Joanne_Bodhi schreef:Ontworming spullen kan je beter bij de DA kopen.
Ik denk dat je het beste equest (pramox) kan nemen.
Die beschermt ook tegen bloedwormen.
Equest is wel een beetje duur maar dan heb je de volgende
ontworming pas over 8 weken!
Die 8 weken is bij een heel hoge besmettingsdruk en een kwetsbaar paard. Dan ga je richting kleine wei met overal mest in langs gras en een jong dier. Equest (moxidectine) is trouwens onder dat soort omstandigheden volgens de fabrikant 12 weken werkzaam.
Moxidectine werkt ook tegen ingekapselde bloedworm, maar alleen als die bereikbaar zijn in het paardenlichaam. Dat is in de winter, de rest van het jaar werkt ivermectine even goed.
Elke 8 weken ontwormen is bij goede preventie nutteloos en werkt resistentie in de hand. 1e stap bij wormenbestrijding is het voorkomen van herbesmetting door het schoon houden van je wei door 3x per week (en liefst elke dag) verwijderen van de mest. 2e stap is om voordat de paarden in het voorjaar de wei op gaan alles 3 dagen van te voren te ontwormen. Staan ze dan al op de wei zet ze dan op een schoon stuk en mest de 1e 3 dagen minimaal 2x per dag uit.
Einde weidesezoen of als een wei rust krijgt de mestplekken (als die er zijn ivm niet kunnen uitmesten) en lang gras maaien en wei als nodig slepen.
Hier in principe begin en einde weideseizoen ontwormen met equimax, reeën en vossen verspreiden lintwormeieren en als er mos in je hooi zit kan je paard daar ook lintworm van oplopen (mosmijt). Ivermectine werkt tegen horzeleieren en daar zijn we een aantal van tegen gekomen dit jaar (we verwijderen de eitjes zoveel mogelijk, maar toch). Eventueel midden in het weideseizoen mestonderzoek en rond jaarwisselling moxidectine ivm ingekapselde bloedworm. Het is wel zo dat de pony's hier schoon op een schoon stuk (exhooiland) kwamen, het een vaste groep is en wij elke dag uitmesten. Bij meer wisseling van dieren, besmet land en minder preventie zal je zeer waarschijnlijk meer moeten ontwormen.