Kreupele Haflinger

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Fioon
Berichten: 177
Geregistreerd: 27-10-03

Kreupele Haflinger

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-03 12:15

Ik heb iets geschreven over onze Haflinger die sinds de zomer niet rad loopt. DA en fysio er naar laten kijken. DA zei is bewegingskreupelheid en zit i.d. schouder. Na 2 weken rust en ontstekingsremmers zien we geen verbetering. Hierna fysio gekeken en die zei zit niet i.d. schouder maar i.d. voet. Lijkt op hoefkatrol of anders lichte artrose. Ik vind zelf dat ze alle verschijnselen van hoefkatrol heeft; heeft altijd erg kort voor gelopen en ze loopt nu sinds de zomer rechtsvoor af en aan kreupel. Ik kan natuurlijk fotos laten maken en dan krijg ik (is nog niet eens zeker) een definitieve uitslag. Zelf voel ik er veel voor om haar nu naar de bekende kreupelheidsspecialist Antoine de Bodt te brengen. Hij boekt hele goede resultaten met kreupele paarden, m.n. omdat de kreupelheid vaak onstaan is doordat het paard scheef is en dus verkeerd is belast.
Wat denken jullie? Ik ben benieuwd naar de reakties! Ach gut


't is klein, rood en het spint.......................


jessy
Berichten: 1041
Geregistreerd: 15-07-02
Woonplaats: Michigan, VS

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-03 13:30

Ik zou om te beginnen foto's laten maken en aan de hand daarvan een duidelijke diagnose stellen. Daarna kun je altijd nog informeren hoe dan verder. Ik zou iig niet naar Jan en alleman toegaan voordat je weet wat het is!

Sterkte ermee.

Mist

Berichten: 8966
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-11-03 19:18

Ik zou ook eerst willen weten wat (en waar) het is. Ik snap je weerstand, de spanning de stress voor het paard op een kliniek, maar dan weet je waar je aan toe bent. Een onderzoek waarmee ze geleidelijk aan het been verdoven biedt iig zekerheid wat betreft de plaats van de kreupelheid, dan kun je daarna gericht een foto maken en verdere acties ondernemen.

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

Fioon
Berichten: 177
Geregistreerd: 27-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-11-03 11:11

Bedankt voor jullie advies! Ik denk zelf dat foto's maken niet zo veel zin heeft, haar benen zijn nl goed, geen scheur i.d. spier of botbreuken. De veearts heeft gekeken; d'r benen zijn niet dik of warm en als er iets gescheurd/gebroken was zou ze er niet op kunnen staan. De fysio heeft al haar spieren bevoeld en betast en niets wijst op een ontsteking i.d. schouder. Blijft de voet over; als hier foto's van worden gemaakt krijg ik waarschijnlijk te horen: hoefkatrol. Voor artrose is ze naar ons idee te jong. Wat doe ik dan; ander beslag of inspuiten? Of dat goed is, daar zijn de meningen over verdeeld. Dan blijft er over: het paard een andere manier van bewegen aanleren zodat ze zichzelf anders belast. Ik heb over alle opties nagedacht en kom tenslotte tot de conclusie dat dit het beste plan voor het paard en voor ons is.


't is klein, rood en het spint.......................

minkieboy

Berichten: 1722
Geregistreerd: 19-10-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-03 15:07

foto's maken lijkt mij juist wel heel zinvol
Mijn haf liep achter zeer kort,en we zijn vanuit de gallop een aantal keren onderuit gegaan Blauw oog
Dierenarts er bij gehad en zijn conlusie was ,zijn knieen slaan op slot,en het struikelen en vallen wat ie deed dacht ie dat het aan zijn ogen lag,slecht zient Verward
Maar we kregen wel het advies om naar de kliniek te gaan omdat daar tenslotte de specialisten rondlopen.
Wat bleek mijn haf had/heeft ocd in beide achterbenen in de sprongen,knieen en kogelgewrichten Huilen daar is ie ondertussen aan geopeerd(alleen de knieen) en het gaat nu heel goed OK dan! zijn ogen was niks mis mee,en het vallen en struikellen ligt dus nie aan de ocd maar aan zijn onoplettendheid Knipoog
Als ik jou was zou ik zeker met je paardje naar de kliniek gaan,want van buiten kun je immers niet zien wat er van binnen aan de hand is (zonder dat er foto's zijn gemaakt).

vicky

Berichten: 3056
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Noordwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-03 15:17

ik zou als ik jouw was naar hofland gaan in bodegraven. Echt een super goede dierenarts gaan veel mensen heen die ik ken. Het is vaak wat rommelig, maar ze leggen alles goed uit enz. Het zou ook iets in de hoef kunnen zijn, heb je daar al aangedacht? Mijn paard heeft een bebroken straal been, voor ik het wis was er ook niks aan te zien van de buitenkant.....Ik kan je het nummer van die arts wel geven, hij is echt goed hoor!

http://www.teamcarlee.nl http://www.endurancebythesea.nl
3820,5 goed gekeurde wedstrijd kilometers Winnaar Cavalor Cup 2012 & 2013! Met Internationaal endurance gereden. CEI 1* en 2x 2*

Mist

Berichten: 8966
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-03 18:23

Helaas zijn ze nooit "te jong" voor arthrose mijn nu 17 jarig paard had het al voordat ze als 4 jarige is ingereden. Als je het weet, kun je er rekening mee houden, waardoor je paard langer meegaat! (ik bedoel hiermee niet springen, niet TE veel zijgangen oefenen)
Een gebroken hoefbeentje is trouwens ook niet aan de buitenkant te zien! komt regelmatig voor en vaak gebeurt dat op een banketstaaf manier-bijvoorbeeld in de wei een noodstop maken en de hoef tegen een paaltje stoten. In dat geval (ik noem gewoon een voorbeeld) zijn ze ook stokkreupel, maar het is door een goede hoefsmid wel op te lossen. Hoe zou je je voelen als je (onwetend) met zoiets doorreed ? Het lijkt me echt verstandiger om eerst precies uit te zoeken wat het is.

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

Fioon
Berichten: 177
Geregistreerd: 27-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-03 11:43

Misschien hebben we geluk! Ik kan jullie nl. laten weten dat het heel goed gaat met Fabi. Ze is nog geen dag kreupel geweest bij A. de Bodt, en dat is inmiddels bijna 4 weken geleden. Ik denk dat we kunnen concluderen dat haar kreupelheid met scheef zijn en met verkeerde belasting te maken heeft gehad. Als ze straks terug komt gaan we ons rijden aanpassen zodat ze goed blijft. Als het goed is kunnen we ook weer alles met haar doen! Misschien dus een tip voor anderen, kreupelheid hoeft niet altijd iets medisch te zijn.


't is klein, rood en het spint.......................

Nimue
Berichten: 3309
Geregistreerd: 21-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-03 17:28

Ik zou zelf wel eerst foto's hebben laten maken, om zeker te zijn dat het hoefkatrol was. Maar daarna zou ik haar ook naar de Bodt gebracht hebben, omdat die zó zeker is van zijn zaak dat hij geld terug biedt als je paard na een maand niet zuiver loopt. Niet dat het mij nou om dat geld terug gaat, maar als hij er echt zó zeker van is dat hij dát kan aanbieden, dan móet hij wel verzekerd zijn van goede resultaten.

In elk geval heel fijn om te lezen dat het zo goed gaat met Fabi! Super dat zoiets naars als een onduidelijke kreupelheid op zo'n relatief simpele manier opgelost kan worden, en dat je er ook echt voor kunt zorgen dat ze hier niet opnieuw last van gaat krijgen. Toch altijd leuk om goed nieuws te lezen! Lachen


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: chantalboes, Daantjuh88, Googlebot, MataHari13, Sita77 en 23 bezoekers