Kissing Spines

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Maanoogje

Berichten: 1240
Geregistreerd: 19-04-10
Woonplaats: Rotterdam

Kissing Spines

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-15 18:49

Mij is door de eigenaar van mijn verzorgpaard verteld dat ze Kissing Spines heeft. Nu had ik nog nooit van deze aandoening gehoord voor ik met haar in aanraking kwam, maar het lijkt haar niet erg te belemmeren in haar leven.

Wat ik wel dacht te weten is dat zoiets niet over kan gaan en we er met haar her beste van kunnen maken. Een ander verzorgstertje van haar zag dat toch anders. Zij opperde namelijk doodleuk dat als ze nu vaker aan de teugel zou lopen, het allemaal over zou gaan. (Dit zei ze in zo'n gesprekje wat je wel eens hebt als je je paard een compliment geeft, waar ik in dit geval dus naastliep toen het paard haar hoofd omlaag deed om aan haar bit te sabbelen.)

Ik heb niet zo'n zin in ruzie met haar, dus ik liet het maar voor wat het was, maar ik wil toch graag weten wie er fout zat en of er iets belangrijks is wat ik over de aandoening moet weten.

Not all those who wander are lost.


Djorf_6
Berichten: 537
Geregistreerd: 28-03-15

Re: Kissing Spines

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 18:51

Ks is een ziekte waarbij 2 of meerdere wervels aan elkaar zitten. Volgens mij kan het wel verbeter door vwnw te rijden. Verbeter me als ik verkeerd zit

rien10
Berichten: 4431
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 18:52

Ga maar eens googlen en dus veel lezen. Er is genoeg te vinden op internet

Een lekkere eigenwijze pony op stal: Bijnaam op stal Stekelvarken bijnaam op Bokt Überpony

different1
Berichten: 2681
Geregistreerd: 12-10-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 18:54

Naar mijn mening dient een paard met kissing spines een zeer zorgvuldige training te krijgen, waarbij de hals- en hoofdhouding vooral lang, laag en met de neus voor de loodlijn moet zijn.
Met alle respect, maar verschillende ruiters erop lijkt me niet bevordelijk.
KS gaat idd nooit meer over, en simpel aan de teugel laten lopen is niet voldoende om het paard pijnvrij te houden.
Tevens is het gewicht van de ruiter heel belangrijk imo.

De wervels "kussen" elkaar, er hoort aan de bovenkant wat ruimte tussen de wervels te zitten en dat is bij KS niet het geval.
Door de wrijving ontstaat er een reactie van de botten waardoor de botten niet meer mooi glad zijn maar karteltjes/putjes gaan krijgen. (dit is alleen op een rontgefoto te zien)
Laatst bijgewerkt door different1 op 12-07-15 18:58, in het totaal 1 keer bewerkt

Djorf_6
Berichten: 537
Geregistreerd: 28-03-15

Re: Kissing Spines

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 18:56

Als je googled kissing spines en dan op afbeeldingen klikt zie je ook een duidelijk afbeelding (ik weet niet hoe ik hem hierin moet uploaden).
Mijn moeders verzorgpaard heeft het. Eerst liep ze erg kreupel en zijn ze naar de kliniek gegaan waar ze eerst werd getraind in een waterbak met loopband en moest daarna lang en laag gelongeerd op stenen en lang en laag gereden worden.

rien10
Berichten: 4431
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 18:57

Tja, voor die van mij was t het doodvonnis. Vandaar mijn advies: veel lezen. Dan pas verdere stappen ondernemen.

Een lekkere eigenwijze pony op stal: Bijnaam op stal Stekelvarken bijnaam op Bokt Überpony

Collie2008
Berichten: 9641
Geregistreerd: 08-01-11
Woonplaats: Ergens in Noord Holland

Re: Kissing Spines

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 18:58

Loopt een heel groot topic hierover op bokt.

Nederland loopt overigens 'achter' qua behandelmethodes. Belgie, Duitsland, Engeland en zeker Amerika boeken belovende resultaten met chirurgisch ingrijpen.

The best and most beautifull things in the world, cannot be touched or even be seen...That's why we close our eyes, when we cry, kiss or dream..

Zeepsop

Berichten: 1971
Geregistreerd: 03-01-12
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-15 18:58

Inderdaad is er veel op internet te vinden over kissing spines.
Een tijd geleden is bij ons een paard ingeslapen omdat de pijn al zover ontwikkeld was dat het niet meer te behandelen was. Er moet dus zorgvuldig mee omgegaan worden.

Lees dit eens: http://www.bokt.nl/wiki/Kissing_spines

Paardrijden: de edele kunst om het paard tussen jou en de grond te houden.
ZEO B+18, L1+13, L2+16, M1+20, M2+14, Z1+14, Z2+11☆

Maanoogje

Berichten: 1240
Geregistreerd: 19-04-10
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-15 19:11

Ik moet wel zeggen dat ze eerst niet meer dan 2 ruiters had en vooral vaker voor de kar liep. (Puur omdat ze dat prettiger vind.) Dit paard heeft er niet veel last van, maar ik maak me tegenwoordig met vooral dit ene verzorgstertje steeds meer zorgen dat dit wel zal gebeuren. Ze lijkt te denken dat ik een paard is als elk ander, waar ze echt alles gewoon mee kan doen en als het niet lukt is het paard "vervelend". Maar ja, gezien ze mijn paard niet is kan ik alleen maar voorzichtig met haar zijn. Ik ga straks zeker nog even de boktwiki pagina lezen. De rede dat ik dat eerst niet deed licht bij dat ik aanpraak en ervaringen met dit soort dingen een stuk prettiger vind.

Edit: Moet er ook even bij vermelden dat dit paard met haar 17 jaar al een mooie leeftijd heeft bereikt. Ik wist van het begin af aan al dat dit zo was en dat iedere dag met haar in feite een bonus is. (Ze heeft nog een paar andere problemen die iets minder opvallen, maar als ze ooit op rust gezet moet worden vanwege kreupelheid zou het beter zijn haar in te laten slapen. Laten we het daarop houden.)

Not all those who wander are lost.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Algato, Bella123, Bentleyyy, DaraBariton, Dyphusion, Flew, Googlebot, maiks, Neon, Nienken, Robin_Rikkie, Selbourne, Sterrendief, Sunniva, xAnthea en 35 bezoekers