Rare kreupelheid - medische uitdaging

Moderators: petraaken, Dyonne

 
 
Dees

Berichten: 16605
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Rare kreupelheid - medische uitdaging

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-11-03 12:54

Mijn 6jarige sBsmerrie Neve is al 3 jaar in mijn bezit en elk najaar hebben we gezondheidsproblemen. Stijfheid, wat veel lijkt op spierbevangenheid, maar nooit in achterhand, altijd in de voorhand. Elke keer leer je weer bij en inmiddels kan ik met zekerheid zeggen dat voer en/of arbeid geen oorzaak kunenn zijn. De merrie krijgt daags 2kg equiral Stud brok, aangevuld met ongeveer 4 kg hooi van natuurweide en 1 a 2 kg winterpeen. Ik geef haar Licosan Forte van Hofman Lieve, dat helpt haar wat losser in de spieren te zitten. Ze wordt op B/Lniveau gereden, mede omdat ze elke winter stilstaat vanwege de stijfheid; het schiet zo niet echt op....elk voorjaar moet je weer opnieuw beginnen met conditie opbouwen, en spieren trainen. Verder; het is ook geen echt dressuurwonder met haar Franse afstamming. Ook ik ben trouwens geen Z ruiter, en samen hebben we veel lol in de zomer, en daar gaat het om.

Twee weken geleden begonnen de klachten weer plotseling. Op een buitenrit in de middag had ze zich buitengewoon druk gemaakt, heel ongebruikelijk voor haar. Na een halfuurtje opgewonden stappen verstijfde ze weer onherroepelijk in haar linker schouder. Het is dan alsof ze het schouder gewoon niet naar voren kan brengen om een stap te maken. Been buigt nog wel, en met het heffen van hoofd en hals 'wipt' ze dan haar linkerbeen voorwaarts. Haar rechtervoorbeen en de hele achterhand lopen nog wel correct.
Ik heb haar schouder gecheckt op pijn, maar kon niets vinden waar ze op reageerde. Ze stond het liefst stokstijf stil. De volgende ochtend was er niets aan haar manier van lopen te zien, ze stapte weer zo kwiek als tevoren. Ik dacht dat ze zich in alle drukte had verstapt en besloot haar een dag rust te geven. Dinsdag avond had ik les, en ik nam haar mee, om te kijken hoe het zou gaan. Ze had me geen aanleiding meer gegeven om eraan te twijfelen, thuis liep ze gewoon weer fris en fruitig. Ik ontdekte dinsdagavond tijdens het poetsen een grote vochtophoping onder haar borst, tussen haar voorbenen. De bult had geen verbinding met haar elleboog, en was links iets meer dan rechts. De ophoping was dermate groot dat ik haar niet zou kunnen singelen, dus had mijn merrie weer even 'vrij'.

AFgelopen maandag heb ik haar aan het halster weer even gelongeerd een kort poosje. Zien hoe het nu met haar ging. Ze liep de eerste 10 minuten probleemloos, zo vrolijk en los. Toch, plotseling was daar weer die typische kreupelheid. Meteen kon ze geen goede stap meer zetten. Neve is een lief paard, dus ze probeerde het wel, maar het ging niet. Direct op stal gezet, en binnen 10 minuten was er ook een vochtbult. Kleiner dan de week ervoor, maar nu had Neve ook aanzienlijk minder ver hoeven lopen om op stal te komen. De volgende ochtend was ze weer volledig hersteld, zo leek het. GEwoon weer regelmatig in stap, en nog altijd vrolijk.

Mijn buurman, die veel renpaarden heeft getraind, adviseerde mij toen ik mijn probleem voorlegde, Neve elke dag heel eventjes te longeren. Ik heb Neve elke dag daarna aan het halster gelongeerd, begonnen met 5 minuten, toen 10/15 en een dag later 20 minuten. Dat ging probleemloos.
Gisteravond heb ik haar licht bijgezet met een pessoa. Ze was weer wat druk in het hoofd (bij arbeid is ze altijd wat drukker/opgefokter). 10 minuten ging het prima, en ja hoor...ineens weer stijf in het linkerschouder. Ik sta voor een raadsel.

De dinsdag voor de Tyrza-clinic in Assen had Neve trouwens ook zo'n aanval. We hadden tijdens de vereniginsles een zware galop-training gehad, en toen ik haar afzadelde verstijfde ze veel te snel. Schuivelend is ze thuis van de trailer afgekomen...en ook toen was ze een dag later gewoon weer hersteld.

Neve heeft een goede eetlust, altijd. Haar vacht glanst, ze is alert en geinteresseerd in haar omgeving. Ze hekelt haar gezelschapspony, ze is wat dominant. Ik houd ze express wat aan de warme kant onder de dekens, daar ze eerder stijf wordt als ze het koud heeft. Ze heeft deze zomer amper tot niet in het gras gestaan, ter voorkoming van abrupte voerovergangen die bevangenheid konden veroorzaken.
Haar temperatuur is goed, haar ademhaling is tijdens zo'n stijfheid wat zwaarder, maar ze hijgt niet. ze zweet ook niet overmatig. Haar pols is alleen goed waar te nemen direct na arbeid, verder kan ik het niet voelen.

Tja, een lang verhaal, waarbij ik misschien nog niet eens helemaal volledig ben geweest...
Er zullen niet veel mensen zijn die deze symptomen ergens bij kunnen plaatsen, maar misschien.... Ik zou niet eens weten naar welke dierenarts ik hiermee zou kunnen gaan....
Wie kan ons helpen?


Vonnie84

Berichten: 6591
Geregistreerd: 16-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 13:11

Het eerste wat in me opkomt is een klemzittende zenuw. Maar ik denk niet dat het dat zal zijn.
Veel succes in ieder geval met het vinden van het probleem.

[RT-HAW] Supergave rijfoto's van Rongo (AdB manier)
Waarom denkt iedereen dat door die kop maar omlaag te trekken, die rug gelijk ontspant?
Wie een paard zoekt zonder gebreken, kan beter te voet gaan.
Als je twijfelt, doe dan wat het vriendelijkste is.

meisje
Berichten: 798
Geregistreerd: 10-02-02
Woonplaats: Heemskerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 13:34

Als je nou vitamine E met selenium erbij gaat voeren, dat is goed voor je paard zijn spieren
Het kan ook reuma zijn dan kunnen ze ook heel stijf zijn in de winterperiode, zou ook haar spieren goed warm houden
Dus met in en uitstappen deken om en tijdens afzedelen deken op haar rug houden zodat ze geen kou op haar spieren kan krijgen
Want als ze er zomers geen last van heb moet het iets met de spieren en kou zijn

Lowara

Berichten: 25075
Geregistreerd: 25-11-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 16:45

zou het niet door de kou kunnen komen? wat als je haar bandages omdoet voor extra steun?

Equi therapie http://www.equivici.nl
Tinker Lowara; M1+2 eindstand, Tinker Arwen; M1+15 eindstand, Tinker Elke; M2+6/M1+11,Tinker Maeve L1+11

CCCCorine

Berichten: 5736
Geregistreerd: 10-06-03
Woonplaats: Bunschoten-Spakenburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 18:26

Vonnie84 schreef:
Het eerste wat in me opkomt is een klemzittende zenuw.


Dat zou nog best eens kunnen. Is het paard al eens een keer helemaal binnenstebuiten gekeerd? Het is ook zonde om je paard om de haverklap stil te moeten zetten. Als het mijn paard was zou ik hem van top tot teen na laten kijken en als eerste door een osteopaat voor paarden. Misschien schiet er inderdaad af en toe een zenuw klem of is het iets anders dat misschien nog wel vrij simpel op te lossen valt.

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 00:02

Zou dat vocht op een ontsteking kunnen duiden? Dat is het enige wat ik kan bedenken...en dat vocht zakt altijd naat beneden natuurlijk. ('t is maar een losse gedachte hoor)
Maar het komt dus als je haar laat bewegen, en dan is het na een tijdje weer weg? vaag zeg!

En Corine, waarom juist een osteopaat? (no offence, ik ben gewoon benieuwd)

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Gast746
Berichten: 26887
Geregistreerd: 22-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 11:12

Hoi Dees, vaag probleem, moeilijk.

Is er bij jouw in de buurt niet een goede kliniek?

Ik heb net zo'n paard als jij, qua karakter en inzet en dat maakt het ook moeilijker. Vage klachten kwamen er ineens naar boven, maar vanwege zijn karakter en inzet, zo moeilijk echt in te schatten wat er is.

Ook hij had iets in zijn schouder, dacht eerst dat het zadel te strak zat, ander zadel en weer kwam het terug. Dat stramme herken ik. Vit. E/selenium gaf wel wat verbetering. Maar vooral dat stramme stijfe en dan weer lekker los en altijd dat goede humeur en graag mee naar buiten en dan ineens weer moeizaam lopen.

Na een behandeling voor zijn luchtwegen en ontstekingremmers liep hij ineens heel anders. Dat was het moment om hem binnenste buiten te laten keren.
Zijn probleem is wel anders dan dat jouw paard heeft, maar ik ben mij rot geschrokken wat hem allemaal mankeerde.

Als eerste bleek de smid die ik een half jaar had gehad zo'n prutswerk te hebben verricht dat zijn voetjes en zijn gewrichten langzamerhand naar de maan werden geholpen. Dat probleem ging in zijn hele lichaam een weerslag geven.

Ik moest mijn paard daar rijden meteen noemde de VA alle problemen op die ik ook ondervond. Hij bleek artrose-achtige pijnen te hebben in zijn gewrichten. De betreffende gewrichten zijn behandeld en de smid van de kliniek doet voorlopig mijn paard beslaan. Maar heus na 5 maanden loopt mijn paard weer als een zonnetje. Die schouder, dat kwam dus uit zijn benen. Okey geen vochtophoping. Maar vocht kan ook van een gewricht zijn.

Ineens kreeg hij dikke benen gedurende de herfst en winter. van alles geprobeerd maar het ging niet over. Afgelopen week de laatste gewrichtsbehandeling van zijn achtervoetje gehad en awel, sinds 3 dagen geen dikke benen meer. Hij staat weer netjes op de ijzers en geen dikke benen. Was dat dan gewrichtsvloeistof vanwege de belasting op zijn gewrichten die nu verminderd is?

De foto's die gemaakt zijn toonden aan dat er teveel gewrichtsvloeistof zat op de plaatsen waar de problemen zaten. Zijn werkwilligheid en humeurtje was altijd goed, maar nu straalt hij weer kracht uit en loopt weer.

Dees is zou niet te lang wachten, want mijn paardje heeft er te lang mee gelopen, teveel geluisterd naar mensen in mijn omgeving die vonden dat er niets mis was, moest hem maar eens aanpakken. Nee dus, beest had ontzettend veel pijn en probeerde er doorheen te lopen.

Ik heb weer een zonnetje op 4 beentjes en ben zo blij, maar wel een hele dunne portemonee, maar dat was het mij wel waard. Natuurlijk heb ik ook een aantal keren een VA hier uit de buurt laten kijken, maar ja die vonden niets. Dat er in de kliniek in no-time zoveel uit komt, daar schrik je van.

Succes

JokeG

Berichten: 357
Geregistreerd: 13-05-03
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 11:19

Ik weet niet of de dierenarts er al een keer bij is geweest? Maar met zulke klachten zou ik dat zeker doen.

Een paard zonder ruiter is altijd een paard. Een ruiter zonder paard slechts een mens!

Dees

Berichten: 16605
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-11-03 11:40

Natuurlijk is de dierenarts er veelvuldig bij geweest. Elk jaar weer een paar keer. Ik heb ze al eens een behandeling door Greet de Jonge laten ondergaan, we hebben al bloed onderzocht, vanwege de belachelijke hengstigheid altijd hebben we de baarmoeder al onderzocht....Vitamine E en Selenium stond in 2002/2003 op het menu, maar dit jaar doet ze het veel, veel beter op Licosan Forte van Hofman Lieve.

Woensdag gaan we maar weer eens naar weer een andere kliniek. Het grote probleem is dat veterinair nederland kennelijk niet veel van dit soort paarden tegenkomt; vaak wordt er symptoombestrijding gedaan, mijn paard is altijd 'even' gered, en dat is vrijwel altijd met "eerst maar een paar weken rust".....
Welnu, ze staat dus al 3 jaar elke winter stil.

Ik ben blij met jullie suggesties, het helpt mij de horizon te verbreden. ik dacht een paar dagen geleden nog 'hart'. Maar 'ontsteking' komt me beter uit Knipoog, als we niets vinden is een strenge antibiotica-kuur wellicht nog wel iets om 'lukraak' te proberen

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 13:11

Ik ben woensdag met Mirkje naar Rutgers in Delfzijl geweest, en was er zeer tevreden over. Greet de Jonge staat wel aangeschreven als zeer goed, alleen wel prijzig... Ga je toevallig naar Rutgers??

succes Ach gut

:){

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 13:16

Heb je al eens foto's laten maken van de schouderpartij?
Misschien zit er wel een botchipje of een gewrichtsontsteking? Die kan ook vage klachten veroorzaken. De ene keer wel iets te zien en de andere keer weer niets.
Je kan ook een scan laten maken, dan kijk je wat verder dan alleen de botten.
Succes ermee!

I recommend a psychoptherapist to clean up your brain

AnjaKos

Berichten: 2418
Geregistreerd: 09-07-03
Woonplaats: Huizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 14:47

Jeetje moeilijk hoor Verward Ik kan je alleen maar succes wensen en hopen dat ze op de kliniek wat kunnen vinden.. Is het altijd dezelfde schouder? Je zou bijna zeggen dat het tussen de oren zit wat wij mensen vaak te horen krijgen met dit soort klachten Knipoog

Ach gut Anja

**Look where all this talking got us baby!!**

CCCCorine

Berichten: 5736
Geregistreerd: 10-06-03
Woonplaats: Bunschoten-Spakenburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-03 23:28

Rieja schreef:
En Corine, waarom juist een osteopaat? (no offence, ik ben gewoon benieuwd)


Omdat een osteopaat het paard in zijn geheel bekijkt en niet alleen maar kijkt naar een 'klein onderdeel' binnen het geheel. Soms kan er een probleem zitten op een plek die je echt niet verwacht. Daarnaast vind ik de manier van behandelen erg prettig.

Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-03 10:36

Een vriendin van mij heeft een merrie die ook steeds spierbevangen raakt, ook in de voorhand geloof ik. Alles is al geprobeerd, nu staat ze voor een totaal onderzoek in Utrecht. Ze gaan haar daar bewust spierbevangen maken om te kijken hoe dat bij haar precies gebeurt en welke onderdelen van haar lijf daar aan mee doen.

Deze merrie is ook altijd absurd hengstig en ze sloten dus ook niet uit dat het een hormonale kwestie is die deze verzuringsproblemen veroorzaakt.

Mocht je meer willen weten kun je misschien Utrecht even bellen?

Les in grondwerk en dubbele lange lijnen:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455137/les- ... nge-lijnen

Dees

Berichten: 16605
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-11-03 10:58

Heee, dat is interessant!
Ik wil graag op de hoogte worden gehouden van dat onderzoek...
Jemig, wat zou dat wel niet kosten, zo'n totaal onderzoek... Scheve mond

Woensdag om 9.00 uur smorgens mag Neve naar de DA. Kliniek Wolvega. Als ze het niet meteen zien, mag ik Neve gaan voorrijden, gaan we ook de kreupelheid opzoeken.

Henriette
Berichten: 725
Geregistreerd: 30-01-02
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-03 11:48

Wat een moeilijk probleem!
Mijn ervaring is ook dat er vaak heel erg gefocussed wordt op één ding; een gewricht, een been, enz.
Bij de kliniek van Eric Laarakker wordt naar het hele paard gekeken, ik ben er zelf nooit geweest maar kennissen van mij wel en die waren toch erg verrast met wat er met hun paard aan de hand was.
Ze bleken de spijker op z'n kop geslagen te hebben en na een kuur van een paar weken was het paard van zijn chronische huidproblemen af!

De site: http://www.holistischdierenarts.nl/html/frameset.htm

Katja

Berichten: 40771
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-03 14:31

Heb je het bloed al een keer na laten kijken na zo'n aanval? Er zou dan een verhoging moeten zijn van de ....? (damm waarom kan ik er nu niet opkomen) als er spake is van spierbevangenheid met een a-typisch symptoom.

Dees

Berichten: 16605
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-11-03 14:45

Er was verhoging tijdens zo'n 'bevangenheid'. Alleen daarmee constateer je in feite alleen eht verschijnsel. Waarom verzuurt het paard, dat is de vraag.
Want als een paard zich goed verstapt, zal het ook anders gaan lopen om pijn te voorkomen. Dat zal zijn weerslag hebben in het bloed (meer verzurging wegens andere manier van spiergebruik), en toch is zo'n paard dan niet echt bevangen, ook al kan je wel tot die conclusie komen nav het bloedonderzoek.

Katja

Berichten: 40771
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-03 14:58

Ligt aan de waardes. Als je denkt aan een eventuele zenuwbeknelling dan mag een iets verhoogde waarde verwachten. Maar als het echt een bevangenheid is dan liggen de waardes als snel 20x hoger dan normaal. In het laatste geval zou ik mee eerst op de stofwisseling concentreren en in het eerste geval eerst een kijken of je een andere oorzaak kunt vinden.

tequila

Berichten: 1580
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-03 15:36

Heb je al eens aan Margriet Cremers van de Silverlinde gedacht? Zij doet inderdaad niet aan symptoombestrijding maar gaat op zoek naar de oorzaak van het probleem, ik heb er goede ervaringen mee OK dan!

Fiolita H (Uphill x San Remo) Dressuur B + 15 (PR 213), L1 + 17 (PR 210), L2 + 15 (PR 214), M1 + 18 (PR 207,5)
Tequila Sunrise (v. Neostan) Dressuur: M1 + 3, Springen: B + 1. Dag lieverd...

Dees

Berichten: 16605
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-11-03 11:13

Update:

Vandaag met Neve naar de kliniek geweest. Uitgebreid onderzoek:
Eerst stap en draf op rechte lijn; ze liep wat kort. Maar het was ook erg kijkerig voor mijn frisse Neve.
Daarna buigproeven: het buigen vond ze minder leuk, maar ze draafde op alle 4 even vlot weg. Nog steeds niet ruim, maar wel regelmatig.
Toen volte op het harde in stap en draf; snurkend, geen echte ruimte, maar wel regelmatig en niet pijnlijk.
Volte in het mulle zand: heel veel beweging, snurkend, ruim... Tong uitsteken Wat liep ze zichzelf te verkopen, de aanstelster. Niets op aan te merken dus.

Na een minuut of 15 was de bravoure weg, en merkte je dat ze zich minder vlotjes ging bewegen. Het probleem werd zichtbaar, zij het nog lang niet zoals ik het thuis mag meemaken. Thuis is natuurlijk ook minder afleiding, en Neve hield zich vanochtend op karakter 'overeind'. WAt een wereldpaard dan toch, maar helemaal verbloemen dat ze toch wat lsast had, kon ze niet.
Halthouden en de ring uit, en ja hoor, daar ging ze. schuifel, schuifel.
De DA wilde het ook nog op het harde zien, dus weer moest Neve rondjes stappen en draven. Ze loopt er dan door he, omdat je het van haar vraagt, maar zodra je even niet oplet...schuifel schuifel...
DA dacht aan ongelijke gangen, dacht aan voorbeen, toen weer aan achterbeen, toen weer in de war...hij weet het niet. Hij vond het wel heel interessant, beroepsmatig dan, maar wat ie nou moest doen en waarom....
Fotos maken zou schieten met losse flodders zijn, daar er gewoon niet te zien is waar te beginnen.

Hij denkt aan toch weer spierbevangen, dus we hebben bloed afgenomen. Neve stapte nog flink de kliniek weer in om haar te laten prikken, maar na het opnemen van mijn adresgegevens had ze flink moeite om weer op gang te komen richting trailer. De DA en zijn assistente waren zowaar echt bezorgd; ze kon echt wel spierbevangen zijn. JA, zo loopt ze dan ook, heel sneu om te zien. Toch, dier is nog vrolijk, het lopen wil alleen niet meer.
Ik moest haar maar warm toedekken en verder op stal laten staan vandaag. Ik ben er zelf wat luchtiger onder; Neve staat wel vaker zo vast direct na arbeid (duh, daarom ging ik dus naar de kliniek toe), en dan loopt ze de volgende dag gewoon weer zo kwiek als een haantje. Dat paste idd niet bij spierbevangenheid, moest ook de DA toegeven. Vreemd. Verward

Welnu, we gaan het bloedonderzoek afwachten. Ik moet morgen even laten weten hoe mijn Neve kan lopen; is ze weer hersteld, of staat ze vast. Bij dat laatste komen ze langs om haar te helpen, bij dat eerste is de verwarring dus kompleet. Nav de uitkomsten van het bloedonderzoek wordt er verder gekeken.

Nou ja, laat ik me er maar bij neerleggen; bij mij en Neve is paardrijden gewoon een seizoenssport geworden. Zomers wel, sWinters niet.
Blijf duimen voor Neve, dat we ooit achterhalen hoe dit toch komt.....

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-03 11:46

Hè wat balen zeg, dat zij voor hetzelfde raadsel staan als jij.
Wel goed dat ze het toch ff liet zien, hoe het er thuis aan toegaat, maar het heeft kennelijk nog maar bar weinig opgeleverd voor Neve.
Heb je een beetje hoop op de uitslag van het bloedonderzoek?

Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-03 14:09

Nou zeg, ben je nog niet veel wijzer ondertussen... jammer jammer....

Ik zal deze week mijn vriendin eens vragen of die al wat meer weet over het onderzoek in Utrecht. Mocht ik meer weten, dan hoor je het van me!!

Dees

Berichten: 16605
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-11-03 16:04

En jawel hoor, vanmiddag 15.00 uur, ze kon alweer normaal stappen.
Herstel tijd na voor haar doen veel te lang doorlopen na verstijving: 5 uren.

Ik moest ze er even uit hebben voor het uitmesten van de box (dat gaat echt niet als ze in de box staat, dan wil ze meehelpen). dus heel even, met een plak hooi in de bak. Dan is ze wel rustig. ze liep er prima naar toe, en liep ook keuring naar de waterbak. In een stiekum sprintje om Leonardo weg te jagen kon je zien dat ze ietsjes stijf was, maar in stap is ze dus alweer hersteld.

Nou ja. ik hoop maar dat een algeheel bloedonderzoek meer zal uitwijzen...
Raar probleem toch Verward

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-03 16:14

Jeetje, jij hebt echt een raar probleem!

Ik ben me momenteel wat aan het verdiepen in de chineese geneeskunde. Daar worden ook relaties gelegd tussen seizoenen en soort problemen en karakter. In het boek acuptressuur staat het een en ander in omschreven. Misschien als je dat boek hebt gelezen en zo een aantal eigenschappen van Neve met de klachten kan inventariseren en dan naar iemand gaan die chineese geneeskunde gebruikt voor paarden. Ik werk het nu uit met een humane acupuncturist voor mijn paard. Heel leerzaam en tot nu toe klopt veel.

Heb je Greet de Jonge nog gebeld voor advies?

Succes


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: genja, Myour, Nandos, Sunora, xxFair en 28 bezoekers