Ernstig bevangen paard, hoe behandelen?!

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
tangosteef
Berichten: 1
Geregistreerd: 10-01-14

Ernstig bevangen paard, hoe behandelen?!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-01-14 16:31

Hoi allemaal,

Ik heb een vraag over mijn bevangen merrie. Eerst zal ik het hele verhaal hier vertellen;

Bijna 2,5e maand geleden trof ik mijn 13 jarige kwpn merrie Tango plotseling kreupel aan op stal. Omdat het zo acuut was en alleen haar rechter voorbeen leek te betreffen dacht de dierenarts dat het om een hoefzweer ging. Ik heb haar voet in biotex gezet en de arts zou de volgende ochtend komen. De volgende ochtend stond ze rillend en zwetend met koorts op stal en kon ze op beide voorbenen niet normaal staan. Ze was hoefbevangen. We hebben haar op een dieet van droog stengelig hooi en een Himalaya liksteen gezet. Ook heeft ze een week penicilline gekregen en de koorts ging over. Iedere dag krijgt ze Novacam als pijnstiller/ontstekingsremmer. Toen ze weer wat beter op haar benen kon staan heeft ze een paar weken geleden aluminium ijzers gekregen die haar teen (die ook is afgevijld) open laten. Tussen haar hoef en het ijzer zit een siliconen laag zodat haar gewicht meer achter op haar hoef komt te liggen. Nadat Tango deze ijzers had gekregen ging ze met sprongen vooruit en mocht ik de Novacam afbouwen. Haar rechter voorvoet bleef pijnlijk maar ging ze ook steeds meer belasten en eindelijk stond ze weer op 4 benen en kon ik stukjes met haar lopen. Toen ik haar een dag geen Novacam had gegeven liep ze de volgende dag minder goed waardoor ik heb besloten weer iedere dag Novacam te geven. Ze bleef echter achteruit gaan met haar rechter voorbeen, waardoor ik heb besloten foto's te laten maken. Zowel de veearts als ik hoopten dat de kreupelheid misschien toch nog door een hoefzweer kwam, omdat links zo verbeterd was en rechts niet uit. Uit de foto's bleek helaas dat het hoefbeen van haar rechter voorvoet dusdanig was gekanteld dat er nog maar een paar millimeter tussen het been en de hoefzool leek te zitten.

Tango is 3 jaar geleden ook hoefbevangen geweest (in de winter). Toen heeft het ook een paar maanden geduurd voordat zij weer normaal kon lopen. Ze is destijds wel speciaal bekapt maar zonder ijzers. Hierna is ze snel opgeknapt.

Ik maak me natuurlijk hartstikke veel zorgen en heb het hele internet afgezocht naar informatie en met mensen gesproken die vanuit verschillende invalshoeken op dit ziektebeeld kijken. Iedereen zegt alleen wat anders waardoor ik steeds minder goed weet wat ik moet doen.

Mijn veearts en hoefsmid vinden het huidige open teen beslag goed voor de behandeling.
Hoofcare pleit voor een speciaal soort beslag en vindt het open teen beslag "dierenkwelling"
Een paardenosteopaat waar ik contact mee heb en de natuurlijke bekappers vinden dat er überhaupt geen ijzers onder Tango's hoeven moeten. Ook vinden zij dat ik Tango veel moet laten bewegen, terwijl mijn veearts vindt dat ik haar niet tegen haar zin in moet laten lopen.

Ook las ik bij het hoefbevangenheid topic mensen over gips? Hier heeft geen van bovengenoemden ooit iets over genoemd.

Sorry voor het lange verhaal maar ik wil graag alle informatie geven die ik heb! Is er iemand die ervaring heeft met bepaalde behandelingen? Of goede tips? Alles is welkom op dit moment, aangezien mijn veearts en hoefsmid mij er op wijzen dat waarschijnlijk inslapen de beste optie is :(

Alvast bedankt!

Renske_W

Berichten: 13844
Geregistreerd: 07-03-05
Woonplaats: Friesland

Re: Ernstig bevangen paard, hoe behandelen?!

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-14 16:35


Karin_deB

Berichten: 8248
Geregistreerd: 15-08-04
Woonplaats: Rijsbergen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-14 16:45

Mijn shet had ook een ernstige hoefbeenkanteling. Kon aldus DA en hoefsmid niet meer zonder ijzers. Is op speciaal beslag gegaan met siliconen zool ertussen om druk beter te verdelen. Hoefijzer werd bij de teen altijd iets rond gevijld zodat hij beter afrolde en hierdoor makkelijk kon lopen.
Ben uiteindelijk verhuisd van stalling waar hij in de zomer 24/7 buiten stond en in de winter s nachts op stal. Wel op een zandstuk. Hij ging max 2uur op de wei met graasmasker en op de dagen dat we veel fructaan in het gras zat zelfs niet.
In de beginfase was bij met het advies lopen dmv opbouwen maar niet forceren. Ik ben begonnen in de natte bak en later ook op asfalt. Alles met kleine stapjes en het heeft een poos geduurd.
Destijds zei de DA tegen mij dat dit zijn laatste kans zou zijn, nog een keer HB en ik zou hem moeten laten inslapen.
Uiteindelijk kon mijn shet zelfs draven op het asfalt, en hard dat hij ging! Nooit gedacht meer te kunnen doen dan stukjes wandelen maar heb uiteindelijk hele ritten door de polder gemaakt met hem naast de fiets.
Ik heb veel geduld moeten hebben maar heb in de loop der tijd mijn shet zien veranderen van een hoopje ellende naar een vrolijk eigenwijs en belangrijkst van alles, een pijnvrij kereltje!
Tuurlijk had hij ook wel slechte, ietswat stijvere dagen maar rustig aan doen hielp dan goed.
Kwa voeding kreeg hij alleen hooi en Equifeet f4f voor de vitaminen.
Helaas heb ik hem afgelopen mei moeten laten inslapen ivm darmruptuur. Maar de HB ging goed!
Ik liet overigens ook elk jaar foto's maken, aan de hand daarvan kon mijn smid ook weer verder daar je niet alles aan de buitenkant ziet natuurlijk.

Bjarni
Berichten: 2220
Geregistreerd: 28-07-02
Woonplaats: Leusden

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-14 16:47

Wat ontzettend vervelend zeg!
Qua ijzers kan ik er niks zinnigs over zeggen, dat is mijn specialisatie niet. Wel heb ik een cursus gevolgd van Arja Noordhoek van magnacare.eu. Zij gaf toen aan dat ze op revalidatiecentrum de Hofstede een proef deden met magneetveldtherapie bij hoefbevangen paarden met goede resultaten. Meer informatie hierover vind je op hun site en je kan ook altijd contact opnemen voor extra informatie.
Veel succes!

pluisbeer

Berichten: 960
Geregistreerd: 16-09-04
Woonplaats: cuijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-14 16:50


SorpresaKyra

Berichten: 366
Geregistreerd: 11-11-09
Woonplaats: durpie in Germany

Re: Ernstig bevangen paard, hoe behandelen?!

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-14 16:54

Ik heb hele goede ervaringen met Marco Krul..

Odysseus

Berichten: 22473
Geregistreerd: 15-06-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-14 16:55

Qua ijzers mijn ervaring dat het voor ieder paard anders is, één echt "wondermiddel" bestaat er niet.
Echter met zeer ernstige gevallen van HB zijn de gebroeders Nassau (Hoofcare) wel zeker een goede bron van (iig) informatie. Of je je paard ook duur hun wilt laten beslaan kun je daarna zelf weten.

Mijn smid was toevallig al van Hoofcare dus toen mijn merrie bevangen raakte is zij op breakover ijzers gezet ("het" ijzer van Hoofcare) en liep daar direct beter mee. Maar ook met een gewoon ijzer of een ander soort ijzer kun je het leven van je paard gemakkelijk maken.

Verder een andere zijweg:
Krijgt/kreeg je paard andere medicijnen (prednison/corticosteroiden etc.?)
Overleg eens met je DA of er sprake kan zijn van Cushing. Juist het beeld van acute HB is een sterke aanwijzing richting een hormonale vorm van HB, oftewel getriggerd door bijv. Cushing. (En Cushing is dus niet een ziekte die alleen bij oude paarden voorkomt, de jongste patient was pas 6 jaar en juist bij de paarden die het jonger krijgen is het beeld en verloop veel grilliger).

janouk
Blogger

Berichten: 17868
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-14 17:02


Hevonen

Berichten: 5618
Geregistreerd: 21-01-04
Woonplaats: up north

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-14 10:57

Onze pony is recentelijk voor de derde keer (dat wij weten) hoefbevangen geweest. Het begon in augustus. Na een aanvankelijke verbetering (door novocam en dieet) kreeg ze een enorme terugval, doordat we op advies van de DA luzerne (zonder melasse) zijn gaan voeren (ze is al 21 en werd zo verschrikkelijk mager). Ze wilde niet eens meer staan. Het zag er ernstig uit. Uiteindelijk heeft ze drie flessen novocam opgemaakt en ook antibiotica gehad. Inmiddels gaat het gelukkig beter. Op zachte grond is ze niet meer kreupel, al moet ik wel zeggen dat ze zelden draaft. Ze loopt de hele dag in een kletsnatte modderbak en 's nachts staat ze in een dik ingestrooide stal.
De eerste maanden spoten we haar benen ook nog een aantal malen per dag af met koud water.

Wij geven haar seniores priores ipv ponybrok en verder krijgt ze dagelijks een stukje vitaminekoek en inmiddels weer wat meer hooi (tweede snede hooi van natuurland).
De hoefsmid bekapt haar elke 4-5 weken zodat de aanpassingen geringer kunnen zijn. Hij vindt overigens nog steeds dat haar hoeven erg vervormd zijn door deze laatste keer hoefbevangenheid. (Wat wij niet wisten is dat ze het vermoedelijk afgelopen zomer ook heeft gehad; ze was toen bij iemand anders die daar niets van heeft gezegd en waarschijnlijk ook niet heeft behandeld.) Zowel hij als de hoefsmid zeggen dat beslag beter achterwege kan worden gelaten als dat mogelijk is, omdat het hoefmechanisme beter kan werken zonder beslag.

Ze is op haar zevende en tiende ook ernstig hoefbevangen geweest, maar dat is beide keren helemaal goed gekomen; zo goed zelfs dat ze weer graag wilde springen. Ze is nu ouder, hoefbevangenheid is chronisch, denk niet dat ze nu zover weer komt, maar wie weet...

Geef het nog niet op... Het is een rotkwaal, ook ernstig, maar hoeft niet hopeloos te zijn, al lijkt het dat soms wel.