Revalidatieverhalen

Moderators: petraaken, Dyonne

 
 
Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Revalidatieverhalen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-11-03 13:45

Ik ben erg benieuwd naar jullie revalidatieverhalen. Toen mij paard geopereerd was en stalrust kreeg waarschuwde iedereen me al voor de periode erna. Ik had zoiets van 'ach mijn paard is braaf, het zal wel los lopen'...nou daar ben ik mooi van teruggekomen!

De eerste dag zijn stal uit op weg naar de kliniek steigerde hij behoorlijk en wou de trailer niet op - neem t hem eens kwalijk? Op de kliniek was hij ook vrij stout. We mochten een maand stappen: JIPPIE!!!!! Haha! dacht ik..... Vijf dagen later werd ik een beetje moedeloos van al het gesteiger en geschrik en gespring. Na een week mocht hij aan de molen en sinds dien gaat het veel beter! Na een goede ruzie steigert hij ook niet meer. Alleen gaat hij nu nog met regelmaar ineens keihard in de achteruit! Zaterdag belde een vriendin dat hij zo de spuitplaats was uitgeraced - gevolg: wondje op kogel - en gister een andere vriendin met hetzelfde verhaal, alleen vlogen nu de ijzers door de lucht omdat hij met zijn achterhoeven op de drempel bleef hangen. Het is echt een béétje een draakje aan het worden, zo van Schijnheilig Uit het niets ineens kedeng! Stout en dan weer onschuldig doen.

Vanochtend heeft de smid de ijzers er weer onder getikt en heb ik voor die tijd nog vier keer geoefend: spuitplaats in, omdraaien en er weer uit en meneer deed helemaal niets!

Nog anderhalve week en dan weer naar de kliniek. Ik hoop dat hij normaal doet met laden en ik hoop helemaal dat hij daarna weer mag draven aan de longe! Hij is eigenlijk superbraaf, ik mag er ook op stappen en dan schrikt hij wel een keer maar dan gaat hij niet uit zijn dak ofzo. Maar hij kan z'n ei niet kwijt dus wordt gewoon een beejte tegendraads af en toe. Kan ik m niet kwalijk nemen, maar toch.

Hoe hebben jullie de revalidatie ervaren?


Let_be
Berichten: 7796
Geregistreerd: 25-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 14:19

Jah ik met mijn vorige oldenburger. Ik gaf haar sedalin (is uit handel genomen). Maar die van mij moest 2 maanden op stal en 4 maanden stappen, dus ze had nog maar weinig conditie om echt te gaan rennen.

Savannah (Z2) :):) & Aldate <3 & Giorado :~ !
http://www.horse4u.nl

Bergje75
Berichten: 392
Geregistreerd: 16-07-01
Woonplaats: noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 14:34

Ody is vorig jaar ook geopereerd, in bodegraven. Moest ook eerst een aantal dagen stalrust maar ik moest al vrij snel (kleine) stukjes gaan wandelen omdat ze zo koliekgevoelig is. Het was januari en ze was zo gek als een deur! Ze kreeg echt nog maar weinig voer maar ze was bijna niet te houden! Vooral als het dan ook nog een beetje waaide.

Na een week of wat mocht ik er op: 3 kwartier stappen onder het zadel. Dag 1: geen vuiltje aan de lucht. Dag 2: het waaide iets harder, ik wilde opstappen en ody vloog weg. Ik vloog over haar heen en had een zware hersenschudding en een whiplash. Vervolgens heeft een vriendin haar 3 weken 3 kwartier gestapt (met slof) en vervolgens opgetraind aan de longe (hulde aan haar). Al met al heeft het een flinke tijd geduurd.

Ody wilde dus ook de trailer NIET in (tja, logisch) als we weer op controle moesten naar bodegraven. Omhoog komen, wegrennen e.d. Maar ook dat probleem is weer verholpen.
Ik weet nog goed dat we een keer op controle moesten en dat ik de hele weg naar bodegraven onder een donkere deken lag omdat ik nog geen zonlicht in mijn ogen kon verdragen.....

Maar....alles is weer goedgekomen!

Let_be
Berichten: 7796
Geregistreerd: 25-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 14:40

Bij mij is helaas het niet goedgekomen, maarja die van mij had een peesontsteking, heel ander verhaal natuurlijk

Savannah (Z2) :):) & Aldate <3 & Giorado :~ !
http://www.horse4u.nl

iniak

Berichten: 532
Geregistreerd: 24-05-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 14:44

Wat fijn, lotgenoten-overleg Haha! ik wordt er soms ook echt moedeloos van; sta al bijna vijf maanden stil na een peesklap. Anderhalve maand geleden mocht ik weer gaan opbouwen, nou inderdaad heb ik dat geweten Hyper! wat een draakje blijkt mijn 6-jarige ruin te zijn; eerst duurde het zo;n 2 weken voordat hij mij weer veilig op liet stappen, ben de hele bak doorgeweest met m'. Na de 1e keer (toen ging het heel goed) lag ik er de 2e keer naast na een rodeoshow.....op 'n westernzadel blijf je weliswaar langer zitten maar uiteindelijk val je er toch af Rock-on, dudes! we zijn nu alweer een tijdje op weg en ik moet zeggen dat het sinds twee weken eigenlijk heel goed gaat. Alleen heb ik nu weer de pech dat de pees weer wat opgezet is geraakt en dus WEER een week boxrust, daarna weer 10 minuutjes stappen etc. gewoon van voor-af-aan beginnen Verdrietig ik baal echt enorm, en vooral sneu voor mijn paard natuurlijk maar ik zie nu alweer tegen die 1e keer op dat ik er weer op moet. In het begin heb ik na die valpartijen ook Sedelin gegeven maar dat is toch ook niks; zo'n gedrogueerd paard dat zwabberend door de bak loopt, heb je zelf en 't paard ook helemaal niks aan. Het blijft getob, maar uiteindelijk komt het weer goed en daar hou ik me maar aan vast; ik hoor regelmatig van dit soort verhalen, revalideren kost nou eenmaal tijd en trek er maar rustig een half jaar of jaar voor uit al met al. Sterkte

abby
Berichten: 1626
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 14:50

Meagan is nu drie weken terug uit Utrecht en sinds 7 november mag ze weer wat stappen. Ik heb samen met een fysiotherapeute een revalidatieprogramma gemaakt; uit Utrecht had ik niet echt een schema meegekregen. Vooralsnog gaat het erg goed, de eerste dag was ze wat springerig en de dagen erna schrok ze ook nog weleens van Woezels, kabouters met handgranaatjes etc. (nooit geweten dat wij hier Woezels hadden trouwens) maar verder is ze erg braaf. Ik heb haar in twee weken opgebouwd van 2 maal per dag 5 minuten stappen naar 2 maal 15 minuten stappen en bouw dat deze week uit naar 1 maal 1/2 uur stappen en 1 maal 20 minuten stappen / 20 minuten werken aan de hand. Zaterdag komt de fysiotherapeute weer en kijken we verder naar andere oefeningen en massages.

Nu moet ik zeggen dat ik normaal gesproken regelmatig met Meagan aan de hand stap door Gouda en omstreken, juist om te voorkomen dat ze aan de stuiter gaat bij kreupelheden of andere blessures: wandelen is niet ineens iets geks. Misschien dat dat toch uitmaakt.

Marlinde

Berichten: 383
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Voorschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 15:25

Ook mijn paard veranderde in een groot monster wat niet meer te houden was. Mijn paard had boxrust en 1 maand stappen gekregen voor een ingespoten kogel. Helaas is het voor mij minder goed afgelopen. Het paard was op een gegeven moment zo door het lint dat het paard over mij heen gelopen is met het gevolg dat ik naar de dokter kon en terug kwam met 12 hechtingen in mijn hoofd. Hierdoor vreselijk bang geworden voor mijn paard.

Narigheid overkomt je, maar lijden is een keuze!!!

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 15:55

Ik ben nu vier weken met Milena aan het stappen wegens een vermeende peesblessure, en ik heb vorige week twee keer in de draad gezeten en 1x voor een tractor gelegen Haha! Braaaaaaaf Fjordje.....
Als nu die neusgaten open gaan en de oortjes naar voren, dan moet ik met m'n hakken in het zand.... Maar helaas, ik ben geen lichtgewicht, maar volgens Mileen weeg ik helemaal niks en kan ze me best op m'n buik meesleuren.

Normaal gesproken zou ik er dus een bitje in hangen, maar helaas.... ze is ook naar de tandarts geweest en heeft een flinke behandeling (en ik een flinke rekening Haha! ) gehad, dus een zeer bekkie.....

Afijn, ik heb er nu dus een hackemore met lange scharen aan, om de stomeenvoudige reden dat ze me anders heel Holten en omgeving laat zien. Terwijl ze echt hartstikke netjes opgevoed is, geen krachtvoer krijgt etc etc. Stilstaan maakt haar gewoon echt helemaal knetter.....

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-11-03 16:05

Tja, ik ben ook nog al een wandelaar dus daar kan het niet aan liggen. Ik ben al lang blij dat hij niet meer steigert. Maar nu is het dus achteruit racen. Om niets! Laatst was ik met hem aan het grazen en ineens steekt hij z'n hoofd fier de lucht in. Nou blijf ik daar altijd heel relaxed onder zo van er gebeurt niks en er zal óók niks gebeuren! Maar ineens knalde hij 5 meter naar achteren.

Ben echt aan het aftellen. Maar als ik jullie verhalen zo lees kom ik er geloof ik nog goed van af Haha!

Kan ik vanavond weer met hernieuwde moed naar stal!

Let_be
Berichten: 7796
Geregistreerd: 25-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 16:14

Citaat:
Sedelin gegeven maar dat is toch ook niks; zo'n gedrogueerd paard dat zwabberend door de bak loopt, heb je zelf en 't paard ook helemaal niks aan.


Dit ligt er natuurlijk aan hoeveel je m geeft.
Ik gaf altijd maar iets van 1 of 2 streepjes, eerste keer wel meer, gewoon kwestie van afbouwen, want al die sedalin is natuurlijk ook nie goed, maar dat geren waardoor ze weer wat krijgt al helemaal niet.

Savannah (Z2) :):) & Aldate <3 & Giorado :~ !
http://www.horse4u.nl

abby
Berichten: 1626
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 16:16

Meagan is ook nijdig over het stilstaan, maar is niet echt gecharmeerd van het fenomeen stappen als enige vorm van beweging en is dus niet echt gemotiveerd om eens lekker aan de wandel te gaan. Straks, als ik er weer op mag, krijg ik het voor mijn kiezen, dan wordt ze pas echt jolig. Dat voorzie ik nu al...

Pascha

Berichten: 4289
Geregistreerd: 20-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 16:23

Ik moet ook 6 weken stappen na een koliekoperatie, maar dat gaat heel goed. We zijn nu ruim 3 weken bezig, en ze is echt supermakkelijk. Maar dat is ze altijd al geweest. Dus in het weekend stappen we lekker een stukje over de weg en het bos, en doordeweek in de bak. Want dan kan ik alleen 'savonds, en dan moet dat in de verlichte bak. Ze is zo braaf, ze stapt netjes door, en doet helemaal niet gek. En dat voor een engels volbloed!!
Mijn vorige paard had een peesklap, daar heb ik ruim 5 maanden mee gestapt, maar dat ging op het laatst ook niet meer. Dus sedalin !!!

mjet

Berichten: 1378
Geregistreerd: 28-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 23:03

die van mij ook 8 weken boxrust en daarna stap therapie aan de hand. nou de eerste dag ging het heel relaxed ( ze was flink stijf door al dat binnenstaan) 2e dag ging al vlotter. 3e dag totale ontploffing.
met bit in, touw over haar neus en kalmerende korrels was het nog steeds iedere keer een ongeleid projectiel. wat was ik blij dat ik er weer op mocht , vanaf toen had ik veel meer te vertellen. ookal mocht ze alleen maar stappen.

veel succes ik weet wat het is Lachen. de liefste paardjes veranderen in duiveltjes Cool

helaas is mijn fjord overleden op 14 mei .
sinds 3 juni ben ik verliefd op Jikke mijn Fries. Niet nu al verwacht en toch zo bijzonder. Soms lopen de dingen zoals ze lopen

Huisvrouw

Berichten: 1201
Geregistreerd: 21-05-03
Woonplaats: Doorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 11:20

die van mij brak eerst zijn box helemaal af, toen moest ik ook kalmeringsmiddelen geven, anders geneest ze natuurlijk nooit (knieband beschadigd). Nu stap ik met haar aan de hand. Tijdens het poetsen merk ik al of ze opgefokt is en dan doe ik een bitje in. Ook ga ik dan niet buiten wandelen maar veilig in de bak. Soms lopen we met z'n tweeen naast haar als ze helemaal niet te stuiten is (steigeren, weggalloperen etc.). Inderdaad, de liefste paarden worden grote duivels als ze niet naar buiten mogen!

Mac

Berichten: 10578
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: Heerde

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 14:41

Mijn paard heeft twee jaar geleden een blessure opgelopen aan haar kniebanden (achter) en ik mocht ook alleen maar met haar stappen. Ik wandel sowieso veel met haar, dus dat was geen probleem. Dacht ik! De eerste dagen liep ze "sjokke sjokke" met me mee, maar daarna werd ze steeds drukker en als ik d'r dan aanmoedigde om iets te versnellen, kwam ze omhoog en ging ze naar me staan klauwen. In eerste instantie durfde ik weinig te doen, omdat ik bang was dat haar blessure zou verergeren, maar toen ik een paar keer tegen d'r buik aan heb staan kijken, heb ik haar niet al te zachtzinnig naar 1 kant omgetrokken en op het moment dat haar voorbenen de grond raakten heb ik d'r een paar flinke klatsen op haar borst gegeven en haar in haar achteruit gezet (tsja, dat zal niet goed zijn geweest voor de blessure, maar ja ... anders hadden ze mee op een geg. moment af kunnen voeren ). Dit heb ik een keer of drie moeten doen (en mijn man ook, want daar probeerde ze het uiteraard ook bij) en toen was het over.

Let wel: dit is een paard waar normaal gesproken kleine kinderen mee kunnen wandelen ... zo zie je maar waar opgekropte energie, frustratie en verveling toe kunnen leiden!

Overigens had dit alles een positieve afloop: ze heeft daarna maandenlang braaf meegestapt en gedraafd en de blessure is nu volledig genezen OK dan! !

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-12-03 10:33

Update: na zes weken weer controle gehad. Het zag er naar verwachting uit, hij was dolblij dat hij weer mocht draven, al was het dan maar in de buigproef Lachen
Hij liep nog wel onregelmatig, ze hebben hem ingespoten. Uit 2 gewrichten spoot een hele lading vloeistof, dat heeft dus een behoorlijk druk veroorzaakt en is er nu gelukkig af. Hij heeft daar ontstekingsremmers ingespoten gekregen. Iets minder was dat hij een dubbele sedatie had gekregen omdat hij de vorige keer met inspuiten de kont tegen de krib gooide. Hij viel nu bijna om! Na drie uur was hij nog stoned en 's avonds werd ik gebeld door iemand van stal dat hij vast lag in zijn stal, bijna op zijn rug en héél rustig was....ja dat geloof ik graag! Ben enigszins onverantwoord over de snelweg gescheurd en eenmaal aangekomen was hij los doordat ze het tussenschot er uit hadden getrokken. Hij had geen wondjes verder, maar grappig is anders...
Vanaf maandag mag ik met hem longeren en over drie weken hebben we weer een afspraak. De verwachting is goed, alleen duurt het ff...

...

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-03 13:32

Oei, longeren..... dat hoef ik voorlopig met de mijne even niet te proberen, dat wordt een galoppartij van minimaal een half uur, daar kun je op wachten...

Ik zit er inmiddels weer op, deels uit noodzaak omdat ik haar aan de hand niet kan houden, en deels omdat het gewoon goed gaat en ik haar weer rustig op mag gaan pakken.
Persoonlijk zou ik nog liever een paar weken langer alleen maar stappen, maar volgens de arts is de opgekropte woede en frustratie veel erger voor haar dan nu rustig weer beginnen met in het werk zetten.

Dus aanstaande zaterdag haal ik haar winterjasje eraf en ruil ik dat voor een extra dekentje, en gaan we proberen om redelijk beschaafd het werk weer op te pakken...... 'k Hou m'n hart vast......

Succes met longeren Lot, ik hoop dat ' ie braaf blijft en heel snel weer beter is!

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-03 16:18

Mirk moest 9,5 week stil staan wegens atrose. Toen hij echt pijn had, was er niet zo veel mee te doen. Nu ik langzaam aan mag beginnen wordt het moeilijk. Opzadelen is een ramp en dan maar niet te spreken over bandageren, dan ben ik mijn leven niet meer zeker.
Tijdens het rijden is hij niet gemeen, maar wel erg loperig. Ik ben blij dat ik weer kan rijden! Lachen

:){

boemel

Berichten: 2767
Geregistreerd: 13-12-01
Woonplaats: Azewijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-03 20:22

Ik heb dit jaar ook 3 maanden moeten stappen vanwege een peesblessure van mijn paard.
Ik mocht van de dierenarts er op zitten, maar dat heb ik na een week maar gelaten. Ze reageerde echt op alles en wilde dan gaan showen.
Ik ken haar, als ze fris is moet je gewoon een fijn draftempo aanhouden anders komt er toch een soort van ontploffing. Dat kon dus niet meer. Zelf met een slof eraan was het niet te doen, dus ik ben er maar naast gaan lopen.

In het begin ging dat goed, maar ze werd steeds frisser. Ik moest ook langs een tamelijk drukke weg stappen en ze gaf echt overal reactie op.
Ik heb toen een longeersingel voor haar gekocht en lk liep naast haar (met een heel lang touw) terwijl zij een hoofdstel om had met redelijk strakke bijzetteugels naar de longeersingel. Vervelend, maar kon niet anders meer.

Op stal werd ze ook steeds drukker. Echt hard tegen de stalmuur slaan. Natuurlijk met haar geblesseerde been. Ik had het echt niet meer!
Ik moest nog 2 weken voor de nieuwe peesscan, maar ik zag het niet meer zitten. Ze heeft de laatste weken Vetrinquil (als ik het goed schrijf????) gehad. Ik durfde er toen ook weer op te gaan zitten.

De peesscan was gelukkig goed en ik mocht weer langzaam aan het werk.
De 1e paar keer weidegang heeft ze nog wel Vetrinquil gehad, omdat ik bang was dat ze erg gek zou doen. Ze hield zich de 1e maanden nadat ze weer mocht beginnen echt opvallend rustig in de wei en met rijden. Als ik haar nu door de wei zie scheuren en bokken ben ik blij dat ze dat 5 maanden geleden niet zo deed.

M1+10

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-03 15:06

Ik heb gister met hem in het bos gestapt, hij was knetterfris maar braaf. Had onderweg wel een enorme ijsbal in z'n hoef! Ik schrok me lam want hij liep stokkreupel.

Straks voor het eerst longeren!!!

Antoinette

Berichten: 9552
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 15:49

Magic moest na haar operatie ook 2 weken absolute boxrust. Mocht er dus ook niet uit om te poetsen of om haar stal uit te mesten.

Wij hadden van te voren al aan wat homeopatische rustgevers gedacht. Een paard 2 weken helemaal niets laten doen in de winter, dat leek niet te doen
Maar wat denk je: die 2 weken zijn we zonder problemen (en zonder rustgevers) doorgekomen. Het boeide haar absoluut niet dat ze alleen maar op stal mocht staan. Als we het deurtje open deden bleef ze rustig staan en ze heeft geen één moment druk gedaan.

En toen kwam de wandelperiode...van andere blessures wisten we dat dit problemen kon opleveren. En ja, dat gebeurde...met vier benen de lucht in, bokken enz.. En ik maar proberen haar netjes te laten stappen Haha!
Ze mag van mij wel eens een sprongetje maken, maar dat mocht simpelweg niet.

Gelukkig mocht ze van de artsen in de kliniek wel gewoon in de stapmolen. Dat was ideaal! OK dan! Ze liep steeds heel braaf met haar hoofdje laag haar rondjes.
Misschien niet de meest leuke manier, maar het werkte wel. Ze was rustig.

kimmy schreef:
Mirk moest 9,5 week stil staan wegens atrose. Toen hij echt pijn had, was er niet zo veel mee te doen.


Moest hij echt totale stalrust ivm de artrose?
Want normaal gesproken MOETEN ze met artrose toch juist blijven bewegen, als is het maar stappen.

Ik ben verder absoluut geen voorstander van boxrust, een paard hoort te bewegen. Maar als het moet dan moet het maar...
Alhoewel ik er van dierenartsen ook verschillende dingen over hoor. De één zegt (net zoals ik al denk) na een operatie van bijv. OCD gewoon in beweging blijven. En de ander zegt (zoals bij ons is gezegd toen) totale boxrust Verward

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 17:32

Lot schreef:
Straks voor het eerst longeren!!!


Wat zul jij blij zijn met de nieuwe bodem in de longeercirkel! Die is echt top! OK dan!

Nulla tenaci invia est via

iniak

Berichten: 532
Geregistreerd: 24-05-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-03 23:16

Ja die nieuwe cirkelbodem, daar verheug ik me ook erg op Haha! duurt nog ff voordat Loky daar in kan maar ik ben in elk geval erg blij dat 'ie er 'alvast' ligt Cool dat is wel wat revalideren betreft erg belangrijk; de optimale omstandigheden opzoeken om daadwerkelijk zo min mogelijk risico's te lopen. Ik realiseer me wel dat dat niet altijd mogelijk is, maar ik weet nu wel dat ik niet meer zomaar in elke bak zou kunnen gaan rijden; veelal te zwaar en ongelijkmatig........Ook iets voorzichtiger in het bos tegen de tijd dat we daar weer aan toe zijn

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-12-03 09:34

Nou die longeercirkel is inderdaad precies op tijd voor mij en mijn knollie! Anders had ik gister met die kou nooit kunnen longeren! Nu heb ik m met een gerust hart tien minuten rondgeslingerd...nou ja, 'gerust' Haha! Het leek net een IJslander zo hard als hij draafde!! Vanavond lekker weer!

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-12-03 09:35

Wanneer mag Loky weer longeren? Heeftie een terugslag gehad dan?


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 24 bezoekers