*vraag voor de hoefsmid (sorry, lang!)

Moderators: Apple, Nicole288, Coby, petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-01 07:31

Ik heb een 8 jarig paard dat sinds zijn 4e altijd rondom op ijzers loopt. Hoewel hij van nature platvoeten heeft heb ik nooit problemen gehad met zijn voeten. Mijn vorige hoefsmid zei dat platvoeten juist wel goed zijn omdat je een groter oppervlak hebt om het paardengewicht over te verdelen. Deze hoefsmid veranderde ook niets aan de stand, probeerde de hoef ook niet steiler te maken. Was ook helemaal geen reden voor want mijn paard functioneerde prima met deze voeten. 2 jaar terug kwam er een andere smid en ook deze veranderde niets aan de natuurlijke stand van de hoeven. Maar sinds januari kreeg ik weer een andere smid (ik verslijt ze wel he!) en die ging dus wel aan de stand rommelen. Ik had er meteen in het begin wat van moeten zeggen, maar ik ben geen hoefsmid en weet niet half zoveel over kappen en beslaan als een echte smid. Ik hoopte dus maar dat ik er op kon vertrouwen dat ze kundig bezig was. Ik ben nu 7 maanden verder en mijn paard staat er beroerd bij. Zijn voeten zijn veel te klein voor zijn maat en gewicht (flinke kwpn`r van 1.70m), er zit zit geen hiel meer aan zijn hoef en zijn zool is enorm gezakt. Zijn straal steekt zelfs een klein beetje onder het ijzer uit (dus ondanks dat ie ijzers heeft loopt ie alsnog op zijn straal) Hij loopt zeer gevoelig. Toen ik een verklaring vroeg aan de hoefsmid zei ze dat het kwam doordat mijn paard hoefbevangen was geraakt Verward en dat daardoor de zool zo gezakt was. Dat zijn voet het formaat had van een shetlander daar was ze alleen maar trots op. Ze vond dat ze "die grote lompe platpoten" maar mooi had gecorrigeerd naar mooie kleine voetjes. Dat het paard er niet mee kon lopen was voor haar vast ondergeschikt. Ik was al door verschillende mensen gewaarschuwd dat deze hoefsmid toch niet echt wist waar ze mee bezig was. We hebben rontgenfoto`s van Leroy`s hoeven laten maken en wat bleek? De dierenarts zei dat bij in de verste verte niet hoefbevangen was geweest maar dat hij zeer slecht bekapt was!

De problemen die hij nu dus heeft: haast geen hiel meer, zool bijna aan de grond, stone bruised om de haverklap en het is haast onmogelijk om een nagel in zijn hoefwand te slaan. De hoefwand brokkelt dan onmiddelijk af omdat de nagel er zo laag ingeslagen moet worden. De veearts zei ook dat ie door deze stand (door het missen van de hiel leunt ie als het ware achterover) de hoefkatrol en pezen overbelast. Met kunsthars is het nog net mogelijk om er een ijzer onder te krijgen.
Ik heb gelezen dat de beste manier om voeten weer te herstellen is, de ijzers er onderuit te halen. Het paard zal dan de eerste 2 maanden heel gevoelig zijn, maar daarna zullen de voeten alleen maar sterker worden.
Probleempje: Leroy heeft 4 blanke hoeven waarmee hij over de rotsen gaat.

Wat moet ik hier nu mee? Iedereen brult weer wat anders. Ikzelf zou liever de ijzers er zo lang mogelijk onder proberen te laten en dan stukje bij beetje corrigeren. Maar zolang houdt hij zijn ijzers dus niet onder. Wat vindt u van het idee om hem zonder ijzers een paar maanden in een zandpaddock te zetten? Of beter om de ijzers er toch maar onder te houden? pads eronder mischien?

Nog een vraagje: kan een paard zomaar plotseling zonder reden geen groei van de hiel meer krijgen? Dit (ander paard dan eerder vermelde) paard stond op ijzers en na een aantal maanden door deze "geweldige" hoefmid te zijn beslagen Extreme duivel moest ie plotseling hielpads onder omdat ie geen hiel meer groeide Verward Dit paard had altijd een pracht stel hoeven Verward

bvd


Manon 2

Berichten: 2726
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-01 22:08

Even ter aanvulling. Misschien is het van belang dat jij in de USA zit.

Balen zeg dit verhaal. Ik hoop dat Wil er iets zinnigs over kan zeggen.

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-01 23:23

Thanx Manon Haha!

Wil
Berichten: 66
Geregistreerd: 01-08-01
Woonplaats: St Oedenrode

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-01 01:19

Pril

Er is een aanzienlijkverschil tussen Amerikaanse paarden en Europeese wat betreft de hoefvorm

En als je een hele goede hoefsmid hebt die alleen Amerikaanse paarden gewend is (beslaan met rockertoo of rollertoo) dan is Europees hoefbeslag iets totaal vreemds.

Zet je paard zonder ijzers in een zandpaddock.

En ga hem eerst weer rijden als hij niet meer gevoelig is. de oorspronkelijke hoefvorm zal na een maand of 6 tot een 1 jaar weer datgene zijn wat hij nodig heeft. Veel in het schurende losse zand werken en zelf de losse delen verwijderen en eerst weer over een jaar de zelfde hoefsmid laten komen en vragen of die de hoeven er in het vervolg volgens dit formaat wil handhaven.

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-01 07:25

De ijzers zijn er afgelopen woensdag afgehaald, dit gaan we inderdaad doen, in een zandpaddock zonder ijzers voor een paar maanden. Bedankt voor de reactie in ieder geval! Echt een ramp om hier een goede smid te vinden. Gelukkig gaat de smid die ik hier als eerste had weer beginnen met bekappen en beslaan en die is zo`n beetje de enige die m`n paarden niet kreupel maakt. groetjes


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Divers, Googlebot, marleen_usar en 7 bezoekers