*dierenarts of paardentandarts..???

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Marijke

Berichten: 516
Geregistreerd: 16-02-01
Woonplaats: Bommelerwaard (Gld)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-03-01 16:32

Ik wil het gebit van mijn 5-jarige ruin een keer na laten kijken. Niet dat ik klachten heb of er symptomen zijn dat er iets mis is met zijn gebit, maar volgens een heleboel paardenmensen is het verstandig om één keer per jaar het gebit te laten controleren.

Nu heb ik op onze rijvereniging na wat nagevraagd te hebben, gehoord dat onze dierenarts bij diverse paarden het gebit controleert en kiezen vijlt, maar daar wordt ook bij verteld dat hij niet over al het benodigde materiaal beschikt en maar een klein deel van zijn studie aan het paardengebit heeft besteed (m.a.w. er ook niet zo heel veel vanaf weet...?? een huisarts is ook geen tandarts). Anderzijds wordt er ook gezegd dat je wel een paardentandarts kunt laten komen maar dat er veel "slechte of dubieuze" paardentandartsen rondlopen. Spookverhalen van tandartsen die je paard verdoven zonder daar bevoegd voor te zijn, etc.

Waar het eigenlijk op neer komt is dat ik graag wil weten wat ik volgens u/jullie het beste kan doen, eerst de dierenarts laten kijken (echte klachten heb ik niet, dus waarschijnlijk alleen maar kiezen vijlen) of toch een paardentandarts inschakelen, maar welke dan...???? Wie weet er dus eventueel een goede, betrouwbare tandarts, die in de omgeving van Zaltbommel/Den Bosch werkt..???

Alvast bedankt..!!!


Silvia

Berichten: 2786
Geregistreerd: 23-02-01
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-01 17:52

Tja, ik heb bij mijn vorige paard de ''lokale'' paardendierenarts het gebit na laten kijken. Die heeft toen het gebit gevijld.
Een maand later was ik in een paardenkliniek.
Wederom naar het gebit laten kijken, nou de dierenarts van de kliniek moest nog flink wat extra werk verrichten! Heb ik er toch 2 gespecialiseerde dierenartsen erbij gehad.
Dus, wat is wijsheid? Als ik naar een paardentandarts zou gaan, dan wel naar iemand die in een kliniek werkt of zelf dierenarts is. En niet naar iemand die aan huis ''bij beunt''

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-01 18:09

Hier komt een paardentandarts op stal, twee keer per jaar ofzo, daar kan je je voor inschrijven. Pablo is er ook geweest (Tonko van Suus ook) en bij hem zijn er wat haken afgehaald, Ik vond de tandarts wel overkomen als iemand die er verstand van had, depaarden vonden het ook niet erg. Hij liet me de haken voelen bij Pablo enheeft ze toen weggevijld, Pablo wil wel eens moeilijk doen maar hij vind dit wel best. Onze tandarts heet Jos Coolen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-01 20:04

pas wel op voor alle zogenaamd gecertiverkeerde types. Zelf laat ik de veearts de tandjes doen, met verdoving en al. dat moet omdat ie ooit heel erg geschrokken is.

Offereins

Berichten: 153
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: Meerssen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-03-01 22:21

Het hangt helemaal van je dierenarts af. Ik zelf doe veel aan het gebit van het paard en vindt dan ook van mezelf dat ik kennis of materiaal niets tekort kom. Je moet je er natuurlijk wel een beetje op toe leggen.
Normaal gesproken hoeft er aan een gebit niet veel meer te gebeuren als bijvijlen. Indien er meer gedaan moet worden (trekken, repareren) ben ik van mening dat een dierenarts meer mogelijkheden heeft om dat verantwoord te doen. Denk aan antibiotica, sederen, steriel werken etc. Overigens mag officieel geen enkele tandarts een paard spuiten om te sederen.

Mirjam

Berichten: 703
Geregistreerd: 03-02-01
Woonplaats: Norg

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 00:43

Hoi Marijke, er zullen best een aantal dierenartsen zijn die prima werk als paardentandarts verrichten. Alleen hoe weet je of je zo'n goede hebt? Een paardentandarts is hierin opgeleid en heeft alle gereedschappen, ook voor de achterste kiezen. Zelf heb ik Ed Kiela laten komen, hij werkt in het noorden van Nederland. Via de site http://www.paardentandarts.nl vind je meer informatie en als je belt krijg je de naam van de tandarts in jouw regio. Als het paard niets heeft betaal je ook niets (controle is gratis, je betaalt wel 30 gulden voorrijkosten), wanneer er gevijld moet worden betaal je 100 gulden. Waar mijn paard staat hebben we met een aantal mensen iets geregeld, zodat we de voorrijkosten konden delen. Het bleek dat 1 paard dat door de dierenarts was behandeld en prima was bevonden, wolfstanden had, flinke haken op de kiezen (begonnen de wangen al te irriteren) en herpes in de mond. Dat was ook de reden waarom die al tijden niet helemaal lekker was, hij leek wat down. Tussen de paarden door werden alle gereedschappen ontsmet en alles verliep op een heel rustige en prettige manier. We hebben nu de afspraak gemaakt dat hij elk jaar contact met ons opneemt voor controle.

Suus

Berichten: 1692
Geregistreerd: 13-03-01
Woonplaats: Stein

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 09:09

Tonko krijgt elk jaar (of is het nu elk half jaar?)een controle van een paardentandarts. Ik hoorde van de dierenarts dat zij dat inderdaad ook doen. Ik moet eerlijk zeggen, ik heb er nooit over nagedacht. Op onze manege komt regelmatig een paardentandarts die dan heel veel paarden tegelijk doet. Daardoor heb je er eigenlijk wel al vertrouwen in dat het geen "kwakzalver" is. Maar ja, je weet het nooit. Ik denk dat als je de dierenarts vraagt, dat hij zegt dat je het door een arts moet laten doen, en als je een tandarts vraagt, dat hij het graag zelf doet. Ze spreken uiteraard elk voor hun eigen beurs, dus...

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 09:35

Milena wordt elk jaar gecontroleerd door een tandarts uit het noorden van Noord-Holland, Hans Ruigrok. Ben heeeel tevreden over hem; rustig met de dieren, behandeld gewoon goed.
Leonardo hebben we een tijdje geleden door de veearts laten controleren en hij werd goed bevonden. Maar toen we de oorzaak van het slaan met z'n hoofd onderzochten, kwamen we erachter dat z'n bovenkiezen zo scherp waren als mesjes.......
Voor mij dus liever een tandarts met goede referenties!

Mark
Berichten: 47
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: Langeweg

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 13:16

Bij ons komt de paarden tandarts eerst kijken.
Als er alleen gevijld moet worden doet hij dit direct, en als er kiezen verwijderd moeten worden doet hij dit op een andere dag in samenwerking met de dierenarts.
De dierenarts is er bij om te sederen en het paard te controleren, en is ook verantwoordelijk voor de toestand van het paard op dat moment.
Ik moet zeggen dat werkt perfect.
Misschien kan dat bij jullie ook dus een samenwerking van paarden tandarts en dieren arts.

akerna

Berichten: 3770
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: apeldoorn!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 15:50

bij mijn werk hebben we ook een paardentandarts. die doet de tanden enz maar spuiten/ sederen wordt bij ons wel door de dierenarts gedaan. wij hebben ook ed kiela en ik denk dta ik hem ook vraag of hij straks mijn veulen wil doen als die ouder is. is wel een aardige man en ik mag ook altijd voelen hoe het voelt voor dat ie er wat aan doet en hoe het voelt na de behandeling.
groetjes renate

liever eigenwijs dan helemaal geen zelfvertrouwen!

Nimber

Berichten: 25649
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 18:26

haha Ik heb dus ook Ed Kiela wat een schat van een vent neemt uren de tijd als het nodig is echt geweldig vooral die wolskiesjes ik vroeg of ze eruit moesten hij vroeg of ik last had met aanleuning etc. nee niet echt lekker laten zitten riep ie meteen en dat was het antwoord dat ik wou horen.
Vrijdag de 23 komt ie weer voor een zooi paarden. tussendoor heeft ie een melktandje getrokken van Lottie en dat moet ie nu weer doen denk ik. lot's blijvende tandjes komen achter de melk door en die zitten daar dus voor Lachen

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

akerna

Berichten: 3770
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: apeldoorn!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 19:11

lachu kim,
inderdaad hij is erg aardig. legt mij ook van alles uit wat ie doet. kan het goed met hem vinden dat wel.

liever eigenwijs dan helemaal geen zelfvertrouwen!

Odi
Berichten: 1100
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Montferland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-01 13:28

Een beetje late reactie. Mijn paard wordt elk jaar door de dieren- tandarts nagekeken. De tandarts die bij ons komt is een afgestudeerde dierenarts die zich gespecialiseerd heeft in tandheelkunde. Ik ben bijzonder tevreden over hem.

gillian

Berichten: 3856
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Haarsteeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-01 15:59

toevallig is mijn paard gisteren gecontroleerd.
hij had scherpe kiezen dus heeft de tandarts hem meteen gevijld.
verdoven doet ie niet, hij laat de veearts komen als het nodig is.
die tandarts heet alex chatwick, is amerikaans.
toedeledoki
gillian

Superblij met m'n nieuwe Remedio zadel!!
Kijk hier voor een foto!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: prugelpiet, sliert, Willem81 en 23 bezoekers