TTEAM Paarden en hun instinct Paarden zijn schichtige kuddedieren. Bij angst of pijn reageren ze vanuit hun instinct op één van de volgende manieren: vluchten (denk maar aan de steek van een paardevlieg of een plots onverwacht geluid waardoor een paard op de vlucht slaat) vechten (vb. bij te bedreigende bewegingen of onhandig zadelen, steigeren of bijten) verstijven (vb. het paard blijft staan en de ruiter krijgt er geen beweging meer in) (flauw) vallen (het paard legt zich neer en gaat rollen) Deze reacties worden vaak uitgelegd als weerspannigheid, verzet, onhandelbaar en niet voldoende opgeleid. Vervolgens wordt er op de paarden geroepen, de zweep erbij gehaald en geoefend tot het paard 'de les leert'. Dit is een dominante manier van omgaan met paarden.
De reacties worden echter gestuurd vanuit het zenuwstelsel. Met TTeam gaan we dan ook gericht inwerken op het zenuwstelsel om deze paniekreacties te overwinnen. TTouch is gebaseerd op samenwerking met het paard vanuit de denkwereld van het paard zelf.
Resultaten Met oefening en geduld bereik je goede resultaten voor vele klachten, verbeter je de prestaties en het algemeen welzijn van het dier: verbeter de bereidheid tot leren van je paard verminder angstreflexen en verbeter het vertrouwen verminderen van pijn verbeter de houding van je paard ondersteun genezing en verandering TTeam is de manier om vele praktische problemen aan te pakken: pijnlijke rug, stijve spieren, stress zadelen en aanlijnen angst van veearts of hoefsmid bijten en stampen problemen bij het opladen
Aanrakingen en Lichaamswerk De aanrakingen worden onderverdeeld in strijkbewegingen, cirkelvormige bewegingen en het heffen van lichaamsdelen. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van draagbanden ter ondersteuning. Het lichaamswerk is dan weer een andere vorm van stimuleren.
Strijkbeweging: Een beweging met de handen of met de "TTouch-wand" als verlengde van de handen langsheen het lichaam van boven naar onderen toe, tot en met de hoeven. De bedoeling is het paard meer besef laten krijgen en verbinding laten maken met de grond. Deze aanraking zorgt voor ontspanning en wegebben van stress bij het paard.
Cirkelvormige beweging: Deze kleine cirkelvormige bewegingen en lichte aanrakingen van de huid kunnen over heel het lichaam worden toegepast. Ze stimuleren lichaam en geest, ze zijn makkelijk aan te leren en ze leveren vaak snel zichtbaar resultaat. Alleen moet je wel de juiste plaatsen op het lichaam leren ttouchen. Dit vergt grondige kennis, kunde en ervaring van TTeam. Verder is ook je eigen houding tegenover het paard, je ademhaling en je uitstraling van belang. De verschillende bewegingen hebben alle unieke namen gekregen meestal naar het dier waarop de beweging voor het eerst werd toegepast: Clouded-Leopard, Lying-leopard, Python TTouch.
Heffen: Hier gaat men een deel van het lichaam gedurende korte tijd iets omhoog heffen en vervolgens langzaam weer laten zakken. Dit kan ook weer met verschillende delen van het lichaam. Dit ondersteunt en ontspant het paard.
Draagbanden: Door middel van een band ga je het paard meer bewust maken van zijn lichaam en tevens fysiek en mentaal ondersteunen en stimuleren. De band wordt aangebracht en gedurende korte tijd zo gelaten. Daarna wordt ze weer verwijderd.
Lichaamswerk: Hiermee bedoelen we ongewone, zachte aanrakingen en bewegingen van zowel het hoofd als de staart, de benen, de oren, de mond en de neus van het paard. Dit is een goede voorbereiding voor behandeling door bijvoorbeeld een dierenarts of hoefsmid.
Grondoefeningen Grondoefeningen zijn een belangrijk onderdeel van de methode. De meest gekende oefening in de TTEam methode is het labyrint. Hierbij worden een aantal balken op de grond gelegd. Het paard wordt dan langzaam door dit labyrint geleid. De oefening bevordert concentratie en brengt het paard snel tot rust. Dergelijke oefeningen brengen het paard in het nu en laten het paard bewust nadenken en werken. Ze stabiliseren de gemoedstoestand van het dier.
De manier waarop het paard geleid wordt is hierbij van groot belang. Bij TTeam worden er verschillende manieren van leiden gebruikt, elk met een bepaald doel voor ogen. De afstand en de plaats van de begeleider verschillen per methode. Begeleiding door twee personen is ook een mogelijkheid.
Het Wikizaken forum is bedoeld voor aanvullingen aan de Bokt Wiki. Daarvoor kunnen we eigen geschreven teksten gebruiken met een duidelijke bronvermelding. Als dat niet de bedoeling is van dit topic dan staat het hier verkeerd.