Blijvend kreupel; iets aan te doen?

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nimue
Berichten: 3309
Geregistreerd: 21-11-03

Blijvend kreupel; iets aan te doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-03 13:51

Een paar weken geleden liep mijn pony Santa (een Lipizzaner-merrie van 15 jaar oud) een beetje kreupel. Weekje rust gegeven, omdat ze nogal eens last van haar hoeven heeft (ze heeft een dunnen hoefzool en is daar dus erg gevoelig op), en toen het na een dag of 3 over was ben ik aan het eind van de week weer eens rustig gaan longeren. De volgende dag was het terug, dus ik heb het nog even aangekeken en toen de dierenarts erbij gehaald. Advies: afspuiten en rust geven.
Na anderhalve week was het eigenlijk zo goed als over, en ik ben voorzichtig met haar gaan stappen. Dit ging goed, en een week later ben ik voorzichtig gaan draven aan de hand. Ze liep prima, heel erg energiek en ze had er superveel zin in, maar 's avonds haalde ze het gewicht toch weer een beetje van het been af. Dit was afgelopen dinsdag, en vanochtend is de veearts er weer bij geweest.

Ze heeft een kleine bult van botweefsel op haar been zitten; aan de binnen-achterkant van het kootgewricht, en volgens de veearts is dit de oorzaak van de kreupelheid. Nu zegt de veearts dat ik waarschijnlijk nooit meer op haar kan rijden. Foto's maken en het operatief laten verwijderen raadt ze af, omdat Santa al bijna 16 is en ze bovendien niet in een trailer te krijgen is (ze is er ooit eens ingeslagen, en heeft nu een trauma; we hebben echt álles geprobeerd en niks werkt eigenlijk), zodat er erg veel stress bij zou komen kijken voor het paard als ze vervoerd moet worden naar een kliniek. De kosten en de stress voor het dier wegen niet op tegen de eventuele verbetering die hiermee bereikt kan worden, volgens de veearts.

Nu vroeg ik me af of iemand ervaring heeft met een paard in zo'n situatie. Ze heeft geen pijn, en zolang ik het been regelmatig blijf afspuiten is het ook niet warm en/of dik. Ik mag van de veearts rustig met haar stappen, en mocht ze er meer last van krijgen dan kunnen we altijd nog kijken voor foto's. De last die ze aan het been heeft wordt dus veroorzaakt door die botwoekering, en die is waarschijnlijk veroorzaakt door trauma.

Heeft iemand adviezen? Tips? Homeopathische middelen misschien?

Edit: Nu lees ik in de topic over Meike's hoefbevangenheid iets over een dierenarts die foto's op stal komt maken. Dat is misschien wel een optie voor mij; het geld kan ik in principe wel opduikelen ergens, en dan heeft die arme Santa de hele stress en santekraam van een trailer in moeten en naar een kliniek gesleept worden niet (wat mijn grootste bezwaar is tegen foto's maken). Heeft iemand meer informatie hierover? Zijn foto's die op stal gemaakt worden betrouwbaar? Heeft iemand een lijst van dierenartsen die bij je op stal foto's kunnen komen maken? Ik woon in Zeeland, vlakbij de grens met Noord-Brabant.


Tessya
Berichten: 890
Geregistreerd: 30-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 14:39

Je zou eens wat grotere praktijken moeten bellen. Er zitten hier een helehoop praktijken die foto's aan huis komen maken. Deze foto's zijn van dezelfde kwaliteit als wanneer je ze in een kliniek laat maken.
Dit zou ik zeker eerst gaan laten doen, want je kan van buitenaf toch niet precies zien waar en of er een botwoekering zit?? Misschien is er wel een hele simpele behandeling voor!
succes

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 14:48

Ik zou de moed niet zo snel opgeven hoor. Als je paard echt niet te vervoeren is, is een foto ter plekke ook een optie (hoewel ik heb gehoord dat daar soms de kwaliteit van tegenvalt...heb er verder geen ervaring mee)
Maar ik zou zeker een second opinion aanvragen en niet uitgaan van de diagnose van één arts.

Je suis Charlie.

gewoonIsa

Berichten: 309
Geregistreerd: 11-03-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 14:59

Inderdaad een foto ter plekke kan ook! Dit heb ik een paar keer bij ons op stal gezien en de kwaliteit van die foto's waren voldoende.

Sterkte ermee!

shaneen
Berichten: 976
Geregistreerd: 15-09-02
Woonplaats: een leuk klein plaatsje

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 15:08

Weet niet waar je vandaan komt maar bij mijn da praktij doen ze heel veel aan huis en zijn ook erg gespacialiseerde da´s, is in weesp maar ze doen een heel groot gebied, je kan altijd ff bellen 0294-417776 Ze maken foto´s en scannen ook de benen, misschien ook wel een optie, je kan natuurlijk je paard ook laten verdoven om een trailer in te gaan, misschien niet het meest optimale maar als het moet moet het, om door een schiefel nooit meer te kunnen rijden gaat wel wat ver. toch? sterkte!!

Behandel je paard alsof het een mens is en negen van de tien keer komt het dan echt wel goed!! Knipoog

Nimue
Berichten: 3309
Geregistreerd: 21-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-03 15:50

Hey, bedankt voor de lieve en nuttige reacties. Lachen

Fijn om te horen dat er veel praktijken zijn die foto's aan huis komen maken! Ik ga hard rondzoeken in de buurt, en rondbellen enzo. Lachen

Ik heb er 2 veeartsen bijgehad (wel allebei van dezelfde kliniek), en de bult die op het bot is ontstaan is aan de buitenkant voelbaar, dus ze konden ook precies zien waar die zat, en daarom konden ze ook concluderen dat het haar niet veel last zou geven, maar dat het ook niet over zou gaan. Dat was tenminste wat ik ervan begreep; ik ben niet zó'n expert zelf, dus ik geloof maar braaf dat de veearts het wel weet. Alleen raadde zij een operatie af ivm. de kosten, maar ik wil toch eerst navraag doen enzo wát het dan precies zou gaan kosten, voor ik beslis of ik het wel of niet doe.

Mijn grootste probleem met het paard op de trailer naar een kliniek vervoeren is de stress die het voor haar toch zal meebrengen; ik heb idd. ook aan verdoven gedacht, maar als er andere opties zijn ga ik die eerst na. Als het moet moet het, maar als het niet moet... liever niet. Knipoog Shaneen, begrijp ik het goed dat ze vanuit Weesp zelfs aan huis komen scannen? Dat is echt handig! Als ze dat daar vandaan doen, doen ze het dichter in de buurt vast ook wel ergens. Lachen

Ik houd jullie op de hoogte, al kan het even duren voor ik meer weet (het heeft nu geen haast, in mijn ogen; de kreupelheid wordt niet erger, en ik informeer mezelf liever eerst heel erg goed voordat ik iets beslis).

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 16:12

Een paard bij ons op stal heeft zich ook een keertje aangetikt op de pijp, precies op een plek waar een pees liep. Had een hard bult, die na verloop van tijd weer is weggetrokken. Geef de moed niet op, DA 's kunnen alleen diagnosticeren, maar zijn ook niet almachtig en staan soms versteld wat de natuur soms kan doen en kan corrigeren.

Je suis Charlie.

Nimue
Berichten: 3309
Geregistreerd: 21-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-03 17:45

Wow, ik vind dat jullie allemaal zo lief en optimistisch reageren! Echt heel fijn om te lezen, dank jullie wel. Bloos! Lachen

Ik ben zonet met haar wezen wandelen, en het ging perfect; niet op rust staan, gewicht er niet afhalen, en het was ook niet warm of dik. Vanochtend was het wel warm, heb ik er 5 minuutjes de slang op gezet, en nu dus helemaal niks. Terwijl het been 2 weken geleden echt weer súperwarm werd toen ik een dag niet kon afkoelen, en dat duurde dan ook 3 dagen voordat die warmte er weer uit trok.
Er is dus zeker verbetering opgetreden sinds het begin van haar kreupelheid, en wie weet of die verbetering niet doorzet tot ze ook weer normaal kan draven enzo. Ik blijf hoop houden. OK dan!

Die foto's gaan zeker gemaakt worden, want ik wil sówieso weten waar die bult nu vandaan komt; tis alleen even zoeken naar de dichtstbijzijnde kliniek die foto's op stal kan komen maken.

Ik geef de moed voorlopig nog láng niet op; ze loopt hier pas 5 weken mee, en er is nog zóveel wat ik kan proberen! Wie weet wat een paar maanden rust al niet voor goed kan doen, of evt. speciaal beslag, of wat dan ook. We blijven gewoon hoop houden! En anders, nou ja, dan kan ik maar niet rijden. Ze heeft er goddank geen pijn aan, dus dan mag ze lekker in het weiland blijven staan en gaan we gezellig wandelen enzo. Ik denk er echt niet over om haar weg te doen ofzo; ze blijft gewoon lekker bij mij. OK dan!

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-03 17:13

Dat die foto's op stal van mindere kwaliteit is, komt over het algemeen niet door de apparatuur, maar door de kundigheid van de DA. De ene is er beter in dan de ander en met mobiele apparatuur is het nog moeilijker.
Dat verdoven voor de trailer ben ik zelf niet echt fan van. Een paard staat dan nogal wankel en valt sneller om. En mijn ervaring is dat paarden niet sneller de trailer ingaan, maar zeg maar "door de verdoving heen breken" en omdat ze wat wankeler zijn, snel vallen. Maar het zal wrs wel per paard verschillen.

Vaak zijn problemen met botten pijnlijk als het actief is. Misschien als het proces tot rust is gekomen dat de pijn wel weg gaat. Ik hoop voor je dat er een positieve uitslag komt!!!

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

PeppySan

Berichten: 3054
Geregistreerd: 19-11-02
Woonplaats: Nieuwe Pekela

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-03 22:53

J. van Eeken maakt foto's aan huis en die kan je meenemen naar je dierenarts voor dyagnose.
volgens mij komt hij door het hele land, maar je kan hem bellen om te vragen.
tel: 06-54725755 b.g.g. 0523 260041. of e-mail info@probizz-advies.nl

Wat betreft het vervoer zou je eens een vrachtwagen kunnen proberen. hierbij heeft een paard een hele andere beleving dan bij een trailer en misschien wil ze daar wel in zonder stress in.

De kracht van de inspanning, zit in de ontspanning!
http://www.paderyranch.nl
www.hunebedtrec.nl

Huisvrouw

Berichten: 1201
Geregistreerd: 21-05-03
Woonplaats: Doorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 11:26

of in een tweepaardstrailer met een ander ernaast? Misschien dat ie dan wel wil? Maar ja, misschien had je dat ook al geprobeerd. Bij mijn paard heeft dat wel geholpen. Ook heb ik weleens Sedalin gebruikt, dat werkte ook. Nu loopt ze er gewoon weer in. Maar het ene paard is natuurlijk niet het andere. Heel veel sterkte met je paard!

Nimue
Berichten: 3309
Geregistreerd: 21-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-11-03 14:13

Huisvrouw, dat heb ik ook al geprobeerd.
Ik heb ook geprobeerd de trailer in de wei open te laten staan en haar voer daar in te geven, ik heb onze schapen er een tijdje in gevoerd zodat ze kon zien dat het niet eng was, ik heb longeerlijnen geprobeerd, ik heb haar eerst over zeilen en plankjes laten lopen, ik heb de trailer aan één kant tegen een hek gezet... noem maar op, en niks helpt.

Ik heb in Etten-Leur een kliniek gevonden waar vandaan ze aan huis komen fotograferen, alleen moeten ze dan om het paard heen aan alle kanten 2 meter ruimte hebben op een vlakke, harde vloer, en dat heb ik in mijn weiland niet. Dus ik moet nu eerst een boer in de buurt zover zien te krijgen dat ik op zijn erf mag komen fotograferen, maar dat gaat wel lukken. Het heeft niet veel haast, ofzo. Lachen Ik heb ook gehoord dat het goedkoper is om iemand vanuit Belgie te laten komen, omdat de prijzen daar lager liggen, en aangezien ik vlakbij de grens woon ga ik dat zeker ook even uitzoeken (collega van mijn vader heeft heel goede ervaringen met een DA van net over de grens).

Het gaat nu heel goed met haar been; we spuiten het niet meer af, en toch wordt het niet meer warm/dik/gevoelig (wat eerst wel zo was als we een paar keer minder lang konden afspuiten), dus dat is al een goed teken. Ze krijgt sowieso nog een week of 2 á 3 rust (lekker stappen is gezellig! Pling), en daarna ga ik voorzichtig weereens met haar draven om te zien hoe het dan gaat. Tegen die tijd zijn als het goed is ook de foto's al gemaakt.

Huisvrouw

Berichten: 1201
Geregistreerd: 21-05-03
Woonplaats: Doorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-03 16:15

aah, wat goed zeg! Nou, hou de moed erin en hopelijk komt het dan allemaal op z'n pootjes terecht al is het natuurlijk niet gemakkelijk! Hopelijk kan de DA meer vertellen over hoe het eruit gaan zien in de loop van de tijd. Sterkte ermee!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Arthis, Googlebot, Jelskedb, Omany, Pierus, Romy_tessa, YvonneSA en 39 bezoekers