help, pony loopt slecht op 't harde

Moderators: petraaken, Dyonne

 
 
bolletje
Berichten: 2116
Geregistreerd: 30-05-03

help, pony loopt slecht op 't harde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-06-03 10:59

Ik weet niet wat er met me pony is. Sinds een poosje wil me pony alleen maar op het gras lopen als ik op de stenen rijd gaar ie heel langzaam draven, rij ik in het gras dan schiet ie gelijk 10 zo snel vooruit . Nou denk ik dat ie iets heeft met zijn benen , hij loopt n iet kreupel ofzo , maar ik den kdat het iets heeeft te maken met schok opvangen ofzo Verdrietig


Matti90
Berichten: 789
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: Granada, España

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 11:23

ja dat zou kunnen, heeft je pony ijzers..de pony van een vriendin van mij vind het ook veel fijner om op het gras te draven, sommige paarden vinden het gewoon niet fijn om op die steentjes te lopen, probeer eens een stukje op de straat te draven, als die daarop moeilijk loot zou idd iets met de pezen kunnen zijn..

!Update profiel!

Jurenko

Berichten: 265
Geregistreerd: 29-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 16:00

Het kan inderdaad zijn dat je pony gevoelig is aan zijn voeten, ijzers zouden dit kunnen oplossen.
Wat ook kan is dat je pony het eng vindt om op stenen te draven en stappen. Misschien is hij ooit eens uitgegleden over een put. Dit is moeilijker. Soms kan je vertrouwen terug geven door gewoon in zijn eigen tempo te laten draven. Let wel goed op putten e.d. na een tijd zal hij wat meer vertrouwen opbouwen.

Kijk of je een harde ondergrond kan vinden van zand ofzo loopt hij daar wel goed dan is het waarschijnlijk onzekerheid op steen of asvalt

Marije_jiplover

Berichten: 20152
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 16:13

Is het soms net geberut nadat je pony bekapt/opnieuw beslagen is? Dan kan het zijn dat het net iets te kort is gebeurd en dat zijn hoeven daarom gevoeliger zijn geworden. Meestal gaat het dan weer over als de hoeven weer wat zijn aangegroeid.

/3 Jip en Elmo mijn hemel op aarde, Duvel en Estor mijn stars in heaven /3
Om vreugde te kunnen vermenigvuldigen, moet men haar delen
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wél de stand van de zeilen.

bolletje
Berichten: 2116
Geregistreerd: 30-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-06-03 20:24

Mijn pony loopt heel hard op de terugweg op de stenen , maar op de heenweg veel liever op het gras , dat is al een jaar zo .Eerst lette ik er niet echt ,op ze zijden dat ik hem gewoon door moest tikken en dat ie lui was. Maar nu begin ik er toch aan te twijfelen wat het kan zijn.
Wil hem wel ijzers geven , maar 1 probleem hij is als de dood voor de smid , kappen gaat net nog. Maar ijzers ? De smid zegt ook altijd voor de grap , als ik hem ijzers zou geven dan overleeft een van de twee het niet , hij of ik. Verdrietig Als het echt nodig is dan geef ik hem wel ijzers

joyce B

Berichten: 14735
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 21:06

Mijn pony heeft ook gevoelige hoeven. Hij ging steeds korter en gevoeliger lopen op harde bodem. Steentjes was een ramp en draven op de verharde weg deed ik al nooit omdat hij dan veel te kort liep. Op de harde cirkel in Emmeloord liep hij kreupel en heel stijf van voor. Hij bleek een iets gekanteld hoefbeen te hebben in combinatie met een dunne hoefzool en erg korte hoeven. Als zijn hoeven langer zijn gaat het wel iets beter, maar in Emmeoord hebben ze hem toen op speciaal beslag gezet, met de mededeling dat ik hem beter wel op ijzers kon houden. Hij liep met siliconen fantastisch, met gewone ijzers iets korter. Helaas hielden zijn hoeven het niet en loopt hij nu al weer een half jaar zonder ijzers.
Ik heb hoefschoenen besteld om te kijken of hij daar wel goed mee loopt.

Er kan dus heel goed iets medisch aan de hand zijn, en kijk of je hoeven te erg zijn afgesleten! Artrose en OCD maakt paarden ook gevoeliger.

DubbelDun

Berichten: 68293
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-03 21:53

Verdiep je eens in hoefschoenen Lachen
Daar zijn al genoeg topics over geweest.

Zoek je een leuk sfeelvol stoer waxine / theelicht...
http://www.bokt.nl/markt/ad/454958/sfee ... ht-houders
Mooi nieuw western hoofdstel:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455821/nieu ... -hoofdstel

Tienn

Berichten: 3494
Geregistreerd: 04-05-03
Woonplaats: Hhw

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-03 15:54

May-B is De hoef te kort bekapt ofso ? Verward
en Loopt hij een beetje op ze straal Lips are sealed

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-03 20:03

Paard van mijn zusje heeft precies hetzelfde. En als de hoefsmid geweest is loopt ze altijd een week kreupel (tja, zulke korte hoeven en af en toe moet het weer in model) Nu heeft ze een anders smid (gelukkig) en het probleem is opgelost. Maar het gevoelig lopen op de stenen blijft, ookal heeft ze (voor haar doen) lange hoeven.

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

Tigger
Berichten: 3902
Geregistreerd: 27-06-02
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-03 20:24

Met Netty precies hetzelfde als wat Mikey verteld. Ook een andere hoefsmid en het probleem is opgelost.

bolletje
Berichten: 2116
Geregistreerd: 30-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-03 11:44

hoi allemaal. Als ik met mijn pony aleen naar buiten ga loopt ie superhard om zo snel moegelijk weer thuis te komen dan draaft ie gewoon goed,maar aks ik met andere mensen mee rijd naar buiten dan loopt ie langzaam op de stenen en gaat ie beetje moeilijk lopen en dan zet ik hem in het gras en loopt ie normaal.

Kendra

Berichten: 5974
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-03 13:07

Het lijkt me ook niet verstandig om met een paard zonder ijzers veel over de weg te draven (met ijzers trouwens ook niet - te duur!!), hoeven slijten er van en daardoor kan gevoeligheid ontstaan. Ik zou in ieder geval aan de smid vragen of de hoeven goed afslijten. Over dat beslaan: ik ken mensen die hun paard een halve tube sedalin geven en hem dan laten beslaan, misschien lukt dat?
Je zou voor alle zekerheid je pony op het harde even aan de longe kunnen nemen om te kijken hoe ze dan loopt.

bolletje
Berichten: 2116
Geregistreerd: 30-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-03 13:37

Het gaat niet om lange stukjesdrvane ,maar bv als er een auto achter me zit en die kan er niet langs ofzo alleen loopt ie dan normaal, maar met een groep als ie effe aan wil sluiten dan kan hij niet altijd in het gras lopen dan moet ie op de stenen en dan loopt ie niet kreupel maar moeilijker . Ijzers zijn geen oplossing voor hem , dan kan ik nooit meer naar de smid kappen gaat al met heel veel moeite , laat staan ijzers en dan loopt ie waarschijnlijk nog moeilijker en krijgt nog extra klappen op zijn benen.

Kendra

Berichten: 5974
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-03 21:40

bolletje schreef:
Ijzers zijn geen oplossing voor hem , dan kan ik nooit meer naar de smid kappen gaat al met heel veel moeite , laat staan ijzers en dan loopt ie waarschijnlijk nog moeilijker en krijgt nog extra klappen op zijn benen.


Een kennis van ons laat z'n paard beslaan bij de dierenarts waar ook een hoefsmid praktiseert. In overleg verdoven ze het paard, zodat de smid z'n werk kan doen. Misschien iets om een keer te proberen? Veel paarden die gevoelig zijn gaan juist wel beter lopen op ijzers omdat ze niet meer op de zool lopen en omdat je meer balans in de hoef kunt brengen. Wat bedoel je trouwens met 'klappen op z'n benen'?

lailapri
Berichten: 20449
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: Heerhugowaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-03 23:08


Volg drachtige merries Dewi en Myrthe (Goldstar du Bois)
Laila ik ben zo blij dat ik nog elke dag van jou mag genieten.
http://www.stalmyrza.nl voor de fokkerij en verkoop.

bolletje
Berichten: 2116
Geregistreerd: 30-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-03 18:54

de smid zij dat door hoefijzers een paard een harde klap op zijn benen krijgt dan zonder ijzers als je draaft het licht niet eaan zijn straal of te korte hoeven zij de smid die zijn perfect ga denk ik old macs hoefschoenen halen.

Kendra

Berichten: 5974
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-03 22:58

Tja, ik weet niet hoeveel je van paarden weet maar er zijn toch duizenden paarden die op ijzers lopen en echt niet omdat de eigenaren dat zo leuk vinden staan!

Jester
Berichten: 352
Geregistreerd: 13-05-03
Woonplaats: Noortmoor Duitsland voorheen Noordwijkerhout

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 09:51

Hoi bokkers,

Probeer eens hoefschoenen. Mijn paard heeft platvoeten. Buiten op de straat geeft dit grote problemen (niet willen lopen, zoolkneuzingen, kreupel e.d.). Sinds april heb ik hoefschoenen voor hem. Ze zijn op maat gemaakt bij Smit in Rijssen (bij Zwolle) en voldoen uitstekend (kosten 55 Euro per stuk en gaan ongever 5000 km mee). Daar ze op maat worden gemaakt, passen ze uitstekend. Er zitten 3 standen op de schoen, zodat de hoeven min of meer kunnen groeien. Stand 1 voor als ze net bekapt zijn, stand 2 na een paar weken en en stand 3 als het weer bijna nodig is om te gaan bekappen. Het aandoen kost per voet ongeveer 1 minuut.

Zowel mijn hoefsmid als dierenarts zijn enthousiast. De hoefsmid omdat zijn voeten verder goed zijn en eigenlijk geen ijzers nodig hebben en de dierenarts omdat hij voor patienten (paarden) met brokkel hoeven of zeer slechte hoeven mogelijkheden ziet om ze op de been te houden.


Onderstaand de gegevens. Tevens de webside met uitgebreide info.

Voor verdere informatie
betreffende prijzen en afspraken:
Handelsonderneming G.H.Smit
Jutestraat 9-11
7461 TS Rijssen
Tel. 0548-515806
Fax 0548-521131

E-mail: paardenschoen@smit-rijssen.nl
www.smit-rijssen.nl

Groetjes,

Monique

Angyi
Berichten: 38
Geregistreerd: 21-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 15:32

Al eens laten controleren op hoefbevangenheid ? Dan zijn lopen ze ook gevoeliger op het harde dan op het land of in de bak....

bolletje
Berichten: 2116
Geregistreerd: 30-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-07-03 16:23

volgens de smid is er niets met zijn oheven aan de hand

Kendra

Berichten: 5974
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 22:23

Ik durf het haast niet te zeggen, maar misschien toch eens een andere smid vragen?

bolletje
Berichten: 2116
Geregistreerd: 30-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-07-03 17:32

Er hebben al 2 hoefsmid naar zijn hoeven gekeken, die kojden niks vinden ,maar hij llopt nu weer goed

joyce B

Berichten: 14735
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-03 21:17

De hoeven van mijn pony zijn prima, maar op de foto en na verdoving was wel duidelijk te zien waar het probleem zit. een smid kan niet beoordelen of een paard niet gevoelig is als hij wel slecht loopt op steentjes en harde bodem e.d.... Hoogstens of hij platvoeten heeft of dat het hoorn van slechte kjwaliteit is of de stand niet goed is... De rest zie je pas op foto's en na plaatselijke verdoving...

bolletje
Berichten: 2116
Geregistreerd: 30-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-07-03 15:29

mijn pony loopt wel gewoon door grind en zo ,maar hij loopt af en toe niet kreupel maar langzamer dan normaal en dan wil die weer aansluiten en loopt ie weer goed Verward

joyce B

Berichten: 14735
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-03 20:39

Mijn pony loopt dus normaal slecht op grind en steentjes, en kort als hij rte lang op het harde loopt. Maar als hij opgefokt is doordat vreemde paarden hem opjagen van achteren of omdat hij te ver achterblijft dan draaft en galopeert ook hij zonder zichtbare problemen over de verharde weg hoor... Hij voelt het dan minder omdat hij zich dan druk maakt en dan komen er stoffen vrij in de hersenen (endorfines en adrenaline) waardoor hij die pijn niet meer zo voelt... Verder ken ik jou pony niet, en zul je het uiteindelijk zelf op moeten lossen of ermee door lopen...


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 6 bezoekers