Spierbevangen

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Dancy
Berichten: 165
Geregistreerd: 20-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Spierbevangen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-09-03 08:15

Mijn vriendin haar pony is ongeveer twee jaar geleden spierbevangen geraakt nadat ze had vastgelegen, sindsdien gebruikt ze muscle base en moest ze zo min mogelijk aan eiwitten geven, sinds een paar dagen is haar pony erg sloom, de da geweest en zegt nu dat ze meer krachtvoer moet hebben bix dus, terwijl hij altijd heeft gezegd dat ze dit juist niet teveel mocht in verband met de teveel aan eiwitten, nu wil hij dus dat ze 3 keer per dag een kilo bix krijgt, wat vinden jullie hiervan?

Gr. Dancy


Mowtje
Berichten: 323
Geregistreerd: 05-08-03
Woonplaats: schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 09:12

Ik neem aan dat er ook bloed is geprikt??? Hoeveel biks kreeg ze eerst dan?? Ik vind 3kilo biks voor een pony wel heel erg veel hoor. Staat ze ook nog buiten?

http://endurancemowtje.mijnalbums.nl/" target="_blank
dag lieve Mowgli bedankt voor de mooie tijd
welkom Melis, onze mooie tijd gaat komen

Dees

Berichten: 16689
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 09:16

Bij mijn paard is sloom worden een teken dat de bevangenheid weer de kop op steekt.
Juist dan niet krachtvoer geven, maar liever vitamine E, wat helpt de eiwit-vergiftiging te bestrijden. En even rustig aan met het werk, ga de spieren niet via arbeid verzuren, maar schakel over naar een weekje staparbeid.
Bloedonderzoek op dit moment is zeer verstandig, al was het maar als referentiekader voor latere tijden.

Dancy
Berichten: 165
Geregistreerd: 20-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-09-03 09:18

Nee er is geen bloed geprikt, wat ik zelf ook al vreemd vond, ze kreeg eerst een kwart bix en een kwart muesli 's-morgens en in de avond en daarbij dan ook iedere keer hooi, waarbij mijn vriendin dan zelf ook nog slobber en hooi bijvoert, ze heeft ook de opdracht gegeven om eerst 2 keer per dag te beginnen met de bix om te kijken hoe ze reageert, het namelijk begonnen een paar weken geleden met het neerzetten van haar achterbeen, na het hoevekrabben zette ze haar been niet neer maar liet het vallen en dit is natuurlijk niet goed, dus had ze eerst pijnstillers gekregen en mocht alleen maar met haar stappen, en nu zegt de DA dat ze gewoon te weinig beweging krijgt en daarom alles slap wordt en te weinig voer waardoor ze lusteloos is, en ze komt wel elke dag buiten.

Dees

Berichten: 16689
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 09:24

Het is natuurlijk wel zo dat zo'n dier genoeg voedingsstoffen tot zich moet krijgen. In mijn ervaring is niet brok de boosdoener, maar meer de gras-vormen.
Ik voer mijn erg gevoelige paard (nu 3x bevangen geweest, ze is 6 jaar...) Equiral Stud brokken en hooi van natuurweide. Ik voer daarnaast ook 2x daags een suppelment genaamd Lieve Hofma'n's Licosan Forte. Wit emmertje, 18 euro.

Maar anders dan bevangenheid kan er ook heus wat anders aan de hand zijn (hart? neurologisch? virus?). Ik zou niet zelf gaan dokteren, maar ook zeker niet de voergift opschroeven naar 3kg daags als het beestje 1kg gewend is. dan begin je eerst me 1,5kg lijkt mij...
een second opinion kan je meer vertellen; zoek naar iemand die ook een beetje in de 'vage' paardengeneeskunde zit, dus homeopatisch, fysiotherapeutisch. Mijn ervaring is dat die ook meer kennis hebben van spiertechnische dingen anders dan de minder breed georienteerde dierenartsten.

Dancy
Berichten: 165
Geregistreerd: 20-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-09-03 09:32

ze krijgt iederdaad hooi maar of dat van natuurweide is dat weten we niet want ze staat op volpension, maar dit kunnen we wel even gaan navragen, ze gaat nu de DA bellen om bloed af te laten nemen, want waarschijnlijk dat ze haar achterbeen niet gewoon neerzet is ook al een teken van de bevangenheid, en Dees hoevaak rijd jij per week en hoelang, mijn vriendin rijdt om de dag en de dagen tussendoor longeert ze.

Mowtje
Berichten: 323
Geregistreerd: 05-08-03
Woonplaats: schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 09:33

Dees schreef:
quote]
Citaat:
een second opinion kan je meer vertellen

helemaal mee eens hoor zeker als je al een paar weken twijfelt. beter een keer teveel dierenarts dan een keer te weinig OK dan!

Dancy
Berichten: 165
Geregistreerd: 20-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-09-03 09:39

mijn vriendin had zich al voorgenomen dat als er volgende week geen verbetering is dat ze een afspraak gaat maken voor Emmeloord en haar helemaal laat nakijken.

Dees

Berichten: 16689
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-09-03 10:10

Meer info over Neve; ik rijd ze 3 keer per week, en minimaal 2x per week longer ik ze met de pessoa-hulpteugel.
Op dagen dat ze vrij heeft voer ik ze (paard, 1.64m.) 2kg Equiral Stud brokjes. Als ze dan arbeid heeft verricht krijgt ze een halve tot een hele kilo erbij al naar gelang de intensiteit, direct na de arbeid.
Verder krijgt ze nog 1kg wortelen per dag.
Hooi voer ik ze daags ongeveer 3, 4 kg per dag, aangevuld met een plak stro tegen de verveling.

Deze zomer heeft Neve niet op het land gestaan. Af en toe eens een uurtje op een kaalgevroten kampje. Elk jaar rond deze tijd, als het weer omslaat, raakte ze bevangen. Dit jaar lijkt het (nog) goed te gaan (afkloppen!). Ik maak er een punt van haar eerder wat te warm onder de deken te hebben dan wat koud. Dus Neve heeft al minstens een maand snachts een dikke deken op.

Dancy
Berichten: 165
Geregistreerd: 20-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-09-03 10:18

de pony van mijn vriendin is 1.57, als zij haar gereden heeft krijgt ze altijd slobber met een handje lucerne en nog van alles erbij en natuurlijk weer hooi, maar daarvoor heeft ze dan al haar bix gehad, dit krijgen ze altijd om zes uur 's avonds en daarna hooi, ze komt wel buiten maar daar staat weinig gras bijna niet.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: elfje72, Jet, Kaplaars, MonteKarlo, nicky_rilana, steheini, Wanderers en 33 bezoekers