*is een licht bokbenige stand bij een paard erg???

Moderators: petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
moniquelucky

Berichten: 2738
Geregistreerd: 19-03-01
Woonplaats: Wellerlooi in Limburg.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-08-01 21:37

als het paard is goedgekeurd en een andere dierenarts heeft gezegd dat het wel meeviel???
(onderstandig) en is (licht) week in de kogel erg???
Alvast bedankt, Monique.

Mijn lieve fjord: Bjorn-Vjem M2 KNHS, lange wedstrijdstop. Frieda is de pony van Odin, mijn lieve zoontje van 8.
- 6 kilo, nog zeker 8 kilo minimaal te gaan en dit keer gaat het lukken!!!


Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-01 09:39

Bokbenigheid en week in de koot aan hetzelfde been lijkt mij schier onmogelijk. Bokbenigheid, week in de koten en/of onderstandigheid zijn allemaal min-puntjes die niet zo heel veel invloed hebben op het gebruik van je paard. Wel als je grand-prix wilde gaan trainen, maar voor de doorsnee ruiter kan het vaak niet veel kwaad.

Bokbenigheid heb je als het paard met de knieen naar voren toe wijst, het voorbeen loopt dan niet mooi recht naar beneden. Je ziet het veel bijwat oudere paarden. Het is niet mooi, en het paard loopt er volgens mij minder soepel van als met een rechter been. Maar als de dierenarts zegt dat het wel meevalt, moet je er niet te veel achter zoeken. Hij kan er nog vele jaren mee lopen.

Week in de koten maakt dat het paard de pezen rondom de koot dus zwaarder belast. Het paard gaat er voor de ruiter wel soepeler door lopen. Waar je dus om denken moet is dat het paard de pezen niet verrekt, beschadigd. Hoe weker de koot, hoe groter de onevenredige belasting. Een beetje week merk je niets van. Gewoon met gezond verstand je paard in conditie trainen/houden, en het dier noet overvragen. Maar dat geldt voor ieder paard.

En een onderstandig vorobeen is een voorbeen dat niet vanaf de schouder in een loodlijn naar beneden staat, maar net iets erachter. Een onderstandig voorbeen gaat eigenlijk niet samen met bokbenigheid, want dan zou het paard op zijn knieen liggen. Onderstandige paarden hebben wat minder schoudervrijheid in de beweging, dat kan een nadeel zijn bij de hogere dressuur. maar verder heeft het niet zo heel veel invloed. ook hiermee kan je paard rustig 23 worden.

Wat betreft het commentaar over je paard: laat ze lekker zeuren, het is jouw paard, jij moet hem mooi, lief, leuk en geweldig vinden, alleen wat jij ervan vind is belangrijk. het pard is goedgekeurd, niets staat in je weg om er gewoon van te gaan genieten. Bedenk; op elk paard is wel wat aan te merken. Zelfs dekhengsten hebben koehakken en bokhoefjes, ook Barbria heeft exterieur-aanmerkingen en flaporen. Dus waarom zou jouw paard minder zijn! Wie weet heb jij wel het beste sportpaard van stal, want de prestatie telt en dat zit nu net tussen de oren, dat kan je niet zien aan de buitenkant.

moniquelucky

Berichten: 2738
Geregistreerd: 19-03-01
Woonplaats: Wellerlooi in Limburg.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-08-01 13:34

Bedankt Dees, wat weet jij er veel over!!!

Mijn lieve fjord: Bjorn-Vjem M2 KNHS, lange wedstrijdstop. Frieda is de pony van Odin, mijn lieve zoontje van 8.
- 6 kilo, nog zeker 8 kilo minimaal te gaan en dit keer gaat het lukken!!!

lady353

Berichten: 550
Geregistreerd: 27-07-01
Woonplaats: veenendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-01 18:29

je moet wel uitkijken met verkeerde beenstanden want daardoor kunnen de gewrichten niet op de juiste wijze belast worden en kan er veel sneller kreupelheid ontstaan

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-08-01 20:32

Kan het niet laten, zeker niet na het compliment van Monique... maar eh... 'kan' is dus geen zekerheid en 'veel sneller' is relatief.

Je kan overal wel over in gaan zitten. Ik ken geen paard dat 100 % volgens het boekje op de ijzers staat. Wie heeft zo'n exemplaar? Wees er zeer zuinig op, ze zijn uniek.
Bij elke kleine kanttekening kan je een groot waarschuwingsteken zetten, maar de vraag is of dat rechtvaardig is. De minpuntjes hierboven besproken zijn absoluut minder ernstig dan bijv. een bodemnauwe stand (zichzelf raken bij de kogel) of een slappe achterhand in combinatie met koehakkigheid.
Waar ik naar toe wil, veelal zijn paardeneigenaren te bang voor een vlekje, elk paard mankeert wel wat, ook ieder mens heeft een vlekje. Daar kan je over in gaan zitten, maar je kan het ook accepteren en er mee leren leven.
Het is waar dat een minder perfecte stand eerder problemen op zal leveren dan een perfecte stand... maar ... waar hebben we het over? Elk paard heeft slijtage gedurende zijn leven, jij als mens ook! Je kan het niet voorkomen, dus geniet er maar van. Je niet sappel maken opdat hij misschien wat zal gaan mankeren.. want je kan erop wachten, als je maar goed genoeg kijkt mankeert elk paard dus wat.
Probeer naar de goede punten te kijken, want die heeft ook elk paard. En met perfecte benen kan een paard oook gewoon koliek krijgen. Paarden houden betekent nou eenmaal risico lopen. Je kan het gewoon niet uitsluiten, je kan er alleen maar met verstand van zaken het beste ervan proberen te maken.

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-01 12:46

Een bokbenige stand zie je inderdaad vaak bij veulens, doch meestal helpt een goede vitaminestoot ook wel. Je ziet het ook vaak vij volbloeds, na de ren bijvoorbeeld, ze gaan dan even de spieren ontlasten. Ik zie liever een bokbenige stand dan een "HOL" voorbeen, deze paarden kunnen meestal de klap niet opvangen en dan heb je gauw mankenmenten aan het voorbeen.Maar hou van de paarden zoals ze zijn.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: bora, Esja, GoogleAdsense, H_W_, Imaani, Inney, Jannuk, Marielle82, Mliiesje, ReneeMonty, Vinny12511 en 21 bezoekers