Ze zat vast

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
gatelover

Berichten: 126
Geregistreerd: 05-12-01
Woonplaats: H.I. Ambacht

Ze zat vast

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-07-03 14:40

Hoihoi

Omdat iedereen op vakantie is, verzorg ik deze week Gate, en 's ochtends kom ik elke keer haar wond smeren. Vanmorgen kwam ik daar aan en schrok me helemaal wezenloos.

Ik liep naar het stalletje en zag dat tussen de planken door een voetje van Gate stak. Snel maakte ik het voetje los en liep de stal in. Daar lag ze op de grond, ze bewoog zich niet. Ik ben erbij gaan zitten en aaide haar over haar hals, toen stond ze op. Verdrietig
Ik nam haar voorzichtig mee naar buiten, ze liep te hinken. Ik zette haar vast en voelde aan haar beentje. Het was rechtsachter, waar ze vast mee had gezeten, en ik heb geen idee hoelang. Het beentje was wel wat dik en warm, maar bloedde niet. Maarja ik heb niet heel veel ervaring met dat soort dingen, dus ik wist niet of er misschien wel iets gebroken was. Verward
Toen ben ik naar een van de huizen aan de overkant gerend en heb gevraagd of ik mocht bellen. Aangezien niemand bereikbaar was is die meneer die in het huis woonde met mij meegelopen (hij had toevallig vroeger zelf paarden gehad). Die zei dat het niet gescheurd was, omdat alles nog scharnierde, dat was een hele schrik minder.
Toen heb ik Gate in de andere stal overgezet. Omdat ze niet mocht schuren vanwege de wond, heb ik overal balen tegen de muur gezet en haar vastgezet aan een halstertouw (dat had ze ook in de stal hiervoor). Het beentje afgespoeld en proberen een btje met haar te stappen, dat ging wel, maar wel stijfjes.

Ik hoop maar dat het allemaal goedkomt, ik vond het echt heeel heel zielig Ach gut

Hoop maar dat ik alles goed gedaan heb Lachen.

Gatejuhh is Tha SweeTesT Pling
Mila is mijn LieBling Tong uitsteken hihi


Soph12

Berichten: 4076
Geregistreerd: 24-06-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-03 15:01

heel vervelend als zoiets gebeurt en het is je eigen pony niet... maar alles is vast wel goed gegaan, zou het been maar een paar keer afspuiten en met em wandelen enzo

Mijn lieve Rikje heeft een nieuw baasje...

xxLisaxx
Berichten: 1840
Geregistreerd: 27-06-03
Woonplaats: Zeewolde/Nijkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-03 16:12

ja narant heeft het ook wel een paar keer gehad, goed zn benen met koud water afspuiten (ong. 10 min.) en stappen als hij kreupel is en na het stappen weer afspuiten maar was ie nou kreupel of niet??
het is vervelend en je schrikt ook jah... bij narant was het weer snel over iig...
hope dat het bij jou ook snel over is!!!

............

Peterina
Berichten: 8614
Geregistreerd: 13-06-03
Woonplaats: Neerpelt, Belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-03 18:39

Verstand dat ze niet lag te slaan met haar been anders had ze zich misschien nog meer gekwetst !

Gouden regel bij zoiets als je niet weet hoe lang een paard heeft vast gelegen is:

- controleer de tandvlees op kleur ... dit moet een gezonde roze kleur zijn, heel bleek of wit duidt op shock (meteen veearts bellen)

- voel de been ... is het warm tot heet (ontsteking) dan is er nog bloedsomloop/doorbloeding; is het koud dan moet je meteen de veearts bellen, Niet met paard lopen, been masseren (opwaarts), indien mogelijk een warme compres erop doen of met warm water opwaarts (!) afspuiten.
Waarom niet met paard rond lopen: omdat er kan zenuw beschadiging zijn wat tot verlamming verschijnselen kan leiden wat wilt zeggen dat de paard 'valt' zo gauw als er gewicht op komt of nog erger een bot breekt!
Iedere mens heeft ooit een slapende voet of been meegemaakt en kan dus het gevoel, dus DENK ER AAN ... bij het masseren, afspuiten enz, als er 'leven' terug in de been komt zal de paard dit niet een aangename gevoel vinden en hoogst waarschijnlijk beginnen te slaan met die been ... dus probeer niet in de buurt van de muur te staan en opletten dat je zelf niet een slag krijg! Op dit moment zijn ze ondankbare wezens .

'Don Fascination': GGK Warmbloed Palomino Dekhengst
http://www.bokt.nl/markt/ad/319113/goed ... oed-hengst
ook op Facebook!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie