd beter en is een goed alternatief om hem op gewicht te krijgen. Zodra ik zie dat hij terug magerder wordt, geef ik ook seniorslobber en grasmix of luzerne bij.
Met dit soort symptomen kan het zijn dat je geen diagnose krijgt, ik zit in zo'n situatie. Behalve een bloedonderzoek, zou ik zeker ook aandringen op een grondig onderzoek van zijn gebit en wacht niet te lang om een specialist in te schakelen. Als je van België bent, kan ik je wel een goede internist aanraden.
Sta in ieder geval je mannetje bij de gewone DA, laat desnoods een andere komen, maar zorg ervoor dat je gehoord wordt.
Oh ja, niet alleen op cushing laten testen, maar vraag ook naar lyme, anaplasmose en leptospirose.
Succes

Otti1977

Berichten: 2298
Geregistreerd: 23-06-10
Woonplaats: in een hutje op de hei!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 23:59


Watikjezeg01
Berichten: 61
Geregistreerd: 12-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-15 05:37

aisie schreef:
Als ik dit zo lees krijgt je paard gewoon veel te weinig te eten. Dit is lang niet genoeg voor een volwassen paard. Ik zou meer vooral veel meer hooi gaan voeren en eventueel grasmix, grasbrok of senior priores bij gaan voeren. Tanden ook even na laten kijken. Maar veel beter zou zijn als dit paard gewoon overdag in het gras kan lopen en in de avond en nacht onbeperkt hooi krijgt. Dat zou ik eerst eens proberen voor je allerlei onderzoeken laat doen. Grote kans dat het probleem opgelost is door het paard gewoon meer eten te geven. En tussen 9 en 17 uur 1x een beetje hooi voeren is ook veel te weinig. Dan loop je grote kans op maagzweren en zandkoliek.
ja een zandkuurtje is ook een goed idee
SandraVerl schreef:
Mijn paard staat al 8 jaar op een paddock aan huis en wordt volledig bijgevoerd, heb hem 1 keer een periode op een wei gezet en daar was hij dood ongelukkig, hij heeft nog jaren met een grote boog om de straat van die wei gelopen. Maar zonder gras, moet je wel serieus compenseren. De mijne krijgt 2 maal een halve emmer geweekte pulp en 2 keer 2 scheppen senior voeding plus onbeperkt hooi. Door de pulp meng ik lijnzaadolie (dierenarts moet zeggen hoeveel je paard nodig heeft). Dit voedingsschema heeft hij sinds hij ziek is, daarvoor kreeg hij gewone muesli 2 keer 1 schep, tarwe zemelen 2 keer 1 schep, luzerne 2 keer 1 schep en 15 kg hooi per dag. Eiwitten mag ik niet geven van de DA, seniorvoeding verteerd beter en is een goed alternatief om hem op gewicht te krijgen. Zodra ik zie dat hij terug magerder wordt, geef ik ook seniorslobber en grasmix of luzerne bij.
Met dit soort symptomen kan het zijn dat je geen diagnose krijgt, ik zit in zo'n situatie. Behalve een bloedonderzoek, zou ik zeker ook aandringen op een grondig onderzoek van zijn gebit en wacht niet te lang om een specialist in te schakelen. Als je van België bent, kan ik je wel een goede internist aanraden.
Sta in ieder geval je mannetje bij de gewone DA, laat desnoods een andere komen, maar zorg ervoor dat je gehoord wordt.
Oh ja, niet alleen op cushing laten testen, maar vraag ook naar lyme, anaplasmose en leptospirose.
Succes

Oja, de tandarts is ook pas geleden nog geweest...ik zal nu gaan zoeken naar een weidegang. En idd een volledig bloedonderzoek.
Atent schreef:
Ik kan je een goede vriendin van mij aanbevelen. Woont in strijen. Dit is haar website: http://www.leonienoordhoek.nl/
deze zal ik benaderen,
Allemaal heel erg bedankt voor het meedenken..!

Watikjezeg01
Berichten: 61
Geregistreerd: 12-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-15 05:38

stefje schreef:
Eerlijk gezegd denk ik ' mooie plek waar ze overdag in de paddock staat en ' s avonds en 's nachts op stal' maar ze staat daar niet -overdag- in het land, zelfs nu niet (hartje zomer) dan is dat voor je paard geen mooie plek. En een weidepaard... dat is elk paard. Niets ten nadele van jou, maar ik zou snel op zoek gaan naar een plek waar ze, zeker in deze periode, het gras op gaat. En een zandkuurtje doen, hongerig in de paddock dan loert het zandprobleem om de hoek. Beter maar voorkomen met een kuur, koliekverschijnselen kunnen nog komen maar dat zou ik niet afwachten.

Ik ben er ook bang voor dat ik haar alweer moet verhuizen, dit weegt zwaarder dan stress van de verhuizing...maar ik weet dat je gelijk hebt..

DiantaM

Berichten: 9449
Geregistreerd: 10-04-04
Woonplaats: Ridderkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-15 06:14

Dus als ik het goed begrijp krijgt ze overdag geen ruwvoer?

Jouw paard krijgt gewoon veel te weinig binnen. Snel verhuizen voordat ze er aan onder door gaat.

***In het karakter van een dier, herken je de eigenaar***

friesiszwart

Berichten: 9985
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: pendelend tussen gld en zh

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-15 06:16

ik zou in eerste instantie zorgen dat zij nu meer ruwvoer krijg, dan maar met bijbetaling op het stalgeld.
Gaat de staleigenaar daar niet in mee dan toch verhuizen.

je kunt de richting van de wind niet veranderen, wel de stand van je zeilen.
http://www.fanerberveld.webnode.nl

Chapeau2002

Berichten: 520
Geregistreerd: 18-03-15
Woonplaats: Heemskerk

Re: Mijn paard vermagert en verliest bespiering in de bovenlijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-15 07:07

Ik denk ook dat een groot deel van je problemen terug te koppelen zijn aan het voerbeleid. Het zou inderdaad verstandig zijn om je paardje ergens anders te huisvesten als deze pension houder niet van plan is het voer management aan te passen.

Alles wat je aandacht geeft groeit..

kking

Berichten: 890
Geregistreerd: 24-02-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-15 07:22

Uhm in verband met voernijd, maar niet voeren ;(
Waar denk je dat voernijd vandaan komt?....juist ja.....te kort aan voer.
Paard van mijn nichtje heeft jarenlang voldoende gehad tot hij in een rusthuis stond....daar ontwikkelde hij een vreselijke voernijd.......

cushing dacht ik bij mijn paard aan en ging naar de dierenarts voor een bloedje...dierenarts keek me aan of ik gek geworden was....wil je van hem een cushingonderzoek??? Uhm ja....en hij had het wel.

Soms is je blijheid de oorzaak van een glimlach, soms is een glimlach de oorzaak van blijheid.

Watikjezeg01
Berichten: 61
Geregistreerd: 12-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-15 07:43

Nog even een bericht, ik heb een andere dierenarts gebeld en die komt vanmiddag voor een bloedonderzoek en om het voerschema te bekijken...Ik hou jullie op de hoogte.

Memere

Berichten: 3131
Geregistreerd: 17-06-12
Woonplaats: niet in NL

Re: Mijn paard vermagert en verliest bespiering in de bovenlijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-15 07:53

Snap niet wat er bekeken moet worden aan het voerschema, die kun je toch zelf wel aanvullen.. je paard krijgt gewoon te weinig voer.
Dus dit aankaarten op je stalling, willen ze dit niet dan ga je toch weer moeten veranderen van stalling,welzijn van paard gaat voor!

Onbeperkt ruwvoer geven + eventueel korrels..je zult al een eind ver komen met dit.

aisie

Berichten: 3722
Geregistreerd: 05-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-15 09:56

Watikjezeg01 schreef:
aisie schreef:
Als ik dit zo lees krijgt je paard gewoon veel te weinig te eten. Dit is lang niet genoeg voor een volwassen paard. Ik zou meer vooral veel meer hooi gaan voeren en eventueel grasmix, grasbrok of senior priores bij gaan voeren. Tanden ook even na laten kijken. Maar veel beter zou zijn als dit paard gewoon overdag in het gras kan lopen en in de avond en nacht onbeperkt hooi krijgt. Dat zou ik eerst eens proberen voor je allerlei onderzoeken laat doen. Grote kans dat het probleem opgelost is door het paard gewoon meer eten te geven. En tussen 9 en 17 uur 1x een beetje hooi voeren is ook veel te weinig. Dan loop je grote kans op maagzweren en zandkoliek.
ja een zandkuurtje is ook een goed idee


Met alleen een zandkuurtje ga je geen oplossing krijgen voor deze problemen hoor.

Watikjezeg01
Berichten: 61
Geregistreerd: 12-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-15 10:06

LauLauu schreef:
Snap niet wat er bekeken moet worden aan het voerschema, die kun je toch zelf wel aanvullen.. je paard krijgt gewoon te weinig voer.
Dus dit aankaarten op je stalling, willen ze dit niet dan ga je toch weer moeten veranderen van stalling,welzijn van paard gaat voor!

Onbeperkt ruwvoer geven + eventueel korrels..je zult al een eind ver komen met dit.

Hoi,
Ik weet dat het te weinig voer is en hoop dat als een dierenarts dit aangeeft het wel serieus genomen wordt..het liefst zou ik haar ook stel op sprong verhuizen maar dat kan ook nog meer stress geven en ik moet kunnen uitsluiten dat er meer onderliggende problemen zijn, mocht het alleen de voeding zijn dan wil ik haar zoiezo weidegang geven dus ik ben nu opties aan het bekijken.. Na de weidegang naar een andere stal dat zoiezo..


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Daantje_1996, egnie, Fleur_horse, Flicka12, Ilse_123, Ivanaferon78, mariekebons, marije1109, Noor17, shirleyp, suuszzzz en 19 bezoekers