Spierbevangen door hitte en opbouw

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
darkadia

Berichten: 3356
Geregistreerd: 08-09-05
Woonplaats: Ijmuiden

Spierbevangen door hitte en opbouw

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-07-15 10:09

Afgelopen vrijdag stond mijn paard na een dagje land ineens ziek op stal. Hij stond net een half uurtje binnen, wAs met binnen halen iets sloom, maar liep normaal. Half uur later stond hij zwetend en zielig in hoekje in zijn uitloopbox, kuil niet aangeraakt, waar hij normaal meteen van gaat eten. Dacht eerst aan oververhit, dus wilde hem mee nemen naar spuitplaats voor koelen. Hij kon amper lopen en kwam nog geen 2m bij ikm box vandaan. Terug gezet, gekoeld met emmer water en spons en terwijl de dierenarts gebeld. Conclusie: spierbevangen, bloed laten nemen, wacht nog op uitslag daarvan.
Oorzaak onduidelijk, maar waarschijnlijk toch door de hitte (verlies elektrolyten en niet genoeg gedronken kan leiden tot verzuring, normaal alleen bij inspanning).
Rest van de week had hij halve dagen op land gestaan wegens de hitte (geen schaduwplek), hadden alleen dinsdag een staptraining gedaan (rechtrichten) en verder dus vrij. Hij krijgt nu al 2 maanden alleen maar 3x per dag kuil, een handje muesli ((pavo natures best) met vitaminebrok (pavo) en probiotica (opkikker van NAF, vanwege een antibioticakuur eind april, dit op advies van osteopaat)) en een handje biks (vente basisbrok) per dag. Kuil krijgt hij al sinds feb, daarvoor altijd hooi gehad. Verder heeft hij net een drainagekuur gehad (ook ivm antibiotica en huid/vachtproblemen). Vacht is hier aanzienlijk van opgeknapt. Hij is verder mooi op gewicht. Neigt nu zelfs naar iets te zwaar omdat hij weinig werkt. Voor behandeling osteo (6weken geleden) reed ik hem 3-4x per week waarvan 1 dag in het bos (stap/drafritjes met soms een klein galopje). Na behandeling was het advies veel rechtuit, dus na een week rust weer rustig opgebouwd naar 1-2x per week rondje bos (8,5km).

Hij loopt weer helemaal goed sinds gisteren, en gaat uit zichzelf alweer rennen en bokken in de paddock/land. Wil dus duidelijk weer wat doen. Wil dus rustig weer gaan opbouwen, maar vind het door de onduidelijke oorzaak lastig in te schatten hoe dit het beste te doen. Tot nu toe doen we alleen wandelen (tot 30min) en land en paddock.
Op dit moment krijgt hij enkel nog zijn vitaminebrok en probiotica. Verder geen krachtvoer (op advies dierenarts).

Edit: het gaat hier om een 5jarige draversruin, die nu bijna een jaar onder het zadel is, maar hebben het rustig aan gedaan.

Tips en ervaringen zijn welkom :)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: liespower94, Sanniejtjuh, Wulfy, xLes en 13 bezoekers