Ervaringen met enting tegen schimmel?

Moderators: petraaken, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Boris
Berichten: 131
Geregistreerd: 01-04-03
Woonplaats: Randstad

Ervaringen met enting tegen schimmel?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-07-03 09:37

Mijn pony (haflinger) heeft weer last van een schimmel en helaas ben ik er blijkbaar zelf ook gevoelig voor en krijg dan ook uitslag, heel vervelend dus. Natuurlijk gelijk in de weer met imaverol (ook dekjes, borstels, enz), maar toch laat ik hem nu ook enten. Volgens de dierenarts is de werking nog steeds niet bewezen en het is vrij duur. Hoewel ik het zeker ga proberen ben ik ook benieuwd naar de ervaringen hier. Met de zoekfunctie zie ik in topics over schimmel altijd imaverol staan, ik lees nog vrij weinig over paarden die ge-ent zijn. Behalve Treasure van Kleintje (met goede ervaring) heb ik niets kunnen vinden. Zijn er meer mensen die hun paarden tegen schimmel enten? Wat vinden jullie ervan, weegt het op tegen de kosten?


boemel

Berichten: 2767
Geregistreerd: 13-12-01
Woonplaats: Azewijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 16:18

Ik heb er zelf geen ervaring mee. Ik weet alleen van de dierearts, dat er nog steeds kans is dat ze het toch krijgen en dat de enting vrij prijzig is.

marjoleyn

Berichten: 177
Geregistreerd: 10-06-03
Woonplaats: emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 10:09

hoi, mn merrie is heel gevoelig voor schimmel, vanaf haar jongste jaren , tot een jaar gelede was het weer zo erg zijn we gelijk naar de kliniek gegaan om een enting te vragen want die had ze als jaarling ook gehad zegt die DA daar ik ga niet zo een enting geven want het is risicovol voor het paard, kans dat ze er niet tegen kan en dan overlijdt, wij zijn toen verder gegaan met imaverol... helpt ook wel duurt alleen lang. Dus misschien moet je dat ff vragen of het risicovol is...

groetjes marjoleyn

Boris
Berichten: 131
Geregistreerd: 01-04-03
Woonplaats: Randstad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-07-03 10:39

Hmm, thanks voor de reactie en ik zal het nog vragen, maar zelf heeft de DA daar niets van gezegd. "Risico" was alleen dat het niet zou helpen en ik dus armer zou zijn zonder enig effect, dat risico ben ik wel bereid te nemen. Risico van overlijden wil ik niet nemen, dan liever inderdaad verder met imaverol....De andere reactie die ik op mijn vraag heb gehad (via pb) zegt overigens ook niets van risico voor het paard. Zijn de meninigen onder de DA's daarover wellicht verdeeld? Vreemd wel in ieder geval...

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 10:50

Ik heb er nog nooit van gehoord........

Kleintje

Berichten: 5763
Geregistreerd: 08-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 11:31

Ik heb het gedaan, je moet 2 keer enten.
Eerste keer, dan verdwijnt er al een hoop, dan 2 weken later de tweede keer.

Heb niet hoeven klooien met wassen. Gewoon na de eerste enting gelijk alle spullen gewassen en borstels, daarna geen imaverol meer aangeraakt.

Na 1 week waren bijna alle bultjes al weg. Nu is alles weg en is ze 9 maanden beschermd tegen schimmel.

Kosten: 29,06 per enting.

Risico's: er zijn volgens mijn da geen gevallen bekend waar het mis is gegaan. Paard kan er even wat suffig zijn omdat de hele huishouding binnenin veel energie vraagt om alle schimmels te laten sterven en om een gezond vachtje op te bouwen.

Potje imaverol kost ook 20 euro, als het hardnekkig is heb je er 2 nodig, dan al het gedoe met alles blijven wassen tot het echt weg is.
En daarnaast blijft je paard er dan vatbaar voor.

Ik had er dus ook nooit eerder van gehoord. Je schreef al dat ik goede ervaringen had, maar nu ik de rekening ook nog heb vind ik het nog steeds niet tegenvallen!

Wij mutsen zijn vaak heel erg gesloten....
Het is maar hoe je het opvat...

Ik wil graag even de groeten doen aan iedereen die dit leest!

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 11:41

Das tenminste nog eens een doorbraak.........Wij hadden vorige week ook een transit paard MET schimmel, nou daar word je niet vrolijk van!!!!!!! Constant je handen wassen, schone jassen aan........maar dit biedt perspectieven. Ik had er alleen nog nooit van gehoord!

Kleintje

Berichten: 5763
Geregistreerd: 08-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 11:42

Gijsenkim, weet niet welke DA je hebt, wij hebben Meursing (vele stallen in de omgeving Delft) en die heeft mij dit aangeraden.
Ideaal was het met een paard van 3 jaar wat nog niet gewassen wenst te worden zonder dat ze de tent afbreekt!

Wij mutsen zijn vaak heel erg gesloten....
Het is maar hoe je het opvat...

Ik wil graag even de groeten doen aan iedereen die dit leest!

Boris
Berichten: 131
Geregistreerd: 01-04-03
Woonplaats: Randstad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-07-03 11:43

Tja, ben toch even verbijsterd...mijn DA heeft het over een enting van 110 Euro (ex BTW en ex kosten bezoek!) en dan weet ik nog niet eens of de tweede enting daarbij inbegrepen is! Nu wist ik dat het prijzig was, dus ik dacht dat dit een "normale" prijs was en heb het nu dus besteld, maar ik ga in het vervolg eerst shoppen, er blijkt dus een enorm prijsverschil te bestaan! In ieder geval wel prettig te horen dat je er goede ervaringen mee hebt en dat er volgens jouw DA geen risico's aan verbonden zijn. Even een dagje (of meer) niet rijden omdat hij suf is lijkt me geen probleem.
Dank voor de reactie.

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 11:48

Kleintje schreef:
Gijsenkim, weet niet welke DA je hebt, wij hebben Meursing (vele stallen in de omgeving Delft) en die heeft mij dit aangeraden.
Ideaal was het met een paard van 3 jaar wat nog niet gewassen wenst te worden zonder dat ze de tent afbreekt!


wij hebben jaques maree....maar Meursing komt ook nog wel eens bij ons.....Benen Jaques rest Meursing zo liggen de verhoudingen ongeveer.

Maar de eerst volgende keer dat er weer zoiets is ga ik dat zeker vragen aan de VA (welke dan ook) want net wat je zegt, veel jong spul wat er niet op zit te wachten om gewassen te worden. Haha!

Boris
Berichten: 131
Geregistreerd: 01-04-03
Woonplaats: Randstad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-07-03 12:34

Nog een aanvulling: DA belde zojuist, ze heeft de entstof binnen en de hoeveelheid blijkt genoeg voor 4 paarden. Qua prijs kom ik dus nu in de buurt van Kleintje, valt weer mee... Als waarschuwing gaf ze mee dat het paard inderdaad suf, lusteloos, geen eetlust kan hebben en dat de plek van de prik (geadviseerd wordt in zijn bil) pijnlijk en stijf kan zijn. Niet rijden dus de dag van enting en daarna goed naar paard kijken wat wel/niet kan.

NoaC

Berichten: 5290
Geregistreerd: 27-06-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 15:14

Quellian (op bokt) heeft het ook laten doen bij haar veulen (maand of 7 toen) en was haar volgens mij heel goed bevallen.
Het veulen zat ook hlemaal onder maar na de eerste enting kwam alles al los en nu is ze er helemaal vanaf geloof ik.

My imaginary friend thinks you have serious problems!

Anya
Berichten: 32772
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-03 23:28

Mijn paard is nu twee weken geleden geent tegen schimmel. Zij is dus een van de paarden met ongewenste bijeffecten. Op en rond de plek van de enting krijgt ze bulten (rijksdaaldergrootte) en bultjes. Sommige zijn echt vrij groot. Ze is niet suf of koortsig. Volgens de website van de fabrikant kunnen deze bijwerkingen voorkomen bij ongeveer 3% van de paarden. Bij de meeste paarden trekt het vanzelf weg.

Sommige paarden schijnen wel koorts te kunnen krijgen, apatisch, weinig eetlust kan er ook bij horen. In dat geval zijn de bulten zo groot als je handpalm. Dan moeten de neveneffecten wel behandeld worden.

Ik dacht... ik meld dit toch nog maar even, ondanks dat het een redelijk oud topic is...

Polly

Berichten: 14412
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 09:21

Ik wilde het ook voor Polly maar mijn dierenarts wilde het niet enten. Ze had ervaring met paarden die na de enting stokkreupel werden, tot nu toe was het allemaal over gegaan maar eens kwam er een keer dat het niet over ging. Daarnaast wilde ze eerst absolute zekerheid dat Polly niet drachtig is.

~sterk en betrokken tot het laatst~ 1958-mama-2016
kleine muisjes hebben kleine wensjes,
beschuitjes met gestampte mensjes!

Danie
Berichten: 1114
Geregistreerd: 03-06-03
Woonplaats: Leeuwarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-03 23:08

Onze paarden zijn afgelopen maand ook geent tegen schimmel!!
En bijons is er niet een ziek geworden van de bijwerkingen zeg maar!!
We praten hier over friese paarden en ik moet zeggen het werkt echt!!!
We zijn er nu voor 9 mdn van af!!]
Onze hadden geen schimmel maar de rest op stal wel dus moet je mee als je wil dat de jouwe het niet krijgt, vandaar dat wij geeny hebben en het advies van onze DA was om de eerste 24 uur niet intensief te gaan rijden.
Kosten 35 euro in totaal en dat was dan inclusief voorrijdkosten het consult(visite zeg maar)n de enting.
Gr.Danie

Auke Fan Bommelsteyn 03-05-2000-21-05-2006 RIP

http://itfryskehynder.forum2go.nl/index.php

Anya
Berichten: 32772
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-03 23:03

Even een update. B'elanna's rare bulten zijn verdwenen. Het bultengedoe heeft precies een week aangehouden. Ik meld het toch maar even. Je weet nooit wie er nu of in de toekomst een keer gaat zoeken op schimmelenting. Dan weet je tenminste dat dit kan voorkomen en vanzelf verdwijnt. PS sommige bulten hadden de maat van een klein ei Knipoog

Gulpje

Berichten: 7622
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: In Uranus

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-03 12:34

Kleintje schreef:
Ik heb het gedaan, je moet 2 keer enten.
Eerste keer, dan verdwijnt er al een hoop, dan 2 weken later de tweede keer.

Heb niet hoeven klooien met wassen. Gewoon na de eerste enting gelijk alle spullen gewassen en borstels, daarna geen imaverol meer aangeraakt.

Na 1 week waren bijna alle bultjes al weg. Nu is alles weg en is ze 9 maanden beschermd tegen schimmel.

Kosten: 29,06 per enting.

Risico's: er zijn volgens mijn da geen gevallen bekend waar het mis is gegaan. Paard kan er even wat suffig zijn omdat de hele huishouding binnenin veel energie vraagt om alle schimmels te laten sterven en om een gezond vachtje op te bouwen.

Potje imaverol kost ook 20 euro, als het hardnekkig is heb je er 2 nodig, dan al het gedoe met alles blijven wassen tot het echt weg is.
En daarnaast blijft je paard er dan vatbaar voor.

Ik had er dus ook nooit eerder van gehoord. Je schreef al dat ik goede ervaringen had, maar nu ik de rekening ook nog heb vind ik het nog steeds niet tegenvallen!


Kleintje, op welke plekken had jouw paard schimmel? Er is een paard bij ons op stal die het rond haar neus, ogen en hals had. Nu heeft mijn paard onder haar ene oog een soort hard plekje zitten, en boven haar oog ook een aantal van zulke rare plekjes. Verder nergens. Ik durf daar niet goed met Imaverol te smeren natuurlijk, dus ik wacht even het advies van de VA af. Maar is het normaal dat ze het in hun gezicht krijgen? Daisy heeft er nooit eerder last van gehad namelijk.

Kleintje

Berichten: 5763
Geregistreerd: 08-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 10:54

Ze kunnen het idd. in hun gezicht hebben.
Treasure had het op het hele lichaam behalve op haar hoofd en benen eigenlijk.

Wij mutsen zijn vaak heel erg gesloten....
Het is maar hoe je het opvat...

Ik wil graag even de groeten doen aan iedereen die dit leest!

Talida

Berichten: 6243
Geregistreerd: 25-07-01
Woonplaats: nieuw vennep

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-03 13:33

van de zomer had bij ons de hele ponyweide het. inclusief ponies die al ver voor de uitbraak waren geent, en na het enten hebben sommige er alleen maar extra last van gehad...dus voor mij een bewijs dat ik er niet echt veel slechter van ben geworden door het niet te doen....die rare plekken op hoofd (met bulten) klinkt als ringworm, is ook prima te behandelen met imaverol


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Elias7, Googlebot, Hoppit, Isabelle_H, maya12333, purple en 50 bezoekers