*drachtige merrie geblesseerd, moet ik iets bijvoeren nu ze

Moderators: Apple, Nicole288, Coby, petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
vikki

Berichten: 14248
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-01 18:34

In een eerder bericht heb ik al een vraag gesteld over de schouderblessure van mijn paard, maar nu heb ik dus nog een vraag...omdat mijn merrie sinds 4 weken stil staat krijgt ze geen krachtvoer, nu was dat geen probleem omdat ze dag en nacht op het land staat, maar met het slechte weer lijkt dat helaas afgelopen te zijn...nu krijgt ze wel hooi met een beetje kuil als ze op stal staat, een paar korrels brok (wat ook aan de eiwitgevoelige paarden wordt gegeven) en ik haal nu regelmatig winterpenen...wat ik echter wil weten is of de merrie ivm de dracht toch iets extra's nodig heeft nu ze niet zoveel gras meer binnen krijgt en geen krachtvoer. En zo ja, wat zou ik haar dan eventueel kunnen geven???

PS: Ze is nog niet zo lang drachtig...sinds 25 juni 2001

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: vikki op 2001-09-04 20:38 ]</font>


DubbelDun

Berichten: 71235
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-01 19:46

In principe hoef je drachtige merries die weinig of geen 'arbeid' verrichten niet bij te voeren tot de 8e maand van hun zwangerschap. Maar dit is geen wet van meden en persen, dus kijk altijd naar je paard en prik af en toe even in de ribben Haha!
Ook al krijgen ze genoeg hooi of gras dan is het wel uitkijken of ze genoeg mineralen en vitaminen binnenkrijgt. Dus een goede liksteen of vitaminesnoepjes (niet te veel) kan geen kwaad.
Na de 8e maand mogen ze wel wat eiwitrijker voer hebben, dus niet zozeer MEER biks maar BETERE (merrie/veulenbrok).

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-01 08:26

Elk paard heeft naast weidegang/gras/hooi/kuil een soort brok nodig waar vitaminen inzitten die ze niet uit het gras enzo kunnen halen. Het is niet waar dat paarden van alleen gras enzo kunnen leven, vroger waren de velden meer gemengd met kruiden en andere toestanden, tegenwoordig is het grasland vrij saai in de voederwaarde. Het is dus verstandig om minstens 0,5 kg brok bij te voeren. En dat hoeft heus geen sportbrok te zijn, gewoon onderhoudsbrok is prima. Zeker voor een paard dat helemaal verder geen arbeid verricht.

Om te voorkomen dat de drachtige merrie tekorten in het voer heeft, is het verstandig om brok bij te voeren. Je moet letten op brok waarin dus wel alle vitamientjes zitten, maar weinig energie oplevert. alle meuslis vallen al af, ondanks dat het zo laag in eiwit zou zijn... meuslis's zijn gelijk aan sportbrok, en geven je paard te veel energie. Maar wel bijvoeren hoor!

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-01 18:43

Je hebt ook zoiets dergelijks als weide-mix, dat zijn natuurlijk gedroogde kruiden endergelijke die in het moderne grasveld ontbreken...
Is van Equi ...

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AH_scim, Natascha, pillow en 29 bezoekers