*stand gecorrigeerd van de hoeven

Moderators: Apple, Nicole288, Coby, petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Pascha

Berichten: 4289
Geregistreerd: 20-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-01 08:48

De stand van de hoeven van mijn paard zijn gecorrigeerd vanwege een koehakkige stand. Hij staat op rust vanwege een peesblessure aan de achterbenen. Nu loopt hij dus heel raar omdat hij moet wennen aan die nieuwe stand van de achterbenen. Het geblesseerde achterbeen was dus nog nooit dik geweest, en nu dus wel (vanwege de nieuwe stand?) Is het niet slecht voor de pees dat het nu is bijgezet na 4weken rust? Het moest wel van mijn dierenarts, Dhr. Greve uit Haaksbergen. Dus heb ik hem maar laten corrigeren. Maar ik vind het maar niks, dat hij nu zo raar loopt. Omdat hij niks mag heeft hij ook niet de kans om aan de ijzers en de nieuwe stand te wennen.
Is dit normaal?


Els
Berichten: 34
Geregistreerd: 15-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-01 10:27

Ik ben van mening dat je de stand van een volwassen paard toch niet kan veranderen. Bij veulens ligt de zaak anders. Die benen moeten nog groeien en worden dan iets in een bepaalde richting geduwd in de hoop dat ze door het groeiproces recht komen.
Zou erop neerkomen dat je als volwassene op O benen een verhoogje kreeg aan de buitenzijde van je schoen. Zou ook lastig lopen toch en je benen zouden ook niet rechtgroeien. Het is wel eigenaardig dat je paard een peesblessure heeft aan de achterbenen (komt minder voor). Je dierenarts zal van mening zijn dat die scheve stand extra druk zet op die pees wat hij wil corrigeren. Je zal dus een beetje het evenwicht moeten vinden tussen het ontlasten van die pees en het eventueel extra meer belasten van andere structuren in het been (waardoor het zou kunnen dat z'n been nu iets opzwelt).

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-01 20:42

Dat klopt wel Pascha. Lees ook mijn reactie bij Vraag-Maar-Raak.
Mijn paard moest ook gecorrigeerd worden, omdat hij een blessure had (spronggewrichten..spat). Hij staat ook ontzettend stijl en zijn hoef groeit echt de hoogte in. Als dat te hoog wordt krijgt hij overbelasting in de knieen en overbelasting van de rug.
Hij wordt nu op speciale wijze bekapt achter en de eerste keer dacht ik echt: " Wat heb ik gedaan???" Het moest van Rodinde, dus vooruit. Na anderhalve week liep hij opeens super (hij stond toen al 6 maanden stil...)
Nu mag hij max 7 weken zonder smid en dan moet ie echt. Ik merk het de dagen voor de geprikte datum al.
Tegenwoordig loop hij binnen 3 dagen alweer goed.
Mijn hengst is 17, maar corrigerend bekappen werkt wel degelijk....je moet het alleen wel heel goed bijhouden dus.

O,ja..door het corrigeren staat het paard opeens anders en worden er andere spieren belast (de goede...), dit voelt dus behoorlijk anders. Vergelijk het maar als je weken op hakken hebt gelopen en opeens gympies aantrekt. Het voelt even heel raar, maar blijkt toch wel lekkerder te lopen. Maar je voelt duidelijk dat niet een bepaalde spier extra belast wordt.... Die spier is tijden gewend om wel extra belast te worden en dat is opeens weg. Een paard verdeeld zijn hele gewicht over die 4 benen, dus beweegt in zijn geheel totaal anders als ie gecorrigeert is.

xyzutu2

Berichten: 8263
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-01 21:26

Onze shet Blacky heeft aan een achterbeen last van een knie die steeds op slot sprong en bovendien een hoef die naar binnen toe erg plat uitgroeide. Dat hebben we een tijdje aangekeken omdat de dierenarts het geen ernstig geval vond. toch lipe hij af en toe wat stijfjes en kon hij niet achteruit/zijwaarts. Op een gegeven moment kwamen er steeds vaker scheuren in dat vlakke deel waardoor we dat wel weg moesten halen. Hij wist vervolgens een aantal dagen niet hoe hij dat been moest plaatsen en ik had al ontzettend veel spijt dat ik het had gedaan. En plotseling had hij een dag waarop hij zo ontzettend super liep! Helemaal goed zonder knie die steeds knakte of zijn bewegingen wat hinderde. Op die dag heeft er een meisje op hem gereden, is er een buitenrit met hem gemaakt en heb ik vervolgens nog intensief met hem gelangeteugeld en het maakte hem allemaal niets uit. Hij is nu 5 of 6 jaar en loopt nu nog steeds ontzettend goed. Ik denk dat die correctie echt een gouden greep is geweest en besef nu eigenlijk pas hoeveel last hij er van heeft gehad...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense, Lipydo en 20 bezoekers