Hoefbevangenheid

Moderators: Dyonne, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Visitor2
Berichten: 686
Geregistreerd: 08-08-03

Hoefbevangenheid

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-03 20:46

Wij hebben een pony staan met hoefbevangenheid, wat kan ik hier aan doen??? Huilen

graag geen reacties van aaaaah wat zielig en ik zou er maar snel een DA bijhalen want de pony is niet van ons duz dat gaat ook niet


spoekie

Berichten: 2307
Geregistreerd: 23-02-03
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 20:49

als hij niet van jullie is kun je denk ik niet zoveel doen behalve geen brood geven (of iets anders met veel eiwitten) want dat maakt het alleen maar erger......

OIk ben soms een beetje raar...Maar wel lekker!O

Visitor2
Berichten: 686
Geregistreerd: 08-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-03 20:51

jah maar moet ie juist binnen staan, buiten ??? wat te eten moet ze? kan er mee gestapt worden????

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 21:10

Hij mag niet lopen. Laten staan waar hij is. Afspuiten met kouw water. En toch een da er bij laten halen,want medicijnen kunnen in een acuut stadium heel erg veel doen. En tegen de enorme pijn moet eigenlijk ook wel wat gedaan worden. Als er geen da gebeld wordt, is de kans veel groter dat de pony niet meer bereden kan worden en omdat het heel erg pijn kan doen, misschien beter geeuthanaseerd kan worden.
En oud hooi. (zeker geen brok etc)

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

Visitor2
Berichten: 686
Geregistreerd: 08-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-03 21:13

maar ik weet eigenlijk niet ckr of het hoefbevangenheid is, me vader zei van wel, duz vandaar deze topic. Hij loopt normaal al kort met zijn voorbenen maar nu heel erg kort en hij loopt met zijn hoofd heel ver naar beneden, normaal draaft hij met de andere shets mee als ik ze savonds van land verwissel maar nu reesden de andere 2 zo naar het weiland en hij bleef heel langzaam stappend, is dit hoefbevangenheid? hij voelt zich wel goed verder (staat er niet sip bij ofzow, beetje andere ponys peste, hek slopen enz.)

kaj

Berichten: 3751
Geregistreerd: 08-10-01
Woonplaats: Huissen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-03 21:50

Als de pony hoefbevangen is dan staan ze ook heel anders.
Meestal gaat het om de voorbenen. In dat geval plaatsen ze deze ver vooruit en hangen met het gewicht als het ware naar achteren. Zo worden de voorbenen ontlast.
Je kunt meestal ook aan de hoeven voelen dat ze erg warm zijn.
Het lopen gaat ook met het gewicht zo weinig mogelijk op de voorbenen en het lijkt een beetje alsof ze bolle hoeven hebben (alsof ie op eieren loopt).

Je kunt toch het beste een keer iemand erna laten kijken. Als het inderdaad hoefbevangenheid is dan heeft het paardje toch wel pijnstillers enzo nodig. Het is namelijk erg pijnlijk.
Maar als je paardje er verder vrolijk bijstaat dan zou het ook weleens wat anders kunnen zijn. Als het komt opzetten begint het met wat stijver lopen dus dan moet je meteen actie ondernemen. Geen gras, liefst oud hooi en indien mogelijk de benen koelen (afspuiten)
Beweging mag wel maar let een beetje op de pony zelf. Wil hij wel lopen dan kun je het best doen (niet op harde ondergrond maar liefst in een modderbak maar ja met dit weer zal er weinig modder zijn) maar ga hem niet dwingen om te lopen.
Als de pony op stal kan staan zou ik hem zeker per direct van het gras afhalen (als het tenminste inderdaad om hoefbevangenheid gaat)
Mijn pony is ook een keer bevangen geweest en wat een ellende zeg!
Succes ermee!

Olybol
Berichten: 8
Geregistreerd: 23-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-03 07:57

In de modder zetten als dat kan en schraal houden!

Tanneke

Berichten: 3730
Geregistreerd: 31-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-03 17:18

Als hij hoefijzers onder heeft, moeten die er ook onder uit. Zodat de rommel uit de hoef kan. Maar het kan heel lang duren voor het over is, want begin van de grote vakantie, had een trekpaard het bij ons ook. En NU loopt ze weer ongeveer normaal. Knipoog
Maar bel AUB de dierenarts, want het kan anders uit pakken dan je denkt. En goed koelen met water, en NIET veel laten lopen, en rennen. En geen vers gras, eiwitten, enz.

Groetjes,
Anneke

haffiegirl

Berichten: 455
Geregistreerd: 15-09-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-03 17:25

waarom kun je er geen DA bijhalen dat is het beste voor het paard wat maakt het uit of hij van jou is of niet Schijnheilig ??? dat zou tenminste mijn optie zijn het zou mij nix kunne schelen. maar dat is mijn mening Bloos Tong uitsteken Knipoog Cool

Gezocht ervaren instructrice omgeving Assen

jihoe
Berichten: 1116
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: zuid holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-03 18:34

als hij inderdaad hoefbevangen is moet hij van de wei af anders zal het alleen maar verergeren. Eind augustus/begin september maakt het gras nog een laatste eiwitrijke groeispurt. dat kun je ook wel zien want het gras staat er de laatste weken super bij met die regen en het zonnetje. Hoe meer eiwit hij binnenkrijgt hoe slechter hij de afvalstoffen kan verwerken en dan ben je verder van huis.
het paard moet veel bewegen en als hij te dik is op dieet, aleen laten bewegen als hij dat zelf wil, als hij niet wil hem niet dwingen.

Z1+1

Mist

Berichten: 9017
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-03 18:54

kijk op www.hoofcare.nl, daar staan ook foto's van hoe paarden staan als ze hoefbevangen zijn. Misshcien kun je uit die verhalen opmaken of die pony idd hoefbevangen is, als een DA dan toch geen optie is. Misschien kun je het uitprinten en de eigenaar duidelijk maken dat hij actie moet ondernemen!

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

Visitor2
Berichten: 686
Geregistreerd: 08-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-09-03 20:10

Hier even het bericht wat ik vandaag heb meegemaakt met de waarschijnlijk hoefbevangen pony:

Even voordat ik verder vertel, de eigenaar van de pony is onze hoefsmid!

s'middags: ik had de hoefsmid, de eigenaar van de pony dus gebelt dat zijn pony kreupel was, teminst dat had ik op zijn antwoord apparaat ingesproken.
(de pony staat bij ons thuis en hij kijkt er alleen naar om als hij onze paarde komt beslaan duz heeft niet zoveel contact met de pony)


s'avonds: belt hij terug, jah ik kom niet kijken maar ik weet zo wel wat het is, namelijk hoefbevangenheid. Dit moest ik doen: zet de pony in de bak (en de andere shet van hem ook en onze shet ook) en geef ze niets te eten, binnen een week moet het over zijn.

okej k duz gedaan en nu is het volgende week kermis hier duz komen de meisjes toch niet rijden en kan hij als hij hersteld is mooi weer meedoen in de lessen.

jihoe
Berichten: 1116
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: zuid holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-03 07:53

ja, dat zullen ze leuk vinden
van de 1 op de andere dag van de hele dag eten op de wei naar helemaal niks meer.
en daarna ook niet eerst kijken hoe het gaat en voorzichtig opbouwen natuurlijk.
en ben je dan solidair met ze en eet je ook de hele week niet?

klaasfeuth
Berichten: 590
Geregistreerd: 22-06-03
Woonplaats: Uden

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-03 07:59

helemaal nix meer vind ik erg overdreven, maar in de bak zetten (zachtere bodem) en weinig schraal eten zou ik wel doen.

kjcm

Berichten: 888
Geregistreerd: 04-06-03
Woonplaats: ergens waar jij niet bent.....

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-03 09:14

het paard of pony moet iig pijnstillers krijgen om de pijn wat te verzachten en als je niets voor paarden in je ehbo kist hebt kan je 5 aspirines verpoederen en dat geven ALLEEN BIJ HOEFBEVANGENHEID DOEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! en NIET MEER DAN 2X PER DAG. verder zal je weinig kunnen doen omdat hij van iemand anders is. en echt het mogen echt alleen maar aspirines zijn dus geen paracetamol oid. (advies van een da)

kaj

Berichten: 3751
Geregistreerd: 08-10-01
Woonplaats: Huissen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-03 09:35

Tja in de bak zetten is goed maar niets meer eten??
Dat gaat wel erg ver. Het hoeft niet veel te zijn (een klein beetje oud hooi per dag) maar ze moeten wel wat kunnen eten. Als jij te dik bent waardoor je ziek wordt dan zullen ze je waarschijnlijk wel accuut op een superstreng dieet zetten maar ze zeggen dan toch ook niet: eet maar niets meer tot je genoeg bent afgevallen.

En als het echt hoefbevangenheid is dan zijn pijnstillers echt geen overbodige luxe!

Rare ideeen heeft die man over paarden?

Mist

Berichten: 9017
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-03 18:36

Sorry hoor... maar wat voor een man/hoefsmid is dat eigenlijk ???? die niet de moeite neemt om langs te komen als HIJ DENKT dat een van zijn paarden hoefbevangen is ? en dan nog doodleuk iemand opzadelt met de verzorging daarvan ? Het zal wel aan mij liggen maar dit kan ik dus niet begrijpen.

In the real world as in dreams, nothing is quite what it seems. (the book of counted sorrows)

Visitor2
Berichten: 686
Geregistreerd: 08-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-09-03 20:51

Hij heeft ze aan onz aangeboden omdat onze andere pony was ingeslapen duz wij mochten zijn pony's lenen,

Hij is vandaag langs gekomen, het was idd hoefbevangenheid en hij zij dat ze nix mochten eten, hij zei erbij dat ze in de natuur zich ook zomers helemaal vol eten en swinters daarvan leven.

(ik geef ze wel iedere avond een plakje hooi hoor Lachen niej zegge hoor hihi)

maar hij kwam ook met het bericht dat hij deze 2 het voorjaar ging verkopen en dat wij dan b,c ponytjes te leen krijgen.

Hij gaat zelfs zadeltjes en hoofdstellen aanschaffen...... wowwwww

hihihihi

DubbelDun

Berichten: 68444
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-03 20:52

Ik zou buiten de DA ook de DB bellen
Zo'n man is geen paarden waard Boos!

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

Visitor2
Berichten: 686
Geregistreerd: 08-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-09-03 20:54

wij wilden de verzorging op ons nemen! en dat doen we bij deze..... hij is hartstikke aardig en we krijgen 2 ponys van hem te leen omdat onze andere pony was ingeslapen. En ik neem aan dat een hoefsmid best wel wat van hoefbevangenheid af weet hoor.........

kaj

Berichten: 3751
Geregistreerd: 08-10-01
Woonplaats: Huissen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-03 21:38

Nou hij zal er best wel wat van afweten maar een pony helemaal geen eten meer geven en verder niet voor pijnstillers of zo willen zorgen is echt niet normaal!

Zoals ik al eerder zei: stel dat jij veel te dik bent en daardoor klachten hebt dan laten ze jou toch ook niet zonder eten staan tot je weer beter bent?
Dat is echt niet normaal hoor!

En dat weet je zelf ook want anders ga je ze toch niet zelf een plakje hooi voeren!

Iemand kan wel aardig zijn maar dat is geen excuus om zoiets te doen.....

Mowtje
Berichten: 323
Geregistreerd: 05-08-03
Woonplaats: schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-03 22:47

Een hoefbevangen paard/pony kan je het beste in het natte zand zetten. Geen brok voeren en alleen een kleine pluk oud hooi.
Verder ben ik het eens met haffiegirl: waarom haal je er geen DA bij? Jullie verzorgen toch die ponies dan hoort dit er ook bij. Een DA geeft anti biotica en pijnstillers.
Zodra de pony weer enigszins normaal loopt en dat gaat best snel als je er een beetje tijdig op reageert proberen om hem/haar flink te laten lopen: er moet bloed naar de hoeven om de afvalstoffen af te voeren en dat kan alleen maar als de hartslag omhoog gaat.
Ik zeg dit uit ervaring hoor.
Suc6 ermee

http://endurancemowtje.mijnalbums.nl/" target="_blank
dag lieve Mowgli bedankt voor de mooie tijd
welkom Melis, onze mooie tijd gaat komen

Visitor2
Berichten: 686
Geregistreerd: 08-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-09-03 19:03

Biancaaaaa schreef:
graag geen reacties van ik zou er maar snel een DA bijhalen


bewegen gaat echt niej, ze wil absoluut niej lopen....

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-03 19:50

Ik denk dat het toch wel verstandig wordt om er iemand bij te halen.
Heb je dat al eens aan de eigenaar voorgesteld?

Hoefbevangen zijn is heel pijnlijk, vandaar dat ze ook niet loopt. Daar moet echt wat aan gedaan worden.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: :)Ikkuh:), KailyxMur, marga1, meisje2000, Nadine_Fabi, Somebitch, xKatinkii en 34 bezoekers