* ontwormen

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-03-01 12:35

Bij mijn jonge paard van 3 jaar is ontwormen een drama. Ze is getraumatiseerd omdat ze toen ze 1,5 was een maand in de kliniek heeft gestaan vanwege een zware afwijking aan haar gebit. Ze is 1 keer geopereerd en 2 keer onder narcose geweest (CT-scan + operatie). Daarna was ze ontzettend bang voor mensen en alleen mij vertrouwde ze. Niemand kan haar (nog steeds niet) een halster om krijgen behalve ik. Ik kan overal aan haar zitten, maar het hoofd is dus het probleem. Hoewel, als ze echt rustig is kan ik wel zelfs har oren knippen ofzo. Maar goed het ontwormen is dus een groot probleem. Ze is zo snel dat ze precies weet hoe ze alle bewegingen kan ontwijken. Vast zetten helpt ook niets. Ik heb al verschillende wormenspuiten weg kunnen gooien omdat ik ze half over mezelf heen kreeg ofzo. Is er ook een andere manier om te ontwormen, d.m.v. korrels ofzo, maar wat net zo effectief is? Of weet u een manier om toch een spuit in haar mond te krijgen?

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl


janna

Berichten: 4090
Geregistreerd: 08-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 12:41

Ik weet in elk geval dat er korrels zijn om te ontwormen. Ik weet niet of ze net zo goed zijn als pasta. Die dingen lijken een beetje op bix.

Mieke
Berichten: 6593
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 13:41

Die korrels bestaan volgens mij niet in een middel als ivermectine of pyrantelpamoaat (heb ik dit goed geschreven???), dus kan er resistentie zijn.

Mijn eigenwijze supertoon is ook zo moeilijk met wormenkuren en hij is groot en ik is klein.... Zie je het voor je?

Ik gaf hem op aanraden van iemand een broodje met wat eqvalan erop, hij nam een hap en spuugde het met dezelfde rotvaart weer uit. Bij de meeste paarden schijnt dit te werken, bij Toon dus niet. Dus heb ik het spul op diverse stukjes brood gesmeerd en dat in een emmer gedaan met wat muesli en biks en wat olie. Dat at hij zowaar op, dus de wormenkuur had hij binnen. Ik hoop maar dat het op deze manier net zo goed werkt als op een min of meer lege maag?
Vraagje voor dr. Offereins?

Wat ik me wel afvraag is waarom ze dat spul niet een lekker smaakje geven hoor! Zoveel paarden die een bloedhekel hebben aan die vieze wormenkuren! Er is geloof ik wel een merk die nu een smaakje heeft gegeven aan zijn wormenkuur, maar ik geloof dat dat ook weer zo'n middel is waar wormen resistent voor zijn en daar schiet je dan ook niks mee op!

Succes in ieder geval!

Mieke

Jet

Berichten: 8237
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 13:57

Hoi,
Je zou het kunnen proberen met Equest. Dat hoef je maar 1x per 3 maanden te geven, dat reduceert het aantal keren in elk geval. Daar is geen resistentie tegen omdat het een nieuw middel is. Verder is het een dunne spuit, ik vind het makkelijker geven dan gewone wormspuiten. Het is een gel en geen pasta, daardoor kunnen ze het bijna niet uitkwatten, als je maar zorgt dat de mond leeg is, anders kwatten ze het wel uit met het hooi o.i.d. mee. Die gel lost snel op in de mond. Ik vind het fijn geven en het werkt beter en lannger door dan gewone wormmiddelen.
Groetjes van Jet.

Paarden zijn net als lucht, zonder kan ik niet leven!
Vanuit de kop van Noord-Holland: Voor info klik op: Paardentaxi Jet

#Ymke#

Berichten: 13859
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 14:06

Hooi... jaja ik weet iets Lachen

Er is nu een nieuw middel op de mark. Een ontwormmiddel MET appel kaneel smaakje.Ik geloof dat het van Equival ofzoiets is, maar dat weet ik niet zeker ( wie heeft het nieuwe divoza boek, daar staat het in).Dat middel is net als de andere wormenkuren, echt tegen wormen. Dat helpt echt onwijs goed, en ze vinden het nog lekker ook!!!

Groetjes Ymke

_________________
Ben niet gek, ik ben een vliegtuig en als je me niet gelooft stap je maar uit!!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: #Ymke# op 2001-03-14 14:07 ]</font>

Mieke
Berichten: 6593
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 14:14

Ja Ymke, dat is Equivital, dat klopt, maar ik dacht dat daar geen ivermectine of pyrantelpamoaat (ppfff wat een woord) in verwerkt is, en dit zijn de enige middelen behalve Equest die geen resistentie kennen.

Bovendien is denk ik het grootste probleem bij Razinda dat Maartje niet met die spuit in haar mond kan komen en dat heb ik met Toon ook, maar die heeft geen trauma, hij vindt het gewoon vies en helemaal niet nodig! Bij Toon zou dat dus wel een optie zijn om eens te proberen, al was het maar tussendoor zodat hij ook eens ervaart dat niet alle spuiten vies zijn.

Groetjes Mieke

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Mieke op 2001-03-14 14:15 ]</font>

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 14:24

die lekkere kuur kun je wel afwisselen met eqvalan denk ik. De smaak kan haar helpen haar angst te laten varen.
Verder kun je de wormen kuur mengen met wat appelstroop op een boterham. In een uitgeholde appel. Noem maar op. Mueslipapje met stroop of honing.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 14:25

In die lekkere spuit (Equiworm-f) zit inderdaad geen ivermectine. en ook al is het lekker dan vraag ik me af of dat voor elk paard geldt.
De quadrisol schijnt een chocolade-smaak te hebben en maar als Pablo alleen al die spuit zag, dook hij al achter zijn stal in, gelukkig hoefde ik dat maar even te geven.
Als je nou eens een appeltje uitholt, daar muesli gemengd met de wormkuur indoet? Werkt dat niet en dan met wat stroop zodat het lekker kleverig is?
Succes ermee!

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 18:55

Het was bij ons ook altijd een heel gedoe mete die pasta. Nu hebben we equest en das een gel. No Problemo! Spuit erin en ze slikken braaf!!

(Krijgen ze overigens maar twee keer in het jaar zie berichtje eerder gepost)

Offereins

Berichten: 153
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: Meerssen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 22:54

Ivermectine is nog steeds 1 van de beste middelen om te ontwormen. Furexel gebruik ik zelf veel en dat vinden paarden over het algemeen niet vies. Het is in principe mogelijk om ivermectine in het vat te laten spuiten. Dit mag echter niet en 1 op de ? paarden krijgt hiervan een shock en kan daaraan dood gaan. Voor mij reden genoeg om het niet te spuiten. Ik zou die furexel eens proberen te mengen met voer, brood, stroop etc. Ik raad je niet aan een smakelijke maar niet efeectieve pasta te gebruiken want dan heeft het toch geen zin.
Ii zou dus toch proberen met trucjes te laten opeten. Als het echt niet gaat kun je een injectie overwegen.

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-03-01 23:44

dus als ik het meng met voer (dus de spuit leeg spuiten in een emmer met bijv. slobber) dan is het nog steeds net zo effectief als dat het rechtstreeks in de mond terecht komt?? het is niet zozeer de smaak, maar meer dat er iets engs in haar mond moet, en ze is al zo bang bij alles wat er met haar hoofd heeft te maken. Als het gewoon door voer heen kan, doe ik dat want dan eet ze het vast wel op. Op brood smeren is geen optie want dat lusten mijn paarden niet. De moeder is wel heel makkelijk met wormenkuren, ik zou graag willen dat het jonge dier ook zo makkelijk werd, maar dat zal wel nooit lukken...

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

Suus

Berichten: 1692
Geregistreerd: 13-03-01
Woonplaats: Stein

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-01 10:11

Mijn paard liet zich de eerste keer gewoon de worsmspuit in de mond geven. Maar de tweede keer wist ze al wat ging komen en toen weigerde ze dus. Ik spuit gewoon de spuit leeg in een emmer met zemelen (slobBer, of hoe noemen jullie dit?)Dan eet ze het gewoon lekker mee op en merkt ze er niks van.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-01 18:34

voor meneer Offereins

Ik ken enkele mensen die Ivermectine die je eigenlijk in het bloed moet spuiten gewoon in de mond spuiten net als een gewone wormkuur.Volgens deze mensen helpt het goed maar wat ik me afvraag is of dit niet gevaarlijk is voor bijvoorbeeld de maag.


verder is bij Kawa het geven van die wormkuur ook een hele heisa want hij is meester in het ontwijken ervan en als het dan uiteindelijk gelukt is gooit hij zen mond helemaal open en doet hij vanalles met zen tong en is het dan ook weer kwijt.maar daar heb ik nu wat op gevonden.Ik doe zen hoofdstel in met gekombineerde neusriem,en doe het sperriemje voor die ene keer dan ff veel te strak maar dan kan ie zen mond niet open om het kwijt te raken en dan voer ik hem wat brokjes na zodat hij het zeker doorslikt en ook zo snel mogelijk weer een lekkere smaak in zijn mond krijgt

_________________
Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: runningkawa op 2001-03-18 18:39 ]</font>

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-01 12:21

Hoi, wij hebben met een van de paarden ook een probleem met ontwormen. We halen nu een flesje Ivermectine voor runderen bij de Welkoop winkels. Het is ook voor paarden te gebruiken volgens de veearts. Je kunt deze vloeistof gewoon door het biks mengen, je paard eet het dan zo op. Echt heel praktisch! Zo'n flesje kost ongeveer F 40,- en je doet er 3 a 4 keer mee, dus in verhouding is het nog goedkoper dan een wormspuit. Succes! Sigaar

Odi
Berichten: 1100
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Montferland

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-01 14:18

Bij mijn paard was het ook altijd een drama om een wormkuur te geven. Een gevecht van 2 uur, compleet buiten adem en meestel nog bont en blauw ook. De oplossing: je haalt bij de dierenarts een 60 ml. spuit. Je gaat met de spuit de stal in, pak je paard zorg dat ze de spuit zien en je gaat weer. Dit hou je een paar dagen vol tot het goed gaat en je paard niet vreemd meer reageert. Dan ga je een stap verder, leg je hand om het neusbeen van je paard, andere hand de spuit en je gaat weer. Zo ga je steeds verder, tot je uiteindelijk de spuit in de mondhoek kunt stoppen en na een tijdje de spuit ook verder in de mond kunt stoppen. Als je zover bent dat je paard er niet zoveel om geeft doe je water in de spuit. Je raadt het, hier ga je ook weer een tijdje mee door tot ze hier ook niet meer moeilijk over doen. Het kost je wel veel tijd om zoiets op te bouwen maar het scheelt je een hoop ellende. Mijn paard geef ik een week voor het ontwormen elke avond een spuit met water, zodat ze er een beetje aan gewend is voor de uiteindelijke wormkuur.

UrbanL

Berichten: 14577
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-01 14:20

Mijn paard is bang op zijn hoofd. Ik ontworm hem als jaren door het in zijn voer te doen en het gaat prima.

Het heeft helemaal geen zin om je paard helemaal gestresst te laten raken door die stomme spuit en dit werkt ook.

Gr Pris

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: b000tje, Berkhout, dancertje, Dorine92, Googlebot, Kidde, Sjira en 18 bezoekers